Blisko 1,5 roku od ostatniego posta w dziale oryginalnego Returning. Trochę szkoda, bo mod jakby "umarł śmiercią naturalną". A ja będąc przywiązanym do "starego Gothic'a" jakoś 2.0 tego oryginalnego klimatu, dla mnie nie uchwyciło. ReBalance 2.1 na oryginalnym "Returnie" Trazege z 2007/2008 tak. Tak w sumie to dzięki wszystkim, którzy się przyczynili dla stworzenia tak wspaniałej gry swoją drogą. Kudos dla wszystkich tutaj: Bractwo Spolszczenia & DreamVader, Regynild, Ventrue, Webcio, Baggio, tyson90, Luk, Taliasan, Robertboanerges, woyooo, fifka, Dave, davidstar, Rhaton, alek nekro, maciejh, majaczek, Letho, Ward, Stonnos111, Tituf, Dimmel, Tizgar, Thompson, Kartograf, W4ldi, Roxy, i Avallach. "T&G" MOD TEAM, Dimmel i D'AS-TEA. I innych, których mogłem pominąć. Takie przemyślenie po latach, po tym co się działo na forum. Ludzie tutaj grając w jedną grę, gdzie inni spędzili czas, czasem może i lata swojego czasu, żeby stworzyć coś dobrego, fajnego i tak dalej zostali obrzuceni forumowym gównem lub hejtem, jak kto woli. I to jest dla mnie taki ból. Bo to powinno być coś co łączy ludzi, a nie dzieli. A to, że na przykład ta gra ma tyle wersji to powinno być super sprawą i zamiast dywagacji i bezsensownych oraz zbędnych dyskusji gdyż "Są gusta i guściki." i „O gustach się nie dyskutuje”. Przykładowe pytanie: "Która wersja jest najlepsza?"... jest takie...Lepszym pytaniem byłoby: "A czego chcesz od gry?" wtedy osoby na forum mogą takiemu delikwentowi pomóc dobrać coś odpowiedniego dla niej. Dlatego jeżeli nikt tego nie zrobił, jak ktoś się napracował, nie ważne nad czym i został za to "hejt" to ja przepraszam. Za wszystkich. Na przykład 1.3.2 dla mnie genialne było. A Thompson dostał za to sporo hejtu. I gram w gry...długo...a do dziś szczerze od względem ogółu nie jestem pewnie czy, któraś gra przebije jej miejsce, mimo iż nie uważam ją za idealną. Najlepszym rozwiązaniem dla "community" byłoby po prostu, gdyby była jakaś łatwa możliwość modyfikacji/zmiany skryptów? Wartości/statystyk? Czy innych rzeczy w grze na własne potrzeby, ale i tutaj (w tym przypadku) są dwie opcje: Ponieważ przynajmniej w moim Returningu nie przypominam sobie, abym posiadał: "Pliki D" lub jak ktoś woli ".d". W Nocy Kruka to był banał jak dla dzieci z podstawówki. Nawet taki nierozgarnięty gość jak ja był w stanie to zrobić. Co to za problem wziąć GothicSourcer, "Modification Development Kit" lub jak ktoś woli g2mdk-2.6 czy "GOTHIC MOD Development Kit" tam można było wejść w "Scripts" Plik D np. danego moba zmienić liczby np. 100 --> 200. Zapisz i git. Returning z tego co zrozumiałem te pliki są "skompilowane" w innych plikach (o kurwa.avi) na przykład: ".dat"? (lub ".bin" też? nwm?) a dekompilacja ".dat" na ".d" to jest chyba za trudne dla mnie. Albo jestem upośledzony, albo nie wiem gdzie szukać. Lub może pliki ".MOD" / ".VDF"? Mniejsza. Z tego co zrozumiałem, kompilacja jest po to, żeby np. Returning nie ważył 70 GB tylko 10 GB? Ale przez to niby czynność co powinna być prosta jak zmiana cyferek, dla mnie czyli "guy with a low processor" to jest...dramat. Po tym jak tego spróbowałem, oczywiście nie udało mi się. Jeszcze większy szacunek dla osób, które się tym zajmowały i tu moje pytanie. Czy oni posiadali do Returning tak to chyba rozumiem "zdekompilowaną" i czytelną wersję plików Returninga jak na przykład w "gothic_mod_developmentkit", który jest do G2NK lub oni są na jakimś poziomie, który jest dla mnie totalną magią nie do ogarnięcia? Bo dla mnie wystarczyło by jak pozmieniać np. cyfry w statystykach postaci/potworów. Może zmiana jakiegoś wymogu statystyki do przedmiotu. Niby brzmi prosto i w G2NK coś takiego już zrobiłem i łatwe, ale tutaj...to inna para kaloszy. Jakby ktoś coś wiedział na ten temat, albo tu napisać, albo na priv. PS: Jak nie będzie z tydzień, max. 2 i jak nie zapomnę, "bo wszyscy uznają, że stary 2.1 umarł" to usunę lub wcześniej gdy ktoś tak napiszę. P.S "2": A tak swoją drogą "na temat balansu gry" ludzie...jakby oryginalne Gothic'i nie miały balansu bardziej rozpierdolonego niż Returning XD. No może to kontrowersyjna opinia, ale taka prawda. G1 i base G2 dziecinnie proste. Umiejętności "jak za darmo". I tak dalej. Nawet NK lipa bo Szpon sam w sobie niszczy balans całej gry. Balans z Gothic nie miał nigdy moim zdanie za dużo wspólnego i wiecie co? To już moim zdaniem ten 1.3.2 Thompson'a wypada lepiej niż oryginalne Gothic'cki...