Pragnąłbym zaprezentować swoje pierwsze opowadanie, nad ktorym spędziłem więcej czasu, niż 10 min. Miłego czytania.
Szósty dzień, stali w tym samym miejscu, czekając na cud...
-Kończą nam się zapasy, obóz leży w gruzach, nie mamy prawie nic... - Stwierdził zaniepokojony Lan. Wojownik ubrany w zniszczony, skórzany pancerz.
-Ktoś musi iść coś upolować! - odparł Klotaks, poczym spojrzał na Neka.
-Dobra, dobra, znowu ja, ehh... - Powiedziawszy to, Nek wstał, zabrał swój, dębowy łuk, krótki miecz, który jeszcze dostał za młodu, sam nie wie od kogo...
Po krótkiej tułaczce po lesie, Nek zauważył niewielkie stado zwierząt, wyglądały niemalże jak do wilki. Ale to nie były one, W ich przerażających oczach było widać złość i nienawiść, silne, bestie, rządne śmierci wszystkiego, co im wejdzie w drogę. Jedna z nich pokryta częściowo łuskami, największa z grupy, spojrzała na bohatera, czekając cierpliwie na jego ruch. Nek wahał się chwilę, co zrobić, strzelić czy nie... /Hmm, wole nie ryzykować/ pomyślał wojownik. Bestia nie wytrzymała i rzuciła się na myśliwego, wraz z innymi. Nek zaczął uciekać w stronę przyjaciół. Bestie tuż biegły za nim. Dzięki swojemu lekkiemu pancerzowi mógł zręcznie poruszać się między drzewami i zaroślami. Trafił z powrotem do pozostałości po obozie, gdzie przy ognisku rozmawiało dwóch wojowników. Usłyszeli krzyk Neka. Myśliwi rzucili się od razu na ratunek, mając w rękach miecze wykute własnoręcznie, które nie należały to najlepszych. Lan wziął na siebie jedną z czterech bestii. Stworzenie rzuciło się na Lana, lecz zręczny wojownik odskoczył, po czym zadał 2 śmiertelne ciosy zwierzęciu, łamiąc mu żebra. Klotaksowi przypadło walczyć z dwoma potworami. Był to bardzo dobry wojownik, najlepszy z całej trójki. Rzucił się na bestię odcinając jej przednie kończyny. druga zaś, raniła go w udo. Oszołomiony bólem, cofnął się trochę, bestia rzuciła się na niego, ten znowu odskoczył, spojrzał bestii w oczy, było widać w nich nienawiść. Po krótkiej chwili została powalona przez Lana, uderzeniem w czaszkę. Obaj rzucili się na pomoc Nekowi, który stał pod kamienną ścianą. Chroniony tylko kilku letnim mieczem, i nie najlepszym pancerzu, częściowo wykonanym z łusek. Był to największy ze stada potwór, pokryty na grzbiecie łuskami, których nie dało się przebić zwykłym ostrzem. Silne uderzenie w nie, pozwalało oszołomić bestię na krótki czas. Tak też zrobił Lan, podniósł miecz, trzymając go w obu dłoniach i ostatecznym wysiłkiem uderzył w grzbiet bestii, która się przewróciła. Ostatecznie Klotaks, wbił miecz w klatkę piersiową bestii i raniąc ją w samo serce.
- Co to do jasnej cholery było?! - Przeraźliwie zapytał Lan, Były wojownik w służbie króla, wysoki, w długich, jasnych włosach
- Skąd mam to wiedzieć, pierwszy raz to widzę na oczy. - Odpowiedział Nek.
- Rozpruwacz... - Zamruczał pod nosem Klotaks. Przed jego oczami wyobraźni pojawiały się obrazy z dzieciństwa. Widział tam swojego ojca, myśliwego, dzielnie walczącego z bestiami... Zwierząt było zbyt wiele, by mógł wygrać. Jego myśl przerwał Lan.
- Mówiłeś coś? - Zwrócił się Klotaksa, Lan.
- Nie, nie, tak tylko mi się wyrwało. - Odparł Wojownik.
- Przynamniej mamy co jeść, na kilka dni. Powinniśmy się stąd wynieść, i tak już tego miejsca nie odbudujemy. - Stwierdził Nek.
- Możemy wyruszyć i przenocujemy w tawernie, to jakieś 3 mile stąd - Zaproponował Lan.
Tak też uczynili, udali się w stronę tawerny. Dotarli do małego, opuszczonego obozu myśliwych.
- Musimy tu przenocować, do tawerny jeszcze 2 mile, ale jest już ciemno, a tutaj jest bardzo dobre miejsce. - Powiedział wojownik w jasnych, długich włosach.
- Nie traćmy czasu, w nocy może nam się coś stać, za 3 godzinki powinniśmy już być w tawernie! - Postawił się Klotaks.
- Słuchaj, ja nie mam zamiaru w środku nocy chodzić po lesie, pełnym zwierząt, sam widziałeś jakich. Tutaj wydaje się być bezpiecznie. Zostajemy tu i koniec tematu! - Wyskoczył Lan.
- Ech... Z Tobą to jak zwykle nie idzie się dogadać, ale dobrze, zostaniemy tutaj. - Poddał się Klotaks.
Nek i Lan złożyli broń, położyli się i zasnęli w mgnieniu oka. A Klotaks siedział oparty o drzewo i przyglądał się księżycowi i gwiazdom wokoło niego. Wrócił do wspomnień, Widział swojego ojca, rozpruwanego przez te bestie...
Zdanie kilku osób juz znam, czas na resztę.