Kupujesz/Modernizujesz komputer? 786192 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 786192

Odpowiedzi 2308

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
500 funtów  to jest jak rozumiem coś koło 2600-2700 zeta popraw mnie ktoś jak się mylę :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
funt szterling to 5,16 złotego. Więc tak, coś 2600.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Procek 839zł - http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4670k-3-4ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i54670k-546530/  / Alternatywa Fx 8350 za 669zł
płyta 459zzł - http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z87-g45-gaming-intel-z87-4xddr3-vga-gblan-atx-z87-g45-haswell-581870/ / Alternatywa gigabyte Ga-990Xa-ud3 lub Asrock 970 Extreme 3 obie maja cene 346 zł
Karta - 545zł - http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-750ti-gaming-2g-n750ti-tf-2gd5-oc-629388/ tu Msi bedzie jak zawsze lepsze od gigabyte o którym wspominałem wcześniej gdyż układy chodzenia i kultura pracy u Msi stoją na najwyższym możliwym poziomie
Ram 639 zł - http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-pro-16gb-2x8gb-cmy16gx3m2a1600c9-582063/ Alternatywa To Kingston 580 zł, w przypadku wyboru Fx gdyz Corsair Venegance z seri pro sa dedykowane Dla haswelli
Dysk 199 zł - http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/
Zasilacz  339zł - http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cs-series-650w-modular-80-gold-cp-9020077-eu-618777/
Za nagrywarke zabulisz około 50 zł polecam ogólnie jakiegos Lite-on
Obudowa  z filtrami  najtanniej za 200 zeta można kupić.

W przypadku i 5 cena to 3270 zł za całą jednostkę ofc jest prawdopodobieństwo sporo ze ciebie wyjdzie to w granicach 550-600 funtów max
W przypadku Fx cena to 2930 zł za cała jednostkę

Niby tylko 300 zeta różnicy  ale skok na i5 będzie tego wart

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Tituf

Tituf

Użytkownicy
posty1481
Propsy813
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Proponuję nie pytać się tutaj o "porady" dotyczące kupna bądź zmodernizowania komputera, bo widać jakie są tego efekty sami pseudo znawcy/
No to trzeba by było nie pytać w niemal każdym temacie, bo takich fachowców jest wszędzie pełno! Pozostaje offtopic :D

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
http://www.xbitlabs.com/images/cpu/core-i5-4670k-4670-4570-4430/3dsmax.png
nom, skok na 4670k będzie tego wart. drożej i gorzej, promocja stulecia :F

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Wybacz, ale ja wole wieżyc temu co widziałem bo oba testowałem w sklepie i wynik mowie jasno coś innego cały zestaw w 5 rożnych bencha uzyskał lepszy wynik
Wynik porównania to wynik całego zestawu zarówno w jednym jak i drugim wypadku.

Juz pomijam wyniki po podkręceniu gdzie zestaw na i5 ma dużo lepszy potencjał

Podałem mu najelpsze opcje ktora wybierze jego sprawa może tez złozyc sobie co innego.
Wybacz, ale ja sie nie opieram na cyferkach z rzekomo pro stron gdyby sie tym sugerował to teraz miałbym zjebanego asrocka fatality zamist gd65 :P

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Testowałeś je w renderingu 3ds maxem?

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Zkirtaem testowałem i fx i i5 u kolegi i Tizgar mówi to samo. Fx nie ma szans z i5.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Właśnie i7 4700k na górze. Więc opłaci mu się dopłacić te 500-600 do procesora.

W realnych testach fx wypada znacznie gorzej od i5 4670k. Bezpośrednie użytkowanie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
W JAKICH REALNYCH TESTACH
3ds max jest kurwa UDAWANY? na żarty renderują? czy jedyne REALNE testy to jakieś zasrane gierki i aplikacje nie-za-bardzo-wielowątkowe?

oczywiście, że 4700k na górze, kosztuje DWUKROTNIE więcej.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak użytkujesz w realu to do dupy jest ten procek. Ile razy mam ci mówić widziałem go  w kompie jak on działa. Działa jak dupa.
W papierze mocno wychodzi w praktyce będą ściny, lagi opóźnienia, długi czas reakcji. Może z odpowiednią płytą główną i kartą działa dobrze, ale ja na własne oczy widziałem, że było naprawdę słabo z tym procem.

Wierzę najpierw temu co widziałem, potem co przeczytałem.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1332 2014-06-14, 19:29(Ostatnia zmiana: 2014-06-14, 19:35)
...ściny, lagi i opóźnienia na wysokopółkowym procesorze? Przy niewystarczającym napięciu na procek albo spieprzonym podkręcaniu. Niestabilności pochodzą właśnie od tego i nie ma, że procek sam w sobie się TNIE I LAGUJE bo by o tym pisali kurwa wszędzie.

A nie piszą. Pewnie widziałeś kogoś, kto uznał że najlepsza metoda na podkręcenie procka podniesienie FSB bez podnoszenia napięcia, albo obniżenie napięcia żeby się mniej grzał :F
Albo po prostu dobrał złą płytę główną, 8350 wpierdala niemało, a sekcje zasilania w tanich płytach są no, tanie.

@down
Albo po prostu stary dysk. Stare dyski są najgorsze, nikt ich nie bierze pod uwagę, wymieniają sobie wszystko poza dyskiem a potem płacz że powoli działa.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
A może koleś kupił procek i wsadził 512 ramu? :F
Podaj pełną specyfikację tego komputera. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To maniak komputerowy  zna się na rzeczy. Ramu miał około 8 gb. Nwm co miał akurat włożone on ma całą półkę płyt głównych, procesorów kart graficznych itp.  Testował to w różnych wariantach i ogólnie stwierdził, że jest naprawdę cienko, ja byłem na 1 konfiguracji testowej u niego reszty nie widziałem.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ja mu podałem najlepsza według mnie opcje, jaka mu mogłem podać, podałem tez alternatywę jako zestaw oparty o fx nie dlatego ze jest taniej czy ktoś woli Amd a dlatego ze również będzie to ciekawa opcja i w obu przypadkach ma możliwość kręcenia z tym ze w zestawie oparty na i5 możliwość i efekt jaki uzyskamy przy podkręcaniu będzie lepszy

Co wybierze, jego sprawa w obu przypadkach otrzyma efekt taki jakiego się spodziewa w tym przedziale cenowym.
Tyle z moje strony w tej sprawie.

To tylko propozycja ma prawo wyboru co chce itp w gruncie zalezy to od ceny jaka tam ma w sklepie, to ja nie ufam żadnym testa to moja sprawa bo i tak one w gruncie rzeczy nigdy prawdy nie mówią ekran zawsze mówi coś innego.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Niedługo będzie 5 generacja intel core i ddr4. Ci co mają płytę msi gaming 7 mają szczęście, bo one są przystosowane pod dopiero nadchodzącą 5 generację :P

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Gigabyte GA-990XA-UD3 = £77.94
AMD FX-8350=£130.00
PALIT 2GB GEFORCE GTX 750 TI STORMX=£121.45
Kingston KHX16C10B1R8=£94.99
Caviar Green WD20EZRX =£56.97
750W Corsair CX750M=£47.70
Obudowa=£55.50
LiteOn iHAS124-04=£12.94
Chłodzenie podawany wcześniej przez Meę 212+/evo ~30 funtów
Wyszło mi prawie 630 funtów, stanowczo za drogo.
Co tutaj można obniżyć?

Na pewno istnieje ewentualność pozbycia się jednego z dwóch PSU które tutaj podałem (obudowa ma jeden, jednak nie ma podanej nazwy, przez co na wszelki wypadek wyszukałem inny), a to pięć dyszek jeśli ten z obudową nie jest do niczego, lub trzy dyszki w przeciwnym razie.

Jeżeli wezmę tego bundla: Bundle
Zaoszczędzam 20 funtów kosztem płyty głównej.
Biorąc o połowę mniejszy dysk twardy, też zrzucam 20 funtów, schodzenie poniżej jednego terabajta jest nieopłacalne, zbyt małe różnice cenowe.
Rezygnując z drugiej kości ramu (dokupienie 8GB nastąpiłoby później) spada mi 45f.

Łącznie zbiłem do około 500, czyli górnego progu cenowego i prawdę mówiąc niezbyt z tego faktu jestem zadowolony :(
Chociaż to się może zmienić gdy poczuję moc ów składaka.
Na mojego obecnego staruszka mam kupca za 150 funtów, więc koszt nowej maszyny po odliczeniu pieniędzy z sprzedaży obecnego ~ 350 funtów. Cała wypłata, opicie go musiałoby poczekać tydzień :(

Swoją drogą przerażające jak szybko dobiłem do 600 biorąc "tanie gówno", nawet nie chcę myśleć ile bym wydał gdybym brał to co radzili mi "fachowcy".

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Stary nie obrażaj mnie. Nie podałeś ile chcesz wydać, więc dałem najlepszą opcję. I nie nazywaj mnie "pseudo fachowcem" bo się znam tylko jak nie dajesz ceny biorę najlepszą opcję.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Stary nie obrażaj mnie. Nie podałeś ile chcesz wydać, więc dałem najlepszą opcję. I nie nazywaj mnie "pseudo fachowcem" bo się znam tylko jak nie dajesz ceny biorę najlepszą opcję.
Podałeś gówno a nie najlepszą opcję. Chciałeś , żeby Sawik wydał dwa razy więcej na gównianego procka, który w 3ds maxie czy tam innych programach jest troszkę lepszy i nie warty zakupu. Zrozum, że nie każdy jest idiotą i wypierdoli w chuj kasy na syfy jakieś. Akurat znasz się ale na kretynizmie i wkurwianiu ludzi. Tyle w temacie.

@Sawik mądra decyzja, że wziąłeś FXa, jest tańszy od intelów a lepszy w tych programowych sprawach. Nie słuchaj tych baranów, bo gówno się znają, sam mam FX-8320 i muszę powiedzieć, że w 3ds maxie czy w innych programach spisuje się znakomicie. W grach również nie jest zły. :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry