Myślałem że odpowiedź na argument "modyfikacje nie konkurują z pełnopełnymi produkcjami" zawarłem w zacytowanym przez ciebie fragmencie. Wybacz, że nie zacytowałem cię, ale myślałem że sam do tego dojdziesz i nie muszę do każdego twojego zdania bezpośrednio się odnosić.
Wydaje mi się, że to normalne, że tworząc coś chciałbyś aby to było odebrane dobrze i przez wiele osób. Potrafię zrozumieć satysfakcję z samego faktu tworzenia, ale jestem pewien że jest ona tym większy, czym lepszy jest jej odbiór. Są zapaleńcy którzy tworzą content tylko dla garstki ludzi i nie dyskutuję z tym faktem. Myślałem że dyskutujemy z tezą: tworzenie modyfikacji do gier jest bardziej kosztowne niż to było kiedyś dlatego nie opłaca się twórcom gier wydawać narzędzi modderskich, bo nikt nie chcę już robić modów. W tym kontekście wydaje mi się, że modyfikacje konkurują z pełnopełnymi produkcjami. Użytkownik, gracz, interesując się daną produkcją/zawartością zadaje sobie podświadomie pytanie: Should I stay or should I go? W dobie Steama i milion alternatyw, modder ma przed sobą za zadanie stworzyć coś co przyciągnie do siebie gracza danej produkcji, i musi konkurować z innymi produkcjami jeżeli chce czerpać ze swojej pracy większą satysfakcję. Oczywiście wydając tzw. średniaka bez bugów i własnymi rękami masz z tego satysfakcję i propsy dla ciebie. Jednak jeżeli chcesz z tego zajęcia czerpać większą przyjemność i się przebić, to musisz włożyć w to mnóstwo Man Hours. Mam nadzieję, że rozumiesz teraz dlaczego stawiam drugą tezę, że modyfikacje muszą konkurować z grami komputerowymi. Zdanie "modyfikacje tworzą gracze dla graczy" jest prawdziwe, ale trzeba pamiętać że gracz nie chce grać w gówno.
Będzie mała anegdota: kiedyś często grywałem w małą popularną grę, RTS, przez neta. Community liczyło do 100 osób i powiedzmy że byłem w czołówce graczy. Zdarzali się ludzie którzy nie chcieli ze mną grać, bo "grają dla funu", a nie po to aby wygrać. Wydaje mi się, że jeżeli jesteś w czymś lepszy to chcesz większych wyzwań i większą frajdę niż ze "zwykłego grania" sprawia ci granie i pokonywanie wyzwań.