Cod 5 13015 37

O temacie

Autor

Zaczęty 23.10.2008 roku

Wyświetleń 13015

Odpowiedzi 37

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Cod 5
2008-10-23, 20:43(Ostatnia zmiana: 2008-10-23, 20:46)
Na sramie ukazała się zapowiedź tego tytułu. Nie jest to nic odkrywczego jeśli ktoś czytał anglojęzyczne artykuły jednak warto przeczytać. Do tego na jutubie jest już trochę filmików z multiplayerowej bety.

Cod zapowiada się na rozwinięcie tego co było w 4, oczywiście w innych realiach. Doszedł jeden nowy typ perków a taki np helikopter zostanie zastąpiony przez psy. O ile helikopter w cod4 zmuszał do "kampienia" tak to w 5 psy będą atakowały głównie osoby pozostające w jednym miejscu. Sama koncepcja pewnie zostanie bez zmian, mam jedynie nadzieję że obędzie się bez takich głupot jak menczennik albo zostaną one ograniczone do skrajnie desperackich sytuacji. Martwi mnie również system uprage'ów broni. O ile w cod 4 był bardzo ograniczony i ubogi tak 5 może jedynie pogłębić tą sytuację ze względu na modyfikowalność broni z tamtego okresu. Przydały by się pierdoły na wzór tych z airborna, ładniejsza repetnica zamka itd. Co prawda w ogóle niepotrzebne i niepraktyczne ale kto powiedział że praktyczny jest np złoty kałach czy jakiś red tiger. Liczy się lans. Zapowiedziano również powrót czołgów i być może innych pojazdów (Ukłon w stronę Cod:UO). Willys + 3 osobowa załoga/2kaemy + teamspeak = kupa frajdy.

Cod 4 to nowa jakość w grach przez net, mam nadzieję że w 5 wszystkie błędy zostaną poprawione a gra będzie jeszcze lepsza.

egzeq

egzeq

Użytkownicy
posty45
Propsy3
  • Użytkownicy
Była już kiedyś zapowiedź w CDA. Grzanie do żółtków i niszczenie dżungli miotaczem ognia przypadły do gustu, czekam na grę. Liczę też że jednocześnie zachowa akcję i nie pogwałci single playera pod względem długości gry. Jednak nie jestem przekonany co do studia, które miało w dupie rynek piecyków. Mam nadzieję że będzie do gryzonia jeszcze lepiej dopasowana. Ale i tak bardziej wyczekuję OF 2.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Gra ma być jeszcze bardziej dynamiczna i nastawiona na akcje niż 4. Co do wydania coda3 na kompa to leży to w kwestii wydawcy a nie developera. Takie kroki były ale zaniechano prac bo po co strzelać sobie stopę skoro przez konsolowców gra nie została dobrze odebrana? Nawet jeśli to liczę że trayach czy jak im tam podołają. Wydawca po tak udanej 4 nie oddał by następnej części byle komu. Poza tym opinie póki co są pozytywne i wydaje się że gra pobije cod4 jeśli chodzi o mp. Co do długości singleplayera to nie liczyłbym na wielkie zmiany. Cod w koncepcji jest grą nastawioną na sieć i już w 4 cały sigle był symboliczny acz efektywny bardzo.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Mi osobiście CoD4 nie przypadł do gustu i znając życie pewnie nie pogram zbyt długo w piątkę (jeżeli odpalę). Wolę CoD, UO i CoD2.

SnapperHunter
  • Gość
Mi tez się podoba COD: UO :D   wlasnie przez neta gram, cóz o cod5 nawet nie marzę bo na moim kompie echhh...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Jako że przedwczoraj udostępniono open beta PC (zainteresowanych zapraszam na callofduty.com), tak pozwolę sobie na mały opis nowego Coda. Na początku wyjaśnię że beta dotyczy jedynie trybu multiplayer. Zaoferowano nam 3 mapy, w tym jedna na której możliwe jest obsadzenie czołgów.

Perki, fragi...

Sama gra jeśli chodzi o systemy perków, wyzwań, leveli i przyznawania broni nie różni się zbytnio od coda4. Najbardziej istotnym faktem jest to iż, w sumie możemy zdobyć 650 leveli podzielone na fazy. W praktyce wygląda to tak, że zdobywając 65 level dostajemy jakąś tam nagrodę a nasz licznik zostanie wyzerowany i zaczynamy od początku.

System fragów został dostosowany do realiów 2 Wojny Światowej. Tak to otrzymaliśmy maskę gazową i kilka innych "epokowych" perków. Względem poprzedniej części mamy teraz aż cztery kategorie perków. Niestety idiotyzmy takie jak męczennik czy granatnik pozostały (nosimy kurwa na plecach panzerschrecka i kilka rakiet!!! -,-). Z tego co zauważyłem nie są one tak popularne jak w cod4 a granat zdaje się że wylatuje dopiero po pewnym czasie z dupy posiadacza który takowy lame perk aktywował.

Zbrojownia

Jeśli chodzi o bronie to tu dostajemy powszechnie znany nam arsenał najbardziej popularnych broni z tego okresu z domieszką tych mniej popularnych. Osobiście nadal mnie gryzie że kim byśmy nie grali (Marines, Czerwona Armia, Wermacht, Japońce jakieś) tak mamy do dyspozycji cały arsenał. Ja rozumiem, broń zdobyczna ale kurwa gdy cały wermacht biega z thompsonami to jest chyba coś do chuja nie tak -,-.

Z tego co zauważyłem korzystanie z broni powtarzalnych nie ma jakiego kolwiek sensu. Kwestią jest mała pojemność magazynka, długie przeładowywanie i szansa na zabicie (zazwyczaj za 2 razem). Nadają się właściwie jedynie do upragde'ów na karabiny wyborowe. Reszty uzbrojenia nie będę opisywał gdyż jak dotąd zaznajomiłem się jedynie z kilkoma modelami. Przejdę więc bezpośrednio do opisywania dodatków do broni

Podobnie jak w Modern Warfare i tu dostajemy możliwość modyfikacji naszej broni wedle upodobań. Przykładowo thompsona wyposażyć możemy w kolimator, tłumik oraz bardziej pojemny magazynek. Mody do innych broni są dla mnie tajemnicą, aczkolwiek od znajomego zasłyszałem że istnieje możliwość doczepienia bagnetu czy granatnika.

Kolejnym elementem uzbrojenia są granaty. Do dyspozycji dostajemy odłamkowe, flary, dymne oraz gazowe. Właśnie przed tymi ostatnimi chronić nas będzie maska p.gaz dostępna w postaci perku.

Przy okazji warto wrócić do pojazdów. Na załączonej mapie możemy posługiwać się jedynie czołgiem. Stanowiska do osadzenia to sterniczy/strzelec oraz operator kaemu. Czołg porusza się bardzo wolno tak samo jak wieżyczka. Niestety jeśli chodzi o obrażenia to coś jest spierdolone. Mianowicie aby zabić żołnierza musimy wycelować bardzo dokładnie. Nie ma co liczyć na rykoszety, odłamki czy pobliskie eksplozje obok celu. To po prostu NIE WYSTĘPUJE czyniąc czołg ciekawostką turystyczną aniżeli maszyną do zabijania. Na chwilę obecną mogę jedynie się domyślać że w finalnej wersji dostaniemy również do dyspozycji przynajmniej jeepy.

Grafika

Na większe zmiany nie ma co liczyć. Gra jest osadzona na tym samym silniku graficznym który raczej nie został wzbogacony o nowe technologie.

Bronie i otoeczenie jest odwzorowane bardzo dokładnie. W cod4 obserwowaliśmy minimalizm, także otoczenie naszych wojaków nie powalało na kolana. Mapy w cod5 są bardzo zróżnicowane, bogate w detal i przygotowane z wielką starannością. Ponadto gra w mojej opinii jest świetnie zoptymalizowana względem tego co graficznie oferuje.

Warto również opisać sam styl graficzny. Call of duty 4 to gra o bardzo nasyconych, żywych barwach. Nie wiem jak wy, ale mnie po kilkugodzinnych rozgrywkach po prostu napierdalały oczy od tych kolorów i kontrastów. Lubicie Assasyna i jego niepowtarzalny graficzny design - polubicie również coda. Całość aby jeszcze bardziej oddać charakter walk w realiach drugiej wojny została przedstawiona w wyblakłej szacie graficznej. Kolory są stonowane i przygaszone. Na prawdę wygląda to bardzo przyjemnie.

Grywalność

Raczej mało mogę powiedzieć bo w dupie byłem i gówno widziałem. Cod 4 cieszył się dużym zainteresowaniem i dzięki wielu innowacjom można go nazwać grą przełomową w gatunku (mowa o trybie sieciowym). Piąta część serii to tak na prawdę usprawiniony poprzednik osadzony w realiach wojaży hitlerka. Developerzy poprawili to co wkurwiało i usprawnili to co się kochało. Grywalność wydaje się jeszcze lepsza. Granie sprawia dużo radochy i satysfakcji oraz cholernie wciąga.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Jako że przedwczoraj udostępniono open beta PC

płatnie?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Cod 5
#7 2008-10-30, 19:04(Ostatnia zmiana: 2008-10-30, 19:04)
A na stronę wejść nie łaska? Po zarejestrowaniu powinieneś dostać keya. Pozostaje tylko ściągnięcie bety która wazy około 900mb.

Prawdopodobnie dziś zarzucę paczkę screenów.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Kurde dawno nie grałem w nic równie grywalnego. Jak na początku miałem wątpliwości co do zakupu, tak teraz jestem pewien na co przeznaczę te 110zł. Suma jak na grę PC nie mała ale cóż, Call of Duty: World at War wydaje się być jej warty.

Przy okazji zarzucam obiecaną pakę screenów. Szkoda jedynie że później uosu odmówił posłuszeństwa i screenów dalej nie robił  :D . No trudno, to tylko trzy mapy więc i tak dużo a jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę jeszcze dorobić.

http://www.sendspace.com/file/w3xln8

Aha, i gdy ktoś już zdecyduje się pograć w betę niech pamięta o mnie  :) . W grze zamontowano system przyjaciół tak więc możecie dodać znajomego, możecie patrzeć czy jest online oraz przyłączyć się do gry na serwerze na którym obecnie przebywa. Mój nick to naturalnie Thoro.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Ściągam to i jutro zapodam moje wrażenia (jeżeli odpalę).

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Oj Thoro, recenzentem to Ty nie będziesz :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Bo to nie jest recenzja? Piszę co mi się podoba i jak mi się podoba, nie patrząc na poprawność. Podzieliłem na części aby mi się łatwiej pisało. Żadna recenzja tylko osobista opinia.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Piszesz, jakbyś chciał napisać recenzję. Recenzja to też opinia. :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Jakbym chciał napisać recenzje to podszedłbym do tego bardziej oficjalnie...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No właśnie podchodzisz oficjalnie, ale tylko połowicznie :D  To daje nieco dziwny efekt :D

Mark Twain

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
najpierw miałem ten error, http://i37.tinypic.com/2uikw3m.png
wrzuciłem odpowiedni plik do katalogu głównego gry i...
http://i37.tinypic.com/2q20itx.png

co jest nie tak ?

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Zainstaluj sterowniki z omegadrivers.net i najnowszego directa 9.

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy

lokiju

Cod 5
#17 2008-10-31, 14:05(Ostatnia zmiana: 2008-10-31, 14:16)
Po kilku problemach ze stroną i po wyczyszczeniu ciasteczek otrzymałem klucz. Zniecierpliwiony czekałem na koniec instalacji i odpaliłem grę. Nie miałem ochoty nawet oglądać intra i ruszyłem do menu. Pierwsze wrażenie, dużo się nie zmieniło w porównaniu do 4. Dodałem tylko Thora do kumpli i znalazłem jakiś w miarę dobry serwer. Pierwsze wrażenie? Zaskoczenie. Jako, że nie grałem w CoD 4 po multi, było to miłe zaskoczenie. Dalej naprawdę się wciągnąłem, odkrywałem coraz większe zalety tej gry. Jedyne co mnie uderzyło to mała ilość map, 3, ale wiadomo, to w końcu tylko beta. Mimo wszystko zacząłem odkrywać ich tajemnice i tak wciągnąłem się we fragowanie, że zniknąłem na 3 godziny. Potem, żeby ochłonąć wyłączyłem CoDa 5 i pragnąłem wszystko przemyśleć.

To będzie naprawdę kultowa gierka! Świetne, rozbudowane multi. System awansów i liczba broni oraz tzw. "perków. Tak jak Thora uderzyło mnie, że praktycznie 3/4 Niemców, Japończyków i Rosjan biega z Thompsonami, ale co tam. Trochę denerwująca jest też długość rozgrywki na większości map. Domyślnie jest to 750 pkt., co jest wbijane w kilka minut, a nie każdy admin potrafi to zmienić. Jeśli jednak ktoś się nudzi, tak jak ja, to zachęcam do wzięcia udziału w becie. Długo myślałem o gierce na multi i nigdy nie mogłem wyszukać nic dla siebie, ale chyba już znalazłem :D  Premiera dokładnie za 2 tygodnie, więc trzeba kasę doszukać.... cena rynkowa 149,90.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Problem z tymi punktami jest taki że Ty z Elvansem graliście na serwerze przeznaczonym dla czterdziestu osób (!!!) który w dodatku był cały zapełniony. Jest to zbyt dużo jak na tak małe mapy. Scorelimit w tyle osób był nabijany w kilka minut.

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
W sumie tak, ale ostatnio znalazłem niezły na 10 osób i mimo wszystko kończą się szybko. Grając na tych "czterdziestkach" nie można wychwycić całej esencji tego multi. Tak szczerze to na taki serwer wlazłem w sumie parę razy na chwilę i żałuję :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry