obstawiając to że studia zaczynam w tym roku, dokładniej od października, to będę je kończył za około 5 lat
więc kwestia jest taka że zobaczę co będzie za te 5 lat, niedawno udało mi się uzyskać dosyć spore stypendium, stat2start(info w google) gdzie będę dostawał 1300 zł/m więc na pewno na studia chodzić będę.
przez tak długi okres na pewno sporo się w Polsce zmieni, w tym momencie mam jako takie kontakty, na pewno przez te 5 lat załapię jeszcze większe, wiec to czy zostanę w Polsce, jednak w zaścianku europy, zależy tylko i wyłącznie od tego czy będzie się opłacać, w tym momencie jest za przeproszeniem chujnia, podatek vat 22%, potem podatek dochodowy 18%, potem składki zus i inne skurwysyństwa, właściwie ponad połowa kasy idzie do tych złodziei, więc widać że w tym momencie w Polsce nie opłaca się za bardzo robić, przede mną jeszcze dosyć sporo czasu wiec zobaczymy, Polskę jako tako lubię i nie za bardzo chcę wybywać na stałe, ale jak będzie trzeba, tz. w Polsce pozostać po prostu nie będzie się opłacało, to wyjadę...