Gothic: Banda Quentina - dyskusja ogólna 3410779 7445

O temacie

Autor

Zaczęty 16.09.2012 roku

Wyświetleń 3410779

Odpowiedzi 7445

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
To są pancerze Najemników Myśliwych i możesz je zdobyć - jak łatwo się domyśleć - dołączając do Najemników.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Namiot

Namiot

Użytkownicy
posty399
Propsy48
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Napiszę parę przemyśleć zanim odechce mi się tego robić.

Nie rozumiem po jakiego diabła jest do kupienia pancerz myśliwych skoro nieco droższe spodnie kopacza(te za 500 bryłek rudy) są od niego lepsze. Przechodząc podstawowego Gothica One wystarczająca napatrzyłem się na te spodnie.

Tak po za tym to całkiem ładna tekstura ubrania myśliwego, Betzy wygląda w niej na poważnego :)

Za długo trzeba trenować swordem by przejść na wojownika. Trzy lekcje najdalej, ja po 1 załapałbym, że źle trzymam ten cholerny miecz. Niby domagam się ułatwienia, ale kuźwa nie mogę patrzeć na styl walki zielony.

Kolejny mały jest taki, że nie możemy założyć żadnego łuku jesli nie weźmiemy zręczności na początek. Co jak co, ale jakoś nie lubię gołych pleców w przypadku nie których pancerzy. Przydała by się jakaś frajerska kusza i łuk dla picu. Tym bardziej, że ładne są te nowe modele kusz i łuków.

Kolejna sprawa do pancerze bandytów, wyglądają jak najemnicy i cienie co za bardzo rzuca się w oczy w Gothic 1, wygląda kulawo i nie rzuca żadnego powiewu świeżości na tę gildie. Tak jakby byli mielonym wieprzowo-wołowym :)

Nie zmuszam, lecz zachęcam do zastanowienia się by dać im pancerze : ciężki strażnika miejskiego,lekki łowcy smoków i ...może zbroje pirata?

Jak dla mnie przynajmniej(wiem jestem egoistą) te pancerze są mało używane w modach jak i samym Gothicu 2. Zazwyczaj kupowało się je tylko po ty by zaraz zamienić na lepszy. Natomiast pirare armor to nigdy nie nosiłem :)

Na razie to tyle.

Pandrodor99

Pandrodor99

Użytkownicy
posty6
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam, mam problem z zadaniem  "szpieg na bagnie", oddałem jaja i almahach Cor kalomowi, i w dzienniku jest wpis "wiem już wystarczająco o sytuacji na bagnie, powinienem się udać do quentina" czy coś w tym stylu. Jednak gdy przychodzę do Quentina nie ma z nim żadnej opcji dialogowej ( z wyjątkiem -zacznijmy trening i -chce dostać lepszy pancerz).
Z góry dzięki.

dalmadorm

dalmadorm

Użytkownicy
posty7
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zacząłem grę z modem stosunkowo niedawno (dwa dni temu) i na razie jestem pozytywnie zaskoczony - całkiem sporo contentu w porównaniu do podstawowej wersji gry. Za to należy się plus. :)
Jest też odrobinę trudniej, przynajmniej na początku - to kwestia subiektywna, ja trochę przekleństw pod nosem rzuciłem w trakcie gry, ale z drugiej strony satysfakcja z zabijania/questowania jest jeszcze większa.

Swoją drogą zaciekawiła mnie jedna rzecz, na temat której nie byłem w stanie nic znaleźć. Podczas eksplorowania napotkałem nietypowe kryształy. Więcej na ich temat w spoilerze, żeby czasem nie popsuć zabawy innym graczom.
Spoiler
Po ich użyciu otrzymywałem bonus do many (za kryształ niebieski znaleziony za NO, obok topielca psującego tamę, widoczny na screenie) oraz siły (za kryształ czerwony, gdzieś na wzgórzu nad wodospadem w drodze do Sekciarzy).
W podstawce tych 'znajdziek' nie ma, w poradniku do ER też brak jakichkolwiek wzmianek na ich temat... Ma ktoś jakieś namiary na ewentualne pozostałe kamyczki do zaliczenia? :)

Link do obrazka wspomnianego niebieskiego znaleziska za NO: http://i.imgur.com/p59pZzR.jpg

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Out poszedł w kierunku Wiedzmina 3 i według mnie to bardzo dobry ruch, bo dzięki temu widać, że świat nie jest pusty jak był w podstawce. W lasach są bandyci, jakieś małe, zniszczone oboziki, kapliczki i dużo innych różnych dupereli. Szukaj, a znajdziesz :D

Jeden kryształ, o ile mnie pamieć nie myli, jest w lesie koło pierwszego kamienia ogniskującego (Nyras)

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Pandrodor99

Pandrodor99

Użytkownicy
posty6
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
-kryształ koło topielca z pod tamy
-kryształ w jaskini obok obozu bractwa (jak wychodzisz z bractwa to po prawej stronie w ścianie skalnej są 2 jaskinie, kryształ będzie w jednej z nich
- w jaskini obok krypty( tam gdzie z miltenem w 3 rozdziale zdobywa sie kamień ogniskujący
- schodzisz na plaże obok klasztoru zmiennokształtnych (tam gdzie w mrocznych tajemnicach są piraci ) wchodzisz do wody i płyniesz w prawo ,znajdziesz jaskinie i w jednych z bocznych korytarzy będzie kryształ, dalej znajdziesz szkielety wiec uważaj
- kryształ w lesie między starym obozem a bractwem ,niedaleko cieniostwora tego najbliżej płazy ( idź wzdłuż lasu ,jak spotkasz cieniostwora to omiń go i w tym miejscu idź w głąb lasu ,miniesz ziemnego trola wilki i będzie kryształ
- kolejny jest w jaskini za chatka cavalorna

Nie wiem czy to wszystkie, tyle ja znalazłem do końca 2 rozdziału . .moze o jakimś zapomniałem . Jeśli sobie przypomnę albo jakiś jeszcze znajdę to dopisze

zapodaj.net/5bad2906b38a0.png.html

Wracając do mojego problemu, załączam zdjecie dziennika. W dzienniku jest napisane że powinienem udać sie do Quentina , lecz nie mam z nim żadnych opcji dialogowych. A zadanie mogłem pchać do przodu do tego momentu. Może jest jeszcze jakiś strażnik który za piwo udzieli mi dalszych informacji o współpracy starego obozu i bractwa?

Post połączony: 2016-12-14, 13:56
Dobra jestem lamusem. Wystarczyło jeszcze raz porozmawiać z Ashganem .

dalmadorm

dalmadorm

Użytkownicy
posty7
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Hm. W okolicy chaty Cavalorna nic nie znalazłem, albo byłem po prostu ślepy. Resztę wymienionych przez ciebie kamyków zaliczyłem, pozostałe poszukam na własną rękę, gdy będę wystarczająco silny, by beztrosko biegać po całej mapie. :)

Na marginesie - da się ukończyć zadanie "test zaufania" bez dołączania do Kopaczy (i bez używania Marvina)? Chcę zrobić jak najwięcej questów i zebrać jak najwięcej expa przed wyborem mojej pierwszej gildii, toteż kuszący jest dla mnie darmowy exp za oddanie listy Laresowi.

Skoro już wspomniałem o gildii - nie wiem, czy zdecydować się na SO, NO, czy też na Bandytów. Która z tych ścieżek jest najprzyjemniejsza w ER?

Ano, i czy warto bawić się w Łowców Orków? Jeszcze nie miałem przyjemności ich spotkać.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zależy. Każda ma dużo nowych zadań. Ale wiadomo - cała nowa ścieżka jest tylko u bandytów. Dla Łowców Orków warto. Chociaż @gothic1210 Out zjebał ich zbroje bo możemy ją dostać dopiero w 4 rozdziale kiedy mamy już lepsze pancerze.

KOMPUTER:
Spoiler

hansiu

hansiu

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czy kryształy zwiększające statystyki wymagają czegoś specjalnego żeby ich użyć? Bo u mnie bezi po prostu się na nie patrzy i nic się nie dzieje.

dalmadorm

dalmadorm

Użytkownicy
posty7
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Musisz je po prostu "użyć" - Ctrl+Strzałka w górę, tak, jakbyś chciał zagadać do jakiegoś NPC.
Wtedy Bezi przy nim klęknie, w tle zagra melodyjka, a po lewej dostaniesz komunikat o zwiększeniu pewnej statystyki.

Jeśli po użyciu kamienia postać nic nie robi albo zaczyna ci się bugować (dziwnie trząść na boki), to najprawdopodobniej masz wgranego Unofficial Patcha, który lata gdzieś po forum. Musisz go usunąć, powoduje on jakiś dziwny konflikt z modem i uniemożliwia używanie niektórych przedmiotów (np. kapliczki czy pnie drewna w obozie myśliwych)

hansiu

hansiu

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki za pomoc, po usunięciu unofficial patcha wszystko działa jak powinno.

gost321

gost321

Użytkownicy
posty7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam, mam taki problem, że nie mogę wejść do Y'beriona, gra się crashuje gdy wchodzę po schodach, gram na wersji 1.48, jakiś sposób naprawy czy save do wyrzucenia? Tak średnio mi się widzi znowu robić te wszystkie początkowe questy w stylu wynieś przynieś pozamiataj.

dalmadorm

dalmadorm

Użytkownicy
posty7
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Szybkie pytanko - na górze karczmy w NO spotkałem Willa. Zainteresował mnie jego miecz (całkiem ładnie wygląda ^^), a że koleś ma słabą zbroję, to ławo można go pobić. Ba, nawet dialog na to pozwala ("Chyba chcesz dostać w mordę.").

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz - czy jeśli oklepie mu "mordę", to zablokuję sobie możliwość wykonywania jego questów? Na razie moja postać nie ma wystarczającego lvla i koleś każe mi wrócić, gdy będę silniejszy, jednak gdy go obiłem, zniknęły wszystkie opcje dialogowe...

Możliwość zapytania o questa wróci po osiągnięciu odpowiedniego levela? Czy koleś po walce się już na zawsze obraża? Co prawda zrobiłem sobie save na wszelki wypadek przed obiciem i obrabowaniem go, ale wolałbym wiedzieć już teraz, żeby nie musieć go wczytywać po kilku godzinach gry.

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
Koleś po walce już na zawsze się obraża. Lepiej go pobić bez tego dialogu, czyli zamiast mówić te "Chyba chcesz dostać w mordę", po prostu go sklepać, zabrać miecz - który faktycznie jest całkiem dobry - i potem można normalnie z nim gadać. Zadanie daje w 2/3 rozdziale.

dalmadorm

dalmadorm

Użytkownicy
posty7
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Tak też myślałem - dobrze, że zrobiłem kontrolnego save przed walką, zaraz go wczytam i znów mu naklepię, tym razem bez uprzedniej rozmowy. Dziękuję. :)

Post połączony: 2016-12-18, 16:15
Z góry przepraszam za bycie ponadprzeciętnie aktywnym - zbyt mocno mnie ten mod wciągnął. :D
Czy (i gdzie) mogę dorwać więcej planów broni w rozdziale 1? Na razie mam tylko Błysk Nocy odkupiony chyba od kowala w NO, inni handlarze nie mają nic do zaoferowania.
Ano, i pytanie związane z alchemią. Zdobyłem kilka ksiąg (od Myśliwych i Bandytów) na tymczasowe i stałe mikstury zwiększające atrybuty, po ich przeczytaniu pojawia się informacja w dzienniku ("Umiejętności Alchemii"), jednak przy stole alchemicznym nie mogę wybrać żadnej mikstury, lista jest pusta. Czy naprawdę muszę stracić punkty na alchemię mimo, że nauczyłem się przepisów z książek? :c

xaszyx

xaszyx

Użytkownicy
posty12
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tak, wymagany jest 2 poziom alchemii na mikstury stałe i tymczasowe.
Tytoń, alkohol, mikstury na hp/manę  itp. wymagają 1 poziomu.

dalmadorm

dalmadorm

Użytkownicy
posty7
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Warto tracić punkty nauki na drugi poziom alchemii, by móc tworzyć stałe mikstury? Czy bardziej opłaca się odpuścić ten temat i zamiast mikstur zjadać (nieco słabiej działające) rośliny?
Jak wygląda kwestia dołączania do obozów? Chciałbym przed ostatecznym wyborem gildii zrobić jak najwięcej questów, wyczyściłem z potworów już całą kolonię (nie licząc Orków i Trolli), czy możliwe jest dołączenie do innej gildii po zostaniu Kopaczem/Kretem?

Pandrodor99

Pandrodor99

Użytkownicy
posty6
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzisiaj skończyłem moda, i nie uczyłem się alchemii bo straciłem 40 PN na naukę walki bronią jednoręczną, a grę chciałem skończyć dzierżąc broń dwuręczną i na alchemie zabrakło mi punktów. Na końcu byłem wystarczająco silny ale jednak czułem ten niedosyt więc myślę, że jak najbardziej warto szczególnie że kruczych ziel (+ 2 do HP na stałę ) znalazłem około 60, najwięcej jakieś 30 było w samej starej kopalni. Więc szkoda, że nie miałem okazji przerobić ich na eliksiry.

Nie, niestety jak zostaniesz górnikiem musisz już nie ma odwrotu. Nabrałem się na to biorąc darmowe spodnie od Swineya w wolnej kopalni i musiałem grać od nowa, ponieważ chciałem zagrać nową gildia bandytami.

Spoiler
Nowy wątek w 4 rozdziale z opuszczoną kopalnią był wielkim zaskoczeniem. Naprawdę podczas eksploracji kopalni przeszedł mnie dreszcz. Najgorszy jest ten auto spawn potworów kiedy bohater wejdzie na dany obszar. nagle pojawiło się za mną zombie i pare szkieletów.

Modyfikacja genialna, wielkie DZIEKI dla twórcy za wiele godzin zabawy.

mroziu1922

mroziu1922

Użytkownicy
posty45
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam problem z misją u Orika gdy dochodze do maga to Orik do mnie nic nie gada wersja 1.4.8

paladyn3212

paladyn3212

Użytkownicy
posty10
Propsy1
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
ER 1.4.8 + SP 1.6

W obozie myśliwych jest zbugowany Jonas, w godzinach roboczych nie piłuje drewna tylko bezmyślnie stoi nad kłodą jak Komor na krześle przez co nie zarobię rudy na zbroję i początek będzie nieźle w plecy. Ja też mimo posiadania piły nie mogę piłować. Zabawne jest to, że przy próbie użycia kłody pomnażam liczbę pił w ekwipunku. Najwyżej wykorzystam tego buga na własną korzyść i sprzedam nadmiar, to uzasadniony przypadek. :P

0 użytkowników
Do góry