U piratów są 2 plaże: ta z cieniostworem, topielcami i ta na której są ogniste jaszczury i sekstans Garetta, więc wyczyść drugą. Jak dobrze pamiętam, to Greg zleca odnalezienie skarbów, które zakopał, jeżeli nie oddało mu się skarbów, które on zakopał w Khorinis. A jak piraci nie zlecają ci kolejnych zadań, to pewnie wszystkie już zrobiłeś. Chromanin jest tam, gdzie w G1 był kamień ogniskujący, ten z podziemnej krypty. Był tam też talizman orków dla Miltena. Co do Vatrasa, to raczej nie. Z tego co czytam, to ludzie mają potem problemy - gdy przychodzi pora odpłynięcia z wyspy, i kapitam mówi, aby poinformować o tym wszystkich, to Vatras nie będzie chciał gadać, bo uważa, że "Bezi wstąpił sa ścieżkę zła" ( nie wiem, czy to u wszystkich, ale ponoć jest tak, że jak zabije się zombie gomeza, to on zalicza to do zabicia człowieka itp. więc może taki bug wystąpić również w VI rozdziale jak zabije się tego Pana Cieni i innych ) bo niby kogoś tam zabił itp. więc ja wolałbym go zostawić. Co do załogi, to Benneta, Miltena, Lestera, Diega, Laresa, Gorna ( Róg ), Lee. Najważniejsi, to taki Milten, bo potem można coś od niego kupić, od Benneta chyba też, Diego sprzedaje strzały, bełty itp. Te same + co w NK. Co do pancerza... Zagadaj do Darriona, Harada i do Marduka. Pewnie ktoś z nich będzie miał opcję pobłogosławienia. Ja np. jak nauczyłem się ulepszać zbroję paladyna 2x. to Harad powiedział, że Magowie Ognia potrafią pobłogosławić pancerz, więc być może Darrion też coś takiego powie, albo Harad czy Marduk. Ponawiam swoje pytanie: Kto uczy ulepszania Ciężkiego Pancerza Paladyna? Harad nie ma żadnej opcji dialogowej, to samo z Mortisem. Może jest jakiś inny kowal? Skoro taki Lord Hagen czy Varus ma ulepszoną ciężki pancerz, to powinna być możliwość dostania/wykucia takiego ulepszonego pancerza.