Kupujesz/Modernizujesz komputer? 786093 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 786093

Odpowiedzi 2308

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Albo przypuśćmy że uzbieram jeszcze 200- 300 zł i  chce kupić nowego procka i ram, to to jakie byś mi doradził kupić?

16 gb ramu, co najmniej i5 i nawet starą używaną kartę ale topową a nie te low endowe dziadostwa

np: http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/geforce-gts-450-vs-zotac-geforce-gtx-580-amp2

mam takiego gtx 580 od 4 lat i nie zamierzam go wymieniać przez następne 2-3 lata. najmocniejsza karta w swojej klasie będzie wciąż mocniejsza od najsłabszych nawet kilka generacji nowszych, dlatego od zawsze powtarzam, jak ktoś kasy nie ma to lepiej kupić tańszą używaną topową niż nowe dziadostwo za te same pieniądze. 

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
16 gb ramu
Przez dobra kilka lat spokojnie mu starczy 8 GB.

Jak chcesz zmienić kartę na lepszą, musisz także zmienić zasilacz na mocniejszy i bardziej stabilny, bo patrząc na twoją obecną kartę, mogłeś mieć każdy zasilacz.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

pizduśplastus

pizduśplastus

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
żeby to rozjaśnić w przypadku kart - gdy dzisiaj nie stać mnie na kartę za 1500 zeta, kupuję kartę która kilka lat temu kosztowała 2000 zeta. mam pewność że to gpu będzie lepsze niż karcioszka która dzisiaj kosztuje 200-300. 

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Watchmaker

Watchmaker

Użytkownicy
posty34
Propsy9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czy ktoś może rzucić okiem na zestaw i dodać jakieś sugestie? 
http://www.morele.net/inventory/info/2QGIyU/
Zestaw pod OC musi mi starczyć na kilka lat. Zamierzam z biegiem czasu wycisnąć z niego ile się da apotem odsprzedać i kupić nowy zamiast się bawić w wymianę podzespołów.

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Zestaw jak najbardziej w porządku, choć jest drobny problem. Płyta główna ma tylko 2 wejścia SATA, co może być problematyczne, gdybyś chciał dodać do tego jeszcze dysk SSD i napęd optyczny.

Watchmaker

Watchmaker

Użytkownicy
posty34
Propsy9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeżeli już to raczej chyba tylko SSD. Niby mam mieszane uczucia co do braku napędu. Ale skoro można system z pendriva instalować to i sterowniki sobie na niego zgram na starym kompie. Może się to okazać upierdliwe raz na jakiś czas ale to chyba nie będzie koniec świata. Chyba nie warto kupować karty dźwiękowej? Ludzie sobie chwalą zintegrowaną, że nie jest najgorsza a ja cudów nie oczekuję. Chyba że jakiś podstawowy Xonar robiłby znaczną różnicę?  Tylko wtedy byłby problem podobno z jednoczesnym podpięciem głośników i słuchawek.

Draquer

Draquer

Użytkownicy
Problematyk :F
posty360
Propsy23
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Problematyk :F
Mógłby mi ktoś polecić jakiś procesor do 200-350 zł lepszy od AMD Athlon X2 5600+?

Spoiler
#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
      cout << "Hello theModders" <<endl;
      return 0;
}

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
A jaką płytę główną masz? Twój procesor ma już swoje lata, więc i pewnie płyta główna do najnowszych nie należy, a każdego procesora do niej włożysz.

Draquer

Draquer

Użytkownicy
posty360
Propsy23
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Jak mogę sprawdzić model?. Nie posiadam już pudełka.
EDIT: W wierszu poleceń\ systeminfo pokazało mi To Be Filled By O.E.M

Spoiler
#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
      return 0;
}

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Ściągnij program CPU-Z i przejdź do zakładki Mainboard.

Draquer

Draquer

Użytkownicy
posty360
Propsy23
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
N68-S
Chipset nVidii

Spoiler
#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
      return 0;
}

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
http://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68-S/?cat=CPU
Do wyboru, do koloru. Procesory są posortowane od najnowszego, do najstarszego, więc może któryś uda ci się znaleźć w przystępnej cenie na Allegro, OLX czy gdzie indziej.

Draquer

Draquer

Użytkownicy
posty360
Propsy23
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Dzięki Splash coś sobie wybiorę.
Są jakieś na które powinienem zwrócić uwagę?
http://www.morele.net/procesor-amd-athlon-ii-x4-750k-socket-fm2-quad-core-3-4-ghz-l2-cache-4mb-100w-box-ad750kwohjbox-532172/
Co myślicie o tym? Kierować się rdzeniami czy GHz?

Spoiler
#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
      return 0;
}

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Kierować się powinieneś wydajnością, ale co ja tam wiem :D

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1855 2015-11-15, 06:33(Ostatnia zmiana: 2015-11-15, 10:30)
Widzisz na liście którą dał splash ten procesor? Widzisz gdzieś na tamtej stronie wsparcie dla socketu FM2?
Spoiler
nie
No poważnie, nie czaję. Dostałeś dosłownie listę procesorów które są obslugiwane i dalej zjebałeś :F
Obsługiwane sockety to AM2/AM3. Nie wsadzisz sobie tam nowego procka przygotowanego do innego socketu (FM2) bo zwyczajnie się nie zmieści.

http://allegro.pl/314-amd-phenom-ii-x4-960t-3-0ghz-be-am3-8mb-gw-i5769720332.html
kup to jeśli uważasz że warto w ten komputerek inwestować (w sumie taki straszny złom to to nie jest, na moje warto). Jeden z lepszych procesorów jakie ta płyta obsługuje - 95W, AM3.

@down
Wiem, wiem. W sensie, 'zjebałeś dobór procka', jakbyś kupił to byłaby już rasowa tragedia :D

Draquer

Draquer

Użytkownicy
posty360
Propsy23
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Jeszcze nie zjebałem, bo jeszcze nie kupiłem :F

Spoiler
#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
      return 0;
}

pizduśplastus

pizduśplastus

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam!
Planuje sobie kupić mini netbooka takiego o przekątnej ekranu ok. 9cali, tylko do obsługi internetu. Ważne żeby mógł obsługiwać jakiegoś linuxa, lub windowsa XP i żeby zmieścił się w granicy 200-300zł (tak wiem to mało, ale myślę raczej o używanym starszym lapku).
Proszę o jakieś propozycje, dzieki :D

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Kup sobie tablet. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Draquer

Draquer

Użytkownicy
posty360
Propsy23
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Ech.. na moje nieszczęście, mój kochany GTS 8800 który był 2 razy w piecu wyzionął ducha.
Szukam jakiejś dobrej karty jak na dzisiejsze czasy, co do ceny podzespołu to do 500-600 zł, czy lepiej żebym kupił/złożył laptopa?
 Został mi z tego komputera tylko stary procesor o którym pisałem wyżej i 4GB RAMu.

Spoiler
#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
      return 0;
}

0 użytkowników
Do góry