Trochę sam się tym zainteresowałem bo mniej więcej rozumiem jak to działa ale nie wiem dlaczego. Zrobiłem więc taki test:

Screen przedstawia trzy drzewa, które zostały powiększone w trzy różne sposoby oraz próbkę kontrolną, która w ogóle nie była zmieniana. Lewa strona jest przed eksportem, prawa po eksporcie i ponownym imporcie.
1 - powiększone zostało poprzez powiększenie jego verexów i przesunięcie ich na bok (Sposób A

) tak by środek modelu (czy ten pivot) pozostał w punkcie zerowym.
2 - powiększenie całego modelu (bez zaznaczania vertów - sposób B) oraz zmiana położenia środka modelu.
3 - powiększenie całego modelu (bez zaznaczania vertów - sposób B) z zachowaniem środka modelu w punkcie zerowym.
Jak widać tylko drzewo nr 1 udało się powiększyć, mimo że nr 3 też ma zachowany środek.
Rozwiązania: Spróbuj z tym pivotem (ja tego nie robiłem więc nie wiem) lub zattachuj do jakiegoś modelu który działa poprawnie.
Edit: Aha! Jeszcze jedna wązna rzecz. Żeby wszystko działało poprawnie musisz jeszcze wejść w ten link
http://themodders.org/index.php?/topic/10975-bitwa-2d-maska-predatora-rozstrzygniecie/page__pid__105404#entry105404 i kliknąć kropkę obok napisu KolegaZWojska i zatwierdzić. Wtedy dopiero wszystko będzie działać poprawnie.