Kupujesz/Modernizujesz komputer? 792652 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 792652

Odpowiedzi 2308

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Też mam procka z AMD z dodatkowym chłodzeniem i tak, jest tak źle.
Polecam Hyper212 Evo, Wiedźmin 3 na Uber = 30 stopni + znowu słyszę jak uderzam w klawiaturę :D

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Poleciłby ktoś jakiś dobry monitorek do 800 zł?
(zakładam, że dobierzecie najlepsze parametry w tej cenie, więc nie podaję wymagań innych niż cena >

trochę za późno - dell p2414h :P

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Elo. Jako, że ostatnio nie interesuje się sprzętem to mam pytanko. Kolega dozbierał troche hajsu i chce kupić nowego blaszaka(ofc do grania :lol:. Budżet ~3k. Iintelowski procek i raczej nowe części, wiem, że drożej, ale bezpieczniej. Aaa i @Tizgar proszę, jak już się udzielisz to weź nie wyskakuj z zestawem o 1k większym od budżetu, bo w tym przypadku jest mało elastyczny, więc kompy z nasa odpadają :P

Splash

Splash

Moderator
posty4213
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Skoro to ma być głównie do gier, to zmieniłbym w Splashowej propozycji procek na jakiś nieco niższy, powiedzmy 4460, i dorzucił mocniejszą kartę - myślę że oszczędzając te ~200 zł na procku można by było już dorwać jakieś tanie 970 albo radka 290. Ale to tylko taka tam teoria do obczajenia dokładniej, nie sprawdzałem dokładnie cen, nie mam pojęcia czy się zmieści.

Ale w obecnej wersji też jest bardzo fajnie, w dodatku w sumie to zawsze lepiej jes mieć bottleneck z karty graficznej niż z procka (acz to już myśl na daleką przyszłość, wątpię żeby taki 4460 nie wyrabiał w jakiejkolwiek nowej grze).

Splash

Splash

Moderator
posty4213
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
R9 290 wydajnościowo jest na równi z GTX 970 (czasem jedna lepsza od drugiej), ale do R9 290 trzeba mieć mocniejszy zasilacz. 550W to minimum żeby grać w spokoju. Taki zasilacz to ok. 270 zł. Chyba, że zdecydujesz się na używany. Z GTX 970 możesz spokojnie cisnąć na 450 watowym zasilaczu, zwłaszcza jeśli nie podkręcasz procesora. Dlatego wybrałem 4690. Jest na tyle dobry, że wystarczy na długie lata.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Dzięki panowie za porady. Prawdopodobnie przejdzie oferta Splasha, choć jeszcze poszperam może uda się motyw z 970, ale jak dla niego i tak wystarczający zestaw :D Ofc zasłużone propsiki :ok:

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Nie bierz gtx 960,tutaj r9 280x nówka - karta o 10-15% wydajniejsza od gtx 960 2gb : http://allegro.pl/radeon-r9-280x-club-3d-royalqueen-3072mb-nowa-i5629361057.html

GTX 970 jest wydajniejszy od R9 290, wygląda to mniej więcej tak:

R9 390 > R9 290x = GTX 970 > r9 290 > GTX 960 4gb = r9 280x > r9 380 4gb > GTX 960 2GB > r9 380 2GB

Splash

Splash

Moderator
posty4213
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
A przy okazji wydaj więcej na mocniejszy zasilacz... Znacznie lepiej będzie podkręcić GTX 960, biorąc pod uwagę niskie TDP.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
A przy okazji wydaj więcej na mocniejszy zasilacz... Znacznie lepiej będzie podkręcić GTX 960, biorąc pod uwagę niskie TDP.

r9 280x spokojnie będzie chodził na 500W markowym razem z i5 4460

W dodatku zamiast tego anteca lepiej wziąć thermaltake smart se 530 W

Splash

Splash

Moderator
posty4213
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator

Splash
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1810 2015-09-08, 21:24(Ostatnia zmiana: 2015-09-08, 21:31)
R9 280X w obciążeniu pobiera ponad 350W, więc to spore ryzyko. TDP przeciętnego Core i5 to ok. 84W. Dodaj jeszcze pobór prądu procesora pod obciążeniem oraz innych podzespołów jak dysk twardy i pamięć RAM. Dlatego 550W to minimum w takim zestawie, by móc spokojnie grać. Ale taki zasilacz to ok. 270 zł. Podkręcając GTX 960 można przebić wydajność R9 280X jednocześnie pobierając mniej prądu, dzięki czemu nie trzeba będzie brać mocniejszego zasilacza.

gothic1210
  • Gość
Splash, TDP odnosi się do wydzielanego ciepła a nie do poboru prądu. 

Splash

Splash

Moderator
posty4213
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Dobra, pomyliłem skróty :F

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
350W to pobiera cała MASZYNA a nie karta, r9 280x to około 200-250W pobiera sam w stresie.

http://pclab.pl/art55095-16.html

r9 280x również można podkręcić - i nadal ma on większą wydajność niż gtx 960 2gb po podkręceniu

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeśli chodzi o czystą wydajność, 280x faktycznie brzmi dobrze. Czasem przebija 960, czasem - rzadziej - traci kilka mało istotnych klatek na sekundę w porównaniu. Ale nawet nie ma co próbować porównywać 280x do 960 w kwestii zużycia energii, 960 pobiera pewnie coś 120-150w w porównaniu do 250 w przypadku 280x. Do tego dochodzą nvidiowe gimmicki jak shadowplay i koniec końców myślę, że karty na chwilę obecną są jednak porównywalne.

ALE
To nie jest potwierdzona informacja i poczytajcie więcej, ale bodajże nvidiowe karty nie wspierają jednej cholernie istotnej 'funkcji' dx12 co powoduje że obecne benchmarki dx12 (ashes of singularity) pokazują przepotężną przewagę radeonów nad nvidiami - z serią 9xx włącznie. Więc jeśli ktoś myśli o przyszłości (z 280x? takim mid-endem? łee), 280x może być oczywistym wyborem.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Siemka. Jakiś laptop do 1500zł. Raczej do gier (oczywiście tych starszych). Siedzę w Holandii i nie mam kompa. Ciężka sprawa. Wyświetlacz może być 15 czy 17. Będę także przeglądał internety czy oglądał filmy. Polecicie coś? 
Nie wiem czy dostanę dany sprzęt tutaj, ale myślę że odwiedzę media markt(tylko nie chcę się opierać na ich propozycjach, różnie to może być)

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Używany czy nowy?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Słuchawki do +/- 150zł? Jak najlepsze w parametrach, do muzyki i gier (głównie gier).

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Potrzebuje laptopa na studia, tak do 2000, maksymalnie 2300 zł. Jest jeszcze jedna kwestia, o którą bym się chciał tutaj poradzić: Czy są w ogóle laptopy z Win 10? Czy warto poczekać na 10, czy kupić 7, bądź 8?

Jeżeli chodzi o dysk - 500 wystarczy, w razie potrzeby dokupię zewnętrzny. 

0 użytkowników
Do góry