Problemy ze wzrokiem 11319 38

O temacie

Autor Tomek

Zaczęty 27.01.2011 roku

Wyświetleń 11319

Odpowiedzi 38

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Bardziej niż rodzaj monitora ma tutaj wpływ oświetlenie. Rasowy nolife siedzi w nocy na kompie, oświetlony jedynie światłem monitora. Wtedy wzrok psuje się najbardziej, jeśli jedynym źródłem światła jest monitor w który się wpatrujemy godzinami.

Vuler

Vuler

Użytkownicy
posty60
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A jak dla mnie problem i rozwiązanie pogarszającego się wzroku jest bardzo proste. Głównie według mnie chodzi o to
...monitor w który się wpatrujemy godzinami.
Większość zapomina o robieniu częstych przerw i to jest powodem powstawania wady wzorku. Właściwie to można to uogólnić do zbyt dużego wykorzystywania narządu wzorku na bliską odległość, gdzie nie chodzi tylko o monitor ale także np o czytanie książek.

sauron
  • Gość
...oświetlony jedynie światłem monitora...

prawdziwy nolife nie pokaże co robi jego druga ręka. nie da się ukryć że oświetlenie jest kluczowe. powtarzałem w każdym podobnym temacie, używajcie najtańszych oprawek z szkłami zero z filtrami (optycy w sklepie wiedzą o co chodzi) koszt niewielki a wzrok nie męczy się tak bardzo.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
ciekawostka: odkąd mam ps3, gram raczej z odległości od wyświetlacza ~1, 2m. Teraz zechciało mi się zagrać w stalkera na pececie, usiadłem sobie blisko, zacząłem grać i oczy bolały przez całkiem długi czas, zanim się "przyzwyczaiły".

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy

Co do laserowej metody - na kilku forach czytałem, że to jeszcze bardziej pogarsza wzrok

W jakim sensie, bo nie rozumiem. Rozwiń myśl.

Na jakiej zasadzie to miałoby pogarszać - nie wiem, po prostu niektórzy piszą, że jest po tym gorzej, linki:

http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=2692193

http://forum.gazeta.pl/forum/w,630,23945479,23945479,Laserowa_korekcja_wzroku.html

Jest tego trochę.

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

Problemy ze wzrokiem
#25 2011-01-30, 20:00(Ostatnia zmiana: 2011-01-30, 20:00)
Zwykle jak wszystko pójdzie ok to nikt nie wylewa żali w internecie. Jak coś jest nie tak, to wtedy piszą. Niebezpieczeństwo związane z zabiegiem jest raczej niewielkie i maleje wraz z nowymi metodami. Wiadomo, że jak ktoś ma powiedzmy 1D to nie ma sensu zabieg, ale przy większych wadach dla danej osoby to może być dobre rozwiązanie.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
zanim mnie będzie stać na taki zabieg, pewnie będzie już można w laboratorium wyhodować nowe oko

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Won z forum i do nauki cioto to będzie Cię stać na to za najbliższe dwa lata. :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nie mogę się uczyć, bo jak mam jakieś pytania natury biologicznej, to nie mam się kogo zapytać ze względu na bloka :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
Nie mogę, bo Kazz mnie zbanował  :D

(tu Ogrodnik)

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Już więcej nie...

muszę improwizować w szkole przepisując z tablicy siedząc w ostatniej ławce.

... właśnie dziś odebrałem okulary do czytania. Do okularów do chodzenia mi nie śpieszno. :ok:
Tylko zastanawiam się ile może potrwać przyzwyczajenie do nich, bo jak je ściągam to trochę czuje się dziwnie, powiedzieli, że to normalne na początku. Na pierwszy rzut oka okulary wydają się być zbyt mocne. Czuję się jak na laptopie 17 calowym zmienić rozdziałkę z 1024 x 768 na 1440 x 900, albo jestem już ślepy ;d , ale zobaczę jeszcze. Jak się nie przyzwyczaję to je wymienię, tak poradził okulista. Dobrze, że tylko do czytania okulary. :lol:

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ja mialem zawroty glowy jak chodzilem w moich nowych okularach do chodzenia. Kilka dni i powinno byc dobrze.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zmniejszenie jasności monitora powinno nieco osłabić jego destruktywną moc w nocy?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Prędzej zaświecenie światła lub lampki ;)

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Zmniejszenie jasności monitora powinno nieco osłabić jego destruktywną moc w nocy?
nie udało ci się zabłysnąć

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk
Ja zawsze wieczorem jak siedzę przy kompie to mam zaświeconą lampkę bo inaczej to mnie oczy bolą ;]

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Najlepsze jest zdaje się światło rozpraszające ZA monitorem.

Mark Twain

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Aztek zrób se okulary, mi lepiej w nich i noszę je kiedy tylko mi trzeba e.g. na wykładach jak siedzę z tyłu.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry