Android 242567 592

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 8.09.2011 roku

Wyświetleń 242567

Odpowiedzi 592

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič

Mark56
Moderator

Android
#21 2012-01-17, 17:47(Ostatnia zmiana: 2012-01-17, 17:52)
Hello mam androida jakys czas ale jestem noob do tego o czym mowicie . Czytalem juz o romach .... ale raczej niebawilem sie v te rzeczy bo mozna tym mobil znysczyc i tez uracic gwarancje .... :|  moze ktosz opisze mi to bardzej bo ciagle ielapie jak to wlascivie dziala

ps polecam zagrac deadspace :)  bardzo fobra gra (...swoja droga vszystkie aplikacje mozna miec zadarmo)

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jak nie czujesz się pewnie, to się nie baw ROMami. Kolega czuł się zbyt pewnie i zaproponował drugiemu że mu zrobi root'a ("odblokowanie" ROMu), ale zrobił mu z telefonu cegłę :D
ROM to skrót myślowy odnoszący się do systemu operacyjnego telefonu. Różne modele mają różne możliwości w zakresie modyfikacji, np moja i Meatrikza Motorola Milestone ma zablokowany bootloader, przez co bodajże nie można modyfikować części kernela.
Generalnie najpopularniejszymi customowymi ROMami są różne wersje CyanogenModa, ja korzystam z CyanogenMod 7.1 opartego na Android 2.3.7.

Do podmiany ROMu używa się (nie jestem pewien czy zawsze) lekko zmodyfikowanego mechanizmu backupu. Po prostu oszukuje się go, podkładając mu nowy system zamiast kopii zapasowej z fragmentem starego. Ja korzystam z modyfikacji Open Recovery, ale są też inne w tym celu wykorzystywane.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
Tak już o tym czytałem na naszym forum :)  ale pisali ze nawet jak się coś popsuje to jest możliwość ze jeszcze nie jest cegłą ale wystarczy sprobovacz jeszcze raz...

No i jedno mnie interesuje , niektore aplikacje takie jak backstab i inne nie są kompatybilne z moim telefonem , czy to jest bazovane na moim OS ?- na tym ze HTC ma swoja modifikovana wersje androidu ? a czy jak kiedy pozniej zrobie root i potem custom ROM to benda kompatibilne i tego typu sprawi

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A jaki masz telefon, model? Backstab nie jest przykładowo kompatybilny z milestone, a jednak działa na nim jeśli się go wgra bokiem. Customowe romy potrafią zwiększyć ilość wolnego ramu, to może być przydatne w odpalaniu gier.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič

Mark56
Moderator

Android
#25 2012-01-18, 20:13(Ostatnia zmiana: 2012-01-22, 01:15)
mam HTC WILDFIRE S ....

edit: az tak zle ze nikt dalej niepisze ?  :lol2:

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Ja ostatnio kupiłem Se xperia x8. Telefon tylko zrootowalem i podkrecilem procka. Boję się bootloadera łamać bo mogę nieodwrotnie uceglic fona..
Z aplikacji, które ja polecam to:
Launcher Pro
Dolphin(przegladarka)
Poweramp
Root explorer
City jump
MX video player
Alchemy
Task killer
I tam jeszcze jakieś :p

///na fonie to pisałem mogą byc błędy :D

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Android
#27 2012-02-25, 23:13(Ostatnia zmiana: 2012-02-25, 23:17)
Jak się sprawuje Lanucher Pro? Nie zamula ci smartfon? Ja pamiętam, że jak zainstalowałem sobie unlockera Ripple lock, to mi strasznie fon mulił. A ten launcher to wydaje się fajna sprawa, przydało by mi się 7 home screenów.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Według mnie jest to najszybszy launcher, testowalem kilka innych. Wydaje się najbardziej przyjemny w użytkowaniu.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#29 2012-03-06, 11:21(Ostatnia zmiana: 2012-03-06, 11:26)
Upgrade'owałem mojego Milestone'a do ICS (CM9). Brakuje mi mnóstwa funkcji które były w poprzednim CM'ie (jak choćby możliwość totalnej reorganizacji tej "szuflady systemowej" na górze). Przejrzałem całą listę launcherów skompletowaną na xda i przetestowałem co ciekawsze z nich. W skutek tego porzuciłem dotychczas bardzo wysoko cenionego przeze mnie GoLaunchera EX na rzecz specjalnie przygotowanego do ICS Apex Launchera. Jedyną funkcją której brakuje mi w launcherze jest brak możliwości przesuwania ikon czy tworzenia folderów w szufladzie aplikacji - jest to możliwe tylko na pulpitach, w szufladzie możemy tylko ustawić sortowanie. Generalnie system i launcher działają bardzo szybko, nawet ilość wolnego RAMu wydaje się lepsza niż na Gingerbreadzie (waha się w okolicach 40mb). Jedynym mankamentem jest mało miejsca w pamięci wbudowanej telefonu, co jest spowodowane faktem iż nie stworzyłem partycji ext na karcie pamięci która by przejęła część danych (a właściwie stworzyłem, ale miałem problemy z gappsami, i niesłusznie myśląc że to jej wina, skasowałem). Na razie jednak daję sobie spokojnie radę, po prostu co większe aplikacje przenoszę na kartę pamięci (to jednak nie do końca to samo co korzystanie z partycji ext, chociaż banalne w wykonaniu, ma swoje wady).
Screeny:
Spoiler
Korzystam z Wallpaper Changera, którego ustawiłem praktycznie na pokaz slajdów (zmiana tapety co minutę i dodatkowo przy każdym odblokowaniu ekranu) - dlatego na każdym screenie jest inna tapeta.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Android
#30 2012-03-26, 18:41(Ostatnia zmiana: 2012-03-26, 18:47)
Nie chodzi o samego androida a o smartphone'a, ale nie będe nowego tematu zakładał.
Jak myślicie, czy warto brać galaxy mini na taką umowę w mixie plusa
http://www1.plus.pl/si2/webapp/wcs/stores/servlet/SiPhoneCmd?categoryId=1000000014&productId=1000094757&catalogId=1000000002&storeId=10001&tariffId=JC&promotionId=1000014554&promotionAAId=MXSF3V36SK&productType=PHONE&viewId=1&masterCategoryId=1000000010
a potem sprzedać na allegro za jakieś 430, dołożyć 50zł i kupić to?

edit: a może tę waszą milestone? (ale 1, nie 2)
Wolniutki procesor nie daje się we znaki?

makin' bacon

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#31 2012-03-26, 19:36(Ostatnia zmiana: 2012-03-26, 19:38)
Wolniutki? Człowieku, to chodzi nawet na 1.3 GHz (w Ice Cream Sandwichu ustawia się przez systemowe Ustawienia, w starszych romach trzeba mieć apkę). Oczywiście nie ma potrzeby korzystać z takiego taktowania cały czas, ustawia się górny i dolny limit i "zarządcę". Ja korzystam z 250Hz-1GHz, oszczędza baterię i mniej się zużywa, a kiedy potrzeba, to dostaje kopa.

Z bliżej nieokreślonych przyczyn Motorola oryginalnie "odkręciła" ten procesor poniżej jego fabrycznej częstotliwości, ale tak jak piszę bez większych problemów można korzystać z o wiele wyższej.

Tak naprawdę jedynym mankamentem Milestone'a jest mało ram (256mb). Poza tą nieraz bardzo irytującą wadą to wciąż jest naprawdę zajebisty smartphone.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Hm... ale popatrz. Mini dostałbym nowego, milestona musiałbym kupić używkę... jest AŻ TAK dobry?

makin' bacon

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#33 2012-03-26, 19:54(Ostatnia zmiana: 2012-03-26, 20:10)
Samsung GT-S5570 Galaxy Mini
Procesor:
 - model: Qualcomm MSM7227
 - zalecane taktowanie: 600 MHz (takie same!)
 - zestaw instrukcji: ARMv6 (stary, nie działa choćby Flash)
RAM: 384 MB
wyświetlacz: 3.1"
rozdzielczość: 240x320 (LDPI, DNO!!!)
aparat: 3.1 MP
320x240px, 15fps

Motorola Milestone
Procesor:
 - model: Texas Instruments OMAP 3430
 - zalecane taktowanie: 600 MHz (takie same!) (a w praktyce działa stabilnie do ok 1.3!, osobiście korzystam z 1GHz)
 - zestaw instrukcji: ARMv7 (nowa technologia, obsługuje m.in. Flasha)
RAM: 256MB
Karta graficzna: PowerVR SGX 530
wyświetlacz: 3.7"
rozdzielczość: 480 x 854 (HDPI, genialna jakość)
aparat: 5 MP + wbudowana lampa błyskowa (używana także jako latarka xD) + stabilizacja obrazu
video: 720x480px, 24fps
wysuwana pełna fizyczna klawiatura QWERTY i TrackPad
akcelerometr, magnetometr, czujnik bliskości, czujnik światła

Zdecydowanie warto.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
ok, może wyłożę parę złotych więcej. zobaczymy. Jak na razie czuję się przekonany :D

makin' bacon

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Dotarło do mnie, że za chuja nie sprzedam glaxy mini na allegro, jeszcze z simlockiem xD
Te telefony sa teraz masowo sprzedawane a nikt ich nie chce kupować xD
Umówiłem się w komisie z kolesiem na taki interes, że za 200zł będę miał używanego Galaxy Ace. Warto, nie?

makin' bacon

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Android
#36 2012-03-27, 22:12(Ostatnia zmiana: 2012-03-27, 22:13)
Miałem w łapie.

...nie : D

To znaczy tak: flasha nie ma (starawy procek, to ogółem nie pozwoli na odpalanie wielu fajnych rzeczy), pikseli na ekranie mało, za to całkiem ładnie (zapewne mały ekran + jakaś tam już karta graficzna) odpala emulator PSXa. Plusy? Kupisz go za dwieście złotych i to już całkiem znośny smartfon. Pytanie, co chcesz z tym telefonem robić?

Ale ja bym i tak nie kupił, bo nie ma klawiatury a pisanie po ekranie imo zahacza o masochizm.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
emulator dosa, gameboya, może DS-a i PSXa.
płynne odtwarzanie filmów z jutuba.
pisanie na themodders, nie będę omijał najlepszych eventów :D
jestem polaczek biedaczek, a galaxy mini z simlockem nigdzie nie sprzedam, tylko w komisie. A w komisie wiadomo - zysk mniejszy. Milestona nigdzie w wadowicach nie mają :/
Też miałem w ręce i wiesz, był... raczej fajny. z tym że ja się nie za bardzo znam na tym.

makin' bacon

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Android
#38 2012-03-27, 22:31(Ostatnia zmiana: 2012-03-27, 22:35)
ds - marzysz, emulki są żałosne, ledwo działają
gameboya ruszysz nawet na taczce bez koła
do psxa wystarczy, acz sterowanie palcami po ekranie będzie zasłaniające i nie przysięgam, że gra będzie idealnie komfortowa (co mogę obiecać na milestonie, bo przeszedłem już na nim prawie całe gran turismo 2 i crasha 3), ale myślę że będzie grywalnie :D
do youtube masz specjalną, nie przycinającą aplikację
internet bez problemu, ale flasha nie ruszy.
dosboxa nigdy na niczym nie próbowałem, tylko qemu - dało się na nim znośnie grać używając windowsa 95 :D  (ale na galaxy nie obiecuję, acz dosbox powinien być lżejszy)

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
ds - marzysz, emulki są żałosne, ledwo działają
szkoda, wyjdzie remake pokemon sapphire/ruby na DSa :(
do psxa wystarczy, acz sterowanie palcami po ekranie będzie zasłaniające i nie przysięgam, że gra będzie idealnie komfortowa (co mogę obiecać na milestonie, bo przeszedłem już na nim prawie całe gran turismo 2 i crasha 3)
w sumie sam nie wiem... sam system sterowania jest chyba do dupy, nie?
Właściwie dla mojego stanu majątkowego to ten będzie najlepszy, do niego dopłacę 150, do milestona musiałbym 270, a tyle to ja nie mam.

makin' bacon

0 użytkowników
Do góry