obce cywilizacje w galaktyce drogi mlecznej 139019 516

O temacie

Autor Kazzmir

Zaczęty 22.10.2015 roku

Wyświetleń 139019

Odpowiedzi 516

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
A niby czego?
@Mac Dun. Al-Ghazali w bagdadzie rozjebał złoty wiek nauki islamu z powodu religii i od tamtej pory nie podnieśli się. co zrobił kościół zaraz po tym gdy zyskał absolutną władzę? zaczął niszczyć religie które mu nie pasowały - 3 wiek. w europie czasy romańskie i średniowiecze to zastój. indeks ksiąg zakazanych sygnowany przez wydawnictwo w watykanie i kolejnych papieży, prowadzą do represji wobec postępowych naukowców, artystów i innych, których kościół nie rozumie (Abelard, Boccacio, Kalwin, Dante, Luter, Kartezjusz, Kopernik, Galileusz, Locke, Diderot, Kant, Dumas, Balzac, Darwin :lol2:, Kepler), Lucilio Vanini, Bruno, Miguel Servet, Jan Hus, a nawet jeden hrabia potocki, katarzy i ogólnie gnostycy, całe mnóstwo innych heretyków i wiedźm spaleni. europa zachodnia zasługuje relatywnie lepszy rozwój naukowy chyba tylko reformacji. oświecenie, jezuici mający monopol na naukę w bogatych domach, nie byli ani szanowani ani lubiani. francuscy encyklopedyści to oni mieli ich w poważaniu xD Deklaracja Praw Człowieka i Obywatela w 1789, skandal, skandal, któryś tam z piusów dostał podobno drgawek. nie powiem za co została uznana szczepionka na ospę. 1827 odkrycie komórek jajowych, początek gender xD 1847 chloroform, pomyślałby kto że to nic a kościół swoje.

gdyby nie te przeciwności i ci wszyscy ludzie zabici, albo za bardzo wystraszeni żeby cokolwiek w życiu zrobić w 2000 lat mielibyśmy więcej niż wspomniany przez ciebie samolot.

szybkosc swiatla i dzwieku, roznica wynosi 10 000.
:facepalm:

Czy istnieją obce cywilizacje we wszechświecie? Z obecną wiedzą na temat wszystkich dziedzin nauk i filozofii nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na te pytanie. Nikt nie wie. Reszta to spekulacja.
jedna istnieje. czemu nie miałoby ich być więcej, nie stawiam znaku zapytania na końcu. po prostu uważam że są.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Hamlet

Hamlet

Użytkownicy
posty7
Propsy5
  • Użytkownicy
Warunków do spełnienia jest mnóstwo. Nie wystarczy nawet odpowiednie środowisko, dana planeta może być dalej jałowa.
Nawet my nie wiemy skąd się wzięło życie ziemskie. A obecne teorie są niejednoznaczne. Bo dlaczego teraz życie nie powstaje z niczego tak jak kiedyś? Powinniśmy obecnie obserwować powstawanie życia z samych pierwiastków chemicznych, a nawet sami je tworzyć... W końcu kiedyś stworzyło się samo?

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
W końcu kiedyś stworzyło się samo?

Nie stworzyło się samo ale stworzyła go osoba o niepojętej potędze i mądrości.

Skoro życie i świat powstało samo z siebie, tak jak twierdzi ewolucja to niestety na pewne pytania ewolucjoniści nie potrafią odpowiedzieć.

Bo jeżeli by tak było, to wówczas zachodzą takie pytania:

1. Jaki jest sens naszego istnienia na ziemi?
2. Po co ja tu jestem?
3. Jak powstały prawa natury, prawa w przyrodzie, które rządzą na tym świecie?
4. Co było pierwsze jajko czy kura?
5. Gdzie jest żywe ogniwo pośrednie?
6. Dlaczego wartswa atmosferyczna jest tak skomplikowana? Została tak zbudowana, że promienie słoneczne są dla człowieka niegroźne.

Dodam przykłady, że zegar lub samochód nie powstałyby samo z siebie, ale potrzebny jest twórca.

Powiedzmy biorę sobie worek duży i wrzucam różne części auta i go sobie tak mieszam przez miliardy lat to chuja z tego by wyszło.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
co zrobił kościół zaraz po tym gdy zyskał absolutną władzę? zaczął niszczyć religie które mu nie pasowały - 3 wiek. w europie czasy romańskie i średniowiecze to zastój.

Jeśli już to raczej pod koniec 4 w. n.e. kiedy to Teodozjusz uczynił chrześcijaństwo religią państwową, jeszcze w 3 w. n.e. prześladowania chrześjan były dość powszechne.

w europie czasy romańskie i średniowiecze to zastój.

To prawda (choć nie do końca), ale główną przyczyną nie było raczej działanie KK. Kryzys kultury europejskiej i zastój Europy ma swój początek raczej już zaraz po upadku Rzymu, kiedy to zalew barbarzyństwa zniszczył część cywilizowanej jak na tamte czasy kultury Rzymu. Zanik sztuki, umiejętności czytanie i pisania, prymitywne wierzenia i obrzędy, brutalność najeźdzców - (choć nie należy też demonizować Germanów, bo brutalność w tamtych czasach była dość powszechna, a chociażby znani wszystkim Wandalowie nie byli gorsi od innych plemion germańskich, a zostali tak znienawidzeni z winy ich złupienia Rzymu, oszczędzając ludność, co zrobili wcześniej np. Wizygoci) i nawet pomimo tego, że znaczna cześć plemion germańskich w momencie upadku Rzymu była już w większym lub mniejszym stopniu zromanizowana, nie pomogło to za bardzo i Europa upadła już właśnie wtedy - niczym Grecy w wiekach ciemnych - i długo się z tego nie podniosła. Racja większość plemion germańskich była chrześcijańska (konkretnie wyznawali herezję ariańską odrzuconą na pierwszym soborze w Nicei), ale czy religia miała z tym coś wspólnego? Nie sądzę. Na początku średniowiecza jak i przez jeszcze długi czas, hegemonem kultury był Bliski Wschód, który przez bardzo długie wieki przewyższał kulturowo Europę, stąd mamy wielu znanych muzułumańskich uczonych – intelektualnych potomków Greków, którzy tłumaczyli wiele ich pism i rozwijali wiele dziedzin, stąd w naszym słowniku np. takie słowa jak alchemia czy algebra, które są pochodzenia arabskiego. W Europie cywilizowanymi ośrodkami kultury był tylko Konstantynopol – europejska ostoja i dziedzic spadku intelektualnego Rzymu oraz właśnie wczesnośredniowieczne klasztory, gdzie np. tłumaczono dzieła antycznych twórców na łacinę. Przecież sam Augustyn, który żył wprawdzie jeszcze w starożytności, bardzo sobie cenił sobie Platona, a Tomasz z Akwinu był zafascynowany Arystotelesem.
Oczywiście działania Kościoła w średniowieczu były różne, jedne dobre, drugie złe, można wyliczać, ale czy można stwierdzić, że Kościół był tylko zły lub tylko dobry? Przecież to Kościół zatrudniał chociażby Kopernika, jak i pomagał wielu ludzi, wymienionych przez Ciebie, to że potępiał nauki niektórych z nich po inna sprawa. Wiele uniwersytetów w Europie była fundowana przez KK, a duchowni przez długi czas stanowili elitę intelektualną.
Sama religia chrześcijańska - zresztą jak i islam - w swoich założeniach są religiami bardzo pokojowymi i jak by na to nie patrzeć, pożytecznymi: uczą szacunku do drugiego człowieka, miłosierdzia, martwienie się o dobro drugiego człowieka i nie popadania w konsumpcjonizm. Oczywiście, obie te religie uciekły w mniejszym lub większym stopniu od swej pierwotnej postaci, ale czy to oznacza, że są złe? Istnieją różne wspólnoty, każdy ma prawo wybrać do której z nich przynależy.
Niestety, każda religia, która zyskała jakiś status i liczbę zwolenników, prędzej czy później stawała się narzędziem politycznym do manipulowania i kierowania ludem. Najlepszym przykładem może być chociażby dzisiejsza wojna na Bliskim Wschodzie, przez którą to miesza się islam z błotem, pytanie tylko czy powstanie ISIS, jest tylko skutkiem działania radykalnego islamu, czy tylko jednym z narzędzi do walki z Zachodem, który przez lata wyzyskiwał kraje trzeciego świata, a teraz zbiera swoje żniwo? Ale nawet gdyby jakaś religia chrześcijańska, muzułmańska czy jakakolwiek inna „zła i zepsuta” religia by nie istniała, to na Ziemi zapanowałby spokój i wieczna harmonia? Nie, prędzej czy później przyszłaby na ich miejsce przyszła by inna, a nawet jeśli nie byłaby to religia (choć jest to wpisane w ludzką naturę), to inna doktryna, jak chociażby komunizm, tam nie było religii i jak to się zmieniło? Czy komunizm był lepszy od jakiejkolwiek innej religii? A może faszyzm?

Konkludując. Kościół Katolicki miał różne epizody w swojej historii, złe czy dobre, lepsze czy gorsze, można go obwiniać o wiele rzeczy, jak i dziękować za wiele, ale na pewno nie można zwalać wszystkich win dzisiejszego świata na religię, bo po pierwsze; religia jest wpisana w ludzką naturę, a po drugie; było, są i będą rzeczy gorsze od niej, a ona sama przynosi też ze sobą czasami wiele dobrego.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
czy istnienie życia, zwierząt, roślin, bakterii, chomików, węży, skorpionów, komarów i ludzi musi mieć jakiś sens? czy gdyby dzisiaj wybuchł wulkan z parku Yellowstone, albo spadł na ziemię duży meteoryt niszcząc 99% życia na ziemi to miałoby to jakiś sens? żyjemy, doszukiwanie się w tym drugiego dna, jakiegoś mrugającego do nas okiem przesłania naprawdę nie ma sensu.

2. Po co ja tu jestem?
też nie rozumiem, kto dokładnie? mogłoby cię nie być gdyby twoi rodzice nie poszli do łóżka właśnie w tej chwili, mógłby być ktoś zupełnie inny. to tak jakby chcieć szukać powodu w tym że byli hitler, stalin, polpot, napoleon. że był sprawca który sprawił że pojawił się ktoś taki i spowodował śmierć milionów ludzi. po co mieliby być? żeby przekazać coś ludzkości? ułatwić jej życie?  czy z istnienia tych ludzi wynika jakaś nauka? czy ludzkość wprowadziła poprawki?

pewne fakty przewidziane, dowiedzione, obliczone zostały nazwane prawami natury, ale czy one faktyczne nimi są? nauka je skatalogowała, żeby zrozumieć jak funkcjonuje wszechświat, przypisywanie im nadnaturalnego pochodzenia... może nawet ma jakiś sens, ale z drugiej strony to trochę jak pierwszy strzał bilą. albo wszystkie wpadną do łuz albo żadna, albo połowa i tak dalej. skłaniałbym się ku temu że jest wiele wszechświatów w których te okoliczności poszły w różnych kierunkach. nasze tylko wydają się przyjazne.

no weź xD  nawet mi się nie chce na to odpowiadać

tego to chyba na biologii w szkole podstawowej uczą. możesz nie wierzyć że tak jest, no ale to raczej prawda. szukanie ogniwa np pomiędzy istotami człekokształtnymi a człowiekiem to naprawdę trudno oczekiwać że będą żyły do teraz. było ich kilka i wszystkie wymarły. ludzie - homosapiens też wymrą, za 100-200 tysięcy lat zostaniemy wyparci przez kolejną ewolucyjną odsłonę z gałęzi drzewa życia na którym żyjemy. pogódź się z tym, nie ma w tym wielkiego sensu.

6. Dlaczego wartswa atmosferyczna jest tak skomplikowana? Została tak zbudowana, że promienie słoneczne są dla człowieka niegroźne.
naprawdę nie rozumiem, skład atmosfery zmieniał się wielokrotnie na przestrzeni istnienia naszej planety. teraz jest taki, za milion lat będzie pewnie inny. na dodatek jest bardzo wrażliwa na różne bodźce co nie jest za bardzo dowodem na to że ktoś nam to celowo tak poukładał. czemu może na nas spaść kawał kamienia przez atmosferę i doprowadzić do masowego wymierania gatunków? gdyby nie pole magnetyczne atmosfera słabo by nas chroniła przed słońcem...

na te o zegarku, samochodzie, worku to tylko tyle.
http://nt.interia.pl/raporty/raport-zagadki-przyrody/strona-glowna/news-odkryto-najstarszego-przodka-czlowieka,nId,2345522

ja naprawdę nie mam nic do stwórcy. do czasu aż przyjdzie kreacjonista i powie że bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo. stwórca w moim rozumieniu, stworzył pewne warunki patrz prawa natury, puścił bilę i czekał kilkanaście miliardów lat żeby zobaczyć co z tego wyszło. do tego się skłaniam. ale bóg który wyciąga z adama żebro żeby stworzyć ewę to dla mnie za dużo.

Konkludując. Kościół Katolicki miał różne epizody w swojej historii, złe czy dobre, lepsze czy gorsze, można go obwiniać o wiele rzeczy, jak i dziękować za wiele, ale na pewno nie można zwalać wszystkich win dzisiejszego świata na religię, bo po pierwsze; religia jest wpisana w ludzką naturę, a po drugie; było, są i będą rzeczy gorsze od niej, a ona sama przynosi też ze sobą czasami wiele dobrego.

ja się cieszę że KK nie był tak zdecydowany jak to co stało się w 11 wieku z bagadzie i ludzie nie byli tak posłuszni jak muzułmanie. wiele dobrego i wiele złego w kontekście nauki, poznawania, odkrywania i chodziło mi tylko o udowodnienie że marudzenie mac duna o 2000 lat że to zmarnowany czas, faktem jest że religia spowolniła postęp naukowy i tylko tyle chciałem dowieść. moglibyśmy być o wiele dalej gdyby nie wiele złego ze strony KK w europie.

nie religia ale wiara. szukanie powodów, celów, sensów.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
ja się cieszę że KK nie był tak zdecydowany jak to co stało się w 11 wieku z bagadzie i ludzie nie byli tak posłuszni jak muzułmanie. wiele dobrego i wiele złego w kontekście nauki, poznawania, odkrywania i chodziło mi tylko o udowodnienie że marudzenie mac duna o 2000 lat że to zmarnowany czas, faktem jest że religia spowolniła postęp naukowy i tylko tyle chciałem dowieść. moglibyśmy być o wiele dalej gdyby nie wiele złego ze strony KK w europie.

No wiesz, ale właśnie po to wypisałem, że klasztory spisywały pisma starożytnych, czy że Kościół fundował uniwersytety, aby pokazać kontrę w stosunku tego co napisałeś. Nie przeczę - być może masz rację - gdyby nie religia, to posunęlibyśmy się dalej w postępie, ale równie dobrze można powiedzieć, że gdyby nie religia to nastąpiłby jeszcze większy regres niż miał miejsce, a brak pieniędzy na naukę by tego nie poprawił, w wyniku czego bylibyśmy dużo mniej rozwinięci niż teraz. Mogę wysunąć tezę, że gdyby nie Kościół to ktoś taki jak Kopernik, człowiek, który działał i był w Kościele, który całą swoją karierę naukową zawdzięczał Kościołowi, to by w ogóle nie zaistniał, a astronomia stałaby w miejscu jeszcze przez wiele lat, a co za tym idzie Galileusz by nie potwierdził tej teorii (swoją drogą w jego edukacji Kościół również miał udział), a w wyniku tego ktośtam nie odkryłby czegośtam, bo nie trzymałoby się to kupy gdyby Ziemia była w środku... etc. Takie gdybania nie mają kompletnie żadnego sensu.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
to wszysto tak bo akurat KK był. nic więcej z tego nie wynika. wiesz o co jeszcze chodzi? o sam fakt tego że samo bycie zwolennikiem czegoś np KK, albo partii politycznych, nie powinno powodować bezkrytycznego spojrzenia na jego/ich działania. tymczasem wielu ludzi ma klapki na oczach i gdy słyszy o złym wpływie kościoła (nie wiary) na państwo dostaje piany że jak to. kościół na zły wpływ na państwo. czy pis jest złą partą? no tak. pewnie ze 20% tego co chce zrobić jest OK, z trudem ale zgadzam się z nimi, ale 80% to zło w czystej postaci xD fan powie że kurwa wszystko mu się podoba, nawet największa głupota i największy absurd. dlatego KK miał dobre i złe dni i tyle.

religia, wiara, kościół dla mnie to kompletnie trzy różne rzeczy. dwie z nich są OK.

rozwinąłem w międzyczasie xD

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Możesz rozwinąć?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
w europie czasy romańskie i średniowiecze to zastój.

Postęp technologiczny nie gwarantuje ci przetrwania gatunku ludzkiego można by powiedzieć wręcz przeciwnie: bomby wodorowe*, polucje źródeł wody i powietrza, dziura ozonowa.

*jakby do wojny atomowej doszło pomiędzy ZSRR i USA, Polskę i jej całą populację zmietli by z powierzchni ziemi - patrz na doktrynę Busha, doktrynę Brzezińskiego, PNAC.

Masz coś tu dla zgorzkniałych jak orzechy włoskie nihilistów- Scientific truth versus religious truth

https://www.youtube.com/watch?v=xwE4nhJkEKA

@Kazzmir przysłuchaj się uważnie pierwszej minucie.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
bomby wodorowe*, polucje źródeł wody i powietrza, dziura ozonowa
no i, a granie w szachy na czas to głupota xD
żelazko masz rację, ale to że tak się dzieje to wina cynicznych polityków a nie naukowców i postępu technicznego. wyobraź sobie gdyby wszystkie te pieniądze były wydawane na rozwój technologii energetycznych, kosmicznych itp

Masz coś tu dla zgorzkniałych jak orzechy włoskie nihilistów- Scientific truth versus religious truth
https://www.youtube.com/watch?v=xwE4nhJkEKA

@Kazzmir przysłuchaj się uważnie pierwszej minucie.
dlatego
religia, wiara, kościół dla mnie to kompletnie trzy różne rzeczy. dwie z nich są OK.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
to wszysto tak bo akurat KK był. nic więcej z tego nie wynika. wiesz o co jeszcze chodzi? o sam fakt tego że samo bycie zwolennikiem czegoś np KK, albo partii politycznych, nie powinno powodować bezkrytycznego spojrzenia na jego/ich działania. tymczasem wielu ludzi ma klapki na oczach i gdy słyszy o złym wpływie kościoła (nie wiary) na państwo dostaje piany że jak to. kościół na zły wpływ na państwo. czy pis jest złą partą? no tak. pewnie ze 20% tego co chce zrobić jest OK, z trudem ale zgadzam się z nimi, ale 80% to zło w czystej postaci xD fan powie że kurwa wszystko mu się podoba, nawet największa głupota i największy absurd. dlatego KK miał dobre i złe dni i tyle.

Ale ja w się z Tobą w 100% zgadzam, nawet kiedyś pisałem post o skrajnościach i fanatyzmie (tychże skrajności) jako największym złu, ale słowo "fanatyzm" traktowałem w szerszym kontekście niż "fanatyzm religijny". Nie podchodzę do KK bezkrytycznie, sam jestem człowiekiem według nauki Kościoła (bardziej tego polskiego) niewierzącym. Sam się utożsamiam z agnostycyzmem i szukam swojej ścieżki w życiu duchowym, dlatego zgadzam się z tym, że wiara =/= religia (choć akurat Kościół to jedna z religii), dziś chociażby taka wspólnota jak Kościół rości sobie monopol na "Boga", bo ten kto nie należy to wspólnoty musi być (tfu) ateistą, nie może mieć własnej wiary i Boga, nie wspominając o moralności, która dotyczy tylko ludzi wybranych.
Swoją drogą uważam, że Kościół nie powinien mieć żadnych ulg podatkowych, być sponsorowanym z pieniędzy państwa (chyba, że np. na odnowę zabytkowego kościoła), czy że w końcu nie powinien się mieszać w sprawy państwa. Ale słowem kluczowym, jest tu słowo nie powinien, bo uznaję, że jest to instytucja jak każda inna i pomimo tego, że uważam, że nie powinien się mieszać w sprawy państwa (nie licząc może jakiś spraw dla  niego kluczowych), to ma do tego pełne prawo.

Ale tak właściwie, to to o czym ja pisałem dotyczyło bardziej tego, że pisałeś (i mówię tu, nie tylko o tym temacie, ale tak właściwie, w każdym temacie, gdzie jest poruszana religia mieszasz ją z błotem), że religia to największe zło, a ja twierdzę, że ma złe i dobre strony, czasami działania Kościoła mają bardzo dobry, nawet niezastąpiony wpływ, a czasami wprost przeciwnie i trudno rozstrzygać, czy jeśliby Kościół nie istniał, to czy bylibyśmy dużo dalej w rozwoju, czy byłoby jeszcze gorzej niż jest teraz.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
że religia to największe zło
bardzo uogólniając popełniłem błąd, naprawiam. kościół jako instytucja jest zła, tak jak sos słodko-kwaśny takie niewiadomo co, jednym smakuje innym nie xD

OK, to inaczej. KK nie jest idealny?

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt

Fareus
Labirynt

obce cywilizacje w galaktyce drogi mlecznej
#292 2017-02-11, 00:55(Ostatnia zmiana: 2017-02-11, 01:07)
No cóż masz prawo tak uważać, ja zaś uważam, że to czy jego wpływ był zły czy dobry trudno ocenić, ale z perspektywy czasu, myślę, że źle na tym nie wyszliśmy.

@up masz prawo myśleć co chcesz, o tym co myślę już wiesz.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
To nie religie są złe tylko ludzie, którzy wykorzystują je do złych celów. Teraz idąc drogą Kazza mogę powiedzieć, że wszyscy politycy (Korwin, Kukiz, Braun) są też źli bo niektórzy z nich są źli (PiS, PO, PSL itd)

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
czy istnienie życia, zwierząt, roślin, bakterii, chomików, węży, skorpionów, komarów i ludzi musi mieć jakiś sens? czy gdyby dzisiaj wybuchł wulkan z parku Yellowstone, albo spadł na ziemię duży meteoryt niszcząc 99% życia na ziemi to miałoby to jakiś sens? żyjemy, doszukiwanie się w tym drugiego dna, jakiegoś mrugającego do nas okiem przesłania naprawdę nie ma sensu.

2. Po co ja tu jestem?
też nie rozumiem, kto dokładnie? mogłoby cię nie być gdyby twoi rodzice nie poszli do łóżka właśnie w tej chwili, mógłby być ktoś zupełnie inny. to tak jakby chcieć szukać powodu w tym że byli hitler, stalin, polpot, napoleon. że był sprawca który sprawił że pojawił się ktoś taki i spowodował śmierć milionów ludzi. po co mieliby być? żeby przekazać coś ludzkości? ułatwić jej życie?  czy z istnienia tych ludzi wynika jakaś nauka? czy ludzkość wprowadziła poprawki?

pewne fakty przewidziane, dowiedzione, obliczone zostały nazwane prawami natury, ale czy one faktyczne nimi są? nauka je skatalogowała, żeby zrozumieć jak funkcjonuje wszechświat, przypisywanie im nadnaturalnego pochodzenia... może nawet ma jakiś sens, ale z drugiej strony to trochę jak pierwszy strzał bilą. albo wszystkie wpadną do łuz albo żadna, albo połowa i tak dalej. skłaniałbym się ku temu że jest wiele wszechświatów w których te okoliczności poszły w różnych kierunkach. nasze tylko wydają się przyjazne.

no weź xD  nawet mi się nie chce na to odpowiadać

tego to chyba na biologii w szkole podstawowej uczą. możesz nie wierzyć że tak jest, no ale to raczej prawda. szukanie ogniwa np pomiędzy istotami człekokształtnymi a człowiekiem to naprawdę trudno oczekiwać że będą żyły do teraz. było ich kilka i wszystkie wymarły. ludzie - homosapiens też wymrą, za 100-200 tysięcy lat zostaniemy wyparci przez kolejną ewolucyjną odsłonę z gałęzi drzewa życia na którym żyjemy. pogódź się z tym, nie ma w tym wielkiego sensu.

naprawdę nie rozumiem, skład atmosfery zmieniał się wielokrotnie na przestrzeni istnienia naszej planety. teraz jest taki, za milion lat będzie pewnie inny. na dodatek jest bardzo wrażliwa na różne bodźce co nie jest za bardzo dowodem na to że ktoś nam to celowo tak poukładał. czemu może na nas spaść kawał kamienia przez atmosferę i doprowadzić do masowego wymierania gatunków? gdyby nie pole magnetyczne atmosfera słabo by nas chroniła przed słońcem...

na te o zegarku, samochodzie, worku to tylko tyle.
http://nt.interia.pl/raporty/raport-zagadki-przyrody/strona-glowna/news-odkryto-najstarszego-przodka-czlowieka,nId,2345522

ja naprawdę nie mam nic do stwórcy. do czasu aż przyjdzie kreacjonista i powie że bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo. stwórca w moim rozumieniu, stworzył pewne warunki patrz prawa natury, puścił bilę i czekał kilkanaście miliardów lat żeby zobaczyć co z tego wyszło. do tego się skłaniam. ale bóg który wyciąga z adama żebro żeby stworzyć ewę to dla mnie za dużo.

Kazz, bardzo dziękuję, że przytoczyłeś swoje argumenty ale były kruche więc nie przekonałeś mnie. Ja mocno będę trwał przy swoim. Nikt mnie nie przekona, że świat trwa tyle lat. Polecam tobie obejrzeć na YT film dokumentalny pt ,,Młody wiek ziemi". Tam naukowcy pokazują, że można węgiel wyprodukować w ciągu 2 lat, a nie miliony.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Na YT są też filmiki o tym, że Ziemia jest płaska...

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
@Zireael ty nie dałeś żadnego argumentu poza pytaniami mającymi bronić kreacjonistycznej wizji świata.

Widzę dużą różnicę między produkowaniem worka węgla w laboratorium a produkcją pokładów węgla na całej planecie zalegających kilka km w głąb ziemi...

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
@Kazzmir

Dowody naukowe na młody wiek Ziemi:

Poziom zasolenia oceanów i mórz, który obecnie wynosi 3,6%. Zgodnie z obliczeniami postępu zasolenia, do takiego poziomu zasolenia mogło dojść w czasie około 5 000 lat. Gdyby Ziemia miała miliardy lat poziom zasolenia oceanów i mórz byłby nieporównywalnie wyższy.

Stale słabnące pole magnetyczne Ziemi. Pole magnetyczne ziemi osłabło o 6% w ostatnich 150 latach i o 40% w ostatnich 1 000 lat. To znaczy, że Ziemia nie może być starsza niż 25.000 lat. Inaczej, biorąc pod uwagę silne pole magnetyczne Ziemi przed tym okresem, życie na Ziemi byłoby niemożliwe.

Inne wielkie planety też mają pola magnetyczne, które byłyby teraz dużo słabsze gdyby minęły miliony lub miliardy lat od utworzenia tych planet. Siła ich pól magnetycznych również wskazuje na kilka tysięcy lat egzystencji. Pole magnetyczne Neptuna i Saturna zgadza się wskazuje na ich wiek zgodny z Biblijną osią czasu: 6 000 lat.

Pierścienie Saturna powoli się od niego oddalają. Ich obecna odległość wskazuje na to, że nie mogły powstać miliardy lat temu.

Galaktyki spiralują z upływem czasu. Ich obecny poziom skręcenia wskazuje na wiek 6 000 lat. Gdyby to były miliardy albo nawet miliony lat galaktyki te byłyby obecnie zupełnie nierozpoznawalne. Tymczasem ich obrót jest jeszcze niewielki i zgadza sie z wiekiem 6 000 lat.

Odległość Ziemi od księżyca. Z każdym rokiem księżyc oddala się od ziemi o 4 centymetry. To powszechnie znany fakt. Naukowcy zastanawiają się "czy księżyc kiedyś zerwie się z uwięzi"? Ciekawe pytanie, lecz bardziej interesujące jest to: Jeżeli księżyc oddala się od Ziemi 4 cm rocznie, to gdzie był 4,6 miliardów lat temu? Jeśli się oddala, to oznacza, że kiedyś był odpowiednio bliżej. Jeżeli Ziemia ma 6 000 lat nie stanowi to problemu i wyliczenia zgadzają się. Lecz jeżeli ma tyle, ile twierdzą ewolucjoniści - jest to niemożliwe.

Galaktyki mają błękitnawą poświatę, gdyż składają się z błękitnych, młodych gwiazd. Błękitne gwiazdy nie żyją długo, zużywają bowiem mnóstwo energii. Jeśli istniałyby miliony czy miliardy lat, dawno nie byłyby już błękitne i młode. Największe błękitne gwiazdy mogą przeżyć nie więcej niż milion lat. Na pewno nie 4,6 miliardów lat.

Zwolennicy miliardowego wieku wszechświata twierdzą, że te gwiazdy musiały zatem powstać później. Tylko, że nikt nigdy jeszcze nie zaobserwował formowania się gwiazdy (pomimo licznych poszukiwań tego zjawiska). Można zaobserwować tylko śmierć gwiazd. Wynika z tego, że gwiazdy powstały raz, w określonym czasie i już nie powstają. Do tego powstały niedawno, jako iż są młode.

Astronomowie zaobserwowali, że co około 30 lat jakaś gwiazda "umiera", eksplodując do super novej. Skoro wrzechświat ma miliardy lat dlaczego istnieje mniej niż 300 super novych (martwych gwiazd)? Powinno ich być kilkaset milionów. Ich ilość zaś wskazuje na kilka tysięcy lat istnienia wszechświata.

Krzywa wzrostu populacji ludzi na Ziemi również wskazuje na znacznie krótszą naszą obecność na tej planecie. Pomimo, iż wzrost liczby ludności na Ziemi jest bardzo szybki, świat nie jest przeludniony. Propaganda o przeludnieniu nie jest uzasadniona. Zgodnie ze statystykami cała obecna populacja zmieściłaby się dwa razy w Jascksonville na Florydzie. Nie byłoby tak, gdyby człowiek istniał na Ziemi 3 miliony lat.

Co ciekawe krzywa populacji na Ziemi wskazuje tylko na 4400 lat wzrostu. Tak, jakby rozpoczynała się dokładnie w okresie biblijnego potopu, (który przetrwało 8 osób).

Pierwsze rozwinięte metody słowa pisanego pojawiły się dopiero około 5 000 lat temu. Czemu nie wiadomo nic o wcześniejszych takich zjawiskach, pomimo iż człowiek istnieje już, rzekomo, 3 miliardy lat?

Najstarsze drzewo świata datowane jest na ok. 4300 lat (sosna oścista. Rośnie ona w Ameryce Północnej w Kalifornii, w Górach Białych). Starszych drzew nie odnaleziono. Dlaczego? Może ze względu na potop, który w tym okresie zresetował roślinność kuli ziemskiej? (Potop- ok.4 000 lat temu)

Rafa koralowa ma mniej niż 4200 lat (największa rafa na Ziemi). Czemu nie ma większej i starszej, skoro Ziemia ma ponad 4 miliardy lat? Wiek rafy koralowej wskazuje na prawdziwość Bibliijnej osi czasu i Biblijnego wieku Ziemi (Zgodnie z Biblią: 6 000 lat).

Najstarsza pustynia na kuli ziemskiej - Sahara - datowana jest na 4 000 lat.
Starszych nie ma.

Ziemia zwalnia swój obrót codziennie o jedną tysięczną sekundy. Jeśli pomnożymy to razy Biblijne 6 000 lat - życie na Ziemi było w tym okresie możliwe. Jednakże jeśli pomnożymy to razy wiek sugerowany przez zwolenników wielkiego wybuchu i ewolucji - tj. 4,5 miliarda lat - cóż, życie musiało toczyć się przez pierwsze kilka miliardów lat w ... zawrotnym tempie. A dokładniej - nie miało prawa istnieć. Co więcej datuje się, że nawet 20 tysięcy lat temu obrót Ziemi byłby tak szybki, że nie mogłoby na niej istnieć życie. Co dopiero miliardy lat temu?

Następna kwestia to dinozaury, które kiedyś żyły i zginęły poprzez potop, który został wylany na ziemię. Nie ma co się dziwić, że wyginęło wiele różnych nieznanych nam gatunków, a stało się tak, bo gdyby przetrwały to stanowiłyby duże zagrożenie dla ludzi.

Tak w rzeczywistości wygląda czas na ziemi. (Możesz się z nim nie zgadzać)

A teraz pomyśl, że system słoneczny nie mógł zostać zaprojektowany przypadkowo.

Jakakolwiek znaczna zmiana w szybkości wirowania ziemi sprawiłaby że życie byłoby niemożliwe. Na przykład, jeżeli ziemia wirowałaby z szybkością jednej dziesiątej obecnej szybkości, całe życie roślinne byłoby albo spalone jak chipsy w ciągu dnia lub zamrożone w nocy.

Wahania temperatury są utrzymywane w rozsądnych granicach w związku z prawie kolistą orbitą ziemi wokół słońca.

Księżyc okrąża ziemię w odległości około 240 tysięcy mil powodując niegroźne pływy na ziemi. Jeśli księżyc znajdowałby się w odległości wynoszącą jedną piątą obecnej, kontynenty byłyby kompletnie zatapiane dwa razy dziennie.

Księżyc okrąża ziemię w odległości około 240 tysięcy mil powodując niegroźne pływy na ziemi. Jeśli księżyc znajdowałby się w odległości wynoszącą jedną piątą obecnej, kontynenty byłyby kompletnie zatapiane dwa razy dziennie.

Odchylenie osi ziemskiej wynosi 23,5 stopnia od pionu/prostopadłej do płaszczyzny jej orbity. To odchylanie się, połączone z ziemskim obrotem wokół słońca, powoduje nasze pory roku, które są absolutnie niezbędne dla wytwarzania zasobów żywnościowych.

Ziemska atmosfera (warstwa ozonowa) służy jako ochronna tarcza przed zabójczym, słonecznym, ultrafioletowym promieniowaniem, które zniszczyłoby całe życie gdyby takiej tarczy nie było.

Ziemska atmosfera służy również jako ochrona ziemi przed około 20 milionami meteorów, które wlatują w nią każdego dnia z szybkością 30 mil na sekundę. Bez tej niezwykle istotnej ochrony zagrożenie dla życia byłoby ogromne.

Pole magnetyczne ziemi zapewnia ważną ochronę przed szkodliwym kosmicznym promieniowaniem.

Ziemia jest wyjątkowa błogosławiona obfitą ilością wody, która jest kluczową życiową substancją w związku z jej niezwykłymi i niezbędnymi właściwościami fizycznymi.

Z pewnością, uczciwy i obiektywny obserwator nie ma innego wyjścia jak tylko dojść do wniosku, że system słoneczny ziemi został starannie i inteligentnie zaprojektowany przez Boga dla człowieka.

Chciałeś argumenty, więc proszę.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Czyli wynik wszystkiego wychodzi 6000 lat. OK
Gdybyś sam to napisał miałbym do tego resztki szacunku, ale raczej powklejałeś czyjeś szalone pomysły. Przy czym ja nie przeczę istnieniu siły sprawczej, ty przeczysz logice, nauce, odkryciom i zdrowemu rozsądkowi. To tak jakbyś twojemu bogu pluł w twarz.

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Czyli wynik wszystkiego wychodzi 6000 lat. OK
Gdybyś sam to napisał miałbym do tego resztki szacunku, ale raczej powklejałeś czyjeś szalone pomysły. Przy czym ja nie przeczę istnieniu siły sprawczej, ty przeczysz logice, nauce, odkryciom i zdrowemu rozsądkowi. To tak jakbyś twojemu bogu pluł w twarz.

Powklejałem bo się z tym zgadzam, to nie są szalone pomysły tylko dowody przedstawione przez naukowców, którzy nie popierają ewolucji. Ja też mogę powiedzieć, że ewolucjoniści mają szalone pomysły. Mamy na ten temat inne zdania i zostańmy przy tym, nie ma sensu dalej rozwijać dyskusji.

Skoro już mówimy o logice, to bardziej logiczne i sensowne są dowody kreacjonistów, łatwiej jest mi uwierzyć w to niż w skomplikowaną i pełną wątpliwości ewolucję, która nawet nie potrafi wytłumaczyć jaki był początek wszystkiego, jak doszło do wielkiego wybuchu i skąd się ten groszek wziął.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry