Twierdza Krzyżowiec II
(ang Stronghold Crusader II )
Kazdy wie co to jest, kolejna odsłona gry z serii twierdza od Studia Firefly. Po prawie 12 latach wracamy do korzeni, Crusader to najbardziej udana pod względem grywalności cześć serii i powraca w II, w nowej grafice jednak to dalej ten sam Crusader, tylko bez izometrycznego rzutu ekranu, wciąż miejsce akcji to wyprawy krzyżowe wciąż mamy tych samym znanych oponentów, ale i nowych tez nie braknie, dalej mamy podział na odziały europejskie i arabskie jednak w obu przypadkach dochodzą nowe jednostki z nowymi właściwościami. Gra to wciąż to samo, stawiamy zamek, budujemy gospodarkę, powołujemy armie i zrównujemy zamki naszych oponentów przy okazji dbając o obronę własnego. Kawał solidnej strategi.
Zmiany jakie są w 2 oprócz grafiki czy nowych jednostek to tez zmiany w kapaniach, podział na arabska i europejska bardziej rozbudowany tryb skirmish jednak dalej sprawiający taka sama przyjemność z gry, warto dodać ze kilka sprawdzonych mechanik z strongholda 2 czy innych części weszło do crusadera ale są to zmiany małe nie wpływające na ogólna gra w taki stopniu aby nie było można poznać ze to wciąż stary dobry crusader.
Premiera 23 Września 2014
Platforma Steam
Cena premierowa od 80-90 zł
Minimalne wymagania gry Twierdza: Krzyżowiec 2:
Procesor: Intel Core2 Duo 2 Ghz lub odpowiednik
Pamięć: 2GB RAM
Grafika: Nvidia GeForce 8800GT 512MB lub AMD Radeon HD 2900XT 512MB
DirectX: 9.0c
Miejsce na dysku: 6 GB
Trailerów GP z beta itp jest od groma wiec wystarczy wpisać Stronghold crusader 2 i mamy tego od groma, dam tylko link do najnowszego Pre-orderowego Trailera, i pierwszego Trailera z gamescona z 2013
https://www.youtube.com/watch?v=tbAhEXsNNr0
https://www.youtube.com/watch?v=Ej8t2xoRmwA
Od siebie dodam jako ze strategie lubię bardzo a do crusader mam duży sentyment obojętnie obok tego tyłu przejść nie mogę to własnie SHC 2 kupuje zamiast Risena. W beta miałem okazje zagrać i naprawdę czuć stary dobry klimat Crusadera, wszystko jest na swoim miejscu a nowe jednostki daje wiele frajdy przy klejeniu nowy taktyk. Bete testowałem zarówno na xp jak i na 7 i w obu przypadkach było miło, chociaż optymalizacja trochę jeszcze szwankowała ale to beta wiadomo, niektóry gry maja finalnie gorszą

Dla tych co grali to pozycja obowiązkowa dla fanów strategii również a wymagania jak na obecne czasu są bardzo niskie