Kamerka uruchamiana trigerem 4446 9

O temacie

Autor Damianx

Zaczęty 22.02.2009 roku

Wyświetleń 4446

Odpowiedzi 9

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano

Damianx

Kamerka uruchamiana trigerem
2009-02-22, 13:41(Ostatnia zmiana: 2009-02-22, 15:25)
Witam.
Chciałbym zrobić kamerkę, która uruchamiałaby się triggerem, a nie poprzez dialog. Coś takiego było w CZP, gdzie kiedy podeszło się do odziału, uruchamiała się kamerka pokazująca armie SO.

Więc tak : Robie zCTrigger , nazywam go dam (:D ), następnie  insert oCTriggerscrip, i nazywam go dum. W opcjach zCtriggera (triggertarget) wpisuje dum, pojawia się taka niebieska linie. Następnie robie boxa pod zCtrigger. Zrobiłem też kamerkę, no ale to swoją drogą.
I mam pytanie, jak zrobić aby kamerka uruchamiała się gdy podejdziemy na jakąs odległość do tego triggera ? I jak to wpisać w skryptach ?

Potrzebne mi to jest, ponieważ jak robię normalną kamerkę, i wstawiam ją do dialogu (Wld_SendTrigger ("CAMERASTART");)  , to kamerka się uruchamia, idzie kawałek, ale nie dochodzi do końca tylko wraca do bohatera,  no i na domiar nie widać wogóle kwesti dialogowych npc, tylko w formie monologu dialog boha. Dodam że także w CZP kamerka podczas dialogu szła normalnie, i dialog normalnie było widać.

Z góry dzięki :P

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

Keretsel

Keretsel

Użytkownicy
posty312
Propsy10
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Kamerka nie może być w zbyt dużej odległości od gadających.
Nie trzeba się męczyć i robić osobno trigger scripta (chyba że chcesz aby podczas kamerki npc coś robił) Wystarczy że zrobisz zwykłego triggera i w triggertarget dasz nazwe twojej kamerki

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
No kamerka ma dość długi tor. O to ci chodzi, czy o to aby główna kamera była blisko npc ?

To powiedzmy ze zrobie triggera, wpiszę nazwe kamerki, i co  ? Jak podejdę do trigera to kamerka się uruchomi ? Chciałbym aby tylko raz się uruchomiła. No i nie będę musiał nic wtedy w skryptach wpisywać ?

Dzięki za odpowiedź :D

Życzę miłej gry

Keretsel

Keretsel

Użytkownicy
posty312
Propsy10
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Jeżeli kamera oddali się zbyt daleko od gadających to wywali error (przynajmniej w G2)

Kiedy wejdziesz w triggerea to kamerka się uruchomi ale nie jestem pewien jak zrobić żeby tylko raz, chyba coś pisało w tutorialu o kamerkach. Ew. pokombinuj

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
Wpisałem w triger nazwę kamerki, połączyła się ona linią z triggerem, jednak jeśli w niego wejdziemy nic się nie dzieje.
Skróciłem także tor kamerki, tak że przebiego on między rozmawiającymi. Gdy gość nas zagaduje, kamerka rusza, leci kawałek dopóki npc ma kwestie dialogową, jednak kiedy zaczyna mówić hero, kamerka wraca do niego i jest nadal normalna rozmowa.
Już chyba wszystkich kombinajci ustawień kamerki próbowałem.

Życzę miłej gry

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Nie wiem co na to poradzić, bo się Lesterek rozpisał a ja dawno nie loooknąlem do spacera... może coś z skryptem masz nie tak?

Комиссар RBT

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Nie wiem co na to poradzić, bo się Lesterek rozpisał a ja dawno nie loooknąlem do spacera... może coś z skryptem masz nie tak?

Комиссар RBT

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
do trigera skryptu nie robiłem , połączyłem go tylko z kamerką. Ale widziałem że w Śsniącego, ( tam też uruchamiała się kamerka jak się podeszło do punktu) jest dodany trigerscript i box na trigera, tyle że za nic nie mogę znaleść  gdzie to w skryptach wpisane jest. :D

THX za odpowiedzi.

Życzę miłej gry

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
Sorki za post pod postem ;D

Więc zrezygnowałem  aby kamerka była uruchamiana triggerem, chciałbym po prostu aby leciała w trakcie dialogu, a bohater normalnie rozmawiał z npc. Ale kamerka leci sobie spokojnie, dopóki mówi npc (on nas zagaduje) , ale gdy zaczyna mówić boh kamerka wraca do niego, choć powinna nadal lecieć.  Próbowałem ją uruchamiać na wszystkie możliwe sposoby,  stworzyłem trigger połączony z kamerką, i ten trigger uruchomiłem w czasie rozmowy, ale nadal to samo. Spróbowałem nawet przez plik w folderze chapters :
func void B_kamera ()
{
   if (kamera_start == TRUE)
   {
   Wld_SendTrigger ("CAMERASTART");
   };
};

Ale wtedy to w ogóle się nie uruchomiła.  A wiem że da się zrobić aby kamerka normalnie sobie leciała podczas dialogu, jak to miało miejsce chociażby w CZP.
Ma ktoś jakieś pomysły / ktoś miał podobny problem ?

Życzę miłej gry

Kretoszczur

Kretoszczur

Użytkownicy
posty31
  • Użytkownicy
Nom ja mam. Zrób najpierw kamerkę bez dialogu. Nagraj film frapsem. Zkonwertuj do bik. I ustaw, żeby się uruchamiał razem z dialogiem??

Sry za moje beznadziejne pytania.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry