Gothic 3 na słabym kompie 31118 54

O temacie

Autor Qamileqq

Zaczęty 27.02.2012 roku

Wyświetleń 31118

Odpowiedzi 54

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Demo jest bardziej strasznie okrojone z wielu rzeczy, które zawiera oryginał, więc chyba raczej ono.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!

Luk
DreamVader 2

Gothic 3 na słabym kompie
#21 2012-03-01, 22:24(Ostatnia zmiana: 2012-03-01, 23:00)
Moim zdaniem lepiej grać w pełną wersje. Mi na średnim sprzęcie na wysokich ustawieniach na zazwyczaj chodzi dobrze, chociaż czasami pokazuje mi się "Where is guru?". Na tym kompie grałem z CP4. Jeżeli chodzi o słabsze kompy radzę grać najlepiej na niskich ustawieniach.(z własnego doświadczenia). Na słabszym kompie najczęściej za mało było RAMu dla G3. (to też z własnego doświadczenia)

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#22 2012-03-01, 22:46(Ostatnia zmiana: 2012-03-01, 22:47)

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#23 2012-03-01, 23:01(Ostatnia zmiana: 2012-03-01, 23:02)
Moim zdaniem lepiej grać w pełną wersje. Mi na średnim sprzęcie na wysokich ustawieniach na zazwyczaj chodzi dobrze, chociaż czasami pokazuje mi się "Where is guru?". Na tym kompie grałem z CP4. Jeżeli chodzi o słabsze kompy radzę grać najlepiej na niskich ustawieniach.
Ahaha, akurat co do tego się wypowiem. Zauważyłem, że Gothic 3 jest dobrze zoptymalizowany graficznie, za to chujowo jeśli chodzi o całą resztę. Demo Gothica zostało wprawdzie pocięte, jednak wszystkie obiekty i npc dalej są, tylko bez meshy i tekstur. Dlatego tak samo się wszystko tnie. : D

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Najważniejszym czynnikiem dla tej gry jest RAM(na 100% nie jestem pewien)

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Gówno, wyjmij kartę graficzną/dysk i powiedz to jeszcze raz, najlepiej z włączonym Gothic 3.

Ta dyskusja nie ma już sensu, założyciel tematu dostał odpowiedź.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Ahaha, akurat co do tego się wypowiem. Zauważyłem, że Gothic 3 jest dobrze zoptymalizowany graficznie, za to chujowo jeśli chodzi o całą resztę. Demo Gothica zostało wprawdzie pocięte, jednak wszystkie obiekty i npc dalej są, tylko bez meshy i tekstur. Dlatego tak samo się wszystko tnie. : D
Bo g3 zjebali po całości. Z każdej strony ich pośpieszali to nie zdążyli dać poprawek, które by zoptymalizowały te zwiechy i nie tylko zresztą.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

#27 2012-03-02, 00:05(Ostatnia zmiana: 2012-03-02, 06:30)
Rule of thumb - demo. :ok:
Naprawdę nie wiem. Jak jest w demie jak Cum napisał, to jest wujowo.

Btw zapomniałem.
Spróbuje tego: http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/147329-Technical-Gothic-3-FAQ

A dokładnie tego: http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/147329-Technical-Gothic-3-FAQ/page2?p=9622354#post9622354 optymizuje glify w czcionce.

Tego ini tweaks: http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/147329-Technical-Gothic-3-FAQ/page2?p=2555791#post2555791

Radziłbym przeszukać tą sekcję http://forum.worldofplayers.de/forum/forums/263-Gothic-3-Help może akurat coś znajdziesz przydatnego.

Jak nie szprechasz po angielsku daj znać, ale wątpię, żebyś sobie nie poradził, nic tam zaawansowanego spisanego po angielsku nie jest.

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
A jak już będę miał g3 i będzie w miarę grywalny to jakiego patcha zainstalować żeby polepszyć jakość gry a nie zwiększyc wymagań ?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

#29 2012-03-02, 22:00(Ostatnia zmiana: 2012-03-02, 22:00)
Community Patch 1.74
Nigdy nie będzie wiadomo jak będzie chodziło jeśli się nie przetestuje.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Tak trochę poza tematem(albo na temat) - ja w G3 grałem na 1.5 GhZ AMD Sempron 2200+,1 gb ram i GF 6200.Na minimalnych ustawieniach(of course patch 1.74 ważący ponad 900 mb zainstalowany).I na upartego dało radę grać xD Fakt,niektóre miejsca strasznie zacinały,ale nie przeszkodziły mi one w ukończeniu gry bez zmiany sprzętu.Moja rada do G3 - defragmentacja dysku + Eusing Free Registry Cleaner + CCleaner + patch 1.74 + włączenie szybszego trybu pracy dysku(o ile takie coś jeszcze masz,bo ja mam starszy typ dysku,więc mam tryby DMA od 2-5).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy

Qamileqq

#31 2012-03-02, 22:22(Ostatnia zmiana: 2012-03-02, 22:23)
Tak trochę poza tematem(albo na temat) - ja w G3 grałem na 1.5 GhZ AMD Sempron 2200+,1 gb ram i GF 6200.Na minimalnych ustawieniach(of course patch 1.74 ważący ponad 900 mb zainstalowany).I na upartego dało radę grać xD Fakt,niektóre miejsca strasznie zacinały,ale nie przeszkodziły mi one w ukończeniu gry bez zmiany sprzętu.Moja rada do G3 - defragmentacja dysku + Eusing Free Registry Cleaner + CCleaner + patch 1.74 + włączenie szybszego trybu pracy dysku(o ile takie coś jeszcze masz,bo ja mam starszy typ dysku,więc mam tryby DMA od 2-5).

jeśli tobie chodziło to mi też będzie śmigać, będe miał 500 ramu więcej , procek o 0,2 ghz lepszy i grafa 512. ale jak wyszło napisze koło czwartku bo dziś zamówiłem dopiero ramy na allegro więc przyjdą dopiero pod koniec przyszłego tygodnia... ;/

dla g3 zrobie jeszcze dzień przed format ;d  bo już mam kompa zasyfiałego od pół roku bez użycia jakiegokolwiek antywira więc żadne cleanery nie pomogą.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Od pół roku?No to ja bym jeszcze zrobił zerowanie dysku,tak na wszelki wypadek =) bo format zawsze zostawia dane na dysku,mimo iż nie widać ich fizycznie(ale to spam,więc powiem jeszcze coś na temat).Na upartego procesor 1.5 ghz + 1 gb ram(chociaż wcześniej grałem na 768 :lol:  )i jakaś karta graficzna z shaderami 1.3 lub 2.0(nie pamiętam,jakich dokładnie wymagał G3)wystarczą,aby na minimalnych sobie pograć xD A patch całkiem sympatyczny :P

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy

Qamileqq

#33 2012-03-03, 22:03(Ostatnia zmiana: 2012-03-03, 22:56)
grając w demo mam zużycie procka 100%. w pełnej będzie tak samo. czy katowanie go tak na dłuższą mete może prowadzić do jego spalenia?

edit
nie chce robić nowego tematu, więc pytam tutaj. jak będe grał w g3 ustawie sobie CPU Warning Temperature, czyli temp przy której komp się wyłączy żeby procek się nie sfajczył. a pytanie brzmi jaka temperatura jest bezpieczna (nawet urzymująca się jakiś czas) dla semprona 2600+ 1.6ghz?

Możliwe do usawienia - 60*C, 70*C, 80*C, 90*C. którą wybrać?

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Do 70 stopni chyba

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
w sumie to niewiem czego się bać. poprostu raz podczas gry w demo wcisnęło mi się wyjście do pulpitu. wedy z ciekawości wciąnąłem alt+ctrl+del i okazało się że zużycie proca jest 100%. spytałem kolegi informatyka czy to groźne, on mówi że tak i żebym sobie ustawił CPU Warning Temperature. Dzisiaj grałem w demo przez 45min żeby zobaczyć jak się grzeje. i odziwo się nie grzeje! gdy chodzi komp temp procka wynosi 30*C~ a po takiej grze w demko 37-39*C~. CPU War~ ustawiłem na 70*C, więc chyba mogę czuć się bezpiecznie.

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
A ten cp 1.74 nie podniesie wymagań?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Nie podniesie jeszcze zoptymalizuje ci grę.

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
a czy w grze robi różnice Service Pack do xpka? bo słyszałem że SP2 muli. mam do wyboru SP2 i SP3 i chyba wybiorę ten drugi.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
100% zużycia procesora nie jest groźne. To po prostu pełne wykorzystanie zasobów.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry