Dark Saga PL 822079 2103

O temacie

Autor Baggio

Zaczęty 26.11.2012 roku

Wyświetleń 822079

Odpowiedzi 2103

Gizbor17

Gizbor17

Użytkownicy
janusz grafiki
posty352
Propsy493
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • janusz grafiki
U kogo mogę się nauczyć akrobatyki?

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Wbij 90 zręczności to ci się włączy, tak jak w G2

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
U mnie pojawił się pewien błąd po instalacji (...) z tego co dałem radę to wywnioskowałem że trzeba chyba skrót do zwykłego G2 usunąć. Zrobiłem tak, po czym wyskakuje błąd że gra się nie uruchomi bo nie może znaleźć skrótu, także nei wiem o co chodzi. Jakieś pomysły?
Skrót do G2:NK nie powinien mieć wpływu na uruchamianie gry. Tylko podkreślam: skrót. Uruchomienie Sagi następuje albo poprzez skrót z Pulpitu (DarkSaga) albo uruchamiając plik DarkSaga.exe, który znajduje się w katalogu głównym gry w folderze SagaExt.
Jeśli takie bezpośrednie uruchamianie nie jest możliwe - widać coś poszło nie tak podczas instalacji być może.

Tupak ? Nie przypominam sobie. Raczem Tem-pak, którego ktoś (kogo nie będę już wymieniał z nicku  :wink:  ) imię, przetłumaczył na Tępak.
Nie rozumiem skąd taki wniosek, iż ów ork powinien się nazywać Tem-pak, ale chętnie bym się dowiedział :)

U kogo mogę się nauczyć akrobatyki?
Akrobatyki się nauczysz automatycznie, gdy Twoja zręczność osiągnie 90. Chociaż jest jeden haczyk: jeśli osiągniesz to mając założone itemki podnoszące zręczność, to po wczytaniu możesz to stracić. Zakładam więc, iż wyjściem jest posiadanie WŁASNEJ zręczności 90. Fakt, trudne do osiąnięcia, jednak dla chcącego...

A co do ułatwiania sobie gry (niech już będzie, że nazwę to tak łagodnie) w mniej lub bardziej nieuczciwy sposób. Niektórzy narzekają, że jest ciężko, że to, że tamto. To dlaczego ja (i z resztą nie tylko ja) umiałem ukończyć modifikację bez stosowania nieuczciwych praktyk? Widać po prostu trzeba chcieć. Chcieć i oczywiście troszkę ruszyć szarymi komórkami. I nie mówię tu o kombinowaniu, w jaki by tu jeszcze sposób oszukać system i ułatwić sobie grę, tylko jakby tu sobie poradzić w świecie Dark Sagi mając do dyspozycji to, co dostaliśmy od twórców gry. Przecież nie po to się oni głowili nad balansowaniem rozgrywki, by jakiś pajac napakował sobie Hero do 500 siły i dał mu milion sztuk złota, używając różnego rodzaju oszóstw.

Start | News | FAQ | Solucja | Poradnik | Download | Final Song | MP3

-Dlaczego kucharze faceci są lepsi od kobiet?
-Bo żeby zrobić prawdziwy żurek, trzeba mieć jaja.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Tupak ? Nie przypominam sobie. Raczem Tem-pak, którego ktoś (kogo nie będę już wymieniał z nicku  :wink:  ) imię, przetłumaczył na Tępak.
Nie rozumiem skąd taki wniosek, iż ów ork powinien się nazywać Tem-pak, ale chętnie bym się dowiedział :)

Pierwszy lepszy przykład - Hosh-pak, Ur-shak. Poza tym w orkowym-gothicowym o ile mi wiadomo, nie występują "ą,ę" itp itd.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Fangothic

Fangothic

Użytkownicy
posty5
Propsy2
  • Użytkownicy

Fangothic

Dark Saga PL
#464 2013-01-05, 17:56(Ostatnia zmiana: 2013-01-05, 19:47)
Tak myślę i myślę, i pojąć nie mogę: kim jest ten Tupak?
Pewnie jakaś nowa postać z tych najnowszych patch#msg1066013ów...

:)  Przepraszam, nie widziałem polskiej wersji Dark Sagi, grałem w rosyjską wersję i oczywiście miałem na myśli orka-kucharza. Polskie tłumaczenia mnie zawsze zadziwiały (takie jak "Szklana Pułapka" dla "Die Hard"), ale co do imienia "Tępak" to uważam że to jest akurat właściwe tłumaczenie, bo "Тупак" ma temat, który oznacza "tępy".

Nawiasem, mówiąc, właśnie skończyłem 1.0.0.7, nie ma nowości, ale niektóre bugi niestety pozostały...

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

tyson90
DreamVader

Dark Saga PL
#465 2013-01-05, 22:15(Ostatnia zmiana: 2013-01-05, 22:16)
@Mahridspoland
W sumie to masz rację i pasowałoby Tem-pak, jednak podczas tłumaczenia imion nie przyszło mi to do głowy. Podsumowując: słuszna uwaga, ale już za późno.

@Fangothic
Tak dokładnie to тупак oznacza dokładnie tępak, stąd zastosowałem dosłowne tłumaczenie.

Gizbor17

Gizbor17

Użytkownicy
janusz grafiki
posty352
Propsy493
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • janusz grafiki

Gizbor17

Dark Saga PL
#466 2013-01-06, 13:01(Ostatnia zmiana: 2013-01-06, 13:33)
Dlaczego czarny kamień mocy odjął mi punkty siły i zręczności na stałe? Pisze moc kamienia wygasła, ale i tak siła mi się nie podnosi :(  . Miałem 127 siły, a teraz mam 102 ;(( .
EDIT:Problem rozwiązany.

Beliarssseth

Beliarssseth

Użytkownicy
posty59
Propsy14
  • Użytkownicy
Witam, jestem nowy na forum i konto założyłem właśnie ze względu na tą modyfikacje. Jest genialna, jednak niektóre bugi potrafią skutecznie utrudnić rozgrywkę. Na początek mam 3, mam nadzieję, proste pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w tym temacie. :)
1. Czy stemplowanie jest u mnie zabugowane czy po prostu jest to niedorobiony projekt?
2. Co oznaczają LIŚCIKI, które czasem znajduję w skrzyni? Jest tam napisane" Prawie Ci się udało, spróbuj jeszcze raz...". Więc próbowałem save-load-save-load-load...i nic nowego. A z tego co się orientuję to w tych skrzyniach powinno coś kiedyś się trafić...
3. Nie mogę już oddawać many Beliarowi. Jest to ograniczone? Do dzisiaj myślałem, że nie.. Dodam, że oddałem już ok. 30pkt many.

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Witaj.

1. Stemplowanie w obecnych wersjach modifikacji nie działa, aczkolwiek przetopienie bryłek złota na złote krążki jest opłacalne (sprzedaż krążków kosztuje chyba 4x tyle, co to samo złoto w bryłkach).

2. Hm, ja je zawsze traktowałem jako coś w stylu utarcia nosa złodziejowi. Mogę się mylić.

3. Zdaje się, że jest to ograniczone, z tego co mi wiadomo każdemu to się "z czasem" wyłącza (mi po około dwudziestu kilku - tak na oko).

Alembik_Vina

Alembik_Vina

Użytkownicy
posty76
Propsy17
  • Użytkownicy

Alembik_Vina

Dark Saga PL
#469 2013-01-07, 14:21(Ostatnia zmiana: 2013-01-07, 16:01)
2. Co oznaczają LIŚCIKI, które czasem znajduję w skrzyni? Jest tam napisane" Prawie Ci się udało, spróbuj jeszcze raz...". Więc próbowałem save-load-save-load-load...i nic nowego. A z tego co się orientuję to w tych skrzyniach powinno coś kiedyś się trafić...

Czasami to oznacza, ze skrzynie są pod obserwacją. W magazynie piratów i u kowala ferokijczyków mozna okraść tylko jedną skrzynię. A ten napis (prawie Ci się udało) chodzi o to, ze prawie trafiłeś właśnie tą najlepszą skrzynię oraz o to, ze teraz dostaniesz opieprz od właściciela ^^ . Chociaz raz zdarzyło mi się znalezć taki liścić w budynku z bandytami. Ale moja teoria sprawdza się co do kowala i magazynu piratów. Jedną skrzyneczkę mozna opróznić, dlatego trzeba otworzyć wszystkie, wczytać grę i otworzyć tą z najlepszą zawartością. O ile komuś chce się az tak bawić :)

Beliarssseth

Beliarssseth

Użytkownicy
posty59
Propsy14
  • Użytkownicy

Beliarssseth

Dark Saga PL
#470 2013-01-07, 16:30(Ostatnia zmiana: 2013-01-07, 16:30)
Hmm, właśnie to mnie najbardziej zaintrygowało jak do tej pory.
Zwykle gram na jednym zapisie ( drugi mam tak 2-3 godziny w plecy), więc robie tak: save-otwarcie skrzyni-load-otwarcie skrzyni-save itd, więc nigdy nie wpadłem na to, żeby spróbować w innej kolejności...
Mam dwa liściki- od Tobiasa i z Magazynu. Trzeci liścik mi się trafiał w tej jaskini piratów obok paldaynów, ale tam chyba była jedna skrzynia, czyż nie??
4 liścik ostatnio u Doriana, i to chyba przy drugiej skrzyni właśnie. Co ciekawe później byłem chciwy i zacząłem kraść resztę rzeczy, aż mnie panie Myśliwe nakryły i...nie wczytywałem ponownie.

Reasumując, bo trochę zaspamowałem- sprawdzę Twoją teorię z możliwością otwarcia tylko jednej skrzyni u Doriana.

Gizbor17

Gizbor17

Użytkownicy
janusz grafiki
posty352
Propsy493
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • janusz grafiki
Gdzie mogę znaleźć ametyst? Brakuje mi jednego do kupna ciężkiej zbroi myśliwego.

Alembik_Vina

Alembik_Vina

Użytkownicy
posty76
Propsy17
  • Użytkownicy
O ile pamiętam to ametyst czasami jest w zyłach zelaza więc wystarczy łupać i wczytywać grę jeśli go tam nie będzie, az do skutku. Oczywiście najpierw trzeba znalezc taką zyłę :)

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Mam w zasadzie dwa krótkie pytania, bo sama modyfikacja z początku wydawała się fajna to jednak później można było dostać nerwicy, a miałem taką nadzieje że wyjdę z kopalni bez "podpowiedzi"

1.Która misja umożliwia wejście na 2 poziom( bo wykonałem już dwie które pozornie dawały taką możliwość i trzecią którą sami twórcy postanowili zablokować dla osób które próbują grać normalnie)

2. Gdzie znajdę tego orka od areny w dzień

Beliarssseth

Beliarssseth

Użytkownicy
posty59
Propsy14
  • Użytkownicy

Beliarssseth

Dark Saga PL
#474 2013-01-08, 21:36(Ostatnia zmiana: 2013-01-08, 22:26)
1. Bodajże Szacunek Orków. W tym temacie były już nieraz wymienione rzeczy, które trzeba zrobić, aby się dostać wyżej.
2. W dzień jest on na drugim poziomie kopalni, więc go nie znajdziesz na dole.

edit: Mam pytanie odnośnie questa Zakochany Edwin. Czy jeśli wyczyściłem cmentarz w dzień i podniosłem ten dziennik (przeczytałem go) to zablokowałem sobie zadanie? Bo Mirinda się nie pokazuje nigdzie. Wtedy zacząłem myśleć i ok, mam przyjść w nocy. Więc czytam ten dziennik w nocy tu gdzie go znalazłem i wszędzie, i dalej jej nie ma.

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

tyson90
DreamVader

Dark Saga PL
#475 2013-01-09, 01:12(Ostatnia zmiana: 2013-01-09, 01:13)
1.Która misja umożliwia wejście na 2 poziom
Chowam w spoilerek.
Spoiler
Należy znaleźć uzdrowiciela dla niewolników, zostać mistrzem areny, oczyścić opuszczoną sztolnię, odnaleźć orkowego szpiega i prawdopodobnie wykonać zadanie z kowalem.

edit: Mam pytanie odnośnie questa Zakochany Edwin. Czy jeśli wyczyściłem cmentarz w dzień i podniosłem ten dziennik (przeczytałem go) to zablokowałem sobie zadanie? Bo Mirinda się nie pokazuje nigdzie. Wtedy zacząłem myśleć i ok, mam przyjść w nocy. Więc czytam ten dziennik w nocy tu gdzie go znalazłem i wszędzie, i dalej jej nie ma.
Teoretycznie kolejność jest następująca: (ale chowam ją w spoiler)
Spoiler
Dostajesz zadanie od Edwina, przychodzisz w nocy na cmentarz do tego domku, czytasz dziennik i pojawia się Milina.
Niewykluczone, że zakłócając tę kolejność, zablokowałeś sobie zadanie, a tym samym całą fabułę, ponieważ dopiero po wykonaiu wszystkich zadań dla paladynów można ruszyć dalej z fabułą. Rozważ zatem wczytanie gry, jeśli faktycznie po przeczytaniu go w tamtym miejscu nic się nie dzieję. Ewetualnie jeszcze spróbuj go wyrzucić z ekwipunku w miejscu, gdzie znalazłeś, następnie podnieś i przeczytaj. Jeśli to nic nie da, to wczytuj grę.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka

Należy zostać mistrzem areny

W dzień jest on na drugim poziomie kopalni, więc go nie znajdziesz na dole.

O co tu chodzi? przecież żeby zostać mistrzem areny muszę porozmawiać z nim w dzień, a nie wejdę na 2 poziom    :pokerface:

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold
Trzeba porozmawiać z nim w czasie toczenia się walk.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2477
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

Należy zostać mistrzem areny

W dzień jest on na drugim poziomie kopalni, więc go nie znajdziesz na dole.

O co tu chodzi? przecież żeby zostać mistrzem areny muszę porozmawiać z nim w dzień, a nie wejdę na 2 poziom    :pokerface:

Konkretniej - Kar-Shak albo Ar-Shak (ten ork od areny) schodzi do jaskini z areną o godzinie 19-20, wtedy do niego podejdz i walcz.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Fangothic

Fangothic

Użytkownicy
posty5
Propsy2
  • Użytkownicy

Fangothic

Dark Saga PL
#479 2013-01-09, 21:09(Ostatnia zmiana: 2013-01-09, 21:09)
Mam w zasadzie dwa krótkie pytania, bo sama modyfikacja z początku wydawała się fajna to jednak później można było dostać nerwicy, a miałem taką nadzieje że wyjdę z kopalni bez "podpowiedzi"

1.Która misja umożliwia wejście na 2 poziom( bo wykonałem już dwie które pozornie dawały taką możliwość i trzecią którą sami twórcy postanowili zablokować dla osób które próbują grać normalnie)

Niestety, cieżko się dostać do 2. poziomu bez podpowiedzi na forum.
Spoiler
Żeby Pakar zszedł na dół i zrobił z Alastera najemnika orków, trzeba zrobić wszystkie zadania które się da, porozmawiać ze wszystkimi za rudę (w dialogach jest napisane ile trzeba zapłacić - nie zapomnijcie też o 25 bryłkach za naukę wydobywania rudy! to obowiązkowo :( ), a potem pójść spać aż do południa. Wtedy niedleko Uszaka pojawi się Pakar. (Mam nadzieję, że nie przekręciłem imion orków :) )

0 użytkowników
Do góry