Export modeli i tekstur z gothica 5117 8

O temacie

Autor 5iy60r

Zaczęty 30.12.2019 roku

Wyświetleń 5117

Odpowiedzi 8

5iy60r

5iy60r

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy

5iy60r

Export modeli i tekstur z gothica
2019-12-30, 02:12(Ostatnia zmiana: 2019-12-30, 02:33)
Hej, potrzebuję wyexportować wszystkie modele i tekstury postaci strażników, kuszy i miecza z Gothic 1 / 2 NK pod stworzenie grafiki. Jestem w tym kompletnie zielony i proszę, aby ktoś nakierował mnie jakim programem najlepiej to zrobić i jak odnaleźć wyżej wymienione rzeczy (nazwa, podgląd itp).
Będę wdzięczny za każdą pomoc i ew. linki, jeżeli podobny temat już był. Dzięki.

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Najpierw musisz zainstalować odpowiednio:
[Gothic I]
Gra ->PlayerKit do g1 -> System Pack do g1 -> Gmdk -> Polskie skrypty
[Gothic II]
Gra ->PlayerKit do g2 -> System Pack do g2 -> Gmdk -> Polskie skrypty
wszystkie linki do pobrania ww. programów znajdziesz na forum w odpowiednich tematach.

Potem wystarczy znaleźć pliki, których potrzebujesz:
[Bronie] - znajdziesz je w _Work>Data>Meshes>Items
[Zbroje] - możesz je wyciągnąć Gothic Sourcerem ale łatwiej będzie pobrać gotowe pliki .asc z WoG-a:
Gothic I  https://www.worldofgothic.de/dl/download_144.htm
Gothic II https://www.worldofgothic.de/dl/download_143.htm
[Tekstury] - _Work>Data>Textures

5iy60r

5iy60r

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki wielkie. Sprawdzę wszystko w wolnej chwili i dam znać jeżeli coś będzie nie tak. Modele postaci znajdę w tym ostatnim? Otworzę wszystko przy pomocy 3ds maxa?

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Nie musisz instalować Systempacka, by wydobyć potrzebne pliki skoro niektóre z nich, są dostępne w internecie. Wystarczy głównie gra + G2MDK, które wypakuje ci odpowiednie pliki z odpowiednich plików vdf.

Jak masz program graficzny, to musisz mieć jeszcze wtyczkę "Kerrax", działa ona z 3dmaxem, Blenderem i chyba Mayą. Niekoniecznie działa z nowszymi wersjami programu (a jak działa to może koślawo), jak wklepiesz w internecie "gothic kerrax plugin", to z pewnością znajdziesz.

Modele głów kobiet oraz mężczyzn są osobno, ciała są głównie dwa (dla kobiet i mężczyzn), nie pamiętam w jakim formacie jest model kuszy czy łuku, ale w przypadku strzał na pewno będzie to format mms. Wszystkie tekstury znajdziesz w "Textures.vdf" lub "Textures_addon.vdf", jak wypakujesz sobie wszystkie pliki programem G2MDK, to będziesz to miał.

Systempack jest przydatny/raczej potrzebny tylko wtedy, gdy chcesz odpalać grę, inaczej średnio działa lub w ogóle (gra).

5iy60r

5iy60r

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
OK, mam pancerze i broń. Męczy mnie jeszcze kwestia plików głowy i tułowia. Wszystkie mają rozszerzenie .tga, głów jest ponad 150, ciał 12. Chciałbym po prostu uzyskać taki efekt, żeby głowa i tułów były gotowymi modelami, które można razem złączyć i przenieść na nie model zbroi (bo z tego co niby zrozumiałem, to odpowiednie jest rozszerzenie .asc). Do tego potrzebny jest jakiś konwerter czy może ten plugin kerrax załatwi sprawę? Jak to z tym jest?

Patrix9999

Patrix9999

Użytkownicy
posty127
Propsy38
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Aby zdekompilować format MDM (binarna reprezentacja ASC), musisz skorzystać z Gothic Sourcera (najlepiej w V.3.14).
Potem wybierasz tak: Tools->Decompiler Models->MDS or MSB.
Zależnie od platformy jaką wybierzesz (g1 czy g2) program poprosi ciebie o wskazanie ścieżki do pliku HUMANS.MDS/HUMANS.MSB.

5iy60r

5iy60r

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zdekompilowałem i niby coś tam się porobiło .asc, ale wciąż nie wiem co dalej i gdzie to znaleźć. Pliki wciąż jak pozostawały .tga w swojej dawnej lokalizacji, tak pozostają. Od cholery komunikatów typu
i na koniec:

Co muszę jeszcze zrobić, aby w końcu uzyskać dostęp do gotowych modeli 3D głów oraz ciał i móc w końcu wrzucić to do programu?

//EDIT: nieważne, znalazłem. Na modele męskich głów (.asc) można nakładać dowolne tekstury (.tga) czy to będzie jakiś problem?

Post połączony: 2019-12-31, 18:38

Patrix9999

Patrix9999

Użytkownicy
posty127
Propsy38
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Oczywiście że nie będzie problemu ;).

5iy60r

5iy60r

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Okej, dzięki za pomoc. Napiszę, jeżeli będę miał jeszcze jakiś problem.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry