Siemka.
W zwiazku z Postulatem Elvansa przyszedl mi do glowy pomysl na kolejna zabawe, majaca na celu rozruszanie forum, zwiekszenie zaangazowania, poszerzenie umiejetnosci i takie tam.
Wyobrazmy sobie, ze jestem synem bogatego kupca, ktoremu tatus dal troche kaski na otwarcie wlasnego interesu. Zamierzam otworzyc wlasny Sklep, a wiec na poczatku musze go jakos urzadzic. Bede placic w Grubych Zlociszach za kazdy przedmiot, jaki zamowie i jaki bedzie mnie satysfakcjonowal.
Na razie nie mam konkretnego pomyslu, co to by mial byc za Sklep. Moze bedzie to cos w stylu hmm, apteki, a moze wyjdzie z tego zwykla rupieciarnia. Wyjdzie w praniu. Zaczniemy od podstawowych modeli, ktore w kazdym tego typu miejscu znalezc sie musza, natomiast z czasem, gdy bedziemy juz pewni, do czego dazymy, zacznie sie robienie bardziej "specjalistycznych" elementow, wlasciwych tylko dla danego miejsca.
Bede wyznaczal odpowiednie ceny za kazdy model, np. 20 Grubych Zlociszy za regal z ksiazkami. Bede rowniez wyznaczal odpowiednie wlasciwosci kazdego obiektu, poczawszy od ksztaltu i wymiarow, na tricouncie i mapach konczac. Niektore obiekty beda "jednorazowe" i trzeba bedzie je zaklepac, inne beda "ciagle" - im wiecej, tym lepiej.
Po zatwierdzeniu modelu bede dodawal odpowiednia ilosc Grubych Zlociszy do licznika danej osoby, natomiast jedna wyznaczona osoba bedzie ujednolicac wszystko od strony technicznej, dodawac do sceny w programie graficznym i odpowiednio renderowac lub powolutku tworzyc scene na silniku gry, np. w Wiedzminie. Dzieki temu bedziemy mogli na biezaca ogladac nasze postepy, a po jakims czasie moze wyjdzie z tego cos funkcjonalnego.
Cele zabawy:
- zwiekszenie aktywnosci na forum,
- zwiekszenie umiejetnosci,
- stworzenie od podstaw czegos, co mogloby byc pracochlonne, gdyby robic to samemu, a co jednoczesnie bedzie efektowne i warte pochwalenia sie.
Plusem tej zabawy jest to, ze modelowane moga byc przedmioty, ktore raczej nie mialyby racji bytu na Bitwie, bo po prostu nie wydaja sie zbyt atrakcyjne, a ktore jednoczesnie pojawiaja sie wszedzie w grach i ktore sa po prostu wazne.
Gdy skonczymy jedna lokacje, to zajmiemy sie nastepnymi. Mozna zrobic na przyklad wszelakie warsztawy, karczmy, komnaty, a takze, wychodzac na dwor: dziedzince, gospodarstwa, cale lokacje nie bedace czescia duzego miasta czy czegos tam. Przyjmijmy jednak, ze niezaleznie od tego co robimy, zabawa nazywa sie Sklep.
Prosze o wypowiedzi, sugestie, pomysly, propozycje lokacji oraz przedmiotow. Mam nadzieje ze zabawa wypali.
Pozdrawiam,