Chyba jednak odpuszczę sobie tę butelkę, bo to za wysoka poprzeczka dla mnie.
Butelka ze wzgledu na kombinowanie i ogromny wplyw silnika renderujacego to faktycznie duze wyzwanie. Sprobuj czegos innego: moze ten sprzet do kominka, bez zbednego dlubania, by Cie satysfakcjonowal? Ewentualnie sam napisz na co masz ochote.
cholercia. Muszę zrobić ten stoliczek, skoro go zaklepałem
. Sorki za opóźnienia, ale pomagam w tej chwili nieco kolesiom z Hen Ichaer
Jakby co zawsze mozna odklepac.
Jak myślicie - 512/512 wystarczy? Może lepiej zrobić w 1024/1024 i ewentualnie skalować później?
Pracuj na wiekszej teksturze - tak jest po prostu wygodnie. Potem skalowac sie bedzie wszystko, ale to duzo pozniej, w "postprodukcji". Jako ze ten model bedzie maly, to mozliwe ze nawet 256x256 by wystarczyla, ale co fakt to fakt - idziemy do przodu i tekstury rosna w oczach. Pamietam drewniana balie w Wiedzminie - samo drewno na 1024x1024. To byla nie tyle przesada, co amatorszczyzna grafika, ale dzisiaj, szczegolnie w interiorze, mozna juz sobie na to pozwolic.
Wzorujesz sie na czyms konkretnym? Pokaz referencje.
klapa od kufra mnie nie przekonuje. Jakaś taka spłaszczona
To nie kufer, a szkatulka, wiec kwestia klapy jest nieco inna ze wzgledu na rozmiary i wiazace sie z tym obciazenia jakie musi wytrzymac, tak wiec jest ok.
Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś poradziłby mi jak to dobrze zrobić w gimpie
W PSie zawsze nakladalem jedna na druga z odpowiednim modyfikatorem lub przezroczystoscia i zdawalo egzamin.
ok. Mój stoliczek w wersji low poly
Nozki mi sie nie podobaja. Po pierwsze zakonczenie takie zbyt proste, kwadratowe. Po drugie ksztalt polygonow - staraj sie zawsze, zeby ich katy byly zawsze jak najbardziej zblizone do prostych:

Innymi slowy: krawedz wychodzaca z vertexa laczacego dwie inne powinien byc jak najbardziej zblizony do dwusiecznej kata miedzy tymi krawedziami.
@Fartuess: Owszem. Ja jednak uczę się robić prawdziwe low poly, a później tylko zaokrąglać. Myślę, że to dobra droga. :wink:
Propsy. To dobre rozwiazanie.
blat 12stka? Jak ja na początku 16stkę patrzyłem, to kanciatość mnie dobiła... blat jest 24 a nóżka ma miejscami 24 i miejscami 8 (przechodzi z jednego w drugie i z powrotem). Pokażę jak to wygląda na siatce modelu.
Co fakt to fakt, idziemy do przodu. W Call of Juarez stala sobie banka na mleko zrobiona na 22 segmentach.

W przypadku stolika faktycznie nie ma co sie ograniczac, bo nie jest to rzad pierscieni o 24 segmentach, a jedynie jeden duzy cylinder, wiec znowu tak duzo trisow na to nie schodzi. Nie wiem jednak czy tyle segmentow jest potrzebne na nodze.