Europa Universalis - dokonane podboje 158193 359

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 5.10.2012 roku

Wyświetleń 158193

Odpowiedzi 359

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Będę grzecznym graczem i kupie oryginał jak tylko wyjdzie jakaś złota edycja i końcowa wersja + Poleci ktoś kraj do grania, gdzie było dużo eventów i ogólnie przyjemnie się gra ?

PS. : EU3 modowało się dość łatwo, może skoro jesteśmy już na tym forum to może ktoś byłby chętny by zorganizować ekipę i coś stworzyć (tak tylko myślę głośno) ;p

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
EU3 modowało się dość łatwo, może skoro jesteśmy już na tym forum to może ktoś byłby chętny by zorganizować ekipę i coś stworzyć (tak tylko myślę głośno) ;p
EU4 też się moduje dość łatwo
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=492773687

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
a słoweńska i słowacka kultura gdzie?:D

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
a słoweńska i słowacka kultura gdzie?:D
Przecież są, changelog służy do czytania. Screenów nie aktualizuję, bo mi się nie chce.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
changelog służy do czytania.
Wiem, dlatego go przeczytałem wcześniej, nie ma wciąż żadnej notki i napisałeś "some of the content is from Overlooked Cultures mod -" "some" czyli nie cały content. Nie napisałeś nigdzie że dodane zostały te dwie kultury więc mi nie godoj że nie czytałem.

Cham.

BTW,
 Added Northerner culture (p.t. Northumberland)  - Wut? Dodaj jeszcze w takim razie małopolską kulturę, i kielecką kulturę. Why not.
Generalnie jeśli już, mógłbyś poprawić to co jest największym problemem z kulturami w EUIV, czyli uniemożliwić ich zmieniania. Prusy i Rosja przez sto lat próbowały wyniszczyć Polską kulturę i jakoś im się to nie udało przez sto lat. To zmienianie kultur nie ma wielkiego sensu z historycznego punktu widzenia, powinno się odbywać niezależnie od gracza jak w ckII.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Added Northerner culture (p.t. Northumberland)  - Wut? Dodaj jeszcze w takim razie małopolską kulturę, i kielecką kulturę. Why not.
Te kultury to są czasem dialekty (patrz Japonia). Mógłbym Polskę zróżnicować, czemu nie, tylko mniejszych państewek polskich jest mało, tylko Kraków i Mazowsze, choć zawsze mógłbym dodać więcej.
Generalnie jeśli już, mógłbyś poprawić to co jest największym problemem z kulturami w EUIV, czyli uniemożliwić ich zmieniania. Prusy i Rosja przez sto lat próbowały wyniszczyć Polską kulturę i jakoś im się to nie udało przez sto lat. To zmienianie kultur nie ma wielkiego sensu z historycznego punktu widzenia, powinno się odbywać niezależnie od gracza jak w ckII.
To możesz zrobić sam w banalny sposób. Wchodzisz w folder EU4 w SteamApps, potem common i otwierasz edytorem tekstu defines.lua, szukasz linijki AI_CONVERT_CULTURES i zmieniasz wartość koło niej z 1 na 0. Tyle. Efektem ubocznym jest to, że państwa kolonialne nie będą zmieniać kultur, dlatego ja robię to tak, że w tym samym pliku zmieniam wartości CULTURE_LOSS_THRESHOLD i CULTURE_GAIN_THRESHOLD, dopisując po kropce dwa zera. Wtedy kultura staje się akceptowaną jak jest nie w 20%, ale w 2/10 procenta zacorowanego terytorium XD
Generalnie zasada jest taka, że AI zmienia kultury w prowincjach z nieakceptowanymi kulturami, które są z innej grupy (np. Anglia będzie zmieniać walijską, bo ta druga jest w celtyckiej, ale nie będzie szkockiej, bo są w tej samej grupie - brytyjskiej). Wyjątkiem są państwa kolonialne, które zawsze zmieniają, niezależnie od wszystkich czynników. 

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Truje wam 4 litery ale gram sobie Austrią spokojnie 1626 rok sierpień i crash bez żadnego errora z wyjściem do pulpitu. Żadnych modów. Da się coś z tym zrobić czy dać sobie spokój. Oczywiście gra została mi podarowana, przez znakomitego pirata Kapitana Grega.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Mi też tak się z dupy kiedyś zdarzało, choć grałem z modami. Często tak miałem przy wczytywaniu zapisu z poziomu gry (bez wychodzenia do menu głównego). Chyba nie ma na to lekarstwa.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Truje wam 4 litery ale gram sobie Austrią spokojnie 1626 rok sierpień i crash bez żadnego errora z wyjściem do pulpitu. Żadnych modów. Da się coś z tym zrobić czy dać sobie spokój. Oczywiście gra została mi podarowana, przez znakomitego pirata Kapitana Grega.
Nie wydaje mi się, żeby grać sobie spokojnie bez crashów będziesz musiał wyłożyć hajs na oryginała.

Apropo
http://ifotos.pl/z/shxqrhn
>tfw Twoja własna ślepa matka kradnie ci hajs
>tfw Nie zostałeś nawet po niej silny
>tfw Umayadzi wygrali rewoltę dekadencką

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Gra od 1444 roku jako Złota Orda. Udało mi się zwesternizować i zostać wielkim chanem. :D

Wynik:

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
>katolicki wisiorek zamiast prawosławnego
>nic o zabijaniu jeży gołą dupą

:(

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Poleci ktoś dobry mod ? Najlepiej coś z dużą ilością decyzji i eventów

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
https://www.youtube.com/watch?v=bQYpoXlnGG4

Wyszło wczoraj.
Zastanawiam się czy brać czy nie. Nie podoba mi się ten system "estates" Ale z drugiej strony kilka nowych zmian mi się podoba.

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sprawdź najpierw tak jak ja XD jest już wersja skidrow na internetach.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
To czy jest czy nie ma, nie ma dla mnie znaczenia. Głównie dlatego że nie jestem brudnym plebejuszem.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Z ciekawostek napisze, że na poprzedniej wersji (1.13.2) zdobyłem osiągnięcie Barbarossa. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że udało mi je osiągnąć mając tylko 5 statków pirackich zamiast... 500. :D

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Z ciekawostek napisze, że na poprzedniej wersji (1.13.2) zdobyłem osiągnięcie Barbarossa. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że udało mi je osiągnąć mając tylko 5 statków pirackich zamiast... 500. :D

Google mówi że nie jesteś pierwszy :D Kilku już gości mówiło o tym od maja. Oj paradox :D

W każdym razie kupiłem i zacząłem grac.
-Rozpocząłem jako Haixi które wcześniej było razem z Jangzhou Konfucjańskie
-Teraz są Tengri-konfucjańskie
-"UNITE THE JURCHEN TRIBES"
-Sformowanie Manchu zmienia moją religie na Konfucjanizm
-Wszystkie prowincje są Tengri
-0% religious unity
-rewolty wszędzie
-Razem z tym patchem nie możesz też zaakceptować żądań regijnych rebeliantów i zmienić w ten sposób religii

Dziękuję paradox

http://s5.ifotos.pl/img/welppng_sxnehse.png

tak poza tym chyba tego nie postowałem wcześniej
Naprawdę uwielbiam eventy w tej grze, kto rozpoznaje do czego to nawiązanie (bez googlowania :D):
http://s2.ifotos.pl/img/eu418png_sxnehqq.png

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Naprawdę uwielbiam eventy w tej grze, kto rozpoznaje do czego to nawiązanie (bez googlowania ):
Weź napisz, chociaż na PW

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry