Dynamiczny edytor 6202 10

O temacie

Autor V3Q

Zaczęty 28.04.2011 roku

Wyświetleń 6202

Odpowiedzi 10

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Jak najlepiej zrobić coś takiego?
Tj. klikasz na tej palecie, zmienia się dany element.
Czy flash jest jedynym dobrym wyjściem?

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy

hegemonista

Dynamiczny edytor
#1 2011-04-28, 18:52(Ostatnia zmiana: 2011-04-28, 18:54)
Możesz spróbować użyć HTML 5 i CSS 3, chociaż nie wymaga wtyczki od strony klienta.

edit: tylko ze tutaj IE może mieć problemy.. najnowsze powinno spokojnie sobie poradzić, ale nie wiem jak będzie z numerkiem wstecz.

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
w javascript'cie nie powinno być problemów. wydaje mi się, że gdyby lekko zmienić wymagania, to nawet sam CSS.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Dynamiczny edytor
#3 2011-04-28, 19:37(Ostatnia zmiana: 2011-04-28, 19:40)
Nie jestem pewien czy to dobry pomysł, ale na logikę wydawałoby się że można wyświetlić na sobie kilka warstw przygotowanych plików png z odpowiednio spreparowaną przezroczystością i następnie zmieniać odpowiednie choćby przez innerHTML.

Nie pamiętam żeby czysty JavaScript czy CSS poprzedniej generacji posiadały same w sobie możliwość dynamicznego manipulowania barwą części obrazu.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
No myślałem o warstwach, czy raczej nawet o gotowych obrazach wynikowych.

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
ja tam użyłem do tego jednej z prostszych funkcji getElementById(); (+) za to że efekt był oczekiwany (-) za monotoniczność kodu, którego niestety nie mogłem wrzucić w pętle.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Nie jestem pewien czy to dobry pomysł, ale na logikę wydawałoby się że można wyświetlić na sobie kilka warstw przygotowanych plików png z odpowiednio spreparowaną przezroczystością i następnie zmieniać odpowiednie choćby przez innerHTML.

Nie pamiętam żeby czysty JavaScript czy CSS poprzedniej generacji posiadały same w sobie możliwość dynamicznego manipulowania barwą części obrazu.
Wpadłeś na najlepszy pomysł chyba :P

A tak najprościej to po prostu przygotować sobie tych 20 grafik w PS i w ten sposób podmieniać, zabawa w warstwy i inne pierdoły nie ma szans oddać realnego wyglądu plecaka, chociaż nawet sam plecak obrobiony w PS może mieć z bym problem

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Dynamiczny edytor
#7 2011-05-05, 20:41(Ostatnia zmiana: 2011-05-05, 20:43)
A gdyby przygotować tylko jedną grafikę, plecak z miejscami które mają się zmieniać całkowicie przezroczystymi. Pod spodem dać zwyczajnego diva i zmieniać jego kolor?
Gdyby trzeba było zmieniać barwy kilku elementów, można dać odpowiednio więcej mniejszych divów. Ilość danych do załadowania minimalna ;d

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Dynamiczny edytor
#8 2011-05-05, 21:43(Ostatnia zmiana: 2011-05-05, 21:44)
Tasilvar roziwązał to w taki sposób:

http://www.square.yoyo.pl/shop/#white

Samo zmienianie barw plecaka, myślę, że zbędne. Ogólnie to ma być edytor kolorów poszczególnych elementów na koszulce i zastanawiam się czy zrobić to tak, jak powyżej, czy jednak bawić się w zmienianie części koszulki.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ja tu niestety widzę że po prostu nic nie rozwiązał ;)
Mój ostatni sposób jest naprawdę prosty, jeśli sam nie potrafisz dodać odpowiedniej przezroczystości mogę to nawet zrobić za ciebie.

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
Ja tu niestety widzę że po prostu nic nie rozwiązał ;)
Mój ostatni sposób jest naprawdę prosty, jeśli sam nie potrafisz dodać odpowiedniej przezroczystości mogę to nawet zrobić za ciebie.
Bo w moich zamierzeniach nie było "kolorowanie" plecaka tylko przekazanie danego koloru na palecie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry