Bardzo duży problem z modowaniem 10950 40

Ankieta

Jaki jest Twój stosunek do modów do Gothica (do 1 jak i 2)

Głosów w sumie: 76

O temacie

Autor Ojciec redaktor

Zaczęty 4.03.2010 roku

Wyświetleń 10950

Odpowiedzi 40

Ojciec redaktor

Ojciec redaktor

Użytkownicy
posty33
Propsy9
  • Użytkownicy
Było to już dużo razy roztrząsane na forum, ale niezły burdel jest w tematach a i tak nie mam pojęcia (i chyba nikt nie ma) czy dalej jest sens tworzyć bądź lokalizować kolejne mody do gothica jedynki lub dwójki.

Czyste konkrety mnie interesują: czy w ogóle grasz, jakie mody były fajne, jakie chujowe, czy w ogóle masz ochotę pograc w nowe mody? Czy też wolisz spolszczenia zagranicznych?

A przede wszystkim czy Ty, drogi userze, dotkniesz w ogóle inne mody po premierze Czasu Zapłaty i Mrocznych tajemnic 2.0.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Bardzo duży problem z modowaniem
#1 2010-03-04, 22:35(Ostatnia zmiana: 2010-03-04, 22:36)
O! Miałem podobny temat napisać za jakiś czas :)

Czyste konkrety mnie interesują: czy w ogóle grasz, jakie mody były fajne, jakie chujowe, czy w ogóle masz ochotę pograc w nowe mody? Czy też wolisz spolszczenia zagranicznych?
Mody które mi się podobały:
- MT
- Piratenleben
- Velaya
- Wanderer
- The Nightmare (Zły sen)
- Bedrohung
- Lirwa :omg:
- i może coś jeszcze, ale nie mogę sobie przypomnieć ;p

A przede wszystkim czy Ty, drogi userze, dotkniesz w ogóle inne mody po premierze Czasu Zapłaty i Mrocznych tajemnic 2.0.
Jeśli będą ciekawe, to czemu nie.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Kijem przez szmatę ich nie tykam. Gothic się za bardzo zestarzał
GOTHIC JEST ZA STARY
GOTHIC JEST ZA STARY

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#3 2010-03-04, 22:41(Ostatnia zmiana: 2010-03-04, 22:44)
Kurde, lipa. Nie ma dla mnie konkretnej odpowiedzi, czyli:

Nie gram w mody, bo wolałem je robić, jakby było coś naprawdę dobrego, to bym zagrał, pieprząc starość - mroczne tajemnice to chyba jedyne coś, w co zagrałem więcej, niż pięć minut.

...Ale to ankieta raczej dla graczy w mody, to co ja tu robię.

PS: Tak, do dalszych odpowiedzi będzie tylko albo g1 i mody, albo za stare, za stare. Przy czym dla naprawdę dobrego moda zrobiłbym wyjątek.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Proponuję przeprowadzić dwie identyczne ankiety, tu i w Offtopicu. Zobaczymy wyniki :)

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
No ja odp.

1. Mody do gothica traktuje bardziej jako ciekawostkę
2. Gothic 2
3. Niech powstają nowe i mody i spolszczenia

Jak dla mnie G2 nadal ma potencjał. Z chęcią kiedyś odpalę  Gothic 2 Returning+Rebalance, o ile jak pojawi się porządna wersja eng albo pl. I to pewnie będzie ostatnie moje uruchomienie Gothica :)

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
a jakiż to ogromny potencjał drzemie w gothic 2? :)

Ojciec redaktor

Ojciec redaktor

Użytkownicy
posty33
Propsy9
  • Użytkownicy
Taka hipotetyczna sytuacja: wpakuje kupe godzin roboty w moda wielkości cuś między Pirateleben a Jaktyl to...
...
...
... czy zmarnuję mój cenny czas?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Jeśli zrobisz dobrego i fajnego moda, to nie :)

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Tak ponieważ:

- po miesiącu wszyscy o nim zapomną,
- zostaniesz zasypany falą bezmyślnych wypowiedzi typu "omg cośtam?!?!?!?!?!?!?!?!!!!!!!!!" każdą możliwą drogą kontaktu,
- bencwały ze stron tupu gothic site/tawerna/up nawet nie raczą o tym napisać i wypromować,
- nie zrobisz nic przełomowego, a mody polegające na lataniu jak gówno w przerębli są nic nie warte,
- nic tym nie wniesiesz ani nie zyskasz,
- nikt, nigdy nie doceni twojej pracy

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Nie zmarnujesz swojej pracy. Dla mnie najważniejszy jest klimat i story + gameplay. A przecież do tego nie potrzeba crysisa. Jak zrobisz porządnego moda to nikt o nim po miesiącu nie zapomni.

To co thoro piszesz to może dotyczyć każdego moda, do każdej gry, nie tylko staroci jak gothic czy baldury. Wszystko zależy od podejścia modderów, jak zrobię kichę to i crysis nic tu nie da.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#11 2010-03-04, 23:33(Ostatnia zmiana: 2010-03-04, 23:39)
tych modów jest pełno: jaktyl, piratenleben, bedrohung, mielizna itd. są dość krótkie, nie są złe ale każdy wygląda tak samo i też tyle oferuje. z braku laku wszyscy to zachwalają bo na dobrą sprawę nigdy nie powstało nic lepszego. jeśli to jest faktycznie szczyt, to istotnie nawet nie warto się za to łapać a większe mody typu mt, cz są kwestią przypadku - czasy takich projektów już minęły bezpowrotnie*. po co więc zaśmiecać scenę robiąc coś czego już i tak jest na pęczki? sam "crysis" owszem nic nie da, jednak z pewnością zaoferuje nowe perspektywy i przede wszystkim świeży pogląd na sprawę a nie w kółko jedno i to samo.

* - bo co jeszcze jest do zaoferowania? buła przez idiotyczne przewroty uber pr0 designera-artysty piskora olał gniew beliara i to już nie powstanie, mod xardasa to jest w ogóle żart jakiś jak on sam z resztą, złote wrota - tu mam wrażenie, że panowie się zdystansowali i podchodzą do tego bardziej z powinności niż jakiejś ogromnej zajawki.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
z gothica idzie wyciągnąć jeszcze dużo, no ale by to wyciągnąć, potrzebne jest jeszcze więcej czasu i chęci
przykładem może być to co Orc pokazał w tajnym CZ :omg:  mi prawdę mówiąc szczęka opadła że idzie takie coś w gothicu zrobić, no ale wystarczyłoby wziąć grę o 5 lat nowszą i takie rzeczy byłyby z automatu i bez żadnych problemów i kombinacji

a duże mody nie powstają bo grupy trzymają max pół roku ;p  (oczywiście są wyjątki, czyli właściwie tM, PoziomkaZ, może tdm i tyle), mi już gothic mimo wszystko trochę zbrzydł, modowanie jest po prostu problematyczne i upierdliwe, chyba każdy miał problemy ze spacerem, z zamarzającą wodą i innymi przebojami które wynikają ściśle z tego że silnik gothica jest po prostu gówniany :)

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Tak ponieważ:

- po miesiącu wszyscy o nim zapomną,
- zostaniesz zasypany falą bezmyślnych wypowiedzi typu "omg cośtam?!?!?!?!?!?!?!?!!!!!!!!!" każdą możliwą drogą kontaktu,
- bencwały ze stron tupu gothic site/tawerna/up nawet nie raczą o tym napisać i wypromować,
- nie zrobisz nic przełomowego, a mody polegające na lataniu jak gówno w przerębli są nic nie warte,
- nic tym nie wniesiesz ani nie zyskasz,
- nikt, nigdy nie doceni twojej pracy
Nie idzie się nie zgodzić z tym.

Vuler

Vuler

Użytkownicy
posty60
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja preferuję  mody związane, choć w nikłym stopniu z fabułą gothica, zupełne oderwanie od fabuły w większości przypadków nie wychodzi najlepiej (choć i od tego mogą być wyjątki).A to czy mod jest spolszczeniem czy nie to raczej nie ma znaczenia.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy

Pytanie, czy da radę ściągnąć CZ i MT 2.0 na mojego kompa (ostatnio ściągam 2-8kb\h).

Cytat: Thoro link=topic=9125.msg85350#msg85340 date=Mar 4 2010, 10:56 PM\'
a jakiż to ogromny potencjał drzemie w gothic 2? ;(

Można robić sobie dobrze przy filmiku z Czerwonej Latarni :)  

Cytat: ojciec_redaktor link=topic=9125.msg85351#msg85340 date=Mar 4 2010, 10:57 PM\'
Taka hipotetyczna sytuacja: wpakuje kupe godzin roboty w moda wielkości cuś między Pirateleben a Jaktyl to...
...
...
Tak, bo Thoro będzie Ciebie bić kablem USB 3950.0

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Pytanie, czy da radę ściągnąć CZ i MT 2.0 na mojego kompa (ostatnio ściągam 2-8kb\h).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sneakernet ?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#17 2010-03-05, 21:29(Ostatnia zmiana: 2010-03-05, 21:29)
załóżmy, że pliki ważą 700 mb, pocztą polską będzie z 3 dni co najmniej, więc transfer tym "pocztonetem" wynosiły 0,06 kb/s. I jeszcze złotówka na cedeczko!

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
0,06 kb/s
= 216 kb/h >> 2-8kb/h
i to niezależnie od tego ile razy pomyliliśmy bity z bajtami.
Poza tym nie trzeba przesyłać pocztą, można pójść na piechotę. Wtedy nie trzeba też zużywać CD tylko zgrać sobie na flash.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Ogółem lepiej dać sobie spokój z Gothiciem. Jest kilka nowszych gier chociaż by NWN2 i F3 gdzie wystarczy chcieć coś zrobić i ma się nawet znośny silnik.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry