I znowu się muszę wkurwić.
Przemek ty masz pojecie czym jest kurwa balans ?
Balans to przede wszystkim wyrównanie klasowe, a w gothicu gildyjne. Kazda gildia ktora jest przypisana do klasy ogólnie oferuje w miarę to samo, a przynajmniej w 90%. Możliwość pełnego rozwoju danej postaci tylko w 1 kierunku, brak opcji zrobienia hybryda gra powinna na nas wymuszać cały czas maskowanie przez nas danego wyboru
W grze odzwierciedlam to tym ze armory są dopasowane do rozdziału tak aby redukować nasze straty w hp jednak zawsze w każdym momencie gry powinien być przeciwnik który będzie od nasz lepszy, kolejna motywacja do prawidłowego rozwoju postaci, nigdy nie możemy stać się op nie zależnie od wybranej ścieżki.
Brak marginesu błędu, staramy sie dobrze zainwestować nasze Pn aby rozwinąć tak postać by ta mogła ruszyć dalej w grze, odkryć kolejny kawałek fabuły czy zwiedzić nowy skrawek świata, błędy w rozwoju powinny nam to utrudniać, stad pn nie mogą się sypać na prawo i lewo, a rozwój postaci nie może być kwestia mam kurwa lucka nie mam kurwa lucka, rozwój postaci to odzwierciedlenie naszych umiejętności grania. Dobry gracz zawsze da rade dobrze rozwinąć postać aby ta była wstanie sobie poradzić z nowymi zagrożeniami które pojawia się w grze wraz z postępem, tutaj to się opiera o jebany łud szczęścia
Ta tak z grubsza jest balans w grze, najlepiej prezentuje to dark saga gdzie jest totalny nacisk na 1 wybór w grze, poboczne rzeczy tylko pod przymusem i tylko jeśli zyski dla naszej postaci będą większe niż straty, dobry przykład to tez Zlote wrota będą, z tego co czytałem to armory będą słabsze niż w nk a potwory silniejsze, oznacza to ze zawsze trafimy na kogoś mocniejszego od nas żeby takie pokonać dobrze jest mieć ładnie rozwinięta postać w 1 kierunku to ułatwia sprawę.
A tu dzięki losowość masz szanse ze jebany lud szczęścia zapewni ci więcej pn niż możesz uciukac w returnie za zabijanie bossów, a to rozwiązuje problem z rozwojem, już w r1 możesz mieć op postać i zacząć robić hybryde pn nie braknie, sam wspomniałeś ze można iść równie dobrze w zreke i tez będzie dobrze, ty to nazywasz balansem i mówisz mi ze tu jest balans, grałeś w Dark Sage to wiesz jak tam jest i to jest balans ale on nie przypomina tego co jest tutaj.
Chuj z tym ze zaraz tu będzie total overhejt, istnieje jednak 0.0001% ze ktoś zauważy iż wychwyciłem na czym tu się opiera brak jakiegokolwiek balansu. Zasadniczo to chyba tylko returning ma większy brak balansu od globca.