Gram 15 min bo w mieście mam 10 fps i szukam pomocy na forach
Post połączony: 2016-08-18, 20:47
i nie mam wyboru karty w menu niestety
ja też nie mam, w grach to normalne.
U mnie to działa tak: w oprogramowaniu producenta od karty ,,dodatkowej" możesz ustawić na sztywno przy jakich programach ma się włączać i że ma działać tak cały czas (u mnie to panel sterowania nvidia. Domyślnie returna chciało odpalać na zintegrowanej, zanim nie poprawiłem tej haniebnej pomyłki sprzętu;) Ustawiać tryb auto na grach ani programach graficznych nie polecam, bo zauważyłem u mnie że czasami w trakcie rozgrywki karty się przełączały podczas niektórych zadań. Trochę mi to psuło ergonomię, nieważne czy to była gra czy program wymagający trochę więcej karcianych cudów w stresie, a podczas chwilowych bezczynności wystarczało tyle co nic. Wtedy po powrocie do pracy lagi straszne zanim zintegrowana ogarnie, że nie daje sobie rady i prosi o zmianę koleżankę ze szkoły gtx).
Np ja returna odpalam na moim gtx-sie, i mimo że gra ,,podpisuje mi" że grafika jest na intelu (który notabene prędzej by się zesrał niż returna by udźwignął) to gra chodzi naprawdę płynnie (oprócz lokacji xardasa, no ale to ja mam jakoś dziwnie chyba - niby wyłączone trawy podczas instalacji i tak dalej, ale mimo to busz wszędzie)
Jak chcesz na bank sprawdzić że działa ci program na karcie lepszej - w oprogramowaniu producenta od kart jest możliwość podejrzenia pracy kart graficznych (temperatury, taktowania). Normalnie lapek zawsze chodzi na zintegrowanej, a dodatkowa ma 0 mhz (dzisiejsze systemy oszczędzania energii), ale jak na sztywno jest ustawiona karta lepsza, i odpalisz returna a po 5 min wyłączysz, to jak sprawdzisz historię wydajności kart to zobaczysz że karta lepsza była eksploatowana mniej lub bardziej, a nawet automatycznie ,,podkręcana" ponad stan, jeśli twoja karta ma taką opcję.
Jak producent nie daje możliwości podejrzenia pracy kart, no to trzeba ściągnąć program który to dla nas zrobi.
Jeśli jest jak mówię - to ok. Jak program wykaże że jednak faktycznie nie włącza ci karty lepszej - no to warto się upewnić czy ma się wszystkie aktualizacje kart w porządku (głównie w nvidia experience, bo tam nam podają sterownik ,,przełączania się" między kartami)
Ważne - aby nie grać na oszczędzaniu energii, inaczej nawet dobra karta będzie mulić tak że uznasz że śmigasz na zintegrowanej.
Swoją drogą - zauważyłem też 1 rzecz: jak powyłączam opery i inne ramożerne bzdety, to na 8 bg ram nie ma błędów wyrzutu do pulpitu, nawet po paru h grania (6+, czasami z przestojami w grze. tzn gra chodziła, ale mnie nie było za konsoletą;) ). Jednak jeżeli cusik chodzi, nieważne czy przeglądarka, czy w tle jakiś program, nawet głupie pc schematic, to co parę h błędy jednak są.
Gdzieś się spotkałem z postem że po tym błędzie ginie kursor i nie da się z task listy błędu wyrzucić, i w zasadzie trzeba kompa resetować - otóż nie:) normalnie z klawiatury alt+ctrl+del otwieramy okno menedżera, alt+tab ,,uaktywniamy go" aby było na wierzchu, następnie tab dopóki nie podświetli nam obwódką nagłówków (wtedy strzałkami wybieramy ,,szczegóły), a następnie tab jeszcze raz, wtedy na niebiesko ,,złapie" nam jakiś proces. strzałkami tylko sterujemy do gothica, i najnormalniej w świecie killujemy dziada przyciskiem del