Kupujesz/Modernizujesz komputer? 783876 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 783876

Odpowiedzi 2308

Kazzmir
  • Gość
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29758#msg29758 date=Aug 26 2008, 19:10\'
...duali...

kyro kupie od ciebie ta potworna maszyne bez duali :D

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29758#msg29758 date=Aug 26 2008, 20:10\'
Według tego:
http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=91772

W każdym razie - dokupienie 1 GB zamiast 512 MB sprawi mi dużą różnicę w działaniu, czy i tak "najsłabsze ogniwo" będzie dawało o sobie znać? Przy ewentualnym zakupie nowego komputera i tak RAM kupowałbym nowy.

1GB słaby w praktyce będzie więcej dawał niż mocne 512 mb :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Słaby to znaczy? Wolę nie kupować nic poniżej 400 MHz. Swoją drogą, jak mam włożoną starą kość 128 MB 133 MHz, to czy ona mnie przypadkiem nie spowalnia?

EDIT:
No zajebiście, mam RAM PC3200, a płyta obsługuje tylko PC1600 i PC2100 :D  Ale to i tak będę kupował PC3200 - później się wymieni płytę na coś lepszego, to i RAM, i karta będą lepiej chodzić.

EDIT2:
http://www.allegro.pl/item418587588_nowa_g...hurt_cz_wa.html
Taka płyta dobra?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Miałem trochę lepszą zanim mi komp nie runął...

Nie lepiej już nazbierać na coś z PCI-E? Będziesz się teraz parę lat znów szamotał z AGP? I te dwa sloty na RAM...  Mógłbyś zacząć od taniego i słabego sprzętu, ale z czasem urosłoby z tego coś dobrego :D  Jednak sama płyta nie jest zła i jak nie chcesz nic lepszego to kupuj :P

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Żeby się rzucić na PCI-E musiałbym zbierać ze dwa lata :P  A więc wolę te dwa lata pożyć jeszcze na AGP - do końca października powinienem zdołać wymienić grafikę, RAM, płytę i procesor, w tej kolejności (oczywiście o ile zrezygnuję z podręczników :D ). A na PCI-E czas przyjdzie... Potem :D  Będę szedł na studia to może sobie kupię laptopa, może jakiegoś porządnego PCta, ale teraz nie ma jak.

EDIT:
Oczywiście jak wcześniej nie umrę z głodu :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
No to jak radziłem Ci kup tego athlona 2500 + :P  Chyba, że już nie znajdziesz tak dobrej oferty... W sumie mógłbyś kupić sobie GF'a 7600, ale to one też stoją coś koło 200 zł, a ten Radek X800 100 zł. Więc wszystko zależy już od Twoich funduszy :D  Zawsze możesz sprzedać swoją starą kartę jakiemuś dziecku za 50 zł :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: lokiju link=topic=1473.msg29789#msg29789 date=Aug 26 2008, 21:51\'
Zawsze możesz sprzedać swoją starą kartę jakiemuś dziecku za 50 zł :D
Toż to doskonały plan! Przynajmniej zostanie mi na chleb... to znaczy na internet :P

Mark Twain

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Studentem jesteś, ze głodujesz? :D  A to sprzedawanie części dzieciom jest świetne :P  Sprzedałem używaną nagrywarkę DVD za 100 zł, a była zuużyta i to bardzo :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: lokiju link=topic=1473.msg29792#msg29792 date=Aug 26 2008, 22:05\'
Studentem jesteś, ze głodujesz? :P
Nawet nie stawiaj przede mną takich perspektyw :D

Mark Twain

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy

Zdunek
Administrator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#149 2008-08-26, 22:26(Ostatnia zmiana: 2008-08-26, 22:30)
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29768#msg29768 date=Aug 26 2008, 20:30\'
Słaby to znaczy? Wolę nie kupować nic poniżej 400 MHz. Swoją drogą, jak mam włożoną starą kość 128 MB 133 MHz, to czy ona mnie przypadkiem nie spowalnia?

EDIT:
No zajebiście, mam RAM PC3200, a płyta obsługuje tylko PC1600 i PC2100 :D  Ale to i tak będę kupował PC3200 - później się wymieni płytę na coś lepszego, to i RAM, i karta będą lepiej chodzić.

EDIT2:
Taka płyta dobra?
czytając poprzednie posty i patrząc co wyprawiasz, na ustach pojawia mi się tz. #msgote author=Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29768#msg29768 date=Aug 26 2008, 20:30\']Słaby to znaczy? Wolę nie kupować nic poniżej 400 MHz. Swoją drogą, jak mam włożoną starą kość 128 MB 133 MHz, to czy ona mnie przypadkiem nie spowalnia?

EDIT:

EDIT2:
Taka płyta dobra?[/quote]
czytając poprzednie posty i patrząc co wyprawiasz, na ustach pojawia mi się tz. banan#msgote author=Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29768#msg29768 date=Aug 26 2008, 20:30\']Słaby to znaczy? Wolę nie kupować nic poniżej 400 MHz. Swoją drogą, jak mam włożoną starą kość 128 MB 133 MHz, to czy ona mnie przypadkiem nie spowalnia?

EDIT:

EDIT2:
Taka płyta dobra?[/quote]
czytając poprzednie posty i patrząc co wyprawiasz, na ustach pojawia mi się tz.  
najpierw wymiana karty graficznej, potem ramu i płyty
nie lepiej było by uzbierać, powiedzmy 500 zł i kupić właściwie wszystko nowe
ram ddr jest z 2x droższy od ddr2, podobnie z kartami graficznymi na agp
z płytami, to nie wiem jak jest ale wiem że kombinowanie z wymianą pojedynczych podzespołów to wyrzucanie pieniędzy do kibla( i spuszczanie wody)

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No właśnie Kazz też mi to doradza :D  I chyba tak zrobię - jeszcze ze dwa miesiące pociągnę na starociu a potem przeskoczę na PCI-E. Na dobrą sprawę wymiana na AGP 8x do niczego nie prowadzi.

Mark Twain

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29800#msg29800 date=Aug 26 2008, 22:41\'
No właśnie Kazz też mi to doradza :D  I chyba tak zrobię - jeszcze ze dwa miesiące pociągnę na starociu a potem przeskoczę na PCI-E. Na dobrą sprawę wymiana na AGP 8x do niczego nie prowadzi.

Przecież ja też to samo Ci napisałem :P

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Musiałem nie zauważyć :(
Teraz i tak nic nie kupię, bo nie mam jeszcze aktywacji, a i tak zanim zarobię na wszystko to minie trochę czasu. Aha, do "nowej" płyty da się podczepić sprzęt na te stare paski? Czy może ten sprzęt ma wtyki na te nowe połączenia?

Mark Twain

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29906#msg29906 date=Aug 27 2008, 21:15\'
Musiałem nie zauważyć :D
Teraz i tak nic nie kupię, bo nie mam jeszcze aktywacji, a i tak zanim zarobię na wszystko to minie trochę czasu. Aha, do "nowej" płyty da się podczepić sprzęt na te stare paski? Czy może ten sprzęt ma wtyki na te nowe połączenia?
nowa płyta będzie miała jedno wejście ata(gdzie stare mają dwa) na które możesz podłączyć dwa urządzenia(np. cdrom i dysk twardy), jedno wejście na dyskietkowe i kilka sata

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A te stare urządzenia mają wtyki to tych nowych kabli? CD-ROM i dysk są stare, DVD kupowałem chyba ze trzy lata temu. Jeśli nie, to najwyżej się z czegoś zrezygnuje.

Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Otóż pojawiła się sytuacja, że wymieniam stary monitor na nowy.
Mam na oku 3.

Z innego sklepu kupuję, tylko linki daje żebyście zobaczyli:
Samsung 22" LCD SM 2243NWX
http://www.nokaut.pl/monitory/22-samsung-s...er-2243nwx.html
roz. 1680/1050
piksel: 0,258
jasność 300cd/m
kontrast 8000:1
czas reakcji 5 ms
cena: 633

Philips 20' 200VW8FB http://www.loveno.be/product/14535/Philips...-5ms-Black.html
roz. 1680/1050
piksel: 0,258
jasność 300cd/m
kontrast 8000:1
czas reakcji 5 ms
cena: 621

Siemens 19' L19W-10 http://www.allegro.pl/item427350835_fujits...ns_l19w_10.html
roz. 1440/900
piksel: 0,285
jasność 300cd/m
kontrast 800:1
czas reakcji 5 ms
cena: 413

Czy one będą się nadawać do gier i do tworzenia grafiki?
Który z nich najlepiej wziąć?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Do grafiki najlepiej się będą nadawać jak podłączysz dwa :D

Mark Twain

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Do grafy to chyba ten największy, bo dzięki wysokim rozdzielczościom na monitorze będziesz mógł pracować na, dajmy na to, teksturach wysokiej rozdzielczosci dosyc wygodnie.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie tyle na dużych, co będziesz miał większy obszar roboczy. A jak mówiłem - najlepiej podpiąć i ten nowy, i ten stary (nawet jak jest to jakiś 17" CRT to i tak nowy LCD dużo na biurku nie zajmie) i mieć naprawdę duży obszar roboczy. Dodatkowo w część gier RTS i RPG może być fajnie grać na dwóch monitorach - na jednej sama gra, na drugiej mapa, menu, ekwipunek itp. W ściganki raczej głupio z belką pośrodku, z FPS też, chyba że tu także jakieś tam okna byłyby na drugim, a nie że celownik na styku dwóch monitorów :D

Mark Twain

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#159 2008-08-28, 21:11(Ostatnia zmiana: 2008-08-28, 21:14)
Kyro, ile kaski uzbierasz? Nie opłaca się pakować w starego.
Teraz tanio można kupić.
Chociażby coś takiego, nie mówie, że jakiś super, ale jakoś daje rade.
Karta cienka...
Tylko, że już PCI-E, ddr2 to chyba bardziej przyszłosciowe?

http://allegro.pl/item423462652_athlon64_l...6100_gw_ss.html

0 użytkowników
Do góry