obce cywilizacje w galaktyce drogi mlecznej 169477 516

O temacie

Autor Kazzmir

Zaczęty 22.10.2015 roku

Wyświetleń 169477

Odpowiedzi 516

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Jedno i drugie.
no dobra a co z tym że biblia jest kompilacją starszych od niej samej tekstów?

Była pisana w j. hebrajskim, potem greckim, później łacińskim. Nie wiedziałeś?

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
@Zireael - nie wczytałem waszych wypocin, bo szkoda mi na to czasu, ale z tego co piszesz to ziemia wszechświat ma 6,000 lat??

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Wszechświat nie, nigdzie tak nie napisałem.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Problem w rozumieniu starego testamentu jest taki, ze dla kilku religii jest to święta księga. Mimo tego dalej jest nieocenionym materiałem historycznym. I wiele z zawartych w niej zdarzeń, z całą pewnością miało miejsce. Nie znaczy to jednak, że były one inspirowane przez "Boga" ani, ze zdarzyły się dokładnie tak jak zostało to zapisane. To, ze społeczeństwo przed 3 tysiącami lat rozumiało je jako "boskie" ingerencje jest najzwyczajniejszym w świecie przejawem ludzkiej potrzeby rozumienia otaczającego świata. Wzmianki o potopie znajdujemy w "Poemacie o Gilgameszu", który jest zbiorem tekstów starszych niż biblia.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
cały układ słoneczny, czy tylko ziemia ma 6000 lat?

inne pytanie, w tym poście zacytowałem najnowsze wyniki badań
http://themodders.org/index.php?topic=25246.msg1277012#msg1277012

a ty w swoim, zamiast uznać to za fakt dalej swoje
http://themodders.org/index.php?topic=25246.msg1277033#msg1277033

jakich dowodów potrzebujesz na to że mamy jeden kontynent więcej?

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
@Zireael

@Zireael
Chcesz pogodzić religię i naukę obczaj Jordana B. Petersona.
https://www.youtube.com/watch?v=P5_-pfqFGJI

Ziemia i droga mleczna ma 6000 lat?

Wzorowanie się potopami i biblią na temat początku i geologicznych wydarzeń na ziemi jest ogromny błędem. Ci ludzie, którzy spisali biblię stary jak i nowy testament nie byli w żadnym stopniu naukowcami. O narodzeniu nauki można mówić dopiero od XVII wieku z wdrążeniem metody naukowej. Nie neguję jednak że religia ma swe prawdy tak samo nauka ma swe prawdy. To są po prostu prawdy innego rodzaju.

Prawda naukowa =/= prawda religijna.

Nauka może ci powiedzieć czym świat jest. Prawdy religijne mogą ci powiedzieć co zrobić, uczynić, jak powinieneś się obchodzić ze swoim życiem.

Wiele filarów chrześcijaństwa uważa się za oczywiste jak np. nie zabijaj nie kradnij - nikt normalny w głowę nie myśli o tym uznaje to za prawdy absolutne potrzebne do zbudowania stabilnego społeczeństwa.

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny

Nie wiedziałem o tym, że odkryli jakiś nowy kontynent. Napisałem 7 kontynentów, a właściwie 6, bo Europa i Azja jest nazywana Eurazją. Zresztą nie oto mi chodziło, chodziło mi głównie o zwrócenie uwagi na to, że superkontynent został na skutek potopu podzielony na mniejsze kontynenty.

Nie chcę dowodów. Odkryli nowy kontynent to okej niech będzie 8. (Tylko nie słyszałem nic o tym w TV)

Co do pierwszego pytania, odpowiem tak. Z pewnością został stworzony układ słoneczny razem z ziemią, w Biblii pisze, że uczyniona została światłość (słońce) i księżyc. To mi wystarczy.

Ziemia i droga mleczna ma 6000 lat?

Wzorowanie się potopami i biblią na temat początku i geologicznych wydarzeń na ziemi jest ogromny błędem.
Nauka może ci powiedzieć czym świat jest. Prawdy religijne mogą ci powiedzieć co zrobić, uczynić, jak powinieneś się obchodzić ze swoim życiem.

Czy droga mleczna ma 6000 lat, tego nie wiem. Z logicznego punktu widzenia, wydaje mi się, że droga mleczna jest starsza od ziemi.

Po części masz rację, Biblia nie została napisana, w celu dokładnego i szczegółowego opisania przeszłości tylko w innym celu.

Zresztą panowie, nie twierdzę, że ziemia trwa dokładnie 6000 lat, tylko w przedziale 6000-7000 lat. Nie więcej.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
7000 lat.
to wszystko zmienia, jakbyśmy zaczynali od początku xD

CzlowiekGejzer

CzlowiekGejzer

Użytkownicy
Wszyscy skończymy w Choroszczy
posty274
Propsy124
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Wszyscy skończymy w Choroszczy

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny

@Kazzmir
Obejrzyj sobie ten materiał jak będziesz miał czas.
https://www.youtube.com/watch?v=0dWdsnoeWA4

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
oglądałem filmy z hovindem znanym także z odbywania wyroku za niepłacenie podatków xD
to jest taka sama pseudonauka która bazuje na osiągnięciu wyniku równego 6000 lat, jak np scjentologia albo księga mormonów.

ja to nawet rozumiem, jeżeli ktoś absolutnie wierzy, to trochę nie ma wyboru i musi potraktować dosłownie biblii. jeżeli bóg stworzył świat to równie dobrze mógł stworzyć ziemię z dnia na dzień. nie widzę w tym niczego sprzecznego.

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Dla ciebie ziemia powstała miliardy lat temu, a dla mnie, że 6000 lat. Więc zostańmy już przy tym. Miała być dyskusja o potopie a gadamy znowu o tym samym xD

Frizbick
  • Gość
Dla ciebie ziemia powstała miliardy lat temu, a dla mnie, że 6000 lat. Więc zostańmy już przy tym. Miała być dyskusja o potopie a gadamy znowu o tym samym xD
Po co ty w ogóle dyskutujesz skoro "ty wiesz lepiej" i szukasz tylko sposobu, żeby udowodnić swoją rację nie przyjmując innych argumentów?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Po co ty w ogóle dyskutujesz skoro "ty wiesz lepiej" i szukasz tylko sposobu, żeby udowodnić swoją rację nie przyjmując innych argumentów?
Bo to idiolog a nie filozof. Jakby był filozofem to by samą metodą indukcji i dedukcji w dzisiejszych czasach doszedł by do wniosku że ziemia jest starsza niż 6-7 tysięcy lat.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

no dobra, a jak w tym wszystkim odnajduje się tytuł tego tematu? są inne cywilizacje, inne ziemie?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Nie wiedziałem o tym, że odkryli jakiś nowy kontynent. Napisałem 7 kontynentów, a właściwie 6, bo Europa i Azja jest nazywana Eurazją. Zresztą nie oto mi chodziło, chodziło mi głównie o zwrócenie uwagi na to, że superkontynent został na skutek potopu podzielony na mniejsze kontynenty.
Biblijny potop jest datowany, że wystąpił 6 - 7 tysięcy lat temu. Już wtedy Afryka była oddzielona od Europy przez Morze Śródziemne, a Indie już były przyłączone do Azji (które wcześniej były przyłączone do Afryki).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tektonika_p%C5%82yt

Dlaczego uważasz, że przed potopem był jeden kontynent?

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny

Ty w ogóle nie czytasz postów w tym temacie. Nigdzie nie podejmuję dyskusji tylko odpowiadam na pytania, które zadał mi kazz i żelazko.

no dobra, a jak w tym wszystkim odnajduje się tytuł tego tematu? są inne cywilizacje, inne ziemie?

Nie będę odpowiadał Ci na te pytanie. I tak tego nie przyjmiesz, a te pytania są w celu ośmieszenia i zniszczenia mojego poglądu.

Biblijny potop jest datowany, że wystąpił 6 - 7 tysięcy lat temu. Już wtedy Afryka była oddzielona od Europy przez Morze Śródziemne, a Indie już były przyłączone do Azji (które wcześniej były przyłączone do Afryki).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tektonika_p%C5%82yt

Dlaczego uważasz, że przed potopem był jeden kontynent?

W Biblii jest tak napisane.

Proszę mi już nie zadawać pytań, nie będę na nie odpowiadał.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt

Fareus
Labirynt

obce cywilizacje w galaktyce drogi mlecznej
#377 2017-02-18, 11:15(Ostatnia zmiana: 2017-02-18, 11:29)
"W Biblii jest tak napisane"
Zrozum, że jeśli chcesz z kimś dyskutować, to musisz to czymś poprzeć, a nie "bo tak mi się wydaje".

Im dłużej czytam tę dyskusję tym bardziej wydaje, że Zireael po prostu trolluje, może i pewien nie jestem, ale wklejanie artykułów gdzie na początku można zobaczyć napis: "Historia wygląda tak jak jest zapisane w Biblii a nie jak jest to uczone w szkołach publicznych z masońskim programem nauczania.", a trochę niżej wklejone są zdjęcia po obróbce, na których widać gigantów. Dodatkowo twierdzi, że cały świat nauki chce okłamać ludzi, a dinozaury żyły 5 tysięcy lat temu i tak naprawdę to były smoki. Wierzę w ludzie, dlatego nie wierzę, że człowiek o zdrowych zmysłach wklejałby coś takiego, jeśli by nie trollował.

PS. Poczytałem chwilę komentarze pod filmem "Dr" Kenta Hovinda i zmieniam zdanie. Podtrzymuję, że człowiek o zdrowych zmysłach, nie wklejałby czegoś takie, ale jednak jest duża szansa, że to nie jest troll (choć i tak skaniam się temu, że jest).

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Nie obchodzi mnie co o mnie myślisz. Mam się tym przejmować?

Niekoniecznie musi być to gdzieś napisane, ale wiem, że w swoich myślach masz mnie za człowieka o niezdrowych zmysłach. Dla mnie ewolucjoniści są głupcami, chociaż starałem się nigdzie tego nie pisać, tylko uszanować takie poglądy.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Gdzieś tak napisałem?

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

0 użytkowników
Do góry