1. Część ZENowa (Spacerowa)
Otwieramy naszego ZENa w Spacerze, wstawiamy obiekt, aby miał następujące właściwości:

Refreshujemy listę vobów i zapisujemy ZENa.
//Zamiast WYZWALACZ wpiszcie sobie TICK_TOCK lub swoją nazwę. O.2. Część skryptowa
w startupie do
func void init_nazwa_zena() dopisz
Wld_SendTrigger("TICK_TOCK");
i jeszcze gdziekolwiek:
var int minitime;
func void tick_tock()
{
PrintScreen (inttostring(minitime/10), minitime%100,minitime%100,"FONT_OLD_20_WHITE.TGA",2);
minitime=minitime+1;
};
Po odpaleniu gry (w odpowiednim zenie, z nowymi skryptami) powinniśmy zobaczyć odliczanie czasu (najpierw w lewym górnym rogu).
Jak coś nie działa to:
- zrobiłeś coś inaczej niż pokazuję
- używasz innego ZENa
- używasz innego gothic.dat
Zysk dobrze, że to napisałeś, ale w sumie to bardziej się nadaje do targowiska niż do tutków ;p
No chyba, że wytłumaczysz co określają poszczególne parametry triggera:
- trigger target i wszystko poniżej
Ja zrobiłem tak jak tutaj ze skryptem, który powinien odpalać się tylko o 0.00 każdego dnia (kalendarz) a trigger zaczął wywoływać zaraz po inicjacji świata pętlę z dniami kalendarza co sekundę
Napisz gdzie to się dokładnie ustawia, dlaczego to firedelaysec ustawiłeś na 0.125 a nie na ) i reszta parametrów..
Z góry dzięks
Ustawiłem na 0.125, bo sekunda to okropnie dużo czasu. Tutaj piszę konkretnie o Tick-tocku, więc nie bardzo ma sens tłumaczenie konkretnych przypadków. Jak by ktoś używał minitime tak jak ja, to minitime/8 (lub minitime>>3

) to aktualna sekunda, zaś minitime%8 (lub minitime&7) to ilość ósmych.
EDIT BY LESTEREK: Pozwoliłem sobie o naprawienie tutoriala- zamiast code gothic script który działał tylko na starym forum. Dziękuję
//Odświeżyłem obrazek z ustawieniami trigera w Spacerze