Dziedzictwo - Dyskusja ogólna 342189 991

Ankieta

Chcesz aby dubbing był połączony z paczką modyfikacji?

Tak. Wszystko w jednym.
Tak, jeżeli będzie możliwość wyłączenia go podczas gry, gdyby nie spełniał moich oczekiwań.
Nie. Lepiej zrobić to jako osobną paczkę.

O temacie

Autor kaczka

Zaczęty 30.04.2011 roku

Wyświetleń 342189

Odpowiedzi 991

kaczka

kaczka

Moderator działu
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • Moderator działu
  • Definitely not kaczka!

kaczka
Moderator działu

Dziedzictwo - Dyskusja ogólna
2011-04-30, 16:33(Ostatnia zmiana: 2011-04-30, 16:43)
 Dziedzictwo jest powstającą modyfikacją do Gothic II Noc Kruka ze zmienioną fabułą i nowymi lokacjami, ale też z tymi znanymi nam z orginalnego dodatku do Gothic II. Fabuły przedstawiał nie będę bo nie chcę zdradzać wszystkiego na początku i psuć niespodzianki, ale napiszę tylko, jak pewnie każdy się domyśla, że nie będzie nam dane wcielić się ponownie w bezimiennego bohatera, który pojawiając się w jednym miejscu wszystkim pomaga i wszędzie zawsze jest lubiany, chwalony etc. Nie będzie też 6 smoków, które trzeba zgładzić, ale na pewno podczas gry natkniecie się na niejedną niespodziankę.

Dane nam będzie poznać zupełnie odmienione światy z dodatku do drugiej części gry z serii gothic, m.in wyspę Khorinis, czy Jarkendar, które w modyfikacji Dziedzictwo zmienią się nie do poznania. Podczas sześciu rozdziałów przyjdzie nam zmierzyć się z masą wrogów, zawrzeć nowe znajomości, przyjaźnie i... miłości. Oczywiście grupa Raven, jako sentymentalni fani Gothic II nie może pozwolić na to, żeby w modyfikacji zabrakło starych znajomych z Nocy Kruka, jak choćby Orik z zamku w Górniczej Dolinie, czy Saturas znany też z pierwszej części Sagi.

Najbardziej jednak zmieni się Górnicza Dolina. Na lepsze czy gorsze? To już będziecie musieli ocenić sami. Wiele innowacji, które zamierzamy wprowadzić i wiele, które są już wprowadzone na pewno zaskoczą nie jednego z fanów Gothic. Możecie być pewni, że miejsca, które przez Piranha Bytes zostały porzucone celowo lub nie, w Dziedzictwie zostaną odświeżone i same się o sobie przypomną.
Orkowie za palisadą w Górniczej Dolinie? Niby nic dziwnego bo takie  miało być założenie w Gothic II, jednak osoby bardziej ciekawskie wiedzą  zapewne, że za palisadą kryje się nic innego jak tylko gołe pola...  Tak, gołe pola i mała tabliczka na samym środku, na której pisze coś w  stylu -Orkowie za palisadą to była tylko ściema. Może w Gothic II i w  Nocy Kruka było to ściemą, ale w modyfikacji Dziedzictwo tworzoną  przez grupę Raven za palisadą kryje się prawdziwe miasto orków. Orkowie  żyją w bardzo podobny sposób do ludzi i też potrzebują miejsca do życia.

Zmieni się także symbol Górniczej Doliny, czyli niegdyś zamek paladynów. Po ucieczce więźniów z Górniczej  Doliny zamek zajmują Paladyni których celem jest zgromadzenie rudy i  przewiezienie jej na kontynent. Zamek zostaje oblężony przez Orków, a  zewnętrzny pierścień zostaje zniszczony przez Smoki. - tak  właśnie jest w Nocy Kruka. W modyfikacji Dziedzictwo zamek paladynów jest bardzo podobny do Gothy z Gothic 3. Również powtarza się powód tego klimatu - zombie, szkieletów i innego bzdurnego życia po śmierci na zamku...  klątwa rzucona przez Orkowych Szamanów. Chcieli oni pozbyć się raz na  zawsze paladynów stacjonujących na zamku, jednak tak jak przy tworzeniu  przez ludzkich magów magicznej bariery, tak teraz też coś nie wyszło i  zamiast pozbyć się paladynów na dobre, rzucili na nich klątwę, pozwalając na to by zginęli i powstali z martwych. Oczywiście na zamku armią nieumarłych przewodzi nie kto inny jak Demon Ognia, z którym przyjdzie się nam zmierzyć.

Modyfikacja dodawać będzie również sporo nowości, m.in:
  • Walkę Dwoma Mieczami (tzw. duale, których brakowało mi w Gothic II)
  • Walkę z Tarczą
  • Hełmy
  • Rozdzielone Części Pancerza (Np. Rękawice, Kołczany, Buty - zawsze mi brakowało kilku takich motywów rodem z Morrowinda)
  • Regenerację Życia
  • Górnictwo (Wydobycie złota, rudy, węgla itd)
  • Zaawansowane Kowalstwo (Udostępnionych będzie wiele nowych możliwości przy tworzeniu nie tylko broni białej)
  • Gotowanie
  • Nowe Itemy (Jedzonko, Bronie itd)
  • I wiele innych
Na razie to wszystko z informacji. Wymienione powyżej umiejętności są w większości w planach, ale wiele z nich jest już gotowa. Nie są to jednak wszystkie nowości, ponieważ i tak zbyt dużo już napisałem w jednym poście i nie chcę męczyć bardziej waszych ocząt.

Wreszcie kilka aktualnych (najnowszych) screenów z (na razie) samej Górniczej Doliny bo głównie nią się zajmowałem, jeżeli chodzi o Vobowanie. Nie jest ich dużo bo starałem się pracować a nie robić screeny, ale na dniach będzie tego co najmniej 2-3 razy tyle co teraz.

http://img233.images...3558/100sfu.jpg
http://img822.images...3395/101fou.jpg
http://img846.images.../1596/201by.jpg
http://img713.images...13/517/301f.jpg

Ponieważ prace nadal trwają, w tym poście będą na okrągło dodawane nowe screeny. Zapraszam do dyskusji na temat naszej modyfikacji i proszę o jak największe gnojenie, kiedy tylko znajdziecie błędy i niedociągnięcia, oraz szczere komentarze. Dodam tylko, że nad modyfikacją pracuję od września 2010 i wszystko robię sam, choć szukam ludzi do pomocy.

Pozdrawiam, kaczka.

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
no chłopie nieźle, ale mnie załamałeś dualami i tarczami. Jakby można było prosić to dajcie jakieś postacie z G1, które nie miały występu w sequelu np. Bliznę czy Arto

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
no chłopie nieźle, ale mnie załamałeś dualami i tarczami. Jakby można było prosić to dajcie jakieś postacie z G1, które nie miały występu w sequelu np. Bliznę czy Arto
czemu cię załamał ?
Może ma kogoś w teamie ,kto potrafi zrobić duale .?

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Walkę Dwoma Mieczami (tzw. duale, których brakowało mi w Gothic II)
Walkę z Tarczą
Hełmy
Rozdzielone Części Pancerza (Np. Rękawice, Kołczany, Buty - zawsze mi brakowało kilku takich motywów rodem z Morrowinda)
Regenerację Życia
Chłopie, upewnij się że potraficie to zrobić. Przecież wiesz, jak wielu się na to porywało i jak się skończyło.
Screeny mi się podobają, ponadto jesteście pierwszą grupą od naprawdę dłuższego czasu, która zaciekawiła mnie opisem moda. Powodzenia.

makin' bacon

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Chłopie, upewnij się że potraficie to zrobić. Przecież wiesz, jak wielu się na to porywało i jak się skończyło.
Screeny mi się podobają, ponadto jesteście pierwszą grupą od naprawdę dłuższego czasu, która zaciekawiła mnie opisem moda. Powodzenia.
Nie od razu powstał Czas Zapłaty...

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Nie od razu powstał Czas Zapłaty...
A "Separatyści" czy milion innych "produkcji" jak jakiś "powrót wrzoda" nigdy nie powstały.
Mam szczerą nadzieję, że Kaczce się uda, bo już zdążył udowodnić, że raczej nie jest kolejnym dzieckiem goticzka spuszczającym się nad RRPG nieważne.

makin' bacon

Harris

Harris

Użytkownicy
Give me your soul... Please
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Give me your soul... Please
Wstęp jak dla mnie bardzo dobry (w końcu pobyt na themodders hartuje człowieka :lol: ). Jak już dajecie regenerację życia to dajcie też regenerację many. A i czekam na więcej screenów.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Fahren, nie marudź. Ważne, że Kaczka rozpisał to przejrzyście - jakby wiedział, co robi i wiedział, że będzie to mozolne zadanie. (to się da łatwo rozpoznać, super-duper modderzy wypisują swoje ficzery w sposób chaotyczny, bez wypunktowania i bez zastanowienia się - o taki przykład: http://www.varon.dbv.pl/news.php?readmore=2)

No i mod - choć kolejny w tym samym uniwersum - przynajmniej nie będzie opowiadał o pacanie z kucykiem na łbie. Duży plus, kaczka. Dobrze, że ktoś w końcu chce wyeksploatować Kolonię Górniczą z GII, której tutaj jakoś nikt w swoich modyfikacjach zbytnio nie pokazywał. W każdym razie, masz moje poparcie.   :ok:

Комиссар RBT

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

#9 2011-04-30, 19:31(Ostatnia zmiana: 2011-04-30, 19:54)
"No i mod - choć kolejny w tym samym uniwersum - przynajmniej nie będzie opowiadał o pacanie z kucykiem na łbie. Duży plus, kaczka."

A ja tam lubię Bezia  :lol:    :D   A co do moda to życzę powodzenia w pracach.  :D

"Tylko kogo to obchodzi, hm?" A kogo obchodzi, że TY nie lubisz Bezia, hmm?  :facepalm:

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
"No i mod - choć kolejny w tym samym uniwersum - przynajmniej nie będzie opowiadał o pacanie z kucykiem na łbie. Duży plus, kaczka."

A ja tam lubię Bezia  :lol:    :D   A co do moda to życzę powodzenia w pracach.  :D

Tylko kogo to obchodzi, hm?  :roll:  No nic, nie spamuję kaczce w temacie.

Комиссар RBT

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Fahren, nie marudź. Ważne, że Kaczka rozpisał to przejrzyście - jakby wiedział, co robi i wiedział, że będzie to mozolne zadanie.
Tak, to prawda, zauważyłem. Czekam na wypowiedź kaczki - mam nadzieję, że wie co robi.

Wymienione powyżej umiejętności są w większości w planach
To zdanie (a właściwie cześć zdania, żeby się nikt nie czepiał) mnie zaniepokoiło.

makin' bacon

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
No, ale drugą część doczytałeś mam nadzieję? :D

ale wiele z nich jest już gotowa.

Zresztą, niech Kaczka się wypowie - a dyskusje moją i Fahrena można skasować jeśli on się zgodzi.

Комиссар RBT

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Zgadzam się, zgadzam :D

mimowszystko@Kereth: nie powiedział jednak, które ;)

makin' bacon

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
To jak ja tak skromnie przeglądam te wszystkie tematy o "produkcjach" to widzę, że się tu nam na euro dwa dwanaście ostre autostrady i stadiony szykują :lol:  :ok:  - tyle modów itp itd. A tak serio - cieszę się, że za modding wziął się w końcu ktoś solidny i pewny, a nie kolejny obłud z "tyśiuncpińćsetnymi godzinami gry, zajefajnymi hełmami, super extra zajebistej wielkości wyspą, nowymi modelami broni czy resztą gówna" ,choć jednak mnie też niepokoją te tarcze i duale. Osobiście w duchu życzę kaczce jak najszybszego ukończenia prac oraz jak najmniej zabugowanego moda (choć chyba jedno z drugim się nie równoważy ,ale to nie ważne).Życzę mu też jak najwięcej rąk do pracy i jak najwięcej CHĘCI (co jest rzeczą chyba najważniejszą zarówno w życiu jak i w moddingu). Powodzenia i pozdrawiam.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Kruczek

Kruczek

Użytkownicy
posty169
Propsy31
  • Użytkownicy
Screeny mi się bardzo podobają i w moda na pewno zagram.
PS: mógłbyś napisać jakie umiejętności zostały już zrobione ?

kaczka

kaczka

Moderator działu
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • Moderator działu
  • Definitely not kaczka!
oO  No ... brak mi słów szczerze mówiąc. Nie spodziewałem się takiego poruszenia, ale bardzo się cieszę, że udało mi się jednak zaciekawić was swoją pracą. Odpowiem po kolei na wszystkie pytania :)

no  chłopie nieźle, ale mnie załamałeś dualami i tarczami. Jakby można było  prosić to dajcie jakieś postacie z G1, które nie miały występu w sequelu  np. Bliznę czy Arto
Powiem Ci szczerze, że właśnie nad tymi dwoma osobnikami zastanawiam się od dłuższego czasu. Potrzebni mi właśnie jacyś ludzie z g1, o których w g2 i nk tak na prawdę słuch zaginął i właśnie oni nasuneli mi się na myśl, więc zapewne zrobię tak, że oboje będą właśnie w GD (niekoniecznie razem) gdzieś tam sobie siedzieć.

Fahren, wiem o tym doskonale. Nie jeden temat przeglądałem na TM łapiąc się za głowę. Siedzę nad tym od września 2010 roku i na prawdę pracuję cały czas. Do tego potrzebna jest po prostu silna wola i czas a ja to mam. Jeżeli nie mam akurat siły na robienie skryptów to zajmuje się czymś innym (czyt. odpoczywam) a potem biorę się spowrotem za skrypty. Tak pracuję od samego początku i jakoś jest dobrze na razie :0

Mam  szczerą nadzieję, że Kaczce się uda, bo już zdążył udowodnić, że raczej  nie jest kolejnym dzieckiem goticzka...
Na prawdę mi miło i dziękuję bardzo za te słowa :)  Podnoszą na duchu i motywują do dalszej pracy :roll:

Wstęp jak dla mnie bardzo dobry (w końcu pobyt na themodders hartuje człowieka :lol: ). Jak już dajecie regenerację życia to dajcie też regenerację many. A i czekam na więcej screenów.
Co prawda to prawda. Screeny dodam na dniach :)

Fahren,  nie marudź. Ważne, że Kaczka rozpisał to przejrzyście - jakby wiedział,  co robi i wiedział, że będzie to mozolne zadanie...
Nawet nie wiesz, jak bardzo bliski jesteś prawdy. Mam pełną świadomość tego co robię i na co się porywam. Mam też silną wolę a to + zapał do pracy potrafią zdziałać cuda.

Osobiście w duchu życzę kaczce jak  najszybszego ukończenia prac oraz jak najmniej zabugowanego moda (choć  chyba jedno z drugim się nie równoważy ,ale to nie ważne).
Jedno nie wyklucza drugiego :)  Jeżeli ktoś coś robi dokładnie to potem nie trzeba wydawać łatek bo nima bugów ;)

Screeny mi się bardzo podobają i w moda na pewno zagram.
PS: mógłbyś napisać jakie umiejętności zostały już zrobione ?
~Gotowe są wszystkie pierdoły do hełmów. Teraz tylko modele jakieś dorobić bo to co jest chyba nie wystarcza. Nie będę z tym oczywiście przesadzał, żeby jakoś specjalnie tym nie "nasrać"(sory za określenie), ale nie może być tego też 3 sztuki :)

~Tarcze - Tutaj musze poprawić mds i zrobić animację. Modele i textury, oraz skrypt mam :)

~Górnictwo w 75% gotowe

~Regeneracja życia gotowa, ale do tego jeszcze muszę dorobić drobne poprawki. Powiedzmy 90% gotowe.

~Itemy i inne pierdoły oczywiście są dodawane na okrągło. Czyli jest tego dużo.

Teraz, jeżeli chodzi o skrypty to siedzę w gotowaniu. A tak to na razie Vobuję bo jakieś screeny muszą być :)

Dziękuję wszystkim, którzy się wypowiedzieli. Zostałem na prawdę mile zaskoczony :)

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

#17 2011-04-30, 22:53(Ostatnia zmiana: 2011-04-30, 23:00)
Nie wiem czemu ale jak patrze na tytuł to zawsze czytam "Dziewictwo" :blink:  
Na razie patrząc na screeny  mogę stwierdzić że jesteś jednym z tych co potrafią zrobić dobrego moda w starym świecie(wiele osób tego nie potrafi)
Czekam z niecierpliwością na release  :ok:

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Mój Boże, ktoś kto potrafi poprawnie pisać po polsku i jeszcze dał screeny - to się nieczęsto zdarza na tym forum :D

Mam tylko nadzieje, że nie przeginasz z ambicjami - z doświadczenia wiem, że nawet jak się ma ogromny zapał na początku, to po trzech latach pracy, braku pomocy od innych i powolnym progressie - może się odechcieć - szczególnie że priorytety w życiu też się z czasem zmieniają.

Pisze to, bo widzę że proponujesz 6 rozdziałów (choć nie wiem jak długich)a z tego co widziałem po innych modach do Gothica - produkcje tej wielkości powstawały kawał czasu i to przy współpracy co najmniej kilku osób.

W każdym razie powodzenia i miłego moddowania :)

kaczka

kaczka

Moderator działu
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • Moderator działu
  • Definitely not kaczka!

kaczka
Moderator działu

#19 2011-05-01, 14:05(Ostatnia zmiana: 2011-05-01, 14:06)
Luke, może ujmę to tak. Jeżeli miałbym chociaż doświadczonego Grafika 3D to na prawdę byłoby mi już o wiele łatwiej. :)  Samo modelowanie drobnych pierdołek typu jakieś mieczyki czy żarło nie sprawia mi zbytnio problemów... Co to za problem zrobić okrągłą kulkę z dzyndzelkiem (jabłuszko) i otexturować ją ;) Ale już na przykład na stworzenie takiego chociaż malutkiego świata na próbę potrzebowałbym troszeczkę czasu, chociażby dlatego, że nie do końca potrafię się obsługiwać takim np Wingsem. Wszystkiego się powoli uczę na zasadzie prób i błędów i tak jak pewnie wielu z nas tutaj na forum obecnych, kiedyś zrobię coś, co przypominać będzie jakąś wysepkę

Teraz jest u mnie taki czas odpoczynku, więc pracuję nad miastem orków dalej :)  Dokończę kawałek, który zacząłem teraz i nowe screeny zostaną dodany do pierwszego posta oczywiście :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry