Ale o chuj ci chodzi? To nie wina Amerykanów, że nasz rząd prowadzi kiepską politykę zagraniczną i że Polonia nie uczy swoich dzieci języka ojczystego. Ja tylko mówię, że wasze/twoje pierdolenie jakie to NATO czy Stany są beznadziejne nie ma uzasadnienia.
I o co chodzi z tą wypowiedzią szefa FBI? Oskarżyć go że co? Że powiedział, iż w każdym kraju byli ludzie, którzy w imię bezpieczeństwa rodziny sprzedawali sąsiadów żydów? Cenię patriotyzm, ale po prostu tak pierdolisz, że co raz ciężej to komentować
A, miałem spojrzeć na Szwecję. Świetnie, wobec tego: PKB na mieszkańca wg. dzisiejszej wartości dolara w 1990 roku Szwecji i Polski: 30,162 i 1,698. Chcę przez to powiedzieć, że jakby na to kurwa nie spojrzeć, Szwecją to my nie jesteśmy i nie będziemy. Szwedzi przez cały czas współpracują z NATO, mają nowoczesną armię, organizacje, procedury i kadrę. My, dzięki przystąpieniu do Paktu dostaliśmy na czysto około 0.5 mld złoty, niemalże gotowe rozrządzenia przybliżające organizacyjnie naszą armię na modłę tych zachodnich, możliwość podjęcia przez Polaków staży czy ważnych etatów w przeróżnych instytucjach natowskich oraz możliwość testowania nowszego sprzętu w praktyce na misjach. Jeżeli to mało to naprawdę tylko sojusz kosmiczny byłby lepszy
EDIT: nie uważam, że przystępując do NATO złapaliśmy Boga za nogi, a na dodatek mu buty skradliśmy. Po prostu proponuje, aby wrócić na Ziemie i realnie spojrzeć na naszą sytuacje geopolityczną. Pomijając to, że w tej chwili nie ma ŻADNEGO innego militarnego sojuszu niż NATO, to nawet nie mamy możliwości utworzenia nowego bloku. Bo niby z kim? Sojusz obronny zrzeszający państwa Europy Centralnej byłby ułamkiem tego, co mamy dzisiaj. To Stany, Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Turcja stanowią siłę Paktu, a nie pozostałe 22 państw.