Gothic 3 na słabym kompie 31093 54

O temacie

Autor Qamileqq

Zaczęty 27.02.2012 roku

Wyświetleń 31093

Odpowiedzi 54

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
siemka. Jestem wieeelkim fanem serii gothic, jednak mam tak słabego kompa, że mogę zagrać max w g2nk. Jednak kusi mnie zagrać w gothic 3. Tylko nie piszcie że to shit bo jak zagram to się przekonam. I mam pytanie. Słyszałem kiedyś na jakimś forum o optymalizacji gothic 3 która pozwoli odpalić grę na słabiutkich kompach (ofc leci po grafice) jednak link wygasł. Istnieje coś takiego. Parametry mojego predatora to :

512 ram DDR
procek adm sempron 2600+ 1.7 Ghz
Grafa Nvidia GeForce 512mb

demo chodzi w miare, dało by się ugrać. jednak jak wiemy jeśli g3 jest tak zwalona z optymalizacją to co dopiero demo. czyli jest jakiś sposób na odpalenie g3?

i jeszcze jedno pytanie. czy procesor jest najważniejszy jeśli chodzi o gry? (Ważniejszy od ramu i grafy?) i czy mogę go spalić grając w gry wymagające np tak jak tu 2 Ghz przy moich 1.7 Ghz

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
świetnie. grafika geforce.

Nie ma problemu z prockiem, troszkę przytnie ale nie ma co płakać. Demko g3 chodziło niewiele lepiej niż pełniak, widocznie szybciej się jedynie ładowało. Naściągaj wszystkie patche, CPT, ustaw na minimum i próbuj, powinno być (jak na goticzka) grywal...

512 mb ramu? żarcik. spróbować możesz, ale goticzek trzeci zużywał naprawdę sporo ramu.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Powinien ci pojsc na minimalnych.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
nie ma 1024 ramu = Where is the guru?

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Że co, ja mam na 2-gim laptopie procek 2.3ghz dual core intela i jego grafe, 3gb ramo i po wyjściu z chaty z G3ZB odrazu komp padał. Może to wina grafiki.

Spoiler
[ramka]ANGER and FORGIVENESS | [/b]Unity3D.pl | TheGamers | NoteFun[/ramka]

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

[ramka]Moje konto na p3d.in[/ramka]

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy

Qamileqq

Gothic 3 na słabym kompie
#5 2012-02-27, 20:01(Ostatnia zmiana: 2012-02-27, 20:03)
ja mam xp, a u kumpla g3 był grywalny na 1 gb ramu, procek 1.8 tego typu co ja, grafa 256. jednak to vista, a na niej 1gb ramu to tyle co u mnie 512. może z patchami będzie grywalny. i ponawiam pytanie z 1 posta dot. procesora...

znalazłem fajny temat o tym samym co tutaj ...http://www.forum.poziomkaz.pl/lofiversion/index.php/t953.html

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader

Baggio
DreamVader

#6 2012-02-27, 20:21(Ostatnia zmiana: 2012-02-27, 20:23)
Ja na sprzęcie : celeron 1.7ghz, karta 128mb i 800mb+ ram odpaliłem goticzka, jednak dla testu i jaj. Uruchomiłem, grafa na najniższe i dało się nawet biec chociaż zmulał. : D

Kilka miesięcy temu ulepszyłem tego złoma częściami od kolegi: procek intel pentium IV 2.6ghz, karta 128mb ram/bit - ale sporo lepsza od poprzedniej i 1,2GB pamięci ram. Włączyłem Gothica, sprawdziłem i było w miarę na średnich. Wgrałem patche, trochę to dało.(chodzi o community) Jednak grafę musiałem ustawić już na niskich bo artefakty dziwne były (łatka coś pieprzy z shaderami przy słabych kartach). Trochę ponapierdalałem w gierkę, ale w końcu trafiły się miasta - nie  pamiętam nazw - i tam zwiechy się zaczęły, niestety nie do grania i już w sumie częste przycięcia i podobne temu sprawy znięchęciły mnie, jednak gra do polecenia patrząc przez pryzmat fana. :ok:  

Jakbym miał twoją kartę to grafikę bym spokojnie ustawił na średnie i dało by się grać. Coś czuję, że u ciebie procek i ram zniwelują to co daje karta i będzie jak umnie, na początek lekkie ściny, a przy innych miastach(więcej wymagających? myślę chujowo zoptymalizowanych bo wielkością nie większe od tych, na których nie miałem ścin) nie pograsz. Ale spróbuj, może akurat ta karta da ci możliwość grania. :P

PZDR

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

#7 2012-02-27, 20:25(Ostatnia zmiana: 2012-02-27, 20:33)
Ja sobie dałem spokój z uruchamianiem g3. Miałem wszystkie patche, a i tak lagowało. Nie wierzę w te bajki, że jakiś Gothic3TWEAK sprawi, że na 512MB RAMU będzie chodzić jak złoto na minimalnych ustawieniach. Dodam, że mój sprzęt to Pentium 4 2,8Ghz, 1GB i FX 5500. W miastach przy 8FPS nie dało się grać. Na łąkach tylko wyciągało 20 klatek.

@down: Jak skończę Morrowinda  :lol2:

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

#8 2012-02-27, 20:31(Ostatnia zmiana: 2012-02-27, 20:37)
Zrób jak Zirka napisał ściągnij Community Patch 1.74 http://www.g3cpt.eu/download/list i jak na najmniejsze ustawienia wliczając rozdzielczość. Do tego radzę ci ściągnąć Advanced SystemCare 5 przeskanować kompa i ponaprawiać co tam Advanced SystemCare wykrył, program zrobi to sam, wystarczy tylko kliknąć.
Po tym defragmentacja. Polecam program Smart Defrag 2, o wiele szybszy niż standardowa Windowsowa defragmentacja, lub użyć standardowej jeśli wygodniej ci to jest zrobić.
Na koniec. Ściągnij GameBooster 3 i za każdym razem jak odpalasz grę korzystaj z Booster-a.

Możesz jeszcze wyłączyć niepotrzebne procesy
http://www.jasonn.com/turning_off_unnecessary_services_on_windows_xp

Spróbuj też tego
http://betteroblivion.com/improveperformance/index.php
tylko niech cię nie zmyli że to wyłącznie do Obliviona.

To mój pierwszy (lub jeden z nielicznych) od kilu miesięcy post w dziale w którym posty są naliczane.  :lol:

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
Ja kiedyś jak miałem problem to uruchamiałem przez XP Service Pack'a i zawsze mi działało. Poza tym jako administrator.

damdan

damdan

Labirynt
posty176
Propsy43
ProfesjaLvl designer
  • Labirynt
nie ma 1024 ramu = Where is the guru?
grałem w gothic 3  na 512 ramu bez patchy i NIGDY mi ten błąd nie wyskoczył . Problemy zaczynają się z wyższymi patchami ,ale tego nie znam z własnej autopsji . Z patchami grałem jak miałem 1,5 gb ramu .

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Że co, ja mam na 2-gim laptopie procek 2.3ghz dual core intela i jego grafe, 3gb ramo i po wyjściu z chaty z G3ZB odrazu komp padał. Może to wina grafiki.
G3ZB zacina się już w pudełku. Nawet nie wspominaj o tym w temacie z jeszcze(w porównaniu do dodatku) grywalną grą.

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
Odświeżam temat z nowym pytaniem. Ściągłem demko. Odpaliłem po defragmentacji z Gameboosterem. Jednak gra się do dupy :/ niby gdy biegnę po polanie bez rzadnych potworów jest odziwo bardzo płynnie (wszystko na low). Jednak Gdy przychodzi do walki z potworem lub człowiekiem jest średnio. Często ścina. A najgorzej jest podczas walki jak np w Ardei na początku... pokaz slajdów.

Moje pytanie brzmi : Czy jagbym dokupił ram żebym zamiast 512 miał 1Gb lub 1,5Gb to czy z tym prockiem pogram? (niechodzi tylko o G3, np COD 4 itp.) Czy procek jest kluczowy? Bo grafa nie jest zła...

I mam jeszcze szczegółowsze pytanie. Jeśli chciałbym dokupić np 1 Gb ram i jeśli będe chciał aby połączył się z moją 512 muszą być chyba jakieś takie same parametry... chyba żeby ram wogóle wszedł do kompa muszą być spełnione jakieś wymagania. ale jakie ? I czy za ok. 50 zł kupie jakąś gigówke drr na allegro?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ja z prockiem 1.6 i 1GB ramu grałem w G3, a nawet Fallouta 3.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

gothic1210
  • Gość
Fajnie... Wszystkim wszystko chodzi tylko nie mi :/
Zrobiłem to co kazał Żelazko (wielu sposobów próbowałem już wcześniej) + zmiany w ini (m.in wymuszenie rozdziałki 640x480). I w mieście mam 7FPS (gdy dużo ludzi 4), a w terenie 7-15. No dobra, ale nie to jest dla mnie najdziwniejsze. Z tego co mi się wydawało do tej pory to najbardziej grafikę zwalniają cienie, jakość shadera, tekstury i filtrowanie tekstur. Skoro gothic jak lagował tak lagował więc postanowiłem pobawić się z ustawieniami. ustawiłem cienie na max, shadera na 2.0, anizotropię i tekstury na max. No i spodziewałem się, że będę miał 2-3fps. A tymczasem mam dalej te same wartości. Nie ważne jakie ustawienia - lami tak samo.  :lol2:  dziwne
Tak czy inaczej stwierdzam, że już się wysilał nie będę.  :lol:  

@Qamileqq
Za 50 zł na pewno kupisz 1GB.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Ja z prockiem 1.6 i 1GB ramu grałem w G3, a nawet Fallouta 3.

A mi komputer z workiem ziemniaków uciągnął Gothic-a 3.  :lol2:

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Ja to proponuję wam odpuścić Goticzka 3 - najprostsze vademecum na wasze problemy z nim.  :ok:

Комиссар RBT

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
planuje zakup tych kości

http://allegro.pl/kingston-kvr400x64c25-512-1gb-komplet-i2176977020.html

2x 512 identyczne z tą kością co mam teraz, a mam 3 gniazda więc będe miał 1,5 giga ramu.

jednak dalej boje się o ten procek... 1,5giga spokojnie uciągnie na Low goticzka 3 ale procek może niedać rady. Ale najwyżej sie spali, cóż... 20 złotych w te czy we wte ;PP

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Pierdolicie kurwa bzdury ot co. Ja mam Procek AMD Athlon 1.7, 1GB RAM (Jak pierwszy raz grałem na pc w g3 to miałem 512), nvidia geforce 6200 i śmigało prawie na średnich.
Oprócz tego gamebooster pełna wersja bo ta demo to ... coś tam niby daje ale w procesach sam GB zabiera więcej ramca niż gdyby wszystkie inne poza nim byłyby włączone (na pełnej wersji jest nieco lepiej i faktycznie zmiany widać, gamexp - również polecam, bo przyśpiesza pc i to całkiem sporo, nie trzeba instalować i wypierdala te wszystkie windowsowe, wkurwiające dźwięki.
Można też wyłączyć Avasta (czy jakiego tam antywira masz) na czas gry bo to przecież z netem nie łączy (kabel sobie odłącz na czas grania i już). Zrób może oczyszczanie partycji, na której masz windowsa/linuxa/inne gówno, wyczyść pliki temp. (Start -> Wyszukaj -> (tam wpisz) %temp%/ (i usuń wszystko z tego folderu co sie pojawi)) no i wreszcie na końcu ściągnij ccleaner/odkurzacz/easy cleaner i wyczyść rejestr (sam nie wiem po co xD)  i usuń niepotrzebne pliki w tym cookies itd.

Podsumowując, żeby było przejrzyściej, ściągnij poniżej wymienione programy i wykonaj następujące czynności:

• GameBooster PEŁNA WERSJA - Zainstaluj, przełącz w odpowiedni tryb, zdefragmentuj folder z Gothic 3, wrzuć i odpal gothic 3 przez gamebox.
  • GameXp - zainstaluj, zaznacz Modify Some (bla bla) zrób najpierw Windows Default (optymalnie), później warp speed i uruchom ponownie komputer.
  • CCleaner - zainstaluj i jak już go włączysz to kliknij opcję Uruchom CCleaner i program usunie Ci niepotrzebne pliki (bezpieczne bo sam tego używam od lat.
  • Wyłącz antywirus na czas gry
  • Zrób oczyszczanie partycji, na której masz zainstalowany system operacyjny. (Mój komputer -> PPM na Dysk x -> Właściwości -> Oczyszczanie dysku)
  • Start -> Wyszukaj -> (tam wpisz) %temp%/ (i usuń wszystko z tego folderu co się pojawi)

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
a jak myślicie co powinno lepiej śmigać na słabszym kompie

Demo czy Orginał z CP ???

0 użytkowników
Do góry