Kupujesz/Modernizujesz komputer? 789747 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 789747

Odpowiedzi 2308

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Nie ma co raczej szaleć z kartą. Na tym procesorze i tak nie pograsz w wiele tytułów, dlatego myślę, że GTX 460 to szczyt.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
złożył laptopa?
Co xD?

Dopóki nie jest Ci potrzebny mobilny komputer, kupno laptopa nie ma sensu. 

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kupuję nowy komputer, który będzie mi służył głównie do gier i tworzenia obiektów/tekstur graficznych. Przygotowałem już gotowy zestaw i postanowiłem poradzić się użytkowników TheModders, czy przy cenie max 3000zł opłaca mi się coś zmienić w zestawie przed kupnem.

Procesor:
Intel Core i5 - 4460
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 960 OC, 4GB GDDR5 *
Płyta główna: Asrock B85M-DGS
RAM: HyperX Fury DDR3 2x4GB
Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500 W
Obudowa: SilentiumPC Brutus M25 **

(*) - Jeśli zamiast karty z 4GB wybiorę z 2GB to stracę dużo na wydajności np. w grach? [1]
(**) -  Moglibyście doradzić mi tańszą obudowę, która będzie odpowiednia do tego zestawu? [2]

PS:
Napęd i dysk już posiadam, dlatego też nie uwzględniam ich w zestawie.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Kazzmir - taki sprzęt za taką cenę? Trochę mnie to dziwi, ale muszę przyznać - dobry sprzęt :cool:

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
@Kazzmir - taki sprzęt za taką cenę? Trochę mnie to dziwi, ale muszę przyznać - dobry sprzęt :cool:

zamiast się dziwić, kupuj, no chyba że wolisz za te same pieniądze wolniejszy komputer.

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
zamiast się dziwić, kupuj, no chyba że wolisz za te same pieniądze wolniejszy komputer.
Mam pytanie: kupiłeś kiedyś od tego sprzedawcy jakiś produkt? Wolę się upewnić, że ten sprzęt będzie sprawny :D

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Mam pytanie: kupiłeś kiedyś od tego sprzedawcy jakiś produkt? Wolę się upewnić, że ten sprzęt będzie sprawny :D

:facepalm:

kupiłem 4 lata temu podobny zestaw na allegro, mam go do teraz i nie zamierzam wymieniać przez następne kilka lat...

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Kazzmir - Dobra, dzięki za pomoc

Mam jeszcze jedno pyt do forum: Czy orientujecie się ile teraz mniej więcej kosztuje Win 7 (64 bit) oraz, czy można go zaktualizować bezproblemowo do Win10?

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
:facepalm: google pytałeś?

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Pytałem ale chce się upewnić od kogoś, kto sam zaktualizował.

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator

Splash
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1871 2015-12-19, 22:37(Ostatnia zmiana: 2015-12-19, 22:47)
Jak jesteś w stanie dorzucić 30 zł: http://www.morele.net/inventory/info/4WQKtU/
Można także zmienić płytę na płytę z chipsetem H81, co wyjdzie taniej, ale wybrałem B85, gdybyś chciał w przyszłości zmienić procesor z odblokowanym mnożnikiem. Co prawda na B85 nie podkręcisz procesora tak dobrze, jak na Z97, ale wystarczające taktowania da się osiągnąć.
Wybrałem R9 380, ponieważ w większości gier wygrywa z GTX 960, a Sapphire to najlepszy wybór. Skylake'a także udałoby się tam wepchnąć, ale musiałbyś dopłacić trochę albo wybrać słabszą kartę.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Uwazałbym z zestawami z allegro:
https://www.youtube.com/watch?v=l4tfW7X8IgA

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
osłabiacie mnie xD w tej firmie http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=3930563&id=486&price_to=3000&price_enabled=1 kupiłem swój zestaw ( I7 4x4, 4GHz/ 16GB / GTX580 / 1,5TB / 880W/ BLU-RAY), zamiast zasilacza z zestawu dali mi tagana 1300W chyba przypadkiem, niczego nie modyfikowałem, komputer działa bez problemów, renderowałem na nim duże sceny w 3dsmax, pracuję codziennie na photoshop i kilku innych programach, jedyne co się zepsuło to wentylator na chłodzeniu procesora który nie działał od prawie roku, a mimo tego procesor działa. 

do 3000 mają kilka ciekawych zestawów. 

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobrze, mam pytanie do mojego zestawu: Czy można jakoś zmniejszyć jego koszty? Tzn.
Myślę np. o tym, by Kartę graf. (Gigabyte GeForce GTX 960 OC 4GB) zmienić na 2GB oraz, by np. kości RAM (HyperX Fury DDR3 2x4GB) zmienić na te z proponowanego przez Splasha zestawu (Crucial Ballistix  2x4GB) - są chyba tańsze o kilkanaście zł.
Zależy mi by trochę oszczędzić, dzięki czemu nie będę zmuszony do niepotrzebnego dopłacania do systemu op.         

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
@Kazzmir wiele ich komputerów ma obudowy wołające o pomstę do nieba. Natomiast zestaw, do którego dałeś linka zawiera GTX 960 od Palita z referencyjnym chłodzeniem. Co mu po tej i7, skoro nie zamierza się bawić w renderowanie filmów i streamowanie? GTX 960 w wielu grach jest daleko z tyłu za R9 380. Poza tym GTX 960 warto brać tylko do najnowszych tytułów. W starszych tytułach dogania go nawet GTX 760. No i jeszcze ten Seagate :F Obecne Seagate'y mają krótką "żywotność".

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
zgadzam się, zestaw który kupiłem to chujnia xD

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
GTX 960 od Palita
Tak przypuszczałem, że Palit się nie opłaca.

@Splash - Mógłbyś mi poradzić
Dobrze, mam pytanie do mojego zestawu: Czy można jakoś zmniejszyć jego koszty? Tzn.
Myślę np. o tym, by Kartę graf. (Gigabyte GeForce GTX 960 OC 4GB) zmienić na 2GB oraz, by np. kości RAM (HyperX Fury DDR3 2x4GB) zmienić na te z proponowanego przez Splasha zestawu (Crucial Ballistix  2x4GB) - są chyba tańsze o kilkanaście zł.
Zależy mi by trochę oszczędzić, dzięki czemu nie będę zmuszony do niepotrzebnego dopłacania do systemu op.      
Czy z mojej strony to dobry pomysł? Nie będzie problemów z takimi tytułami jak GTA V, Wiedźmin 3...
Najważniejsze: Czy Gothic np z DX 11 będzie śmigał xD
Bardzo zaleźy mi na oszczędności dlatego czy mógłbym coś jeszcze wymienić zerowym/ niewielkim kosztem wydajności itp. (np nieco tańszą obudowę?)

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Te kości różnią się tym, że Cruciale mają mniejsze opóźnienie (9 CL), natomiast Hyperx ma radiatory odbierające ciepło. Tylko, że kości RAM nie osiągają takich temperatur, by trzeba było się martwić o przegrzewanie, dlatego preferuję Cruciale. Co do 4GB vs 2GB wygląda to tak, że pojemniejsza karta może wykonać więcej obliczeń na raz. Gdy w karcie 2GB pamięć się zapełni, niektóre obliczenia zostaną wykonane dopiero po zwolnieniu pamięci, czego efektem może być np. wolniejsze generowanie terenu w grze. Oczywiście, lepiej jest mieć więcej pamięci, ale nie oznacza to, że wydajność w grze wzrośnie.

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Aha, dzięki za odpowiedź. Może znasz jakąś niezłą obudowę, która będzie tańsza od tej z mojego zestawu i będzie się "wkomponowywała" w niego?

0 użytkowników
Do góry