Nie wiem czy wiele by to zmieniło, ale proponuję poszukać jakiejś miejscówki w okolicy Koluszek. To duży węzeł kolejowy, też w centrum Polski, tory idą na Warszawę, Łódź (a z Łodzi na całą zachodnią Polskę), Górny Śląsk i Kielce. W Opocznie natomiast krzyżują się trasy Warszawa - Kraków oraz Łódź (Koluszki, Tomaszów Mazowiecki) - Skarżysko Kamienna. W Skarżysku jest spory węzeł z trasami na Kielce i Lublin. W samym Opocznie jednak węzła praktycznie nie ma i nie wiem, jak dużo pociągów tamtędy przejeżdża i się tam zatrzymuje. Przez Koluszki przejeżdża, zdaje się, bardzo wiele pociągów, zatrzymują się praktycznie wszystkie ze względu na węzeł. Minusem Koluszek jest jednak brak większych zbiorników wodnych w okolicy.
Sam nie wiem czy pojadę, na razie się zastanawiam. Oczywiście proszę nie myśleć, że podaję Koluszki ze względu na odległość od siebie - do Koluszek mam nawet nieco dalej, ale dojazd pociągiem, jak się okazuje - sporo krótszy. Tak samo pewnie będzie w przypadku większości osób.