Prawdę mówiąc można się pobawić w delikatną implementację fabuły z CZ, tym bardziej ze w ten już raczej nie pogramy. Nie oszukujmy się - dwa ostatnie rozdziały podstawki są trochę do dupy fabularnie. A miło by było jakoś rozszerzyć tę wojnę ze Starym Obozem, do tego coś zrobić, by zabicie Gomeza przestało być opcjonalne i żeby w końcu można było spokojnie nie zabijać Kruka (oraz pozostałych, którzy pojawiają się w NK, bo jednak mi się ten obóz uciekinierów ze Starego Obozu nie podoba i wywaliłbym go). Sam pomysł z Corristo jako zdrajcą jest dobry, ale wymaga lepszej realizacji - wspomniany CZ zrobił to lepiej niż ER (choćby przez to, jakim uderzeniem jest ten twist, do tego nie jest tak, że po prostu "O! Corristo znikąd! I jest teraz zły, trzeba go zabić!", tylko rzeczywiście odgrywa jakąś rolę w tej finalnej konfrontacji), a jednak nadal czegoś brakuje.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że z takim rozmachem tego nie zrobisz (bo niby kiedy), ale jak chcesz szukać "niehollywoodzkiej fabuły", to myślę, że w fabule CZ znajdzie się parę dobrych inspiracji (ale tylko inspiracji, bo tak głupi, żeby powiedzieć, że CZ ma dobry plot, to nawet ja nie jestem).