Poza tym, problemy sprawiają mi:
-gobliński szaman - posiada atak jak smok, odrzucając przy tym na kilka metrów
Musisz go sprowokować, aby w Ciebie strzelił. Po użyciu czaru zostaje on unieruchomiony (pisałem o tym w
bestiariuszu), wystarczy się wtedy schować za drzewem czy ścianą i co chwila wychylać się i chować, by strzelając do nas wytracił całe (prawie) HP. Wtedy wychodzimy i albo zastrzeliwujemy go z łuku kuszy (może być nawet słaba), albo podbiegamy i ubijamy mieczem - zanim zdąży się uleczyć.
-goblin berserker - jak już kolega wspomniał, nie da się zablokować ich ataków
Aby z nimi wygrywać, trzeba mieć już dobrą postać. Ale i tak najlepiej sprawdza się walka kuszą. Jeśli mamy 90 siły, to już możemy go powalić na 4 bełty czyli w czasie, zanim ten zdąży nas zabić.
Co do reszty potworów, to jeśli nie możesz kogoś zabić - to omijaj go do momentu, aż "napakujesz" sobie postać do poziomu, kiedy to dasz sobie z nim radę.
Czyli gra jest trudna? Mam nadzieję że tak.
Gra jest trudna. Na pewno trudniejsza niż sam Gothic 2 czy G2:NK - świadczy o tym chociażby fakt, że wszystkie potwory są o 20% silniejsze (opis patcha 1.0.0.4) od tych z Nocy Kruka.
Czy oplaca się iść do kopalni z 20pkt um wydać na PŻ i codziennie do beliara oddawać po 10 ? to zarobie 5k golda ale strace 100pz
(...)
3pytanko.
Czemu jak się bronie i odparuje cios słychać nawet że nie trafił we mnie to i tak mi hp schodzi ?
Nie, nie opłaca się.
3. Prawdopodobnie błąd - brak odtworzenia dźwięku po trafieniu.
1. Jak używać run teleportacji? Niby jestem za daleko Kamienia Mocy (to to cudo z kamieniem ogniskującym?), jeśli tak, to nawet gdy stoję obok, to jest za daleko...
2. Po krótkiej rozmowie z Kadoganem (czy jak mu tam) otrzymujemy zadanie "Obóz przeklętych". Jak rozwinąć/ukończyć to zadanie?
1. Kamienie Mocy - są to wielkie białe kamienie umieszczone przy drogach (np. ten dodający szybkości przy obozie orków czy też koło posągu Innosa i ognistych jaszczurów).
2. Hm, nie pamiętam imienia NPC ani tego, gdzie się znajduje, ale z tym zadaniem powiązana jest jakaś postać żeńska. Jeśli sobie przypomnę jej imię, to koniecznie tu napiszę.
Witam. Czy da rade jakoś zrobić zadanie kowal w kopalni ? Wisp nie chce pozwolić mi go wyręczyć z kilofami, a potem dopiero zobaczyłem w solucji że można zawiesić to zadanie przez to że się pierw z Borysem o niewolnikach pogadało a dopiero potem z Karlo o broni. Ja niestety tak zrobiłełem i czy to znaczy że będę musiał zaczynać grę od nowa?
Gdzie znaleść wytrychy? 1 jest koło łóżka Wispa a więcej?
A co do walki - czy walka 2 broniami to jakiś pic czy opłacalna będzie? I czy są do niej % biegłości jak w 1 czy 2-ręcznych ?
Prawdopodobnie będziesz musiał zaczynać od nowa, bo to jest chyba jedno z kluczowych zadań.
Wytrychy...
Spoiler
...luzem jest ich ze 2-3 w kopalni, a poza tym niektórzy niewolnicy mają je w ekwipunku (dokładnie 3-ch niewolników posiada wytrychy - osobiście sprawdzałem), więc jeśli nie idzie Ci szukanie, to możesz powalczyć z niewolnikami (bezimiennymi). Tylko uważaj na orków, bo jak będziesz walczył w ich pobliżu możesz sobie przeskrobać i wtedy będzie konieczne wczytanie/rozpoczęcie nowej gry.
W obecnej wersji walka dwoma mieczami jest efektowna, ale nie efektywna. Czyli szkoda na nią PN - a jej nauczenie się utrudni Ci rozgrywkę.
W najnowszej wersji 1.0.0.8 przyspieszyli jej animację i być może przez to stała się ona skuteczniejsza, jednakże spolszczenie z w/w wersją nie działa prawidłowo.