Gothic: Banda Quentina - dyskusja ogólna 3420239 7445

O temacie

Autor

Zaczęty 16.09.2012 roku

Wyświetleń 3420239

Odpowiedzi 7445

Ashgardin

Ashgardin

Użytkownicy
posty16
Propsy1
Profesjabrak
  • Zbanowany
@gothic1210  tzw Outlander to ja psimgoth, ale przydam ci się.

Błędy Edycji rozszerzonej 1.4.9

- Literówka podczas odprowadzenia Josepha. Mowi "kilka tgodni" zamiast tygodni czy jakośtak.
- Podczas rozmowy ze szkodnikami (niektórymi) po zapytaniu "gdzie znajdę laresa?" pokazuje się w odpowiedzi
niemiecki dialog.
- podczas rozmowy z najemnikiem w kotle (tym drugim zaraz po zejściu) bezimienny powtarza kwestię najemnika.
- awans z szkodnika/najemnika/maga wody na cienia jest nadal możliwy. Wystarczy poprowadzić jako kret rozmowę z gomezem do "czy to znaczy że jestem jednym z was?" następnie iść do laresa i dalej wiadomo co :

Post połączony: 2017-06-17, 22:50
Dodam że Outlander ta kwestie z bugowaniem gildi próbowałeś przemyśleć i prawie ci się udało, bo jeśli nie doprowadziłem rozmowy do "czy to znaczy że jestem jednym z was" to gomez się wkurwil i nas atakował. Przemyślane ale gorzej  z wykończeniem. Kolejny błąd yo

W 4 rozdziale będąc guru spotkałem Doyle (nie pamiętam nicku dokładnie bo grałem w er prawie pół roku temu a te błędy które Ci mowie są ledwo przeze mnie pamiętane) a więc do rzeczy. Chyba chodzi o Doyle ten  bandyta w 4 rozdziale znajduje się przy chatce myśliwego szkodnika ratforda jak się nie mylę razem z torlofem. Problem w tym że będąc guru i podchodząc do niego pokazuje się dialog w którym to on mówi "guru, tego jeszcze w naszym obozie nie było, możesz przejść" problem w tym że on w obozie nie jest...

Post połączony: 2017-06-17, 22:53
Kolejny problem... A raczej błąd. Abel ucieka z kopalni, to znaczy za nim ucieka  werbujemy go do obozu na bagnie jako winiarz... Problem. W tym że w 4 rozdziale bezimienny mówi do niego czemu uciekł  a on mówi że uciekł bo to banda psycholi czy jakoś tak... Tak jakby zapomnieli o wcześniejszym zdarzeniu bezi i ten Abel. Tak. Jakby Abel zapomniał że w obozie na bagnach jest od dawna i pracuje tam. Przepraszam za błędy i gramatykę, ale piszę z telefonu a z polskiego nigdy dobry mi nie byłem.

Post połączony: 2017-06-17, 22:54
Kolejny błąd.

Będąc guru nie możemy kupić ciężkiego pancerza str św bo jesteśmy nie godni (3 rozdział) tak wiem że w 4 rozdziale kupuje się ten pancerz ale guru chyba jest wyżej?

Post połączony: 2017-06-17, 22:55
Co do pancerz elitarnych str św to chyba za darmo je idzie kupić mimo iż pobiera rude.

Post połączony: 2017-06-17, 22:57
Zadanie z tym myśliwym jest nie klimatyczne
 Tzn jakimś cudem dostał się do światyni sniacego... A ja nie zabijalem orków bo miałem ulumulu i wgl jakim cudem to zrobił xddd. Może Outlander zmień historie że spotkał po drodze cor kaloma w 4 rozdziale i dołączyl do nich? Wcześniej zdobył albo kupił opaskę nowicjusza? No coś na tej zasadzie, bardziej oryginalnie by wyglądało

Post połączony: 2017-06-17, 22:57
Będąc szkodnikem nie otrzymujemy zadania od rączki związanej z piwnica magnatow

Post połączony: 2017-06-17, 22:59
W dodatku ja zostałem kretem, potem szkodnikem, w 2 rozdziale cieniem, potem strażnikiem, potem magiem wody, potem magiem ognia potem w 4 rozdziale najemnikiem i znowu magiem wody... I nektomanta. Da się tak, jeśli nie wiesz jak skakać z tych dwóch obozów to mogę opisac. Czemu to robię? Dla wykonania jak najwięcej zadań. Nikt tyle zadań nie wykonał co ja :)

Post połączony: 2017-06-17, 23:03
Błędów znalazłem wiele więcej, musiałbym zagrać od nowa i chyba zagram bo wyszło update. Dodam że te błędy z dialogiem niemieckim mógły występować w oryginale i niekoniecznie to była twoja wina. Wiem że kiedyś byłem chamski ale mega mnie wkurwialy. Te błędy, bo. Ja jestem ambitnym graczem i zawsze gry staram się przechodzić na więcej niż 100%

Przez ten błąd z gildiami nie opłaca się czysto dołączać do nowego obozu. Mniej zadan przez to się zrobi

Post połączony: 2017-06-17, 23:05
Aaahaaa bardzo ważny błąd!!!

Pobilem Josepha i wziąłem Amulet.... Później zaś z cronosem miałem dialog o tym amulecie że zdobyłem go od myśliwego który był opętany, ale przecież on od wersji 1.4.9 nie jest opętany nie?

Post połączony: 2017-06-17, 23:07
Zauważyłem że nie wszystkie przeczytałem twoje zmiany które wprowadziłes w najnowszym patchu, więc olej te rzeczy które już wymieniłem a są wprowadzone przez ciebie.

Post połączony: 2017-06-17, 23:10
O tych błędach pisałem Ci dwa dni wcześniej za nim zniknąles.. Pod nickiem łapacz błędów er

Post połączony: 2017-06-17, 23:21
Pomimo błędów, które nadal występują ale jest ich coraz mniej.. Twoja modyfikacja jest jedną z najlepszych modyfikacji do gothica 1 dialogi są wręcz niemal zawsze gothocowe, textury pancerze bronie sa klimatyczne, zajebiste... Czas zapłaty to świetny mod który wygrywa z er tylko soundtrackami, bo ten kto tworzył ścieżkę dźwiękowa do cz powinien dostac Nobla bo są nawet lepsze od oryginału. Dodam że żadna modyfikacja nie skradła mi tak serca jak właśnie edycja rozszerzona. Ma to coś, klimat, ciekawe dialogi, zadania i wgl... Nie to co mroczne tajemnice... Bo. Mt podobały mi się bardzo za dzieciaka, może dlatego że to byla pewna odmiana czy tam odskocznia od czystego oryginalu ale nic poza tym. Uważam że wolałbym przechodzić 10 razy edycję rozszerzona nawet ta sama gildia niż przechodzić raz mroczne tajemnice. Nie ma takiego bigosu w er

Post połączony: 2017-06-17, 23:24

Post połączony: 2017-06-17, 23:26
Czego mi brakuje w er? Na pewno brakuje zostania magnatem. Być może obozu uciekinierow strażników królewskich którzy uciekli kilka lat temu i się nadal ukrywają. Gomez mógłby zlecić zadanie aby pozbyć się resztek z tych niedobitkow a w zamian zostali byśmy magnatem np.

Post połączony: 2017-06-17, 23:27
Aa  kolejny błąd. To że varta czeladnika cavalorna nie trzeba szukać bo bezi od razu mowi że go znalazl za nim zaczął. Go szukać.. Być może błędem powodującym to jest pobicie go przed 4 rozdzialem i wzięciem jego miecza.

Post połączony: 2017-06-17, 23:29
Aaaa, kolejny błąd. Nie mogłem ukończyć zadania z podejrzeniami okyla co do obozem myśliwych najemników. Nie ma opcji dialogowej po prostu. Proszę sprawdzić czy aby na pewno.

Post połączony: 2017-06-17, 23:31
Bardzo proszę o to by post nie był usuwany ze względu na to że chce pomóc outlanderowi

gothic1210
  • Gość
W dialogu z zakupem ciężkiej zbroi świątynnej faktycznie był błąd z rudą. Jednak cała opcja dialogowa jest dostępna tylko dla świątynnych i nie będę jej udostępniał dla guru, bo i tak wcześniej niż na 4 rozdziale nie można kupić ciężkiej zbroi.

O jakiego myśliwego ci chodzi? W którym momencie się dokładnie pojawiał? Pamiętasz może jego imię?

Zadanie z piwnicą magnatów zostało przeniesione.

W dodatku ja zostałem kretem, potem szkodnikem, w 2 rozdziale cieniem, potem strażnikiem, potem magiem wody, potem magiem ognia potem w 4 rozdziale najemnikiem i znowu magiem wody... I nektomanta. Da się tak, jeśli nie wiesz jak skakać z tych dwóch obozów to mogę opisac. Czemu to robię? Dla wykonania jak najwięcej zadań. Nikt tyle zadań nie wykonał co ja :) 
Jak chcesz to możesz to opisać, tylko zwróć uwagę na to dokładnie z kim rozmawiałeś, żeby nic nie pominąć.

Pozostałe błędy postaram się poprawić.

Banowany Tibijczyk

Banowany Tibijczyk

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Zbanowany
@gothic1210 Jestem ciągle banowany przez tego @Simen Mógłbym Ci pomóc w wykrywaniu jakichkolwiek błędów po same literówki w ksiązkach, dialogach itp itd ale jak ma to wyglądać że Ci chce pomóc a ciągle jestem banowany? Chciałbym aby moje konto Psimgoth zostało odblokowane i wtedy mogę opisać każdy szczegółowo błąd.

Post połączony: 2017-06-18, 14:40
Zadanie z piwnicą magnatów zostało przeniesione.

To znaczy kiedy przeniesione? O co z tym przeniesieniem chodzi?

Post połączony: 2017-06-18, 14:42
chodzi o myśliwego Morganus'a (na prawdę nie pamiętam dokłądnie nicku grałem dawno temu w Er) mówił o zemście na strażniku świątynnym gdyż ten przeciął na wylot jego przyjaciela. No i dla mnie to dziwne że podążał za nami aż do  samej końcówki świątyni śniącego.  (podobno śledził nas od samych terytorium orków)

Post połączony: 2017-06-18, 14:54
Co do bugowania Gildiami....

1: robiłem zadania we wszystkich obozach ile się dało. Przekonałem 5 guru (wraz z tym baalem Tondrialem) nawet użyłem czaru snu żeby dostać się do laresa (więcej expa). Zrobiłem ile się na prawdę dało WSZYSTKIE,ale to kurde wszystkie zadania  przed wyborem gildii. Gdy zostałem Kretem (bo chciałem dołączyć do SO i zbugować gildie) pomogłem temu cieniowi oraz poszedłem do Gomeza zaoferować mu swoje usługi. Oczywiście musiałem dialog poprowadzić do momentu "czy to znaczy że jestem jednym z was" i MUSIAŁEM być kretem. bo gdy  zaczałem jako szkodnik mu mówić "przyszedłem zaoferować twoje usługi" to gomez się wkurwił (prawdopodobnie twoje zabezpieczenie przed bugiem)

Był 1 rozdział, wykonałem wszystkie zadania dla NO ile się dało, w 2 rozdziale to samo i wybrałem ścieżkę magów wody (aczkolwiek nie szedłem do Saturasa) Będąc szkodnikiem poszedlem ponownie do gomeza (po pokonaniu królowej pełzaczy) i użyłem opcji "czy to znaczy że jestem jednym z was?" Zostałem cieniem. Wiadomo że zbugowałem możliwość u magów ognia by później wykonać jedno bądź dwa zadania dla nich. Grałem strażnikiem do końca 3 rozdziału aby wykonać jak najwięcej zadań (chociażby elitarny pancerz strażnika) Później poszedłem do magów wody do saturasa a ten z strażnika mianował mnie na maga wody....  dzięki temu mogłem też wykonać parę zadań chociażby to z lordami jak się nie mylę. Później poszedłem do szefa magów ognia który to czekał ładnie w kręgu by dać mi szatę maga ognia i pomimo faktu że byłem już magiem wody ten mianował mnie na maga ognia... składał przysięgę 2 raz. Po wyrzuceniu mnie z SO poszedłem ponownie do saturasa a ten jakby zapomniał mianował mnie po raz drugi magiem wody...

Chyba najemnikiem nie idzie zostać w tej kombinowacji, dlatego sam grałem tak że w 3 rozdziale z najemnika zostawałem cieniem. w 3 rozdziale dopiero szedłem bo były dodatkowe kilka zadań dla najemnika i  w 3 rozdziale zostałem cieniem potem strażnikiem i na końcu magiem ognia.

Post połączony: 2017-06-18, 14:54
jak masz do czegoś wątpliwości to mów, rozjasnie Ci je.

Post połączony: 2017-06-18, 14:55
a co do kowala Nordmarczyka który przekuwa nam broń uriziela z 2h na 1h.. to dziwne że aż taki uczciwy jest nie? taka broń... i chłopak nie zamierzał nawet ukraść :D troszkę dziwne, ja bym zajebał uriziela i uciekł :)

Post połączony: 2017-06-18, 15:06
fajnie by było gdyby ten kowal zas nam spierdolił z tym mieczem i musielibyśmy go szukac a na końcu walka z nim o ten miecz ;3 (jedyny minus to sam fakt zadania o jedno więcej) dla najgorliwszych graczy zmusiłoby to do zagrania pod 1h zeby zrobic jak najwiecej zadań.

A propo In extremo... w 3 rozdziale grim mówi że pojechali dalej to ja się kurwa pytam gdzie pojechali? Na koncert na ziemie orków? xd bo raczej są pod barierą i jakim cudem pojechali dalej to ja nie wiem..

Post połączony: 2017-06-18, 15:09
i nie wiem czy nadal ten błąd jest że na poczatku 3 rozdziału możemy powiedzieć pewnemu straznikowi świątynnemu (zadanie od gomeza) ze śniący okazał się demonem za nim bezimienny dowie się od Cor Angara że śniący to demon

Post połączony: 2017-06-18, 15:14
Chociaż inaczej Outlander. Mógłbyś nie dodawać zadania z tym nordmarczykiem gdy nam przekuwa broń na 1h po prostu przychodzimy a go tam nie ma, więc ukryjesz gdzieś go na mapie a na końcu epicka walka :) mogłoby być na prawdę ciekawie wtedy :D niekoniecznie musi przekuć.. być może będzie nam chciał ulepszyć tą broń, ale mówię coś takiego fajnie by urozmaiciło końcówkę.

Post połączony: 2017-06-18, 15:15
a że się tak zapytam, początek gry (przed główną cutscenką) zrobiłeś to ze względu na mnie?

Post połączony: 2017-06-18, 15:19
Tak więc najnudniejsza frakcja która ma najmniej do zaoferowania to własnie Nowy obóz. Nieukrywam że wieje nudą. Ciekawe zadania jest z tym buntem, niestety jest to dostępne dla każdej frakcji.

blackero

blackero

Użytkownicy
posty232
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
1.4.91
- po zapłaceniu Thorusowi 1000 bryłek, nie widnieje już u niego opcja o próbie przejścia do zamku jako posłaniec magów wody
- poprawione zadanie "Szpieg na bagnach"
- możemy dawać mikstury lecznicze Clawowi kiedy z nami podróżuje
- poprawiona literówka u Josepha
- poprawiona powtarzająca się kwestia u Davsona
- zadanie od Okyla zalicza się do zepsutych, jeśli zablokujemy sobie drogę dalej
- amulet Josepa został usunięty z gry
- zablokowana możliwość oszustwa i zostania dwa razy magiem wody
- bohater zaczyna z 10 pkt siły a bonus od Diega wynosi 2 pkt
- kowal Nordmarczyk ma dużo lepszą broń, dzięki czemu może się bronić
Co jeszcze poprawić?

To wszystkie poprawki czy będą jeszcze dodane?

TheProfesor

TheProfesor

Użytkownicy
posty14
Propsy2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przewidywana data wyjścia nowego patcha? :)

gothic1210
  • Gość
Ciężko powiedzieć tak szczerze. Jeszcze nie wiem. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Na pewno w wakacje.

Btw stwierdziłem, że trochę zdeprecjonowałem rolę broni dwuręcznych. Doszło dużo broni jednoręcznych na późniejszy etap gry. Najlepszy miecz jednoręczny jest nawet mocniejszy od pięści trolla. Przy tym broń jednoręczna jest szybsza a Urizel można przekuć. Postanowiłem więc zwiększyć obrażenia najlepszych i najsłabszych dwuręcznych broni żeby wyrównać nieco szanse. Od teraz najlepsza broń dwuręczna (promień światła) zadaje 110 obrażeń ciętych + 10 magicznych, a najlepsza broń jednoręczna 102 punkty obrażeń ciętych (tu bez zmian). Delikatnie zwiększą się też obrażenia broni dwuręcznych dodawanych przez moda. Dzięki temu gracz grający dwuręcznikami będzie miał zawsze o te 5-10 pkt obrażeń więcej niż 1h kosztem mniejszej szybkości.

Miałem jeszcze coś zbalansować, ale olśnienie przyszło w nocy i rano zapomniałem XD Jeśli sobie przypomnę to napiszę co i jak.

Chl na tę chwilę:
1.4.91
- po zapłaceniu Thorusowi 1000 bryłek, nie widnieje już u niego opcja o próbie przejścia do zamku jako posłaniec magów wody
- poprawione zadanie "Szpieg na bagnach"
- możemy dawać mikstury lecznicze Clawowi kiedy z nami podróżuje
- poprawiona literówka u Josepha
- poprawiona powtarzająca się kwestia u Davsona
- zadanie od Okyla zalicza się do zepsutych, jeśli zablokujemy sobie drogę dalej
- amulet Josepa został usunięty z gry
- zablokowana możliwość oszustwa i zostania dwa razy magiem wody
- bohater zaczyna z 10 pkt siły a bonus od Diega wynosi 2 pkt
- kowal Nordmarczyk ma dużo lepszą broń, dzięki czemu może się bronić
- uniemożliwiono oszustwa podczas zdradzania nowego obozu (gdy donosimy Thorusowi tracimy gildię Kret)
- naprawiony błędy z Doylem
- usunięto stary dialog Abla
- poprawiony błąd z rudą przy zakupie ciężkiego pancerza świątynnego
- nowe tekstury w starym obozie
- Diego uczy nas siły i zręczności, jeśli dołączymy do Cieni/Strażników/Magów (niezależnie od tego czy rozmawialiśmy z nim o nauczycielach) oraz będzie nas uczył niezależnie od gildii w 4 rozdziale
- naprawiona nauka u Gor Na Totha
- Torrez nosi już kostur
- zmienione obrażenia niektórych broni dwuręcznych

blackero

blackero

Użytkownicy
posty232
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

gothic1210
  • Gość
Raczej nie. Nowego contentu nie planuję.

pablo123123

pablo123123

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam problem z gothic ER, wszystko instaluje wg poradników z yt i kiedy włączam gothica przez starter gra odrazu odpala się w menu i wszystkie dzwieki slysze z menu głównego itd, moge odpalić grę, ale monitor robi mi się cały czarny tak że słyszę dźwięki ale już obrazu nie widze. nie pomaga odpalanie jako admin i nie pomaga zgodność

gothic1210
  • Gość
A w zwykłym masz to samo?

gothic123

gothic123

Użytkownicy
posty82
Propsy9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
witam mam parę pytać
-kiedy mniej więcej wyjdzie ten mod bo nie wiem kiedy mam zacząć grać w ostateczna wersję
-w nowej wersji pojawi się możliwość awansu
-czy będzie jakiś system reputacji np żeby ludzi nasz szanowali czy coś
-będą jakieś nowe zadania czy tylko będą edytowane te co już są
-czy będzie jakaś większa interakcja między nowym obozem a obozem bandytów

Kruk666

Kruk666

Użytkownicy
posty39
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam pytanie, mam wersje 1.48, a słyszałem coś o 1.49, gdzie linka znajdę?

porfirion

porfirion

Użytkownicy
osiełek
posty100
Propsy37
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • osiełek
Mam pytanie, mam wersje 1.48, a słyszałem coś o 1.49, gdzie linka znajdę?

Tu masz linka do patcha 1.4.9 i w ogóle do wszystkich dostępnych wersji: http://www.moddb.com/mods/gothic-edycja-rozszerzona-pl/downloads

If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element

Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu

We internecie...

blackero

blackero

Użytkownicy
posty232
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

gothic1210
  • Gość
Jeszcze animacji nie mam gotowych niestety. 

Sadixx

Sadixx

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam
Mam problem z zadaniem ścieżka kreta. Zabiłem cienia dla Okyla (zadanie przekręt również) i zrobiłem questa z zielem dla Laresa mimo to dalej mam gildie kret. Z Okylem nie mam żadnych opcji dialogowych a Lares może mnie tylko uczyć. Czy pominąłem jakiegoś questa? Czy mam buga? moja wersja to 1.4.9

Dodger

Dodger

Użytkownicy
posty78
Propsy4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
a szedłeś z mordragiem do obozu ?

Post połączony: 2017-07-09, 13:54
(prezent dla laresa)

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Witam
Mam problem z zadaniem ścieżka kreta. Zabiłem cienia dla Okyla (zadanie przekręt również) i zrobiłem questa z zielem dla Laresa mimo to dalej mam gildie kret. Z Okylem nie mam żadnych opcji dialogowych a Lares może mnie tylko uczyć. Czy pominąłem jakiegoś questa? Czy mam buga? moja wersja to 1.4.9
Nie czytasz dialogów, względnie miałeś buga i się pominęło. Lares mówił, żebyś pogadał z Jarvisem.

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

Sadixx

Sadixx

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
U Jarvisa mam tylko kwestie "co słychać". Do obozu poszedłem sam... Bo kosa się zbugował i nie eskortował mnie. Spotkałem go pod brama do nowego obozu.

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
To jakiegoś dziwnego buga masz. Powinno to wyglądać następująco: Swiney -> Okyl -> śmierć Flinta -> Okyl wysyła do Laresa -> Roscoe'owi mówisz, że cię przysyłają z kopalni -> gadasz z Laresem, pytasz go, czy możesz dołączyć -> do Jarvisa i zaczynasz questy w obozie. Kosa nie ma nic do rzeczy.

Ale, ale: na pewno grasz w najnowszą wersję? Jak tak, to jakiś bug, znajdź wcześniejszy save.

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

0 użytkowników
Do góry