Ekosystem Microsoftu 10212 36

O temacie

Autor jono

Zaczęty 21.06.2012 roku

Wyświetleń 10212

Odpowiedzi 36

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Ekosystem Microsoftu
2012-06-21, 17:50(Ostatnia zmiana: 2012-06-21, 18:04)
Chętnie poznam Waszą opinię na temat aktualnych poczynań Microsoftu.

Najpierw na E3 zaprezentowali nowe bajery w Xboxie 360, między innymi głosowa obsługa nowych języków, ale także technologia SmartGlass, czyli aplikacja na PC, smartfony itablety, dzięki której użytkownicy będą mogli łączyć się z konsolą i kontrolować treści. Czyli zaczynam oglądać film na komputerze, potem kontynuuję na konsoli podłączonej do telewizora, a ponieważ spieszę się na autobus, to dokańczam na smartfonie. Dodatkowo urządzenia z aplikacją SmartGlass mają służyć jako dodatkowy ekran – za ich pomocą można będzie kontrolować treści na innych urządzeniach Microsoftu, a także wykorzystywać na przykład do gier.

Parę dni temu Microsoft zaprezentował swój tablet nazwany Surface, będzie on dostępny w dwóch wersjach z Win RT (tym na ARM) i Win 8 w tym przypadku będzie to Intel Core i5, wersje 32 i 64 GB.

Wczoraj swoją premierę miał Windows Phone 8. Masa nowych rzeczy, w końcu poprawiony start screen, możliwość zmiany rozmiaru kafelek, wreszcie dodana obsługa kodu natywnego (mam nadzieję na wiele gier i aplikacji w Marketplace) oraz wiele innych rzeczy. W przypadku Windowsa 8 i WP8 ma być zastosowane to samo API, co również jest dobrym posunięciem.

Także mamy:

- pecety, na których będziemy używać Windowsa 8*

- konsola Xbox 360

- tablet Surface z WinRT i Win 8/ a także inne tablety, obstawiam, że głównie będzie to WinRT w celu zmniejszenia kosztów i lepszej sprzedaży

- smartfony z Windows Phone'm 8

Ciekawy jestem jak to się wszystko dalej potoczy, no i oczywiście czy to się sprzeda i czy ludzie zaakceptują ten ekosystem. A co wy myślicie na ten temat? Czy to co teraz robi Microsoft to dobre decyzje, czy CEO jest kompletnym kretynem niemającym pojęcia co aktualnie jest trendi ?

* - ofc ten kto będzie chciał zainstalować sobie Windowsa 8.

kazzmir
  • Gość
walczą, czy skutecznie to się okaże. 2 lata temu gdy zacząłem się interesować branżą mobilną, pisali że ms wyda 1 mld dolarów na promowanie rozwiązań mobilnych w szerokim tego słowa znaczeniu. wygląda na to że to było za mało...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
co aktualnie jest "trendi" ?
Zdecydowanie wiedzą, co jest "trendi". Nie jestem tylko pewien czy będą w stanie zaoferować normalnym pecetom równie dobre rozwiązanie do klawiry i myszki jakim jest w tej chwili win7.
ale na szczęście jest linux : D

kazzmir
  • Gość
mysza coraz bardziej staje się zbędna. laptopy jej nie mają chyba że sam tego chcesz, tablety też nie, smartfony nie potrzebują, to samo w klawiaturą. te peryferia nie zdecydują o dalszym rozwoju.

tydzień temu poznałem gościa który opracowuje system, co więcej ma działający prototyp systemu który przy użyciu odczytywania fal mózgowych będzie sterował czymkolwiek co będzie wyposażone w ten interface. trochę elektroniki którą sami robią + soft i coś co jeden z zaproszonych nazwał "koszmar staje się rzeczywistością", ma szansę zaistnieć. żadne myszki, żadne klawiatury... myśl.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Ekosystem Microsoftu
#4 2012-06-21, 19:12(Ostatnia zmiana: 2012-06-21, 19:13)
O ile grę w lotro jestem w stanie sobie wyobrazić w ten sposób o tyle nie wyobrażam sobie gry w coś quake'o podobnego przy pomocy samych myśli. Wątpię by mysz i klawiatura mogły kiedyś całkowicie przestać istnieć w sobie podobnej formie.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Why ? :D  Popatrzymy się i od razu bedzie strzelało w tej punkty, emejzing XD

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Ekosystem Microsoftu
#6 2012-06-21, 20:14(Ostatnia zmiana: 2012-06-21, 20:16)
kzw, więcej imaginacji. Teraz też sterujesz w sumie myślami - jakiś tam gówniak w mózgu wysyła do łapy z myszką "w lewo, w prawo" - trochę wprawy i domyślam się że sterowanie "kolejnym członkiem ciała którego nie ma ale jest w interfejsie" byłoby równie proste jak z myszką. Nie mogę tego opisać, bo ta idea nie do końca mieści się w zasobach mojego słownika, no ale myślę że da się zrozumieć o czym myślę.

...ale nie wydaje mi się żeby to urządzenie do sterowania myślami było aż tak precyzyjne.

kazzmir
  • Gość
warto im kibicować http://neuro-code.com/pl

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
warto im kibicować http://neuro-code.com/pl
duch deus exa unosi się w powietrzu : D

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
@Mea: miałem raczej na myśli to, że nie wyobrażam sobie pominięcia pewnych kwestii motorycznych ze względu na atrakcyjność rozgrywki. Wydają mi się o wiele bardziej ciekawe systemy typu wii czy śledzenia ruchu, które sprawiają, że w grę można się zaangażować fizycznie przez co są ciekawsze niż gdyby tego nie było. Wyobraź sobie grę typu strzelanie do kaczek przy pomocy samych myśli, albo pojedynek rodem z dzikiego zachodu, ale bez wyciągnięcia rewolweru tylko na zasadzie kto pierwszy popatrzył... no to na pewno byłoby interesujące.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Ekosystem Microsoftu
#10 2012-06-21, 21:04(Ostatnia zmiana: 2012-06-21, 21:12)
W sumie również uważam że gry sporo by straciły na braku fizycznego kontrolera, ale z drugiej strony mogłoby to dawać cały ogrom nowych możliwości. (zakładając że ta technologia by na to pozwalała)  interesuje mnie czy skrócenie czasów reakcji, może możliwość jakiegoś szybszego dotarcia informacji do bani i przetworzenia jej nie przyspieszyłoby gier. To by było naprawdę ciekawe, mecze w jakiegoś kłejka w których ledwo da się ogarnąć co się dzieje.
uwielbiam grać w ut99 na prędkości gry 200% : D

Takie twoje strzelanie do kaczek - zamiast w sekundach grałoby się w setnych sekundy - satysfakcja na pewno by urosła :D

@down
nie dasz pofantazjować? :C

kazzmir
  • Gość
traktujecie ten temat zbyt dosłownie, w rzeczywistości to może być ten system + wspomaganie czymś co już istnienie lub powstanie. teoretycznie wg tego co się dowiedziałem, to ma to wyglądać jak z avatara, poza tym że nie będziemy kierowali cyborgiem, ale będziemy mogli odczuwać...

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Surface'a nawet bym kupił. Pod warunkiem że w momencie premiery będę miał stałe dochody nie wynikające ze stypednium (czytaj - będę miał płatną robotę)

Popisuje się ciągle menda jedna...

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
http://www.chip.pl/news/sprzet/tablety/2012/06/cena-tabletu-microsoft-surface-z-procesorem-arm-2013-ok.-2600-zl
Najprawdopodobniej też kupuję Surface'a ale tego z i5.
No chyba, że inne firmy zaproponują coś takiego samego ale tańszego.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
We wnętrzu podstawowego modelu znajdzie się 4-rdzeniowy procesor Nvidia Tegra 3
tegra 3 android - 1600 zł (transformer prime w tej chwili na allegro)
tegra 3 windows - 2600 zł

opcjonalnie tablet z opcją "pecet" za 3,5 kafla - tu z kolei opcją są te śmieszne, starsze laptopy z obkręcanym ekranem.

wyczuwam niską sprzedaż.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Ekosystem Microsoftu
#15 2012-06-22, 18:03(Ostatnia zmiana: 2012-06-22, 18:04)
I jak to niby ma walczyć z iPadami? I ogólnie innymi tabletami?
MS powinien obniżyć te swoje chore licencje. I Office'a dawać za darmo, a nie jeszcze 85$ ciągnąć : |

kazzmir
  • Gość

kazzmir
Gość

Ekosystem Microsoftu
#16 2012-06-22, 19:15(Ostatnia zmiana: 2012-06-22, 19:17)
walka z ipadem to nie walka na sprzęt i cenę tak naprawdę. cena 2600 to cena ipada3 czyli równie "drogo"
tutaj walka to ilość apek w sklepie, ilość urządzeń w sumie sprzedanych, ilość ściągnięć i tak dalej. można marudzić o specyfikacji sprzętu ale to w zasadzie drugorzędne, gdy developerzy będą mieli w dupie wysiłki microsoftu

około: ios - 250 mln urządzeń i 25 mld ściągnięć aplikacji, android - 300 mln urządzeń i 15 mld ściągnięć aplikacji

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Ekosystem Microsoftu
#17 2012-06-22, 19:39(Ostatnia zmiana: 2012-06-22, 19:45)
No tak. Masz w sumie rację. Ale w WP8 i Win8 ma być to samo API czyli udogodnienie dla deweloperów. Do tego wreszcie dodali do WP8 obsługę kodu natywnego, dzięki czemu portowanie apek ma być łatwiejsze i szybsze.
Co do ceny to zależy co będzie miał ten tablet.
edit: Ale w sumie cena też gra ważną rolę. Co z tego, że deweloperzy będą wydawać aplikacje, których prawie nikt nie kupi z powodu dużej ceny tabletów z Windowsem ?

kazzmir
  • Gość

kazzmir
Gość

Ekosystem Microsoftu
#18 2012-06-22, 19:45(Ostatnia zmiana: 2012-06-22, 19:46)
No tak. Masz w sumie rację. Ale w WP8 i Win8 ma być to samo API czyli udogodnienie dla deweloperów. Do tego wreszcie dodali do WP8 obsługę kodu natywnego, dzięki czemu portowanie apek ma być łatwiejsze i szybsze.

trochę przekombinowałeś, przecież do tego żeby robić soft na te microsoftowe cuda wystarczy pc za 1000 zł, programistów jest jak psów i praktycznie nie jest to choćby odrobinę przekombinowane. a robota na ios... bez maca ani rusz, bez c++ ani rusz i tak dalej. poza api i takimi naciąganymi udogodnieniami to jest 1:1 ile będzie za rok ich sprzętu sprzedane, jak będzie tyle co tabletów np przynajmniej appla to jest może... jeżeli stworzą urządzenie z klasą, dobrze wyglądające, sprzętowo zaawansowane, kierowane w zasadzie dla ludzi lubiących "ładne" rzeczy, do ludzi bogatych, biznesowe itd prędzej czy później osiągną jakiś tam sukces. ileś procent z rynku wyszarpią kosztem samsungów w szczególności.

dużej ceny tabletów z Windowsem ?

tak samo drogi jest ipad3

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

trochę przekombinowałeś, przecież do tego żeby robić soft na te microsoftowe cuda wystarczy pc za 1000 zł, programistów jest jak psów i praktycznie nie jest to choćby odrobinę przekombinowane. a robota na ios... bez maca ani rusz, bez c++ ani rusz i tak dalej. poza api i takimi naciąganymi udogodnieniami to jest 1:1 ile będzie za rok ich sprzętu sprzedane, jak będzie tyle co tabletów np przynajmniej appla to jest może... jeżeli stworzą urządzenie z klasą, dobrze wyglądające, sprzętowo zaawansowane, kierowane w zasadzie dla ludzi lubiących "ładne" rzeczy, do ludzi bogatych, biznesowe itd prędzej czy później osiągną jakiś tam sukces. ileś procent z rynku wyszarpią kosztem samsungów w szczególności.

dużej ceny tabletów z Windowsem ?

tak samo drogi jest ipad3

No tak. Do tego jeszcze dochodzi Objective-C z tego co się orientuję. Niemniej jednak jeżeli robić już jakieś aplikacje na tablet, wypadałoby mieć coś takiego aby przetestować jak działa apka itd.
Generalnie po prostu jestem ciekaw jak to wszystko dalej się potoczy.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry