Gothic: Czas Zapłaty [beta] 1038346 2392

O temacie

Autor shergar

Zaczęty 2.03.2012 roku

Wyświetleń 1038346

Odpowiedzi 2392

Partol

Partol

Użytkownicy
posty20
Propsy8
  • Użytkownicy
Wróciłem po 3 miesiącach, ale widzę, że nadal się nie da grać na windows 7 64x. Cały czas wywala, crashuje, zacina : ( Czekam na kolejne poprawki.

jeśli chodzi o system to nie jest wcale bug, tylko za dobrego kompa masz (tak jest również w gothic 1) chodzi o to że gra nie będzie w stanie wytrzymać win 7 tymbardziej 64-bitowego

polecam windows XP na nim w CZ zawiesiło się czy coś do 4 rozdziału tylko 3-5 razy.

ale sterowniki do karty graficznej też odegra role jak masz najnowsze bądź nowsze, to też powoduje problemy starszych gier.

Gówno prawda. Producenci i developerzy kart graficznych, jak i zreszta płyt głównych, service packów i innych "paczów" coraz częściej wracają do starych gier. Co to znaczy? Dostosowywują swoje produkty zarówno pod nowe gry, jak i pod stare. Czasami wystarczy po prostu zaktualizowac owy sterownik czy inny "pacz". Oczywiscie, jesli są dostosowane. Bo jesli nie, to lepiej wrócić do starych sterowników, jeśli sie tak bardzo chce grać.

Ashido

Ashido

Użytkownicy
posty20
Propsy7
  • Użytkownicy
G1 działa bez zarzutów, więc myślę, że to wina stabilnośći moda.

ZubenPL

ZubenPL

Użytkownicy
posty35
Propsy1
  • Użytkownicy
Wróciłem po 3 miesiącach, ale widzę, że nadal się nie da grać na windows 7 64x. Cały czas wywala, crashuje, zacina : ( Czekam na kolejne poprawki.

jeśli chodzi o system to nie jest wcale bug, tylko za dobrego kompa masz (tak jest również w gothic 1) chodzi o to że gra nie będzie w stanie wytrzymać win 7 tymbardziej 64-bitowego

polecam windows XP na nim w CZ zawiesiło się czy coś do 4 rozdziału tylko 3-5 razy.

ale sterowniki do karty graficznej też odegra role jak masz najnowsze bądź nowsze, to też powoduje problemy starszych gier.

Bzdura , na starych sterownikach nvidi gotchic w ogóle nie działa na win7 64bit dopiero w nowszych zaczęli go wspierać. Również czysty gothic 1 i 2NK działają bez problemu na win7 64bit więc przestań wypisywać swoje "mądrości". A jeśli chodzi o Czas zapłaty to za uwarzyłem że większości problemów jest winien ten tekstur pack, bo jak go wgrałem na czystego gothica pojawiły się identyczne problemy ja w CZ.

Smokmen

Smokmen

Użytkownicy
Dzownie do ciebie! Tylko czemu nie odbierasz? Dobra dobra&
posty221
Propsy124
  • Użytkownicy
  • Dzownie do ciebie! Tylko czemu nie odbierasz? Dobra dobra&
Gothic to już bardzo stara gra w porównaniu z innymi, gra zaczyna tracić stabilność jeżeli jest za dużo innowacji tak  wcześniej sypał się cały world.zen. Żeby go ratować musieli usunąć te ładne efekty, przy wodospadach pozmieniać tekstury podłoża itd. na pewno było jeszcze parę zmian których ja nie napisałem. Więc np. taki większy Textures Pack jak ten Freddy'ego z CZ już jest za dużym wysiłkiem dla tego silnika graficznego.

koksikmajor

koksikmajor

Użytkownicy
posty692
Propsy89
  • Użytkownicy
Gówno prawda. Producenci i developerzy kart graficznych, jak i zreszta płyt głównych, service packów i innych "paczów" coraz częściej wracają do starych gier. Co to znaczy? Dostosowywują swoje produkty zarówno pod nowe gry, jak i pod stare. Czasami wystarczy po prostu zaktualizowac owy sterownik czy inny "pacz". Oczywiscie, jesli są dostosowane. Bo jesli nie, to lepiej wrócić do starych sterowników, jeśli sie tak bardzo chce grać.

czy ty wiesz chociaż kiedy tą grę wydano? ten gothic wydano w 2000 roku windowsa 7 wtedy jeszcze nie było...(i innych lepszych zabawek)

Ashido

Ashido

Użytkownicy
posty20
Propsy7
  • Użytkownicy
Gothic to już bardzo stara gra w porównaniu z innymi, gra zaczyna tracić stabilność jeżeli jest za dużo innowacji tak  wcześniej sypał się cały world.zen. Żeby go ratować musieli usunąć te ładne efekty, przy wodospadach pozmieniać tekstury podłoża itd. na pewno było jeszcze parę zmian których ja nie napisałem. Więc np. taki większy Textures Pack jak ten Freddy#msg1043206ego z CZ już jest za dużym wysiłkiem dla tego silnika graficznego.

To po co pchać w tą starę grę tyle nowości? Nie wiem jak Wam, ale mi tu zależy na fabule, w dupie mam te kompasy, lepsze tekstury. Ja chcę poczuć klimat statego Gothica nic więcej.

Partol

Partol

Użytkownicy
posty20
Propsy8
  • Użytkownicy

Partol

Gothic: Czas Zapłaty [beta]
#1046 2012-07-03, 16:24(Ostatnia zmiana: 2012-07-03, 16:25)

czy ty wiesz chociaż kiedy tą grę wydano? ten gothic wydano w 2000 roku windowsa 7 wtedy jeszcze nie było...(i innych lepszych zabawek)

Nie musisz mi mówić, bo jestem weteranem tej gry.

Masz racje. Wtedy nawet w planach nie był Windows 7, a na scenie windowsów rządził z tego co pamietam milenium. Ty miales wtedy kilka latek.

Ale masz racje - dlatego wlasnie twórcy TERAZ starają sie dostosować swoje produkty pod stare produkcje.

EDIT: Cofnijcie mojego propsa Ashido. Chcialem dać koksikmajorowi.

ZubenPL

ZubenPL

Użytkownicy
posty35
Propsy1
  • Użytkownicy
Gothic to już bardzo stara gra w porównaniu z innymi, gra zaczyna tracić stabilność jeżeli jest za dużo innowacji tak  wcześniej sypał się cały world.zen. Żeby go ratować musieli usunąć te ładne efekty, przy wodospadach pozmieniać tekstury podłoża itd. na pewno było jeszcze parę zmian których ja nie napisałem. Więc np. taki większy Textures Pack jak ten Freddy#msg1043209ego z CZ już jest za dużym wysiłkiem dla tego silnika graficznego.

To po co pchać w tą starę grę tyle nowości? Nie wiem jak Wam, ale mi tu zależy na fabule, w dupie mam te kompasy, lepsze tekstury. Ja chcę poczuć klimat statego Gothica nic więcej.

Bo chcieli trochę upiększyć starszą grę , niestety silnik już temu nie podołał.
Z tego co pamiętam to w nie udostępniony jeszcze laucherze powinna być opcja by te wszystkie bajery wyłączyć.

Pjontka

Pjontka

Użytkownicy
posty45
Propsy2
  • Użytkownicy
Cóż mam pytanie ,które juz pewnie padło ale przekopałem troche forum i nie znalazłem jasnej odpowiedzi.
Podczas gry po średnio 10 - 15 minutach ta się zacina i to w sposób ze trzeba resetowac komputer. Nie wywala nawet do pulpitu ,tylko wiesza caly komputer. Muzyka wciąż leci z gry itd ,a obraz się zacina. Po wciśnieciu ctrl+alt+del niby pojawia sie menedżer zadan ale jest w tle ,a gra jest caly czas na pierwszym planie więc trzeba resetowac komputer.
Wie ktoś jak temu zaradzic ?

Jelly Roger

Jelly Roger

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
Cóż mam pytanie ,które juz pewnie padło ale przekopałem troche forum i nie znalazłem jasnej odpowiedzi.
Podczas gry po średnio 10 - 15 minutach ta się zacina i to w sposób ze trzeba resetowac komputer. Nie wywala nawet do pulpitu ,tylko wiesza caly komputer. Muzyka wciąż leci z gry itd ,a obraz się zacina. Po wciśnieciu ctrl+alt+del niby pojawia sie menedżer zadan ale jest w tle ,a gra jest caly czas na pierwszym planie więc trzeba resetowac komputer.

Odpalanie gry w oknie jest chyba jedynym sposobem, można to zrobić z poziomu startera moda lub w grze poprzez b->marvin->f3 ( nie polceam głównie z powodu odpalonego marvina )

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Po wciśnieciu ctrl+alt+del niby pojawia sie menedżer zadan ale jest w tle ,a gra jest caly czas na pierwszym planie więc trzeba resetowac komputer.
Alt + Tab powinno Ci pomóc, będziesz mógł przenieść menadżer zadań na wierzch.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

drixe

drixe

Użytkownicy
posty5
ProfesjaAnimator
  • Użytkownicy

drixe

Gothic: Czas Zapłaty [beta]
#1051 2012-07-10, 00:01(Ostatnia zmiana: 2012-07-10, 00:04)
Powie ktoś, czy jest jakiś sposób aby gra nie freezowała?

mam tu na myśli błąd gdy gram i nagle gra się zatrzymuje jak Pałza, i jedynym rozwiązaniem jest reset ;c

/edit

Już nie ważne , widzę ze wyżej kolega ma ten sam problem ^^

czyli nie ma żadnego sposobu ? ;c

koksikmajor

koksikmajor

Użytkownicy
posty692
Propsy89
  • Użytkownicy
dobra odpowiedź

Pjontka

Pjontka

Użytkownicy
posty45
Propsy2
  • Użytkownicy
Cóż niestety alt+tab tez nie pomaga (zapomnialem napisac w komencie).
A btw. to nie zrozumialem aluzji z "mozna to zrobić z poziomu startera moda". Ekhm jakby się ktos tak jaśniej wypowiedział na ten temat. No i nie wiem czemu ale w CZ marvin mi nie działa.

Futhark

Futhark

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Zamiast przez GothiStarter.exe odpalasz moda przez GothicStarter_mod.exe. Przed uruchomieniem zaznaczasz pole, które nazywa się "Window Mode", albo jakoś tak.

koksikmajor

koksikmajor

Użytkownicy
posty692
Propsy89
  • Użytkownicy
jest 1 wada, jak grasz w wersji "mod" to może powodować częstsze błędy w nie których miejscach najlepiej uruchamiać zwykłym gothicstarter.exe a nie gothicstarter.exe_mod.

Pjontka

Pjontka

Użytkownicy
posty45
Propsy2
  • Użytkownicy
Dzieki za rade. W pewnym sensie pomogło ,bo nawet gdy gra się teraz wiesza to nie zacina całkiem komputera i można ją poprostu włączyć na nowo i pograc te 15 min az znowu coś się zatnie :D

Pjontka

Pjontka

Użytkownicy
posty45
Propsy2
  • Użytkownicy
Sorry za double post.
Ostatnio niezależnie od tego jak odpalam gre pojawia się ten błąd.
Dodam że błąd pojawia się po minucie gry i CAŁKOWICIE uniemożliwia rozgrywke.

Wie ktoś co poradzić ? Moze podmienić jakiś plik ?

koksikmajor

koksikmajor

Użytkownicy
posty692
Propsy89
  • Użytkownicy
mówiłem uruchamiaj przez gothicstarter.exe wersja _mod robi problemy, nie tylko crashe.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
przeciez nie odpala przez wersje mod spojrz na pasek, gdyby mial odpalonego startera mod to by pisalo gothic starter (mod)

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

0 użytkowników
Do góry