Komputer w potrzebie... 3419 9

O temacie

Autor Dragomir

Zaczęty 24.04.2011 roku

Wyświetleń 3419

Odpowiedzi 9

Dragomir

Dragomir

Użytkownicy
Daj proposa :C
posty207
Propsy100
  • Użytkownicy
  • Daj proposa :C
Witam!
Mam dosyć poważny problem z kompem, od jakiegoś czasu strasznie go lagowało, ba nawet się zacinał no ale dzisiaj było gorzej. Przeszedłem sobie na pulpit włączam folder, czekałem dość długo a tu nagle mi się windows posypał...
Pisze to na trybie awaryjnym. Boje się że następnym razem już nie włączę go normalnie... dzisiaj już za bardzo nie mogłem. Nie chciał bym formatować dysku gdyż mam na nim dużo potrzebnych rzeczy...  Proszę was o porady i o pomoc.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
skopiuj dane na coś innego -> sformatuj dysk -> wgraj od nowa.

sprawdź kości ramu memtestem, jest w płycie ubuntu : |
może i to nie jest proste do wyjaśnienia, jak to znaleźć i gdzie ściągnąć ale to dość przydatna rzecz. Mi ostatnio poszły dwie kosteczki, memtest powiedział a już chciałem formatować pecet.

Dragomir

Dragomir

Użytkownicy
posty207
Propsy100
  • Użytkownicy
Ok, zobaczę co da się zrobić na razie powywalam niepotrzebne rzeczy...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
po co?

w ogóle: wejdź w menadżer zadań, rozwiń tak żeby było widać wszystkie procesy i daj screena. Powiem Ci, czy masz jakieś wirusy.

(nie wiem czy msconfig i menadżer zadań to dobra metoda na znajdowanie wirusów, no ale ja bez antywirusa tak żyję i jest mi dobrze)

Dragomir

Dragomir

Użytkownicy
posty207
Propsy100
  • Użytkownicy

Dragomir

Komputer w potrzebie...
#4 2011-04-24, 13:50(Ostatnia zmiana: 2011-04-24, 14:00)
Bardzo proszę : http://ifotos.pl/zobacz/screen2_hnxpnxh.jpg/

EDIT: po co ? Może go chociaż trochę odlaguje tak abym mógł go normalnie włączyć...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
1. masz nieprawdopodobnie zajebany system;
2. masz avasta, avast jest raczej lepszy ode mnie w szukaniu wirusów na cudzym pececie.

Jak potrafisz, to powyłączaj zbędne gówno - masz po boku podpisy, co jest czym, a największą karą za wyłączenie czegoś ważnego będzie to że pecet się zresetuje. Śmiało, ucz się na błędach, nie są aż tak bolesne.

Dragomir

Dragomir

Użytkownicy
posty207
Propsy100
  • Użytkownicy

Dragomir

Komputer w potrzebie...
#6 2011-04-24, 15:12(Ostatnia zmiana: 2011-04-24, 15:13)
Ok,dzięki udało mi się go uruchomić poza tym przestał się lagować  :lol: . DZIĘKI WIELKIE!

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
możesz jeszcze w wierszu poleceń wpisać msconfig i powyłaczać zbędne opcje/programy otwierające się na starcie.

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Komputer w potrzebie...
#8 2011-04-24, 16:53(Ostatnia zmiana: 2011-04-24, 16:56)
Niekoniecznie od razu w wierszu poleceń, wystarczy Uruchom (win+R). Jak dasz screena z całej listy to mogę doradzić co zostawić. Zresztą jak chcesz to akurat stamtąd można wywalić wszystko, ja mam tylko Mirandę. Co innego z usługami, tam już trzeba być dość ostrożnym. Jak jesteś dość zaawansowany dokładnie prześledź też harmonogram zdarzeń, tam też siedzi dużo autouruchamianego shitu. Oprócz tego warto przeczyścić system CCleanerem, zdefragmentować dysk. Jak jesteś geekiem i paranoikiem na dodatek sugeruję także HiJackThis, ewentualnie ComboFix.

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

RafalBudzis

Komputer w potrzebie...
#9 2011-04-24, 17:00(Ostatnia zmiana: 2011-04-24, 17:01)
co do wirusów przeskanuj kompa ESETem online ;) mi wykrył 14 trojanów przy czym AVG nic nie widział

http://www.eset.pl/Pobierz/Dodatkowe_narzedzia/ESET_Online_Scanner

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry