pytania/sugestie - dyskusja na temat forum 84369 296

O temacie

Autor Dark

Zaczęty 29.06.2008 roku

Wyświetleń 84369

Odpowiedzi 296

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: bROXmor link=topic=2349.msg28189#msg28189 date=Aug 16 2008, 21:50\'
Pomysł został odrzucony i zbagatelizowany. Jeśli to dla ciebie jakieś pocieszenie Kyro, dodam, że głównie przez Darka :)
Jun 30 to jeszcze nie moja kadencja. A Darka nie ma :P

Cytat: bROXmor link=topic=2349.msg28189#msg28189 date=Aug 16 2008, 21:50\'
Tutaj od razu nasuwają się czysto GS-owskie zasady.
I co z tego? Dotychczas myślałem, że termin "GS-owkie zasady" odnosi się bardziej do banowania za wspomnienie o TM. Ich regulaminu nie znam, bo tam nie bywam, i nie wiem, jakie mają tam rangi i gdzie kto ma dostęp. Nie widzę jednak żadnych przeszkód we wprowadzeniu tego (chyba, że uważasz, że "bo tak jest na GSie" to wystarczający argument). Lepszy rydz niż nic, albo bardziej: lepsze selekcjonowanie nowych, którzy jeszcze tu nic nie wnieśli, niż selekcjonowanie starych, którzy wnieśli dużo.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

bROXmor

bROXmor

Użytkownicy
Bo jest gazowana.
posty179
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Bo jest gazowana.
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=2349.msg28192#msg28192 date=Aug 16 2008, 22:07\'
Jun 30 to jeszcze nie moja kadencja.
Niemniej nie tylko Dark przeglądał ówczesne tematy, a jakoś nikt, z Kazzem na czele, nie próbował ratyfikować Traktatu o Najemnikach (btw fajna nazwa Kyro :P )...
uważasz, że "bo tak jest na GSie" to wystarczający argument
Hm, osobiście nie pochwalam tego typu zachowań, aczkolwiek znam kilku ludzi będących już dość długo na forum, którzy tak właśnie myślą. I niekoniecznie mam tu na myśli jedynie Maybe...  :)

כל עוד בלבב פנימה

נפש יהודי הומיה,

ולפאתי מזרח קדימה,

עין לציון צופיה,

עוד לא אבדה תקוותנו,

התקווה בת שנות אלפים,

להיות עם חופשי בארצנו,

ארץ ציון וירושלים.

Gimbi
  • Gość
Czytam tak ten temat już troszkę czasu i postanowiłem co nieco na ten temat się wypowiedzieć.
Uważam, że pomysły sherger'a są naprawdę bardzo dobre, chociaż zastanawia mnie jednak jak miałaby wyglądać dokładnie ta naturalna selekcja, ale jak dla mnie to także jest pomysłem dobrym. Ale jeżeli takowa by istniała, a z początku był by ograniczony dostęp do działu, to tutaj propozycja Żadnej Głupiej Iskry (nazywanego przez innych Kyro, nie wiem jeszcze czemu :P  ) dot. Rekrutów jest strzałem w dziesiątkę. Także grupa Najemników byłaby dobrym rozwiązaniem dla typowych noob'ów, a także dla osób tworzących mody, bo dzięki tej grupie user wiedziałby, do kogo może zwrócić się z prośbą o pomoc i jest w 90% pewny, że ją dostanie. Obecnie zaś jest zapewne tak, że często ktoś zajmujący się Moddingiem dostaje często i multum wiadomości dot. pomocy, mimo że nie ma czasu bądź ochoty na nie odpowiadać (to są jedynie moje przypuszczenia).
Zaciekawił mnie też regulamin przytoczony przez bROXmor'a, i to także było by dobrym 'dopełnieniem' co do rekrutów.
Moje zdanie już znacie, to, co opisałem tu, popieram, reszta jest mi obojętna lub jestem jej przeciwny.
P.S.
Czasem na różnych forach gdy jakiś nowy piszę w tematach tego typu, można spotkać się z gnojeniem tego usera, a "Bo ty jesteś nowy, nie masz tu zdania" etc. Zapewne tu takie coś nie wystąpi, ale wrazie gdyby ktoś miał taką ochotę to proszę - nie róbcie tego :P

EDIT:
Poprawione, przepraszam za ten błąd :)

Znag
  • Gość
Na forum jest 1818 użytkowników , a obecnych na nim i piszących posty tylko 100.Też należałoby z tym coś zrobić.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Bo Ty jesteś... Aaa tam :P

No, i tu kolejny argument przeciw pierwotnemu pomysłowi - taki Gimbi z pewnością by poleciał do tych "gorszych", mimo, że w przeciwieństwie do dziesiątek gohanów i innych MiltenXów, on może być wartościowym userem w przyszłości :P  Dlatego też projekt proponuję zacząć od tych, którzy się dopiero zarejestrują. A jak ktoś z już obecnych użytkowników nam nie będzie pasował, zawsze może dostać bana. Kiedyś tam.

Aha, ja nie jestem Żadna Głupia Iksra :)

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Gimbi
  • Gość
Znaq, ludzie się rejestrują, wchodzą, ściągają/czytają co trzeba i wychodzą nie mówiąc nawet "Dzień dobry".
Przyznam, że gdy czytałem początkową fazę pomysłu selekcji, to się lekko przeraziłem, bo byłyby wtedy bardzo wielkie szanse na to, że został bym ot wywalony. I cóż wtedy począć. Jednak teraz pomysły są coraz lepsze, podział na rangi, grupa najemników, etc. Ale jednak jest coś, co można by jeszcze wstawić lub zmodyfikować, ale wciąż dążymy do ideału i wygląda na to że jesteśmy na dobrej drodze, chociaż nigdy nie wiadomo co się za moment wydarzy (oczywiście nie mam na celu 'zapowiadać' co się wydarzy ).

P.S.
Iskra, dziękuję że stawiasz przede mną tak świetlaną przyszłość na tym forum :P  I przepraszam za tą literówkę :)

Znag
  • Gość
Czasami jestem na forum cały dzień i widzę , że co poniektórzy rejestrują się na forum , a potem w ogóle ich na nim nie ma.Podział na rangi pod względem ilości postów nie podoba mi się , ponieważ post postowi nierówny.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Znag link=topic=2349.msg28209#msg28209 date=Aug 16 2008, 21:32\'
Czasami jestem na forum cały dzień i widzę , że co poniektórzy rejestrują się na forum , a potem w ogóle ich na nim nie ma.Podział na rangi pod względem ilości postów nie podoba mi się , ponieważ post postowi nierówny.

Proponujesz zatem aby np. wywalać po jakiejś nieaktywności userów ? Aha i rang wg. postów już nie ma przecież (sam je wywaliłem  :)  )

Gimbi
  • Gość
Cytat: Dark link=topic=2349.msg28210#msg28210 date=Aug 17 2008, 00:26\'
Proponujesz zatem aby np. wywalać po jakiejś nieaktywności userów ?
Tak szczerze powiedziawszy myślałem dziś o tym, i wpadłem na pewien pomysł. Otóż jeśli załóżmy dany user ma 0 postów lub mniej niż x (np. 5 albo 10 ) i nie będzie go na forum przez np. tydzień, zostaje on wywalony z forum. Możecie uznać ten sposób za dość drastyczny, ale dzięki temu sposobowi można by uniknąć takiego bałaganu w bazie użytkowników.
To jest jedynie moja opinia i z chęcią poznam wasze zdanie dot. mojego pomysłu.

Rophert

Rophert

Użytkownicy
posty102
  • Użytkownicy
No tak;
Kyro (ŻGI dlatego kyro bo wcześniej miał nicka Kyroman :)  ) podał finalną wersję połączenia wcześniejszych pomysłów, która na obecną chwilę wydaję się najlepsza
Czytam tak ten temat już troszkę czasu i postanowiłem co nieco na ten temat się wypowiedzieć.
I bardzo dobrze; każdy powinien się tu wypowiedzieć, aby nie było później że ''oni'' tak ustawili :P
Dostępnoś niektórych działów po napisaniu odpowiedniej liczby postów? Nie, lepiej aby za pkt reputacji, gdyż istnieje ryzyko (to mało powiedziane) że zacznie się spam tylko po to aby mieć dostęp do owych działów.
Otóż jeśli załóżmy dany user ma 0 postów lub mniej niż x (np. 5 albo 10 ) i nie będzie go na forum przez np. tydzień, zostaje on wywalony z forum. Możecie uznać ten sposób za dość drastyczny, ale dzięki temu sposobowi można by uniknąć takiego bałaganu w bazie użytkowników.
Pomysł drastyczny :P , jednak wtedy będzie o połowę mniej użytkowników. Trzeba być wyrozumiałym i dać im te 2 dni :D  żartuję powiedzmy miesiąc. Zawsze ten ktoś może mieć problemy ze sprzętem.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

pytania/sugestie - dyskusja na temat forum
#250 2008-08-17, 10:29(Ostatnia zmiana: 2008-08-17, 10:30)
Bezi, jak ktoś ma problemy ze sprzętem zaraz po zarejersrowaniu, to zazwyczaj zdąży mało napisać. Więc bez większego problemu założy se drugie.

Ale co, jeśli ktoś pyta, rozmawia, itp. tylko na SB? Można dodać, że jeśli ma mniej niź 5 postów albo np. 10 shoutów, to zostaje wywalony.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Ja to widzę tak:

takie zatwierdzanie userów, to bezsens, wywalanie userów... sam nie wiem, rangi też nie są potrzebne, reputacja też. Ja bym tylko "przycisnął" userów żeby bardziej przestrzegali jakichś tam zasad, a moderatorów, żeby byli bardziej surowi i nie pierdolili się ze starszymi userami (bez skojarzeń). Chodzi mi o to, że jak nowy, to warny mu lecą, że hej, a jak jakiś stary wyjadacz, to mu po znajomości się puszcza.

Znag
  • Gość
Ja byłbym za wywalaniem userów , ale nie takich , którzy napiszą np.5 postów na tydzień czy miesiąc , ale takich co przez miesiące nie logują się w ogóle o pisaniu postów już nie wspominając.Zatwierdzanie userów , rangi , reputacja - te pomysły nie podobają mi się.Po prostu przydałoby się , żeby za łamanie regulaminu sypały się warny , a nie pobłażanie.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

pytania/sugestie - dyskusja na temat forum
#253 2008-08-17, 11:32(Ostatnia zmiana: 2008-08-17, 11:33)
Cały czas widzę, że dyskusja jest również o akceptowaniu userów przez innych. Ja akurat uważam, że taki Gimbi dostałby się do tych "lepszych" jak to ich nazywacie. Dlaczego? A to dlatego, że napisał choć te swoje 12 postów, to zachowywał się w porządku i jego posty były przemyślane.

Co do projektu to pomysł Shergara jest wg. mnie dobry. Pkt. reputacji itp też myślę, że dobrze by wpłynęły na forum.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: mEatrikZ link=topic=2349.msg28223#msg28223 date=Aug 17 2008, 10:29\'
Ale co, jeśli ktoś pyta, rozmawia, itp. tylko na SB?
Z założenia SB byłoby ostatnim miejscem, do którego dostęp miałby taki Rekrut. Niech ma do pytań, downloadu, tutoriali. Ale na SB musi sobie zasłużyć :D
Wczoraj na przykład gadałem sobie z Kazzem i Thorem. Przyszedł jakiś Dandam, który nie umiał znaleźć tutoriala i co chwilę pisał "jak wyciagnac tekstury gomanem". W kółko.

Cytat: Dekster XVII link=topic=2349.msg28235#msg28223 date=Aug 17 2008, 11:09\'
rangi też nie są potrzebne, reputacja też
Nic bardziej nie zmotywuje userów, niż reputacja. Wszyscy lubią cyferki, tak samo jak było z nabijaniem postów, teraz wszyscy będą chcieli nabić reputację. Z tą tylko różnicą, że nabijanie postów nie zależy od treści posta, a reputacja - owszem.

Cytat: Dekster XVII link=topic=2349.msg28235#msg28223 date=Aug 17 2008, 11:09\'
Chodzi mi o to, że jak nowy, to warny mu lecą, że hej, a jak jakiś stary wyjadacz, to mu po znajomości się puszcza.
To fakt, że starych traktuje się nieco inaczej, ale są ku temu powody. W wypadku starych userów, gdy znamy ich zachowania, nieraz przekleństwa możemy uznać za ironię, podkreślnik. Zazwyczaj wiemy, co chciał osiągnąć, pisząc. W wypadku nowych, jeśli użyłby gdzieś jakiegoś "przecinka", nie byłoby mowy o ironii, a jedynie o braku kultury do pomagających, rzucanie się na krytykantów. Jeśli natomiast przekleństwo zostało użyte ewidentnie jako argumentum ad persona, to staram się karać równo, nie patrząc na nick czy ilość postów.

Mark Twain

Kazzmir
  • Gość
[quote author=Żadna Głupia Iskra link=topic=2349.msg28245#msg28245 date=1218969298o usera i wyjasnienie mu co robi zle. prosze o nie dawanie warnow i zalatwienie sprawy przez pm.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ależ owszem, danie warna skutkuje, bo potem zwarnowany się wyżala "a za co ja dostałem".

Mark Twain

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Cytat: kazzmir link=topic=2349.msg28249#msg28249 date=1218970628o usera i wyjasnienie mu co robi zle. prosze o nie dawanie warnow i zalatwienie sprawy przez pm.[/quote

Pomysł nie jest zły, ale ja bym zrobił tak:

Sugestia Kazza, wysłanie PW i powiedzienie co zrobił źle i słynne powiedzenie " To sie ma wiecej nie powtórzyć. Jeśli user dalej tak głupio się zachowuje, to wtedy wysyłamy PW z warnem i z prośbą o poprawe swego zachowania.

Комиссар RBT

Kazzmir
  • Gość
[quote author=Kereth link=topic=2349.msg28257#msg28257 date=1218970883est bardziej osobisty, user moze sie poczuc dzieki temu lepiej a dostajac ostrzezenie dlaczego wie ze naprawde cos zrobil bo admin czy inny ktos reaguje odrazu. konsekwencja debilnego zachowania powinno byc zawieszenie konta na pare dni.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
No dobra, powiedzmy, że zawiesze jakiegoś usera na 5 dni za głupie zachowanie, a on ma neo i zakłada multi, bo nie chce mu się czekać, co z tym zrobić?

Комиссар RBT

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry