Filmy/Seriale 596710 1647

O temacie

Autor dr inż. Fenix

Zaczęty 25.03.2008 roku

Wyświetleń 596710

Odpowiedzi 1647

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Filmy/Seriale
#1300 2017-05-22, 19:36(Ostatnia zmiana: 2017-05-22, 19:48)
wszystko co chciałem w tym temacie napisać xD
na drugi raz wstrzymaj się z pisaniem skoro tylko tyle  :facepalm:
Ty możesz plakać jak religia jest zla i niszczy cywilizacje, to ja mogę plakac ze wytwornie filmowe ida na latwizne przez samo CGI. :P

Takie gwiezdne wojny stara trylogia czy mad max jednak o dużo bardziej realistycznie wyglądają, z połączeniu z normalnym terenem, nawet te wklejanie budynków do terenów w rzeczywistości, więc jednak jakby nie iść w łatwiznę to efekty by się dało uzyskać :P  No ale wiadomo, samo CGI tańsze i potem mamy co mamy

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Zainspirowaliście mnie do dłuższej wypowiedzi o CGI i tworzeniu filmów ogólnie pod względem technicznym.

@Mac Dun chciałbyś sensownej granicy między CGI a tzw. praktycznymi efektami, z czego preferujesz te drugie. Pochylmy się więc najpierw nad przykładami w których praktyczne efekty, nie mają większego zastosowania.

Spójrzmy na reboot Planety Małp, w tym przypadku "Ewolucja". No to tak, widzimy kilku ludków w fajnych kombinezonach na których, o zgrozo, będzie nakładany w pełni wygenerowany w komputerze obraz. Dlaczego nie kostiumy? To przecież pójście na łatwiznę! Sęk w tym, że mamy XXI wiek, nie wiem jak wy, ale ja od filmu oczekuje po za dobrą fabułą i aktorami, że obraz będzie na poziomie, bo w wielu przypadkach to on opowiada historię. Nie bójmy się własnych wynalazków. Przykład małp jest dość prosty...po co robić kostiumy ewentualne skoro możemy w komputerze wytworzyć ich obraz i to wyglądający tak rewelacyjnie? Czy to jest pójście na łatwiznę, oczywiście, że nie! Ile będziemy robić kostium, nawet z maską teoretycznie współgrającą z mimiką aktora? Miesiąc? Tymczasem w przypadku małp i podobnych produkcji mimika aktora jest idealnie odwzorowywana na obraz CGI, odwzorowywane są wszystkie niuanse, jak zmarszczki, jakieś skrzywienia twarzy, fizyka np. włosów na skórze. Praca nad jednym takim ufoludkiem (zwłaszcza w przypadku np. Cezara) trwa miesiące. Hej, chociażby Tarkin w Rogue One był robiony przez kilka miesięcy, opiera się to w sumie również na komputerowym obrazie a pojawiał się on na ile? 4-5 minut? Mniej?

No więc tak, przechodzimy do bardzo ciekawego przykładu, idealnego w kontekście omawianego problemu. Bitwa finałowa w "Avengers", trwająca w sumie chyba około 10 minut lub nawet więcej w której latamy po połowie miasta. Oczywiście wierzę w to, że Mac Dun nie wymaga od twórców zbudowania latających statków kosmicznych czy galaktycznych portali. Zgodzę się, że miniony z Chitauri powinny mieć zrobione normalnie stroje (większośc była wygenerowana idealnie komputerowo jak Dominatorzy w Arrowverse, bez technologii motion capture). Po za tym, wszystko co jest możliwe do zrobienia ręcznie jest zrobione. Czyli choreografia, walki w zamkniętych pomieszczeniach.
Czegoś takiego nie zrobisz na makiecie, bo to znów masa pracy zupelnie bez sensu bo nie osiągniesz porzadnego efektu. To nie jest TDK w którym Nolan mógł nakręcić fragment prostego pościgu na makiecie.

Wyobraźmy sobie  jednak, że taki reżyser chce kręcić walki Avengers jak najbardziej praktycznymi efektami i wyrusza do Nowego Yorku by krecic w plenerze.
Ta bitwa pokazuje nam masę przeskoków po budynkach, lewitowania (tutaj trzeba by zbudować całe konstrukcje) nad ulicami czy demolowanie budynków. Na dodatek ta walka nie dzieje sie na dwóch przecznicach a w całym mieście a my jako odważni reżyserzy nie dopuszczamy żadnych sztuczek oszukujących widza. Nakręcenie takiej bitwy to przynajmniej kilka tygodni pracy, przy założeniu, że trzeba przeprowadzić próby na ulicach, zbudować konstrukcje do walk naziemnych, do przenoszenia aktorów/kaskaderów między budynkami etc....pracę trwają nawet i miesiące, bo musisz się dostosować także do warunków pogodowych, bitwę kręcisz bardzo długo nie jednego dnia a nie możesz mieć w co drugiej scenie innych warunków atmosferycznych a komputerowo tego nie zmienisz. Blokujesz więc sporą część NOWEGO YORKU (nie mówimy o Sosnowcu) dla filmowców bo chcesz robić w miarę realistycznie, nei tylko mocno ryzykujesz życie aktorów/kaskaderów co jeszcze wymuszasz poważne problemy w funkcjonowaniu miasta a studio ponosi jeszcze większe wydatki.
Dlatego też takie rzeczy robi się w studiu, gdyż możesz spokojnie na green screenie wygenerować otoczenie. I to nie jest tak, że twórcy bawią się w level design bo bardzo często poprostu wklejają idealnie odwzorowane otoczenie. Trochę chaotycznie ot napisałem,ale chyba wiecie o co mi chodzi.

Oczywiście jak jesteś Nolanem i kręcisz Batmana jest łatwiej. Możesz przewrócić gigantyczną ciężarówkę na ulicy bo jest to jedna ulica i robisz to nocą! Możesz kręcić pościg bo część niego zrobisz na makiecie a reszte nakręcisz nocą na paru ulicach. Możesz nakręcić skok z jednego prawdziwego budynku bo nakręcisz to nocą i przy zerowym wpływie na życie wokół.

Tutaj jedyne co pozostaje to fakt jak zbudowałeś lokacje w studiu.

https://www.youtube.com/watch?v=1UlyjHZChF0

To moim zdaniem pod względem realizacji najlepszy film w historii. Jednocześnie zakłamuje teorie, że blockbustery to w 99% CGI. Komputer, jasne jest wykorzystywany, głównie przy kolorystyce, jak jednak jest udowodnione wiele rzeczy osiąga się przez zwyczajny montaż a ogrom prac które tu wykonano....szacunek. Fakt jest też taki, że ten film kręcono na pustyni na której mogłeś robić wszystko, nie nakręcisz czegoś takiego w ten sam sposób w mieście.
Mimo to jest to idealny przykład tego jak komputer mimo jego użycia nie odwala nawet 20% roboty za ekipę.

https://www.youtube.com/watch?v=DWjHrae87o8

Rogue One to też film glównie opierający się na efektach praktycznych, i znów, tutaj nie musieli kręcić w miastach, miejscach zamieszkałych jak w Avengers. Komputer nadal odgrywa istotną rolę, ale czy to iście na łatwiznę? Bo przecież recasting Tarkina byłby ŁATWIEJSZĄ i znacznie TAŃSZĄ decyzją, ale twórcy użyli niedobrego komputera pracując znacznie ciężej i bez wątpienia znacznie więcej za to płacąc.

Sęk w tym, ze niektórych rzeczy nie da się zrobić bez komputera. Wszystko zależy od projektu, od jego specyfikacji i warunków. A czasami po prostu głupotą jest nie wykorzystać komputera by zrobić coś lepiej. Co nie oznacza, że filmy opierają się jedynie na komputerze, bo tak nie jest (chyba, że jesteś BvS). Wbrew temu co niektórym się wydaje filmowcy nadal większośc roboty wykonują sami a CGI to nie zawsze, łatwiejszy wybór.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
dobry post, ale szkoda mad cumowi to tłumaczyć  :ok:

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Cóż, liczyłem, że będzie on rozwinięciem w sumie całkiem ciekawej, potencjalnie, dyskusji.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

Gry (themodders@telegram)
posty501
Propsy795
Profesjabrak
  • Gry (themodders@telegram)

WinterKing Kereth

Filmy/Seriale
#1304 2017-05-22, 23:53(Ostatnia zmiana: 2017-05-23, 00:07)
@Kuba  @Kazzmir
I tak powie, że go nie rozumiecie. "Geniusze"...

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Wheadon oficjalnie dokończy za Snydera Justice League. Snyder odszedł z pracy z powodu samobójstwa córki.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
@Mac Dun oczekuję Twojej odpowiedzi, oczywiście konstruktywnej, na post od Kuby.

Kuba, gratuluję że postami wykazujesz się większą inteligencją od swojego dyskutanta, pomimo różnicy wieku.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
@Mac Dun skończ. Nie masz pojęcia o grach, filmach ani życiu. Jesteś nieudacznikiem i porażką, im więcej piszesz tu postów tym więcej osób się z Ciebie śmieje.

Mógłbyś też istotne porady przesłać do twórców filmów, może dzięki Tobie wyszłaby jakaś perełka, która miałaby więcej "realizmu" niż efekciarstwa.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Filmy/Seriale
#1308 2017-05-23, 15:32(Ostatnia zmiana: 2017-05-23, 15:44)
Ja swojego zdania nie zmienię, możecie się pociąć żyletkami za to
Kuba napisał tylko swoje spotrzeżenie na temat kręcenia filmów, i tyle, nie jest reżyserem więc nie traktuje profesjonalnie jego wypowiedzi, tylko przeczytałem jego punkt widzenia, gratuluje dla niego że potrafił się tak rozpisać Dla geniuszy to za trudne do zrozumienia

@Mac Dun skończ. Nie masz pojęcia o grach,
Ojej, odezwał się geniusz który chwalił mass effekty a fallouty uważa za gówno. Wiesz co? Twoje zdanie dla mnie jest warte mniej niż zeeero, mniej niż zeeero

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders

@Mac Dun skończ. Nie masz pojęcia o grach,
Ojej, odezwał się geniusz który chwalił mass effekty a fallouty uważa za gówno. Wiesz co? Twoje zdanie dla mnie jest warte mniej niż zeeero, mniej niż zeeero

Ten temat dotyczy filmów bądź seriali, a nie gier. Twój gust jest zawsze taki sam w przypadku wszystkiego.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Kuba napisał tylko swoje spotrzeżenie na temat kręcenia filmów, i tyle, nie jest reżyserem więc nie traktuje profesjonalnie jego wypowiedzi, tylko przeczytałem jego punkt widzenia, gratuluje dla niego że potrafił się tak rozpisać Dla geniuszy to za trudne do zrozumienia

Czyli Kuba musiałby być znamienitym reżyserem, żebyś uznał jego opinie za profesjonalną, choć to co przedstawił jest o wiele bardziej merytoryczne niż Twoje argumenty? Nigga please.  :lol2:

Przecież to jego sprawa, że lubi Mass Effect a Fallouty nienawidzi. Czy Ty musisz każdego oceniać przez pryzmat gier, w które grał?

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders

Czyli Kuba musiałby być znamienitym reżyserem, żebyś uznał jego opinie za profesjonalną, choć to co przedstawił jest o wiele bardziej merytoryczne niż Twoje argumenty? Nigga please.  :lol2:

Przecież to jego sprawa, że lubi Mass Effect a Fallouty nienawidzi. Czy Ty musisz każdego oceniać przez pryzmat gier, w które grał?

Nie napisałem, że nienawidzę danej gry, nie mam aż takiej nienawiści jak Mac Dun do ludzi, z którymi pisze w internecie  :lol2:.

Ogólnie to nie znałem nigdy w życiu osoby z bardziej spierdolonym gustem niż Mac Dun, obstawiam, że jest to po prostu troll, teraz będę miał to na uwadze :)

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Śmieszy mnie sformułowanie "nienawidzić gry". Tak jakby gra np. zabiła komuś matke, zniszczyła dom czy wywolała III wojne światową

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Śmieszy mnie sformułowanie "nienawidzić gry". Tak jakby gra np. zabiła komuś matke, zniszczyła dom czy wywolała III wojne światową

Chyba gorsza od tego jest tylko internetowa nienawiść do anonimowych osób jak np. Mac w stosunku do Fabioska i paru innych tutejszych bywalców.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Nie schodźcie z tematu, bądźcie lepsi od niego!

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Btw.

Wysypało sporą liczbą grafik GoT, właściwie dam sobie palca uciąć, że w ciągu 2 tygodni pojawi się zwiastun, zresztą czas najwyższy rozpocząć kampanie i akurat pojawiło się coś apropo CGI.

Czyżby te smoki w akcji wreszcie prezentowały się znośnie? :D Screen pochodzi najpewniej z dużej bitwy w którą mają być wmieszane siły Lannisterów, Danuty, Tyrellów i kogoś tam jeszcze. Północ chyba sobie odpocznie od większych starć.

Aktorzy oczywiście obiecują szalone tempo, mase zwrotów akcji bla bla bla, czyli to co zawsze. A tak naprawdę każdy już wie jak się skończy ta historia :P

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Czyżby te smoki w akcji wreszcie prezentowały się znośnie? :D Screen pochodzi najpewniej z dużej bitwy w którą mają być wmieszane siły Lannisterów, Danuty, Tyrellów i kogoś tam jeszcze. Północ chyba sobie odpocznie od większych starć.

Aktorzy oczywiście obiecują szalone tempo, mase zwrotów akcji bla bla bla, czyli to co zawsze. A tak naprawdę każdy już wie jak się skończy ta historia :P

Tarlych, @Kuba, Tarlych. xD

Spoiler
Hmmm... o ile pamiętam z wycieków, to święta Danuta ma spalić Tarlych za to, że nie chcą się jej podporządkować. Naciągane to jak gacie Hodora, ale niech będzie.

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Ano tak chociaż jedyny Randall (tak się ten stary nazywał nie?) jakiego akceptuje to ten książkowy.

Ciekawe czy pokusza sie o naprawienie Eurona który u Martina (fragment Wichrow, cudo) jest badassem do kwadratu przy ktorym Ramsey to prostak a w serialu to jakieś popychadło.

Kelten

Kelten

posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
Ważne,żeby dżendri wrócił z maratonu kajakarskiego i zasiadł na żelaznym tronie.
Reszta może sobie urzmeć bohaterską śmiercią.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Randyll, ale byłeś blisko :D

Rozczaruje Cię, Euron zostanie dalej piratem o potulnej, misiowatej twarzy*. Ten zajebisty wątek, który serwuje nam Martin został kompletnie oszczany przez D&D. Nie oczekiwałbym by w ciągu dwóch ostatnich sezonów - dość krótkich zresztą, bo siódmy ma mieć siedem odcinków (chroń nas blask Siedmiu, lol), a ósmy zaledwie pięć - mieli zamiar rozwinąć jakoś jego wątek.

*Pilou Asbaek za cholere mi nie pasuje do jego roli.

@Kelten

Wróci.

0 użytkowników
Do góry