Wybór specjalizacji w technikum 5874 17

O temacie

Autor WoYo

Zaczęty 3.09.2011 roku

Wyświetleń 5874

Odpowiedzi 17

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Do poniedziałku muszę wybrać specjalizację w jakiej będę się kształcił do końca szkoły średniej. Mam do wyboru  bazy danych z których jestem kompletnie zielony i grafikę( coś tam umiem). Co lepiej wybrać? Po ukończeniu szkoły chciałbym dalej się kształcić w tym kierunku.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
To i tak jeden chuj, W szkole cie grafiki nie naucza. Lepiej sie ucz programowania

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta

WoYo
DreamVader

Wybór specjalizacji w technikum
#2 2011-09-03, 20:52(Ostatnia zmiana: 2011-09-03, 20:53)
Skoro bazy danych to co mam przez to rozumieć? Bo z tego co mówił o tym wczoraj nauczyciel zapamiętałem  tylko mysql...

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ucz się tego, czego nie umiesz.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
To podejście Darth Mlekora nie jest najlepsze lepiej uczyć się tego co sprawia Ci przyjemność oraz satysfakcję. Co z tego że potrafisz załóżmy zrobić model 3D wyglądający fotoralistycznie ale patrząc na niego myślisz "Na hu* to komu?" i robisz to bo musisz (praca domowa/ w celach zarobkowych) ale np robiąc tekstury jesteś zadowolony, zainteresowany, ciekawy rezultatu. A skończona praca napawa cię dumą itp. To jest tylko przykład ale myślę że przedstawiłem moją myśl w dość zrozumiały sposób.

Nie patrz na opinie innych tylko wybierz to co Ci sprawia więcej przyjemności lub ewentualnie co Ci się bardziej przyda czyli jak przykładowo zamierzasz iść w gamę-develpoing czy coś w tym stylu to raczej przyda Ci się bardziej grafika niż MySQL.

Ogólnie zamiast słuchać rad z internetu mógłbyś wybrać to losowo ponieważ z internetu również dostajesz losową odpowiedź gdyby pojawił się tu spec lub zapaleniec od baz danych polecałby Ci bazy danych a grafik polecałby grafikę.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Zostań wizard ninja

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Zależy co chcesz robić. Grafików jest jak mrówków, z pracą tu jest różnie i szału nie ma, chyba, że na własny rachunek, albo poza pl. Co do baz to zapotrzebowanie jest spore, kasa niezła, kwestia, żeby nie ograniczać się do samych baz, ale dalej rozwijać.

Ale grunt to robić to co się lubi i robić to jak najlepiej.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

#8 2011-09-04, 09:27(Ostatnia zmiana: 2011-09-04, 09:29)
Do poniedziałku muszę wybrać specjalizację w jakiej będę się kształcił do końca szkoły średniej. Mam do wyboru  bazy danych z których jestem kompletnie zielony i grafikę( coś tam umiem). Co lepiej wybrać? Po ukończeniu szkoły chciałbym dalej się kształcić w tym kierunku.
Bierz bazy danych. Też wziąłem i w sumie przydało się przy pisaniu stron w PHP i MySQL.
Grafika to lipa, ci goście nie znają się nic na grafice, będą wam tylko pokazywać opcje w programach (jakieś filtry, i inne gówna). I nie licz że u ciebie inaczej będzie, bo prawdziwy grafik nie pracowałby w szkole, bo na grafice można zarobić dużo więcej niż z nauczycielskiej pensji.
Poza tym ten wybór do niczego cię nie zobowiązuje i nie ma żadnego znaczenia w twojej przyszłej karierze. Ja wybrałem bazy danych, mimo że widzę się raczej jako grafik.

Skoro bazy danych to co mam przez to rozumieć? Bo z tego co mówił o tym wczoraj nauczyciel zapamiętałem  tylko mysql...
U mnie był do MySQL i Microsoft Access. Do MySQL się przyłożyłem, bo to mi się faktycznie mogło przydać, a Accessa zlałem kompletnie :D

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta

WoYo
DreamVader

#9 2011-09-04, 09:52(Ostatnia zmiana: 2011-09-04, 09:53)
Zależy co chcesz robić. Grafików jest jak mrówków, z pracą tu jest różnie i szału nie ma, chyba, że na własny rachunek, albo poza pl. Co do baz to zapotrzebowanie jest spore, kasa niezła, kwestia, żeby nie ograniczać się do samych baz, ale dalej rozwijać.

Ale grunt to robić to co się lubi i robić to jak najlepiej.
Tak samo powiedział mi nauczyciel :lol:

Grafika to lipa, ci goście nie znają się nic na grafice, będą wam tylko pokazywać opcje w programach (jakieś filtry, i inne gówna). I nie licz że u ciebie inaczej będzie, bo prawdziwy grafik nie pracowałby w szkole, bo na grafice można zarobić dużo więcej niż z nauczycielskiej pensji.
Też tak uważam...

Ogólnie zamiast słuchać rad z internetu mógłbyś wybrać to losowo ponieważ z internetu również dostajesz losową odpowiedź gdyby pojawił się tu spec lub zapaleniec od baz danych polecałby Ci bazy danych a grafik polecałby grafikę.
Dlatego tu o tym napisałem. Są tu różni ludzie i chciałem poznać różne opinie.

Zostań wizard ninja
Wezmę to pod uwagę :D

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Wezmę to pod uwagę

Spoko otwieram szkołę więc wiesz gdzie się zgłosić... : p

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
To podejście Darth Mlekora nie jest najlepsze lepiej uczyć się tego co sprawia Ci przyjemność oraz satysfakcję.
Idąc tym tokiem myślenia, powinienem pierdolić francuski, łacinę, chemię, fizykę, matematykę i jeszcze dziesięć innych przedmiotów, a najlepiej w ogóle mieć wyjebane na szkołę.
Co z tego że potrafisz załóżmy zrobić model 3D wyglądający fotoralistycznie ale patrząc na niego myślisz "Na hu* to komu?" i robisz to bo musisz (praca domowa/ w celach zarobkowych) ale np robiąc tekstury jesteś zadowolony, zainteresowany, ciekawy rezultatu. A skończona praca napawa cię dumą itp. To jest tylko przykład ale myślę że przedstawiłem moją myśl w dość zrozumiały sposób.
No na hvj komu zajebisty skill, konto bankowe wypełnione dolarami, willa z basenem, kurvy bez hiva w sportowym samochodzie. Przecież może robić zajebiste tekstury.
Tak wygląda Twoje podejście po nieco mocnym podkoloryzowaniu. Z góry uprzedzam - NIE napisałem tu, że po grafice będziesz miał to co wspomniałem powyżej. Jeśli ktoś tak uważa, to niech nauczy się myśleć. Wolałem napisać to od razu, niż potem wkurviać się i tłumaczyć.

Nie patrz na opinie innych tylko wybierz to co Ci sprawia więcej przyjemności lub ewentualnie co Ci się bardziej przyda czyli jak przykładowo zamierzasz iść w gamę-develpoing czy coś w tym stylu to raczej przyda Ci się bardziej grafika niż MySQL.
Pierdol, rób to co Ci pozwoli żyć jak dzik, a nie jak szczur.

Może nie jestem specem, ale chyba faktycznie jeśli ktoś chce się czegoś uczyć, to jak wspomniałem w poprzednim poście - powinien się uczyć tego, czego nie umie. Bo po co uczyć się czegoś, co się umie? To już nie lekcja religii w liceum, tylko coś PRAKTYCZNEGO.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

#12 2011-09-05, 09:25(Ostatnia zmiana: 2011-09-05, 09:29)
Też czeka mnie/klasę ten wybór, zapewne jesteś teraz w 3 klasie technikum (tak jak ja) i dochodzą Ci zajęcia specjalizacyjne, my mieliśmy 4 do wyboru i to jaki kierunek obierzemy ma zdecydować większość.

Profile:
  • aplikacje internetowe
  • bazy danych
  • grafika
  • coś związane ze sprzętem komputerowym
Nauczyciel mówił nam, że to co wybierzemy nie da nam praktycznie żadnej różnicy jeśli myślimy o dalszym kształceniu- studia, bo tam już wszystko się ze sobą zlewa w jedną całość. Klasa w większości jest zdecydowana na opcję nr 1 (ja w sumie też), może nad tym powinieneś się zastanowić? Bazy danych będą strasznie nudne, przynajmniej dla mnie. Teraz mam cały miesiąc "praktyk" tak wiec dopiero w październiku przekonam się jakie zajęcia w końcu będę miał i czy dobrze wybrałem.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Cholera ja w technikum miałem już od 1 klasy zapas durnych zajęć specjalizacyjnych i męczyli mnie z nimi do 4 klasy nie pytając nawet o to kim chce być a to dziady : p

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta

WoYo
DreamVader

#14 2011-09-05, 10:37(Ostatnia zmiana: 2011-09-05, 10:37)
Klasa w większości jest zdecydowana na opcję nr 1 (ja w sumie też), może nad tym powinieneś się zastanowić?
Tak jak pisałem mamy tylko 2 specjalizacje do wyboru.
A co do grafiki dowiedziałem się że będzie gimp, corel i wings albo blender. Więc nic wartościowego nie strace.
Tak więc na chwile obecną wybieram bazy danych. Chyba że ktoś mnie przekona do grafiki

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Te programy opanujeszw kilka dni sam, a nauczyciele beda ci pierdolic o tym 2 semestry.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
Myślałem, że tylko te opcje bierzesz pod uwagę, jednak jeśli masz wybór grafika albo bazy danych to rzeczywiście wybierz bazy danych. :ok:
Dzięki temu możliwe, że będziesz miał jakieś tam umiejętności w razie jakbyś porzucił dalsza edukacje po technikum.

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Myślę że temat można zamknąć. Dzisiaj lekcje specjalizacyjne z baz danych. Dzięki wszystkim za rady  :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry