OTO POLSKA 1715589 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1715589

Odpowiedzi 5881

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
Gówno i kloaka. Idę zaraz się uczyć, bo córka rybaka zgniję tu jak Wy.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Który to pisal? :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Ja :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli wszystko jasne. Do roboty leniu.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
nie uczę się. nie będę słuchał twoich rozkazów. nie jesteś nawet polakiem

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jestem Walijczykiem teraz, nawet w Unii Europejskiej mnie nie chca :D

Mark Twain

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
zamiast się uczyć spałem kiedy ty szorowałeś kible

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Już widzę te "prezenty".

Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

OTO POLSKA
#590 2011-02-03, 14:58(Ostatnia zmiana: 2011-02-03, 15:02)
A kuszy nadal nie można mieć :pokerface:

W myśl polskiego prawa (Dz. U. z 1999 roku Nr 53, poz. 549), w odróżnieniu od łuku i innej broni tego typu, posiadanie kuszy wymaga zezwolenia. W praktyce, wnioski o pozwolenia spotykają się niemal zawsze z odmową ze względu na treść Rozporządzenia MSWiA z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji, oraz rodzajów broni odpowiadającej celom, w którym może być wydane pozwolenie na broń.
W związku z tym stanem rzeczy, który de facto czyni łatwiejszym uzyskanie pozwolenia na broń palną, obowiązujące przepisy są ignorowane lub omijane przez wielu hobbystów i sportowców[3].
Mam głównego podejrzanego tego stanu rzeczy:
Papież Innocenty II (...) zakazał ich stosowania. Kanon 29 Soboru Laterańskiego II uznał kuszę za "broń niegodną rycerza", zabraniając jej używania

sauron
  • Gość
bo byle kmieć mógł zabić okutego w zbroje szlachcica pana na majątku. to się nie mieściło w głowach w tamtym okresie. zresztą sapkowski chyba o tym też pisał

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
sobie czytam tam komentarze w kwestii tego zezwalania na broń i w zasadzie się cieszę. Cóż, sytuacja (imo mało realna) gdzie jakiś tam synek bronią ojca zabija nauczycielkę, bo nie zdał jest smutna, ale chyba w chorobach psychicznych im szybciej się rozpozna tym lepiej?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
bo byle kmieć mógł zabić okutego w zbroje szlachcica pana na majątku. to się nie mieściło w głowach w tamtym okresie. zresztą sapkowski chyba o tym też pisał
Ale przepis który zacytowałem obowiązuje do DZIŚ, jaki to ma związek z hobbystami i sportowcami? I to w sytuacji kiedy nie dość że pozwolenie na broń palną było dużo, dużo łatwiej uzyskać, a teraz w pewnych okolicznościach dostaje się je automatycznie?
Przecież kuszą trudniej kogoś skrzywdzić niż bronią palną, dlaczego w sytuacji kiedy otrzyma się w podarunku boomsticka można z nim robić co się chce, a kiedy otrzyma się kuszę oddać ją na przechowanie bo mogłoby się przypadkiem wymordować pół miasta?

sauron
  • Gość

sauron
Gość

OTO POLSKA
#594 2011-02-03, 17:14(Ostatnia zmiana: 2011-02-03, 17:15)
odnosiłem się tylko do średniowiecza. to co teraz stanowi prawo to jest wydaje mi się po części głupota po części bezpieczeństwo, nie wiem w jakiej skali które więcej czy mniej, ale z łuku albo kuszy można zabijać (nożem też) ale jednak aby strzelać z jednego i drugiego należy spełnić odpowiednie warunki, jak ktoś chce mieć w domu taką zabawkę to trudno, wszyscy ci którzy używają tego w klubach pewnie mają takie pozwolenia od ręki bo mają gdzie bezpiecznie strzelać...

a to inna ciekawostka...
http://www.gry-wideo.if.uj.edu.pl/?page=profil-absolwenta

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Can. 29 of the Second Lateran Council under Pope Innocent II in 1139 may have banned the use of crossbows against Christians.[56] The authenticity, interpretation and translation of this source is contested.[57] Military historian K.C. Eyre suggested in an unpublished paper that the more probable explanation was a ban on William Tell-like marksmanship demonstrations, in which people would shoot apples off heads, and so on. Given the high-risk nature of this sport, it is easy to see why the Church might discourage it. Given the generally nasty nature of conflict at the time, and the proliferation of ballistic, blunt and edged weapons in use, it is harder to see why the Church would have singled out the crossbow in particular as unsuitable.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
przez szkołę nie mam czasu na naukę. ave

sauron
  • Gość
przez szkołę nie mam czasu na naukę. ave

złota myśl  :lol2:

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
dzisiaj wróciłem ze szkoły, przespałem dwie godziny (bo przez szkołę śpię teraz po 3-4 i muszę sobie po południu odbijać w wolnym czasie) i pewnie znowu będę siedział do 2 albo 3 w nocy. w piątek wieczorem aikido, więc nic nie zrobię poza odrobieniem lekcji (pewnie nie wszystkich), jeśli dojdzie mundur to w niedzielę pójdę do lasu jako asgej na większość dnia i pozostanie wolna tylko sobota. oczywiście w sobotę mamy w szkole dodatkową matematykę, więc nie taka wolna ona. w przyszłym tygodniu zmienia się plan i nikt go nie zna, więc nauczyciele zapowiadają klasówki i ich nie zapisują w dzienniku. nie chcą uwierzyć, że mamy już ich tyle ile mamy, i dokładają kolejne - z 6-7 już ich spokojnie jest, ale mamy jeszcze jeden dzień do końca tygodnia, więc pewnie coś wymyślą. tak więc - cały wolny czas będę się przygotowywał do nich, a nie do matury. nic wolnego czasu córka rybaka mać. no i 50 wersów pana tadeusza opisu przyrody, bo mi to będzie w życiu potrzebne.

aha, byłbym zapomniał. ja tyle śpię dzięki samemu odrabianiu prac domowych. nie uczę się nawet, bo nie ma kiedy - oczywiście ważniejsze jest od tego przepisywanie książek do zeszytu.

nie będę więcej pisał, bo muszę robić francuski, a i tak nie pamiętam co już napisałem, a co jeszcze nie. pierdolę system, przetrwam do wakacji, pouczę się, wypierdolę z kloaki i będę się z was śmiał szorując kible w kabinie obok szorującego klopa krzysia. ave

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
ave. jeszcze coś. na religii dzisiaj było, że nie możemy księży nazywać pedofilami, bo sami nie jesteśmy lepsi (bo jesteśmy grzeszni). ave

0 użytkowników
Do góry