Poszukuję dobrego kursu C++ 7725 10

O temacie

Autor maltese

Zaczęty 13.01.2011 roku

Wyświetleń 7725

Odpowiedzi 10

maltese

maltese

Użytkownicy
posty22
Propsy9
  • Użytkownicy
Rozpiszę się trochę zamiast przejść od razu do rzeczy, a co mi tam... Około rok temu dość intensywnie uczyłem się C++ z kursu zamieszczonego na stronie http://ddt.pl/, skończyłem gdzieś w połowie kursu, trochę z niego zapamiętałem, nie wiele zrozumiałem. Byłem sfrustrowany tym że uczę się dużo, a nie daje to żadnego efektu, to dla tego przerwałem dalszą naukę C++, a zabrałem się od razu za naukę biblioteki allegro. Zrobiłem prostą grę opartą na mapie kafelkowej, ludzik chodzi po mapie, można obracać nim strzałkami, porusza się płynnie tj. nie przechodzi z kafelka na kafelek, może stać np. pomiędzy nimi. Potem przeprowadziłem się do miasta, dni zaczęły coraz mniej się od siebie dla mnie różnić, popadłem w głęboką rutynę. Szkoła, dom, jedzenie, granie, nauka, książka, sen, i tak non stop. Coś mnie tknęło, i chciałbym wrócić do nauki języka C++ z racji że mam akurat ogromne ilości czasu dla siebie. I tu prośba do was-szukam przejrzystego i zrozumiałego kursu C++, takiego żeby nie polegał tylko na bezmyślnym przepisywaniu kodu do kompilatora. Powinien to być kurs darmowy. Czekam na wasze propozycje.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie znam dobrego i darmowego kursu ale za to polecam książkę Symfonia C++. Zaiste zajebista książka autor tłumaczy wszystko krok po kroku wiele z niej się można nauczyć. Możliwe że znajdziesz jakiegoś e-booka.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
ja też polecam symfonię C++ - bardzo dobra książka - nadaje się zarówno dla nowicjusza (napisana łatwym językiem) jak i dla fachowca (nie omija bardziej skomplikowanych ważnych rzeczy)

w Symfonii brakuje jednak pewnych potężnych narzędzi które dopiero wchodziły do języka gdy autor pisał symfonię - dlatego polecam do uzupełnienia wiedzy Pasję C++ (tego samego autora)

jeśli nie stać cię na dwie stówy na ksiązki, podpowiem że po necie krążyły skany symfonii w PDF-ach... niestety nie mogę powiedzieć gdzie, raz z powodu regulaminu forum, dwa że nie pamiętam gdzie to było, jako że kupiłem sobięwersję papierową.

polecam także próby czytania programów napisanych przez innych - można się z tego wiele nauczyć.

PS: moim zdaniem najtrudniejszym elementem C++ są klasy - nie można ot tak sobie o nich przeczytać - trzeba je zrozumieć dogłębnie - potem już nie jest tak trudno (chyba że zrobisz błąd w Szablonie klasy BUAHAAHAHA)

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zgadzam się z poprzednikiem i polecam Symfonię i Pasję C++
Na Pasję w wersji książkowej wciąż zbieram ,ale z Symfonii wiele się nauczyłem więc jeszcze raz polecam :ok:

cywka12

cywka12

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Ja polecam Megatutorial - Od zera do gier kodera. Sam z niego korzystam i jestem zadowolony. Jest obszerny, poruszane tematy są dobrze omawiane a do tego jest całkowicie darmowy.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Olej kursy i ucz się z Symfonii C++.

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Poszukuję dobrego kursu C++
#6 2011-03-15, 18:22(Ostatnia zmiana: 2011-03-15, 18:23)
Olej kursy i ucz się z Symfonii C++.
Słuchaj mnie i Buły a daleko zajdziesz   ^^  :ok:  
Ucz się z Symfonii ,to (prawie) jedyna słuszna droga do bycia programistą C++.
Jurek Grębosz pisze tam na luzie więc łatwiej zrozumieć dane rzeczy.

Kruczek

Kruczek

Użytkownicy
posty169
Propsy31
  • Użytkownicy
Zgadzam się z nimi z Symfoni C++ możesz się nauczyć sporo ale te kursy są też przydatne .

Bloodfly

Bloodfly

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Jeżeli chodzi o książki to polecam Thinking in C++ ( Tom II, jeszcze kiedyś był chyba za darmo, ale czytanie tomu II bez tomu I trochę za bardzo sensu nie ma ). Jeżeli chodzi o darmowe kursy, to tak jak wyżej ktoś napisał "Od zera do gier kodera". Na YouTube'ie możesz rozejrzeć się także za kursami video.
Pozdrawiam.

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
mały offtop: a nie lepiej zacząć naukę od zwykłego C? I tak każdy szanujący się programista powinien znać ten język, a od razu będzie wprowadzenie do C++

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

Bloodfly

Bloodfly

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Byłem sfrustrowany tym że uczę się dużo, a nie daje to żadnego efektu
Jeżeli chcesz zobaczyć efekty, to musisz tworzyć dużo programów  :pokerface:  Samo czytanie kursów nie pomoże.
Ustal se cel, np. ze napiszesz program do nagrywania tego co się dzieje na pulpicie, i wtedy ustal co potrzebujesz wiedzieć, no i szukaj na necie potrzebnych Ci informacji, twórz program. A zobaczysz że tak wiele się nauczysz  :naughty:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry