Kupujesz/Modernizujesz komputer? 783976 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 783976

Odpowiedzi 2308

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
Cytat: Tom link=topic=1473.msg52951#msg52951 date=Jun 13 2009, 11:38 AM\'
Najnowsze modele płyt nie gryza sie z innymi komponentami jak karta czy procesor.
Jak tak to si :D  tylko sie waham teraz z systemem... Troche sie boje ze WIN7 RC moze byc lekko niestabilny

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
http://allegro.pl/item652386453_asus_p5q_p...00mhz_s775.html
 Tu masz tą polecaną przeze mnie :)  Również ciekawa, tryb Raid, CrossFire, DDR2 (tak jak w tej twojej).

A tu twoja po niższych 'allegrowych" cenach: http://allegro.pl/item661267730_gigabyte_g...rancja_krk.html

System, już pisałem 64bit. xp albo 32bit. Procesor obsłuży tą i tą, wybierz, którą Ci wygodnie, albo czekaj na nowego windowsa (jak na razie polecałbym poczekanie na windowsa nowego, a za ten czas... ,,potestować" coś innego :D

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
Wezme tego GIgabyte`a, co juz wczesniej pisalem, a ktory system lepiej wykorzysta RAM łącznie z tym co sam zajmie Vista64BIT czy XP?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Debian :D

A jeśli chodzi o Windowsy to więcej weźmie i lepiej wykorzysta Vista.

http://www.vista.pl/porady/316_czy_warto_z...ows_vista_.html

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
A jeśli chodzi o Windowsy to więcej weźmie i lepiej wykorzysta Vista.

Owszem podwajając wymagania ramu w programach.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Oraz pozwalając na instalację sterowników. Nie każda nowsza płyta główna ma drivery dla XP.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Oraz pozwalając na instalację sterowników. Nie każda nowsza płyta główna ma drivery dla XP.
podaj mi jakiś normalny sprzęt który nie ma sterowników do xp :D  zapewniam Cię że jeśli coś ma stery do viśty(wio) to na 100% ma także do XP ;)  to się może zmienić dopiero z wyjściem normalnego windows 7

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
Trochę kasy mi wpadło, i jadę w poniedziałek po kompa (będę składał). Zastanawiam się teraz nad częściami, żeby tak dobrać aby spokojnie w nowe gierki na full detalach pograć.

Mam 1300 zł z groszami ( do 1400 ) , interesuje mnie 2-rdzeniowy procek, karta 512 mb , no i jakaś płyta główna, i zasilacz jakis dobry, pomoglibyście mi wybrać dobre części ?
No i nie wiem czy PCI-E czy AGP, ale kiedy w googlach szukałam, to wyszło mi że nie ma między nimi jakiejś drażniącej różnicy.

Z góry dzięki. ^^

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
, żeby tak dobrać aby spokojnie w nowe gierki na full detalach pograć.

Mam 1300 zł z groszami ( do 1400

^^

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
2 lata temu dałem za gównianego kompa z media marktu 990 zł, co prawda zawieszał się (dodatkowy wiatrak rozwiązał sprawę) , ale mogłem pograć spokojnie w wiedźmina na średnich, w cod 4 na wysokich. Więc myśle że jak teraz kupie kompa za 1400, to na średnio-wysokich w gierki będę mógł pociupać ;D  Wiem że fundusz nie za wysoki, ale tylko tyle mam, a komp by się przydał

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#310 2009-06-19, 20:56(Ostatnia zmiana: 2009-06-19, 21:06)
. Więc myśle że jak teraz kupie kompa za 1400, to na średnio-wysokich w gierki będę mógł pociupać ;D

Nie będziesz mógł, bynajmniej nie za często. Cod nie jest problemem bo to uporządkowany silnik poza tym mapy są strasznie małe i raczej ubogie w detal tak więc nikt nie ma z tym większych problemów nawet na słabszych maszynach.

Komp za półtora kafla miał dobre loty gdy ja robiłem swojego, czyli w byłe wakacje. Gry typu Crysis, Far Cry 2 suną na max detalach ale... to już historia. W arma 2 gram na średnich a czasami i średnio niskie by się przydały względem wydajności. Wiele zależy od gry. Taki Fear 2 prezentuje nadal wysoki poziom graficzny a mimo wszystko nadal działa płynnie bo gra jest mało skomplikowana oraz podzielona na levele. Arma 2 natomiast to praktycznie fotorealistyczna grafika, ogromne tekstury i właściwie nieograniczony teren i tu już się wszystko sypie z wnioskiem 30 fpsów na gf 280 gtx czy czymśtam. Tendencja army utrzyma się w stosunku do gier cprg i podobnych itd itd.

2 lata temu dałem za gównianego kompa z media marktu 990 zł,

To masz nauczkę aby nie tykać gówna ani tzw. okazji bo takich nie ma, chyba że mówimy o towarze z 2 ręki. Jest taka zasada którą kieruje się od lat - biednego nie stać aby kupować 2 razy - i jest ona słuszna mimo, że dużo płacę a czasami nawet przepłacam na rzecz gwarancji, serwisu, wsparcia to wychodzę na swoje i otrzymuje towar wysokiej jakości który mnie satysfakcjonuje.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
To teraz ja :D . Załóżmy, że interesuje mnie sprzęt DO 1000 zł (sama jednostka, głośniki, monitor i cała reszta jest mi niepotrzebna, bo już mam). Myślałem nad tym:

http://allegro.pl/item668913045_intel_x2_e..._rw_9400gt.html

Jako, że dla mnie to czarna magia, to proszę was o radę. A może lepiej będzie składać? Jeżeli tak, to nie potrzebuję napędów (bo mam :D , starego kompa nie sprzedaję) i EWENTUALNIE, jeżeli robi to wielką różnicę, dysku twardego.

Nie potrzeba mi jakiejś maszyny czasu, ale też nie chcę dostawać kurwicy od tego, że mi się photoshop tnie (z wyłączonymi innymi procesami nieobowiązkowymi).

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Beniak xdd

Beniak xdd

Użytkownicy
posty17
Propsy1
  • Użytkownicy
Nawet do linku nie zaglądam, ale radziłbym ci nie kupować z allegro. Lepiej złożyć samemu. Proca mógłbyś wziąść E5200 (od 250 do 300 zł), mobo jakieś Gigabyte za 200 zł (coś dobrego dostaniesz :D ), 2 GB Ramu (np. Goodramy), grafe możesz wziąść Radeon 4770 (~400 zł) ablo GF 9600GSO bodajże za około 250 zł. Obudowe w smie najtańszą :D  a zasilacz np. Modecom MC-350W.

Wszystkie ceny i nazwy mniej więcej z pamięci brałem więc lepiej sprawdzić :P

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Jakie masz obroty dysku?
Co mam? :D

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A może lepiej będzie składać?

To jest tak oczywiste i niezaprzeczalne jak to, że niemcy przegrały wojne.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Co mam? :D
Kiedyś jak pytałem na forum PC Format co złożyć, to koleś mi mówił że jak będę miał jakiegoś tam średniaka, to najbardziej będzie mnie spowalniał dysk z 5500 RPM. Ale nie wiem ile w tym prawdy.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Dr House

Dr House

Użytkownicy
Everybody Lies
posty139
Propsy1
  • Użytkownicy
  • Everybody Lies
A ja mam taki dylemat, jestem w trakcie kupowania kompa na części, zakupiłem wszystko co potrzeba, został tylko zasilacz i karta graficzna (zasilacz kupuje 500w tutaj się nie zastanawiam). Ale co do karty mam pewne wątpliwości, zamierzam kupić karte do 400 zł, kolega polecił mi: "GeForce 9800GT 512MB DDR3/256b" za ok 360 zł , czy to dobry wybór? czy warto zainwestować w coś lepszego?

EDIT: proszę o komentarze szczególnie osób, które mają jakieś rozeznanie w sprzęcie.

Beniak xdd

Beniak xdd

Użytkownicy
posty17
Propsy1
  • Użytkownicy
@Vertex
Zdecydowanie polecam ci Radeon HD4770. Lepsza karta od tego GeForca ::D :

@Kyro
Możliwe, ale słyszałem, że Samsung wypuścił nową serię dysków z prędkością 5400 RPM i są tak samo wydajne a w dodatku cichsze, tańsze i mają większą pojemność :D

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#319 2009-06-28, 23:41(Ostatnia zmiana: 2009-06-28, 23:51)
Kupujesz dysk SSD i zapominasz o problemie :D

Kyro, zależy, w czym ma spowalniać. W loadingach może, w grze już raczej nie.

No, chyba, że mówimy o Gothic 3 :D

Jeśli chodzi o starsze komputery, to często na allegro leżą calutkie, złożone skrzynki w cenach grubo poniżej ich wartości. Trzeba tylko dobrze poszukać.

0 użytkowników
Do góry