Pytania i problemy techniczne 1070623 3676

O temacie

Autor matekacp

Zaczęty 27.12.2015 roku

Wyświetleń 1070623

Odpowiedzi 3676

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No to ja też mam mały problem z optymalizacją. Ogólnie gra się bardzo przyjemnie, ale zaczyna mnie to troszeczke irytować.
Mam dosyć dobrego kompa (już mniejsza o podzespoły, powiem tyle - Wiedźmin 3 chodzi mi na ultra z każdym włączonym bajerem, łącznie z HairWorks) i jak wczytuje grę to jest dobrze, gra ma 60 czasami nawet więcej fpsów. Jednak to się po jakimś czasie zmienia, zazwyczaj po jakichś 15-20 minutach. FPS'y drastycznie spadają z 60 do jakichś 30. Nie byłoby to problemem, gdyby nie szły razem z tym spadkiem w parze denerwujące cofki i lagi które uniemożliwiają mi walkę, bo jest lag i się nie chce załadować atak bądź gra nie odczytuje moich ruchów na klawiaturze.

Próbuje już tu coś kombinować, zmieniam te ustawienia co chwile, gram już prawie że na najmniejszych detalach z widocznością na 140%.
Da się to jakoś ustabilizować, żeby to jednak nie spadało w taki sposób? Jestem po 3 godzinach gry i jak to ma tak dalej wyglądać to ja chyba podziękuję :v

Gram na tej najnowszej wersji 0061.2 czy jakoś tak.

UberHype

UberHype

Użytkownicy
posty60
Propsy6
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Witam, postanowiłem po raz kolejny przystąpić do próby ukończenia Returninga, ale mam pewien problem a mianowicie:
Mam ustawioną rozdzielczość w grze na 1280x1024x32, lecz zarówno gra jak i interfejs wyglądają jakby działały na 640x480x16.
Co zrobić?
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby jakaś dobra duszyczka pomogła Mi z tym

Dezerow

Dezerow

Użytkownicy
posty42
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Znajdź interface size w opcjach i zmniejsz.
Powinno być na default.

Settings > Settings SP > na samym dole Interface Size

UberHype

UberHype

Użytkownicy
posty60
Propsy6
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nic takiego w menu nie mam, dodam, że Wersja na której gram to 0061.2

Dezerow

Dezerow

Użytkownicy
posty42
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jeśli nadal tego nie naprawiłeś, zrób kopie folderu z zapisami, następnie reinstall gothica i wgraj najnowszą wersję returna, na której jest lepsza optymalizacja (przynajmniej zauważyłem to u siebie - więcej fps i mniej crashy)
Tam będziesz mieć opcję której teraz nie posiadasz. Według mnie to najlepszy wybór.
Jeszcze możesz sprawdzić plik ini w folderze system i upewnić się czy masz taką samą rozdzielczość jak wybrałeś w menu. Tak to wygląda mniej więcej u mnie.

zVidDevice=0
zVidResFullscreenX=1280
zVidResFullscreenY=1024
zVidResFullscreenBPP=32
zStartupWindowed=0
zTexMaxSize=16384

Apprentice

Apprentice

Użytkownicy
posty383
Propsy43
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dobra, poddaje się - gra crashuje co 20-30 min. z błędem "out of memory". 4 GB ramu, Windows XP 32 bit.

Zainstalowałem 4gb patch i mem fixa, pomogło tyle, że czasami crashuje co pół godziny a nie 20 minut. Fpsy stałe, 40-60 poza miastem, 30-50 w mieście.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Wiesz, że system XP nie obsługuje więcej niż 2gb ramu? :O Po co Ci komputer z takim systemem? :O

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

xardas33

xardas33

Użytkownicy
Łowca Smoków
posty423
Propsy81
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Łowca Smoków
Wiesz, że system XP nie obsługuje więcej niż 2gb ramu? :O Po co Ci komputer z takim systemem? :O
WinXP obsługje 4gb pamięci, tyle, że na to składa się pamięć RAM + karty graficznej, więc przykładowo mając kartę 512 mb nasz PC obsłuży ok. 3-3,5 gb ramu nawet jeżeli mamy go więcej.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
+utrzymanie systemu operacyjnego + utrzymanie wszystkich innych aplikacji itd. To Ci zostawia może 2gb ramu. Przede wszystkim zorganizuj sobie lepszy SO, a do Returninga jest zalecane 8 gb.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Apprentice

Apprentice

Użytkownicy
posty383
Propsy43
Profesjabrak
  • Użytkownicy
+utrzymanie systemu operacyjnego + utrzymanie wszystkich innych aplikacji itd. To Ci zostawia może 2gb ramu.

Na to idzie bodajże 130 MB. Ponadto to nie kwestia SO, tylko tego, że system jest 32 bitowy, od tego zależy użycie ramu.

Mam o wiele lepszego laptopa z 10, ale tylko na kompie gram, stad też moje pytanie czy coś można z tym robić.

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ponawiam pytanko odnośnie cofek :x

Na początku po wczytaniu gry mam 60fpsów. Jednak to się po jakimś czasie zmienia, zazwyczaj po jakichś 15-20 minutach. FPS'y drastycznie spadają z 60 do jakichś 30(ale zwykle jednak stoją na około 40-50). Nie byłoby to problemem, gdyby nie szły razem z tym spadkiem w parze denerwujące cofki Beziego (biegne nim do przodu a ten mi wypala nagle 500 metrów w tył) i lagi które uniemożliwiają mi walkę, bo jest lag i się nie chce załadować atak bądź gra nie odczytuje moich ruchów na klawiaturze.

Ogólnie doszedłem do wniosku, że to nie jest wina żadnych tekstur ani włączonych/wyłączonych opcji. Testowałem grę na wszystkich opcjach włączonych i max detalach oraz na wszystkich opcjach wyłączonych i na minimalnych detalach i było tak samo. Dosłownie, tak samo. Nic się nie zmieniło, czy na max czy na min. detalach gra działa dobrze na początku a po 15 minutach zaczynają się te denerwujące cofki Beziego i lagi.
Wgrałem nawet oryginalne tekstury i dalej jest tak samo.

tldr

tldr

Użytkownicy
posty715
Propsy117
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przeinstaluj gre

xardas33

xardas33

Użytkownicy
Łowca Smoków
posty423
Propsy81
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Łowca Smoków
+utrzymanie systemu operacyjnego + utrzymanie wszystkich innych aplikacji itd. To Ci zostawia może 2gb ramu. Przede wszystkim zorganizuj sobie lepszy SO, a do Returninga jest zalecane 8 gb.
Ale powiedziałeś ile XP obsługuje ramu, a nie jakie jest zużycie i ile zostaje wolnego.
Niestety ale systemy 32-bit są za słabe nieco do aktualnych gier przez obsługę dość małej ilości pamięci.

TheMrFalwack

TheMrFalwack

Użytkownicy
posty246
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przeinstaluj gre

Reinstalowałem już i nie pomogło.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Jakim prawem grasz w wiedźmina 3 który obsługuje DX11 a XP go nie obsługuję? Ja mam Win7 Wiedźmin 3 szedł mi w 60FPS na średnich w Returningu 2.0 w ogóle crashy nie mam, spadek FPS co prawda jest po 3 godzinach gry, no ale trudno.  Tak to mam 57-60 FPS.

kubek1227

kubek1227

Użytkownicy
posty20
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Po zaznaczeniu opcji "world menu", nie mogę włączyć poprawnie returninga, wywala odrazu po włączeniu z jakimś błędem, czy da się to jakoś wyłączyć w którymś z notatników? Proszę o pomoc!
Screen z błędu: https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/14961484_1135781906507924_808306233_n.png?oh=f07309c1ed2f127a58004af831ff1e4d&oe=581DF2E7
Gdy odpalam na adminie to wszystko działa ale brak moich save'ów, również tam opcja jest zaznaczona na no więc to nic nie daje, bo wszystko się resetuje

Dobra nevermind jednak to naprawiłem, tylko teraz gra jest w oknie XD

Hosni

Hosni

Użytkownicy
posty149
Propsy51
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
Mineło już troche czasu od wyjścia tego moda i mam w sumie pytanie co do stabilności.
Klasyczny Return mi wywalał bardzo często tak poprostu a wszystkie komponenty były prawidłowo zainstalowane, inne mody nie wywalały praktycznie w ogóle.
Jak to jest z returnem 2.0, czy crashe to nadal coś bez czego ten mod nie byłby sobą?

Użyczyłem głosu w modyfikacjach:
- Wyspa [G1]
- Laer Gjoll [G2]
- Mag [G2]

tldr

tldr

Użytkownicy
posty715
Propsy117
Profesjabrak
  • Użytkownicy
jest stabilny.

Hosni

Hosni

Użytkownicy
posty149
Propsy51
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
Aż dziwne biorąc pod uwagę ile dodali pierdół,światów i innych cudów wianków.
No nic kiedyś tam spróbuje zagrać.
Dzięki.

Użyczyłem głosu w modyfikacjach:
- Wyspa [G1]
- Laer Gjoll [G2]
- Mag [G2]

tldr

tldr

Użytkownicy
posty715
Propsy117
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na poczatku premiery to bylo jedno wielkie gowno. Dopiero dzis mozna uznac, ze jest grywalny, ale potrafia sie zdarzyc takie bugi, ze tylko konsola by chicken. Jest tego coraz mniej, takze jest to z pewnoscia moja ulubiona modyfikacja.

0 użytkowników
Do góry