Beznadziejna polityka cenowa Piranhi Bytes wobec Gothic 1 8382 20

O temacie

Autor theblues

Zaczęty 11.04.2014 roku

Wyświetleń 8382

Odpowiedzi 20

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Tak się zastanawiam nad tą sprawą ponieważ chciałem podarować kuzynowi klasykę RPG czyli G1. Chciałem dostać wersję pudełkową ale wycofali ją z obiegu z wszystkich sklepów. Jedynie można ją kupić w komplecie z G2 i G3. W dodatku w wersji cyfrowej np. na Steam kosztuje 20 euro czyli około 80 zł. To już jest przecież przesada. Poza tym z tego co ostatnio widziałem Gothic 1 nie był w żadnych promocjach. A gdyby tak Piranha Bytes wydała pierwszego Goticzka razem z drugim w jakiejś taniej serii za 30 zł w pudełku. Poza tym obniżyć cenę na steam i GOG do 20zł, robić częste przeceny -75 % przykuwające wzrok, może udałoby się dodać G1 do któregoś z bundli. I Piranha Bytes miałaby z tego jakieś zyski i strony o takie jak the modders by się rozrastały. Bo jakby dzięki tym akcją dużo osób kupiło grę, zaczęłoby szukać jakiś informacji na internecie, dowiedzieliby się o modach i prędzej czy póżniej trafiliby tutaj. A wy co o tym myślicie ?

– Nazywam się...
– Nie interesuje mnie twoje imię.

Intel Core i7-4770K @ 4.5 GHz + bequiet! Dark Rock 3
MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9
MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Nie wiem co myśleć :P
Ale odniosę  się do polityki cenowej, G1 można kupić za 20 zeta najtaniej ( nie licząc allegro itp ) co jest i tak drogo, ponieważ kilka lat temu gothic był w Playu za 12 zeta nawet jeśli z czasem zwiększa się popyt na grę to nie powinna się zwiększać cena w przypadku gry której posiadania oryginału nie daje żadnych korzyści (patrz nowe gry) już pomijam ze gra niema multi, rzekomy standard

Serio łatwiej ja sciganc bo to się opłaca :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Niby gdzie można go kupić za 20 zł (konkretny link). Na allegro też nie da się nic znaleźć. Taka płytka z playu... w każdym razie na półce bym jej nie postawił.

PS. Tylko że wtedy to jest piractwo (czytaj: kradzież).

– Nazywam się...

MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
No to spirtauj grę a nie pierdolisz. CD owiniesz w biały papier śniadaniowy i będzie.  :F

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Sklep konsoleigry ofc wersja cyfrowa jak to już tez jest ostatnio modne i w standardzie

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
4,5 roku temu w gimbazie kupiłem G1 + G2NK na jednej płycie za 20 zł, chyba był dołączony do jednego z premium magazynów Komputer Świat Gry xD Oryginalne opakowanie, płytka też i instalator jak ten z Platynowej Kolekcji.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Właśnie spoko też trochę lubię wersje cyfrowe tylko na urodziny chciałem kuzynowi dać pudełko z grą. Wracają do tematu  Gothic 2+ dodatek NK 9 złotych (z tym że ostatnio w promocji razem z G3 dało się go kupić za 10zł) G1 najtaniej 18 złotych dziwna logika nie sądzisz ?

A teraz czas na poradnik wersja pudełkowa w stylu zrób to sam  :lol: :

No to spirtauj grę a nie pierdolisz. CD owiniesz w biały papier śniadaniowy i będzie.  :F

4,5 roku temu w gimbazie kupiłem G1 + G2NK na jednej płycie za 20 zł, chyba był dołączony do jednego z premium magazynów Komputer Świat Gry xD Oryginalne opakowanie, płytka też i instalator jak ten z Platynowej Kolekcji.

Wiem o którą wersję ci chodzi (Saga Gothic to się nazywało) tylko nigdzie nie mogę tego znaleźć.

– Nazywam się...

MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bo jakby dzięki tym akcją dużo osób kupiło grę, zaczęłoby szukać jakiś informacji na internecie, dowiedzieliby się o modach i prędzej czy póżniej trafiliby tutaj. A wy co o tym myślicie ?
Myślę, że Gothic już jest po prostu zbyt starą grą, by opłacało się wydawcom sprzedawać ją oddzielnie zwłaszcza w pudełku. Kto miał ją kupić dawno już to zrobił. Nowe pokolenie jara się nowymi grami - grami swoich czasów.  Gothiczek przeszedł już dawno cały proces obniżki ceny do 2 dych, obleciał kilka czasopism komputerowych, gdzie był dostępny jeszcze taniej, wyleżał się na pólkach sklepów i marketów... Potem zaczęto go pakować w złote edycje, pierw G1 i G2 +NK. Nastepnie dodano do tego jeszcze G3... A dlaczego? Bo brakowało nabywców, więc trzeba było ofertę jakoś uatrakcyjnić. To już jest jednak starusieńka gra... Niewiele jest takich tytułów, które bez problemu możesz nabyć w sklepie, a pochodzą z 2001 roku:P

Co do steama, to nie zapominajmy że na świecie Gothic takiej furory jak w Polsce nie zrobił.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Pamiętam jak kupowałem G3 za 120 złotych... Czasy podstawówki xD To samo spotka każdą grę, już od 2011 roku Skyrim, który kosztował wtedy 150-200 złociszy, teraz kosztuje koło 100, a nie minęły nawet 3 równe lata. Z drugiej strony zarówno Skyrim jak i każda inna nowa gra typu Crysis 3 nie przyciągają już tak do ekranu jak stary, dobry Gothic, w tym pierwszym co najwyżej możesz dostać napadu szału z powodu niestabilności jeżeli zainstalujesz za dużo modów (nawet małych), a w tym drugim napadu padaczki albo epilepsji xD Ale mimo wszystko ludzie kupują nowe komputery, bo chcą w coś zagrać, a potem odstawiają po miesiącu, bo te gry po prostu nudzą, te same schematy i przewidywalność.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
@bgb

Chodzi mi głównie o to żeby na steam itp. poobniżać cenę do 10 złotych, robić jakieś wyprzedaże żeby można go było kupić za półdarmo, dodawać go do tanich bundli, może udałoby się jeszcze wcisnąć do jakiegoś czasopisma i dałoby to mniej więcej taki efekt o którym mówiłem wcześniej.
Z edycją pudełkową pewnieby się w sumie nie opłacało. Napewno na wcześniej wymienione chwyty trochę ludzi by się załapało.

PS. Goticzek zrobił się taką kultową grą u nas, w Rosji i w Niemczech. Tak na marginesie angielski dubbing jest fatalny.

@JasiuYTPL

Skyrima da się teraz kupić w pudełku już za około 50 zł a w sklepie Ubisoftu na wersję cyfrową jest przecena do 25zł. Ale w sumie to dobrze gadasz  :ok:

– Nazywam się...

MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Ja miałem farta i na allegro kupiłem używaną Sagę Gothic I-II NK z kolekcji Extra Klasyka za niecałe 20 złotych :D

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ja z 10 lat temu pożyczyłem od takiego śmiesznego typka z budy Goticzka 1 i tak już mam do teraz  :D
Na szczęście chyba zapomniał

Elo

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Nazwa tematu jest błędna. Piranie nic nie mają odnośnie "polityki cenowej", to leży po stronie wydawcy. W tym wypadku upadłego JoWood. 
Swoją drogą, nie orientuje się ktoś jak to jest? Nordic Games trzyma teraz prawa Gothic, czy obowiązki byłego JoWood spadły na PB/kogoś tam? 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Z tego co słyszałem to pełne prawa do Goticzka wróciły do Piranii.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Mimo to i tak nie bedzie kolejnego gothica :(

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Btw, PB nigdy nie straciło praw do Gothica. To, że żadnej następnej części po trójeczce nie zrobili to wyłącznie dlatego, bo wiedzą, że ich fani kupią każdy ochłap, więc ruchają ich wydając kolejne Riseny. :F Z kolei Arcania to wynik bodaj rozprawy sądowej między Jowoodem a PB, w wyniku której PB udzielić miało pozwolenie na robienie dodatków do G1-3 i spin-offu Gothica.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Imo risen 1 nie byl taki zly, mi sie przyjemnie gralo w r1 i bylem zadowolony z niego bardziej niz z g3   :ok:  Mnie ciekawi za  jakie glowne powody uwazaja risena 1 za slaba gre gracze ;d

EDIT : Ja tam wolałbym potwory w risenie z gothica  :wstyd:

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bo to kopia Gothica, tylko gorsza. Początek z G2, gildie z G2, lokacje z G2 i NK, nawet potwory to kopia Gothica, gnomy = gobliny, jaszczuroludzie = orkowie etc. Z tego wszystkiego najbardziej wyróżnia się tylko sama grafika. Risen 2 z kolei to ogólnie nietrafiona konsolówka z uproszczonym gameplayem i raczej nudną tematyką. Żeby gra była dobra, musi oferować coś więcej niż recykling lokacji/gameplayu z innych gier w ładniejszej oprawie graficznej.

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy

Mimo to i tak nie bedzie kolejnego gothica :(

Mylisz się. Któryś z pracowników PB powiedział w wywiadzie że Gothic 5 to za duże wyzwanie itp. ale jeśli uzbierają dużo kasy z Risen 3 i nie zostaną zaangażowani w jakąś inną produkcję to możliwe że zabiorą się za remake G1

– Nazywam się...

MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry