Kupujesz/Modernizujesz komputer? 789943 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 789943

Odpowiedzi 2308

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Ty, to się zmówimy, kupisz i mi wyślesz biggrin.gif

<_<  Tylko, że ja do Gdańska też mam kawałek, ale to by się załatwiło :)  Musialbyś mi odpalić coś ekstra za wysyłkę xD

Kazzmir
  • Gość
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29320#msg29320 date=Aug 23 2008, 21:39\'
Tia, odpalę 1000 gier których nie odpali GF2, więc nie piernicz <_<

a co odpalisz ma syfie 6200?

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Gothic 3 podobno chodzi <_<

Kazzmir
  • Gość
Cytat: lokiju link=topic=1473.msg29323#msg29323 date=Aug 23 2008, 21:44\'
Gothic 3 podobno chodzi <_<

na quadro 1000fx  tez pojdzie.

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
No to już zależy od jego upodobań... Mi by się najbardziej opłacało kupić na jego miejscu GF7600 GT

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Nieważne co pójdzie. Ważne że pójdzie więcej <_<  Najnowsza gra w jaką grałem u siebie to chyba jakieś Lineage 2, jeśli nie liczyć oczywiście jakichś minigier :)  No, jeszcze Twierdza 2 i M&B, ale i tak wszystko na najminimalniejszych ustawieniach jakie się da :o

Tak czy siak, na razie do tego Quadro jestem średnio przekonany. Zawsze to mniej pamięci i starszy OpenGL. Płacąc podobnie za 6200 128 bit DDR (a nawet mniej, bo ci co sprzedają te Quadro liczą sobie 20 "za karton i folię"), miałbym chyba nieco szybciej. No, ale nie wiem, może warto zainwestować w te miliony vertexów :D

No i zastanawiam się nad tym 7600 - to już chyba nieco lepsze, a nawet jakbym odpalił Lokijowi 20 zł za przesyłkę, to dalej jestem na plus :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Kazzmir
  • Gość
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29326#msg29326 date=Aug 23 2008, 21:51\'
Nieważne co pójdzie. Ważne że pójdzie więcej <_<  Najnowsza gra w jaką grałem u siebie to chyba jakieś Lineage 2, jeśli nie liczyć oczywiście jakichś minigier :)  No, jeszcze Twierdza 2 i M&B, ale i tak wszystko na najminimalniejszych ustawieniach jakie się da :o

Tak czy siak, na razie do tego Quadro jestem średnio przekonany. Zawsze to mniej pamięci i starszy OpenGL. Płacąc podobnie za 6200 128 bit DDR (a nawet mniej, bo ci co sprzedają te Quadro liczą sobie 20 \"za karton i folię\"), miałbym chyba nieco szybciej. No, ale nie wiem, może warto zainstalować w te miliony vertexów :D

mam wrazenie ze pisze i nie czytasz kyro. zauwaz jedna rzecz. karty graficzne sa podzielone na segmenty low,mid i high. quadro to high, gf6200 to low. karty z segmentu low sa zwykle na poziomie szybkosci kart z segmentu high ale o 2/3 generacje starszych kart. czyli jak masz gf6200 to on bedzie tak szybki jak najszybszy gf3 niestety. najszybszy gf4 4600 byl prawie tak dobry jak najszybsza karta nastepnej generacji wiec o czym wy mowicie? ten gf7300 faktycznie bedzie duzo lepszy ale nie bedzie wcale szybki. mialem juz chyba wszystkie karty od gf2 do gf8 i wiem co mowie. pozatym co ty z tym opengl tyle gadasz, przeciez quadro nie dosc ze wymiata w opengl wszystko i nic tego faktu nie zmieni, to jeszcze obsluguje opengl2.0 wiec o co chodzi? jezeli chcesz karte do gier z ograniczonym budzetem to kup:
http://allegro.pl/item424316566_palit_gefo...8mb_poznan.html
lub
http://allegro.pl/item424320159_sapphire_r...6mb_poznan.html
ale nie kupuj gf6200. jak chcesz do gier i do 3d to kup quadro.
oczywiscie kupisz jakis szajs, bedziesz oczekiwal poprawy a okaze sie ze roznica bedzie ale nie taka jak sie spodziewales, i z 3dsmać gowno i z gierek to samo.

Kazzmir
  • Gość

Kazzmir
Gość

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#127 2008-08-23, 23:08(Ostatnia zmiana: 2008-08-23, 23:17)
bardzo aktualne zestawienie kart
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1819

tylko kyro przegladajac ten benchmark bierz pod uwage na jakim kompie testowali te karty:
Płyta Gigabyte K8NSC-939 (DLA KART NA ZŁĄCZE AGP!)
Pamięć 2 x 1 GB Kingston HyperX KHX3200AK2/2G
Procesor AMD Athlon 64 3200+ @ 2,75 GHz
Zasilacz Tagan TG580-U15
Dysk Hitachi 160 GB S-ATA

jezeli nie masz czegos podobnego to takich wynikow nie osiagniesz chocbys sie skichal. wiec dobrze ci radze kup sobie tego quadro bedziesz mial przynajmniej zabawe w 3dsmać

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Z tamtego linku, o Age of Empires III:
Niestety opłacić to musimy dość dużymi wymaganiami sprzetowymi. Na GF 6600 GT gra w rozdzielczości 1024 x 768 nie jest w pełni komfortowa. Ilość FPS oscyluje w granicach 20 – 30 FPS w najbardziej wymagających miejscach. Oczywiście w tego typu produkcjach nie musimy mieć 50 klatek na sekundę, ale 25 przydaje się :)
Cholera, dla mnie 10 fps to dużo <_<  AoE III na Quadro 4 FX1000 ruszy?

Aha, jakby co, RAMu mogę dokupić. Jak zarobię. W ogóle pod moją płytę da się podczepić jakiś nowszy procesor? :o

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Kazzmir
  • Gość
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29333#msg29333 date=Aug 23 2008, 22:20\'
...Quadro 4 FX1000...

co to za karta?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#130 2008-08-23, 23:26(Ostatnia zmiana: 2008-08-23, 23:28)
Cytat: kazzmir link=topic=1473.msg29322#msg29322 date=Aug 23 2008, 22:42\'
a co odpalisz ma syfie 6200?

Mam GF6200 TurboCache. pamięci ma taktowane na 700 mhz, poza tym wszystko, jak normalna 6200. W Crysisie na minimum (tzn. tekstury i modele na high albo medium) mogę grać i w Żadnym Głupim Miejscu się nie zwiesi, a jeśli wyłączę cienie, mogę grać z shaderami ustawionymi na średnie. W Gothica 3 na shaderach 2.0 gram nawet komfortowo, w Wiedźminie wszystko poza antialiasingiem i filtrami antiztropowymi na max, a wiesza się tylko czasami na bagnach. Ten 6200 to wcale nie jest taki zły ;D

Kazzmir
  • Gość
Cytat: mEatrikZ link=topic=1473.msg29335#msg29335 date=Aug 23 2008, 22:26\'
Ten 6200 to wcale nie jest taki zły ;D

a reszta sprzetu?
tylko tu sie rozchodzi o to ze ten quadro jest lepszy od 6200 <_<
do tego jezeli juz nie quadro to juz lepiej jedna z tych 2 co podalem w poscie wczesniej. poprostu sa lepsze do gier.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: kazzmir link=topic=1473.msg29334#msg29334 date=Aug 23 2008, 23:21\'
co to za karta?
http://allegro.pl/item419638264_nvidia_qua...ar_fv_odss.html
O ta <_<  Gdzieś chyba widziałem jakiś napis Quadro 4, może mi się przywidziało :)

Meat, ale Ty masz na PCI-E? I pewnie lepszy procesor/więcej RAMu?

Swoją drogą, patrząc na tabelkę na tej stronie:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1819-3
Możnaby stwierdzić, że ten Radeon X800GTO nie jest zły.

EDIT:
Eee:
Wysoka pozycja Radeona X800 GTO wynika z faktu, że jako jedyna karta nie obsługuje on Shader Model 3.0, przez co ma zdecydowanie mniej do liczenia. Nie trzeba również nikomu mówić, że oferuje on gorszą jakość obrazu w takiej sytuacji.

Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#133 2008-08-23, 23:30(Ostatnia zmiana: 2008-08-23, 23:33)
Wstydzę się pisać XD
Athlon 2400+ 2.0 GHz
1 GB RAM.
Mam AGP <_<

PS: Kazz, bo ja jakoś niezorientowany w temacie. Te Quadro to taka zwyczajna karta graficzna, taka do gier? Bo kiedyś coś słyszałem o kartach takich tylko dla architektów, nie do grania...

Kazzmir
  • Gość

Kazzmir
Gość

#134 2008-08-23, 23:31(Ostatnia zmiana: 2008-08-23, 23:39)
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=1473.msg29337#msg29337 date=Aug 23 2008, 22:28\'
...Radeon X800GTO...

przez krotki czas mialem tego x800gto i faktycznie byl bardzo dobry, ale kyro ten test byl przeprowadzony na kompie jakies pare razy lepszym niz twoj.

Cytat: mEatrikZ link=topic=1473.msg29338#msg29337 date=Aug 23 2008, 22:30\'
Wstydzę się pisać XD
Athlon 2400+ 2.0 GHz
1 GB RAM.
Mam AGP <_<

PS: Kazz, bo ja jakoś niezorientowany w temacie. Te Quadro to taka zwyczajna karta graficzna, taka do gier? Bo kiedyś coś słyszałem o kartach takich tylko dla architektów, nie do grania...

masz duzo lepszy komp niz kyro. quadro to te same procesory gpu co w normalnych kartach ale maja odblokowane pewne rzeczy, dlatego np gf4 mozna bylo samymi sterownikami modowac do quadro. pozniej juz sie z tym pilnowali, tylko niektore karty i tez te topowe tylko mozna bylo modowac, a teraz tojuz chyba zadnej.

ta wydajnosc quadro w grach faktycznie moze byc mniejsza ale na pewno nie jest to spadek o wiecej niz pare %

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
To ja się popłaczę. Odezwę się jak zarobię jakieś 1000 zł <_<

No nie wiem, może rzeczywiście wziąłbym tego Quadro 1000. Ale to i tak muszę jeszcze nieco dorobić. Na chwilę obecną na przykład w Crazy Bumpie ze względu na brak Pixel Shaderów nie mam podglądu 3D, a i tak  przy najmniejszej zmianie ustawień ładuje się kilka-kilkanaście sekund. I jak tu zrobić głupią normal mapę na bitwę? :)  Gdyby robić w Crazy Bumpie, to mam rozumieć że Quadro będzie bardziej wydajniejsza niż np. 6200?

Mark Twain

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Aha, jakby co, RAMu mogę dokupić. Jak zarobię. W ogóle pod moją płytę da się podczepić jakiś nowszy procesor? biggrin.gif

Na twoim sockecie Athlon XP wejdzie procek maksymalnie Athlon 2600+, ale jego ceny są trochę przesadzone... Tutaj masz najtańszy możliwy i pewny Athlon 2500+, a to raczej na razie by Ci wystarczało ;p :

http://allegro.pl/item422189363_super_wyda...cket_a_462.html

ew. trochę tańszy, ale i gorszy Athlon 2200+:

http://allegro.pl/item420965311_okazja_220..._gwar_wroc.html

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ewentualnie jak zarobię, to mogę wymienić płytę główną i procesor. Wtedy podczepiłbym np. 3200+, a karta graficzna mogłaby w pełni korzystać z uroków AGP 8x.

Miałem dzisiaj na oku Radeona X800 GTO za 100 zł, dodatkowo w przedmiotach użytkownika był RAM 512 MB za 35 zł (identyczny jaki ja mam), ale zanim zdążyłem się z nim skontaktować, towar już poszedł :D

Mark Twain

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Wyższe modele athlonów na agp są wychwytywane i ciężko je dostać... Z tym AGP x8 to pisałem żebyś się spytał sprzedawcy czy X800 chodzi pod x4, a co do samej karty to nie jest wcale taka zła :D  Zapytaj się Buły jak mu teraz komp chodzi jak kupił 1 Gb RAM'u za 70 zł za moją radą :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Według tego:
http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=91772
Jeżeli mamy płytę główną z AGPx4, wsadzimy karty zgodne z AGPx4 oraz AGPx8
Tak więc każdy model, który jest przeznaczony pod AGP 8x będzie działał pod AGP 4x z nieco zmniejszoną wydajnością, ale i tak zapewne większą, niż model, dla którego AGP 4x to już absolutny max.

Poza tym kupiłbym tego RAMu. Moja płyta nie obsługuje duali, więc gdybym sobie sprawił dwa Kingstony 512 MB 400 MHz, to i tak żadnego bonusu tym nie uzyskam. Mam obecnie właśnie jednego Kingstona 512 MB PC3200, czyli wychodzi na to że jest to wersja 400 MHz - nie wiem więc czemu Everest wyświetla mi:
Szybkość pamięci   PC3200 (200 MHz)
W każdym razie - dokupienie 1 GB zamiast 512 MB sprawi mi dużą różnicę w działaniu, czy i tak "najsłabsze ogniwo" będzie dawało o sobie znać? Przy ewentualnym zakupie nowego komputera i tak RAM kupowałbym nowy.

Mark Twain

0 użytkowników
Do góry