Kupujesz/Modernizujesz komputer? 787139 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 787139

Odpowiedzi 2308

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Jeśli zależy Ci na jakości zainwestuj w Quada :foch:

Ja mam HD 4850 Gigabyte i nie żałuje ;D Swietna karta

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Swietna karta

up

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
No tak bo w tym drugim zdaniu chodziło mi już o grafikę :foch:

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
Dzieki bardzo za rady :* Ogarnijcie teraz tego kompa:

Płytka Gł.: EVGA nForce 750i SLI Mainboard Premium [123-YW-E175-A1] For The Win
Karta Graf: Radeon 4890 Sapphire 1GB 2xDVI (PCI-E) FullBOX   
Proc: Intel Core2 Duo E7400 2,80GHz BOX
RAM: OCZ DDR3 2x 2GB 1333MHz Special OPS CL9
Zasilacz: Chieftec (CFT-600-14CS) 600W

Jak to powinno wspolpracowac??

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#284 2009-06-12, 15:00(Ostatnia zmiana: 2009-06-12, 15:00)
Ja bym jednak podumał nad innym procesorem. Mam go od wakacji i nie narzekam (właściwie kompa mam wymarzonego) czyli daje rade ale wiadomo, że jak na teraz to nie jest jakiś specjalnie przyszłościowy zakup w obliczu tego co jest teraz na rynku. Wybierając drugi raz bądź będąc na Twoim miejscu z pewnością mocniej bym się zastanowił nad czymś lepszym choćby kosztem karty graficznej. Wydaje mi się, że ten 1gb to jednak nadal z dupy abstrakcja o podłożu marketingowym aczkolwiek mogę się mylić. Ja bym jednak wybrał 4850 (którego posiadam). Teraz będzie obniżka i przy dobrych lotach będzie szło to kupić za 300zł z kawałkiem tak więc warto pomyśleć o dual albo zaoszczędzony hajs wydać na jakiś wypasiony procesor.

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
No wiesz Thoro, tylko żeby to nie był przerost formy nad treścią :P  Super wyjebany proc, a karta z nizszej polki, wtedy nie wykorzystam tak szczerze pelnej wydajnosci

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#286 2009-06-12, 15:43(Ostatnia zmiana: 2009-06-12, 15:44)
Nie powiedziałbym, że to karta z niższej półki. Dla mnie przerost formy nad treścią to 1gb na grafice inne takie dyrdymały z trylionowymi zasobami, których nie idzie w żaden sposób wykorzystać. Poza tym wszystko rozwija się o pytanie do czego Ci jest potrzebny ten komputer. Ja swój kupiłem niejako z przymusu bo stary doprowadzał mnie do desperacji i zwyczajnie nie wyrabiał. Jako, że była okazja do zmiany to postanowiłem kupić coś ponad "zestawu multimedialnego" made in Tesco, szczególnie że teraz za przyzwoite pieniądze idzie kupić bardzo dobry sprzęt. Wszystko mnie satysfakcjonuje a, że przy okazji mogę sobie zagrać w kilka nowych tytułów które mnie interesują to tym bardziej jestem zadowolony. Mogłem sobie kupić lepszy sprzęt, rozmyślałem nad 4 jajowym prockiem, ramami itd. ale doszedłem do wniosku, że nie jest mi to potrzebne czyli jak widzisz wszystko zahacza o nasze oczekiwania. Z pewnością nie warto kupować czegoś tylko ze względu na to że ma wyższy numerek albo trylion giga czegośtam więcej.

Czekam na wypowiedź Zdunka. To on mi w dużej mierze pomógł wybierać konfiguracje nowego sprzętu tak więc ufam, że dobrze doradzi.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Chciałem sobie coś kupić do kompa we wrześniu, ale zacząłem przesadzać (że od razu płyta i procek, żeby się przesiąść na PCI-E), a więc ostatecznie spełzło na niczym. Teraz myśl o nowej karcie wróciła i tak się zastanawiałem co by można kupić, bo akurat wpadło trochę funduszy.

Płyta zdaje się obsługuje tylko AGP x4. Obecnie mam GF 2 64 MB, a więc cokolwiek, co będzie ponad to, będzie lepsze.

Myślałem o czymś z serii Quadro, ale jak na razie nie ma wielkiego wyboru:
http://www.allegro.pl/item649251061_nvidia...r_fv_od_ss.html
We wrześniu Kazz polecał mi Quadro FX 1100 za 128 zł, jak pamiętam było od tego samego sprzedawcy. Orientuje się ktoś może, do jakiego numerka Quadro było robione na AGP i jakie są różnice pomiędzy tymi kartami? Czy 900 dużo różni się od 1000 i 1100 oraz innych wersji?

Może powinienem wziąć coś z serii GF FX 5xxx? Karta będzie mi potrzebna zapewne w największym stopniu do grafiki, a więc Quadro byłyby lepsze, chociaż nie powiem - na pewno będę miał ochotę sobie zaszaleć i pograć np. w M&B z normalną ilością FPS ;]

Proszę o pomoc :P

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
płyta przeznaczona pod GF + Radeon, lepiej kup sobie GF w przyszłości dokup drugiego. Albo zrób jak ja kup radeona i np taką płytke - Link

Procesor - polecam Phenom'y sam mam 9950 i jestem zadowolony :P

Jeśli planujesz kupić Radeona to poczekaj do Lipca/Sierpnia, ich cena wtedy baardzo mocno spadnie (cena 4890 będzie niewiele się różniła od dzisiejszej ceny '50 )

Edit:
Spółgłoska: Z przywiązania zaproponuję Radeon'a niedawno wyszedł model 4650 pod AGP albo 3800

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#289 2009-06-12, 17:09(Ostatnia zmiana: 2009-06-12, 17:15)
Płyta zdaje się obsługuje tylko AGP x4. Obecnie mam GF 2 64 MB, a więc cokolwiek, co będzie ponad to, będzie lepsze.

Spółgłoska: Z przywiązania zaproponuję Radeon'a niedawno wyszedł model 4650 pod AGP albo 3800
Śmiem wątpić, że podana wyżej płyta główna będzie obsługiwać tą kartę.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Spółgłoska: Z przywiązania zaproponuję Radeon#msgote author=Veto link=topic=1473.msg52886#msg52886 date=1244819428]Spółgłoska: Z przywiązania zaproponuję Radeona niedawno wyszedł model 4650 pod AGP albo 3800
Z przywiązania proponujesz mi coś, co na moim kompie i tak się nie przyda bardziej niż karta kilkukrotnie tańsza.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Boże uchowaj przed serią GF5! Grałem na tym czymś <5200, PCI> w San Andreas i muliło mi się bardziej, niż na GF2. Bierz 6ki, o ile są pod 4x - jeśli nie ma, to karty PCI zostały :P

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wziąłem już tą Quadro 900. Kazz mówił że dobra.

Mark Twain

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
No kurde wlasnie tez sie waham z ta plytka, ze nie ogarnie radeona :P

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Hmm myślę że mogę polecić CI asusa ASUSA P5Q PRO - płytka bardzo fajna, z resztą sam sprawdź :P

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ja natomiast polecałbym raczej grafikę nVidii - wiele gier jest tworzonych z udziałem tej firmy, dzięki czemu są kompatybilniejsze. No, i ten hardware'owy PhysX...

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy

Płytę główną mam taką samą z SLI jeśli chcesz mieć SLI to raczej GForce kup, ja mam 2x 9800 512MB DDR3 i jest dobrze. Do SLI lepiej kupić od razu dwie karty. Procesor Intel Core2 Duo jest bardzo dobry sam taki mam (3.00 GHz) i nie narzekam. 4GB RAM DDR3 ? Bardzo dobry wybór, ale jesli masz Windowsa XP będzie tylko czytał 2,75 GB (u mnie tak jest). Zasilacz niezły, ja mam 800W. A jaki chcesz mieć dysk twardy ? Ja mam 500GB i spokjnie starczy na wszytko. Weź pod uwagę jeszce jaka bedzie obudowa i wentylatory bo może się przegrzewać jak obudowa będize za szczelna. Za swój komputer (sam komputer + system (Win XP za 400 zł) bez klawiatury itp.) zapłaciłem ok  4000 zł. Jak chcesz kupić komputer to najlepiej porządny, starczy na długie lata zanim kupisz następnego, a jak możesz modernizować to też możesz zaoszczędzić trochę pieniędzy.

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Dobrą sprawą jest właśnie kupić płytkę z technologią CrossFire zawsze kiedys mozna dokupić drugą taką samą kartę i korzystać, a co do systemu dobrym rozwiązaniem jest 64bitowy xp. U mojego kumpla wszystkie aplikacje 32 bit i 64 bit. o dziwo chodzą. Nawet Gothic xD

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
A Gigabyte Ga-ep45-ds3lr?? (http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Gigabyte_GA_EP45_DS3LR/pelny,id,64896,s,1/)

Będzie się gryźć z Core2Duo, albo z Radeonem HD 4890??

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Najnowsze modele płyt nie gryza sie z innymi komponentami jak karta czy procesor.

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

0 użytkowników
Do góry